Τι νέο υπάρχει

[CYPRUS MAIL] Φτάνοντας στον πυρήνα της κυπριακής αμπελοοινικής βιομηχανίας...

Gallery_Ierambelos_4.jpg

Τα οινοποιεία του νησιού συνεργάζονται για την προώθηση του κυπριακού προϊόντος

Η Κοινοπραξία Κυπριακού Οίνου δημιουργήθηκε με όραμα να διαμορφώσει το μέλλον των κυπριακών κρασιών υψηλής ποιότητας από κυπριακές ποικιλίες αμπέλου. Η προωθεί τα κυπριακά κρασιά στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο. Η Κοινοπραξία Οίνου είναι πλέον γνωστή ως Wine Core.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Wine Core έχει εντοπίσει τις κυπριακές ποικιλίες και έχει επιλέξει τα κρασιά που θέτουν τους νέους ποιοτικούς στόχους του κυπριακού κρασιού. Μέσω των καθιερωμένων κριτηρίων αξιολόγησης της ποιότητας, στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τους ηγέτες της κοινής γνώμης στον κόσμο. Δεκατέσσερα οινοποιεία της εταιρείας Wine Core διατηρούν τη βιολογική τους ανεξαρτησία αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν ένα σήμα που θα προστεθεί στις φιάλες τους ως το σήμα πιστοποίησης ποιότητας και επιλογής Cyprus Wine Core. Στόχος του Wine Core είναι να κάνει τους απανταχού Κύπριους περήφανους για το κυπριακό κρασί τους, αναβιώνοντας και υποστηρίζοντας την οινική παράδοση της Κύπρου, αναδεικνύοντας την ποιότητα του κυπριακού κρασιού και των κυπριακών ποικιλιών αμπέλου στο νησί μας και σε όλο τον κόσμο.

Το κρασί στην Κύπρο έχει εξελιχθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Η δημιουργία του Wine Core αποτελεί μέρος αυτής της εξέλιξης και έφερε κοντά παλιά και νέα οινοποιεία, μικρά και μεγάλα, ενωμένα από τους κοινούς στόχους του σεβασμού της φύσης και της επιθυμίας για την παραγωγή του καλύτερου ποιοτικού κρασιού.

Η παρασκηνιακή προβολή είναι μια σημαντική πτυχή της δραστηριότητας του Wine Core, εξυπηρετώντας τον Τύπο και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης από τον τομέα του κρασιού, καθώς και τους επαγγελματίες, τους sommeliers. Ανάμεσα στις πολλές δραστηριότητές της, η Wine Core διοργανώνει γευσιγνωσίες, εκδηλώσεις δειγματοληψίας και περιηγήσεις.

Η Wine Core γενικά προκαλεί ενδιαφέρον από ειδικούς στον τομέα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων προορισμών όπως η Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ που ονειρευόμασταν να προσφέρουμε τα κρασιά μας.

Είναι υψίστης σημασίας να τονιστεί ο αντίκτυπος του αμπελοοινικού τομέα στις τοπικές κοινωνίες στην Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτό, ένας από τους στόχους του Πυρήνα Οίνου και του Υφυπουργείου Τουρισμού είναι η βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών οικονομιών.

Το 3ο Αντάμωμα προγραμματίζεται για τις 20 Απριλίου, ένα γεγονός ορόσημο για την εξερεύνηση των κυπριακών αμπελώνων και του κυπριακού κρασιού. Από τις 2 έως τις 10 το βράδυ στο ξενοδοχείο Ajax στη Λεμεσό το κοινό μπορεί να συναντήσει τους ίδιους τους παραγωγούς, να αλληλεπιδράσει μαζί τους και να εντρυφήσει στις διαδικασίες παραγωγής και το ιστορικό υπόβαθρο κάθε φιάλης κρασιού, να γνωρίσει σε βάθος τον κυπριακό αμπελώνα και να απολαύσει την ποικιλομορφία των κρασιών του.

Για πληροφορίες επικοινωνήστε με το +357 94 006282 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.cypruswineconsortium.com

Vinea Ardua

Στα λατινικά Vinea Ardua σημαίνει απότομα αμπέλια. Στέκονται εκεί εδώ και 100 χρόνια και περιβάλλουν την κορυφή του βουνού κοντά στο χωριό Φαρμακάς σε υψόμετρο 900 έως 1.200 μέτρων. Το χειμώνα η θερμοκρασία πέφτει συχνά κάτω από το μηδέν με αρκετές χιονοπτώσεις και τους καλοκαιρινούς μήνες η περιοχή παρουσιάζει ηπιότερες θερμοκρασίες σε σχέση με περιοχές πιο χαμηλά και δροσερές νύχτες.

Τα αμπέλια φυτρώνουν σε ηφαιστειακά πετρώματα με καφέ αργιλικά και πυριτικά εδάφη και σε αντίθεση με άλλες ορεινές αμπελουργικές περιοχές της Κύπρου δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αμπέλια φυτεμένα σε πεζούλες. Αυτό είναι μοναδικό στους κυπριακούς αμπελώνες και βοηθά τόσο την αποστράγγιση του εδάφους όσο και την έκθεση των φυτών στην ηλιακή ακτινοβολία. Η ομάδα της Santa Irene στοχεύει να διατηρήσει τους αμπελώνες ζωντανούς και να παράγει καρπούς υψηλής ποιότητας που οδηγούν σε μοναδικά κρασιά που αποτελούν την υπογραφή του χωριού Φαρμακάς.

2021 Ετέον Ξυνιστέρι, ΠΓΕ Λευκωσία, ABV 13%,

Το γηγενές Ξυνιστέρι είναι σπάνιο ανάμεσα σε αυτούς τους αμπελώνες αφού εκπαιδεύεται από την αρχική παλιά άμπελο. Το Ετέον (από τα αρχαία ελληνικά που σημαίνει γνήσιο) είναι ο λευκός οίνος που παράγεται από παλιά αμπέλια που καλλιεργούνται βιολογικά. Τουλάχιστον το 50% οινοποιείται σε παραδοσιακά πήλινα δοχεία (πιθάρια) και το 50 σε ανοξείδωτες δεξαμενές

Το Ετέον έχει σακούλες με χαρακτήρα και ελκυστική υφή. Καθαρό, ακριβές και λεπτομερές, έχει διαφανή αρώματα λευκού γκρέιπφρουτ, άνθη πορτοκαλιάς, ξύσμα κλημεντίνης, γιασεμί και τραγανό αχλάδι, μαζί με νότες βοτάνων. Πολύπλοκο και γήινο, σε ένα γεμάτο σώμα στο στόμα, προσφέρει γεύσεις γκρέιπφρουτ, αχλαδιού, λεπτών βοτάνων με οξύτητα που διαρκεί. €15.50

2022 Danero, Blanc de Noir, ΠΓΕ Λευκωσία ABV 14%

Danero σημαίνει "από μαύρο" στα εσπεράντο. Ένα Blanc de Noir που παράγεται από το σταφύλι Μαύρο, χρησιμοποιώντας άγρια μαγιά κατά τη ζύμωση. Το κρασί πέρασε από battonage για να αποκτήσει πολυπλοκότητα και όγκο. Εμφιαλώνεται χωρίς εξευγενισμό και με ήπιο αφιλτράρισμα. Αυτό το Mavro Blanc de Noir ανοίγει με υπέροχες νότες λευκών λουλουδιών, ροδάκινου, λευκού κερασιού και ξύσμα λάιμ. Μαλακό, στρογγυλό, ο ουρανίσκος συνεχίζει να δελεάζει με αχλάδι που συνοδεύεται από γεύσεις τσαγιού περγαμόντου, λεμονιού, λίτσι και έναν υπαινιγμό λεπτών βοτάνων. Υπάρχει μια βαθιά πολυπλοκότητα που είναι πλούσια και κρεμώδης για λευκό κρασί. 12,50 €

2022 Ερρόα, ΠΓΕ Λευκωσία, ABV 14%

Ερρόα σημαίνει ρίζες στα αρχαία βασκικά, φτιαγμένο αποκλειστικά από το γηγενές σταφύλι Μαύρο που ωριμάζει εν μέρει σε δρύινα βαρέλια. Εμφιαλώνεται χωρίς εξευγενισμό και ήπιο φιλτράρισμα και μπορεί να αναπτύξει φυσικό ίζημα κατά τη διάρκεια της εξέλιξής του. Απελευθερώνει ένα μπουκέτο εσπεριδοειδών και λευκών οπωροφόρων λουλουδιών. Στο στόμα, το άμεσο αποτέλεσμα είναι ζωηρό και φωτεινό, αποκαλύπτοντας νότες φράουλας και ωμού ροδιού, ροζ γκρέιπφρουτ, σαρκώδη φρούτα και, όταν το κρασί έχει την ευκαιρία να αναπνεύσει, νύξεις τάρτας φρούτων. Η επίγευση είναι σύνθετη και διαρκής. 12,50 €

2021 Αίπυς Μαύρο, ΠΓΕ Λευκωσία, ABV 15,5%

Το Αίπυς προέρχεται από την ελληνική λέξη που σημαίνει ψηλός και απότομος και παράγεται από γηγενή σταφύλια Μαύρου που καλλιεργούνται βιολογικά, οινοποιούνται σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ωριμάζουν για 6 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Μια τέλεια έκφραση του terroir, το κρασί αναγγέλλει από μόνο του αρώματα μαύρων φρούτων, μαύρου κερασιού που συνδυάζονται με μπαχαρικά και μια πινελιά πιπεριού. Γοητευτικό, ογκώδες και δυναμικό στο στόμα με ζωηρή οξύτητα και επικαλυμμένες τανίνες, όπου είναι εμφανής η όμορφη ωριμότητα των σταφυλιών. €12,50

2020 Αιολικό Μαύρο, ΠΓΕ Λευκωσία, ABV 16%,

Το Αιολικό (από το ελληνικό που σημαίνει αιώνιος) είναι ένα κρασί που παράγεται από επιλεγμένα παλαιωμένα αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας. Οινοποιείται σε παραδοσιακά πήλινα δοχεία (πιθάρια) και παραμένει για 6 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Εμφιαλώνεται χωρίς σταθεροποίηση ή φιλτράρισμα. Ώριμο και δυνατό, στρογγυλό και ζουμερό, με αρώματα σμέουρων και κόκκινων φραγκοστάφυλων με ένα λεπτό άγγιγμα πιπεριού και μια έντονη νότα φραγκοστάφυλου-παστίλιας, αλλά και αλμυρά αρώματα και αρώματα υγρής αργιλώδους γης. Αρκετά σοβαρή δομή τανίνης που παντρεύεται με τραγανή, μεταλλική οξύτητα. Όλα αυτά χρειάζονται λίγο χρόνο για να εναρμονιστούν πλήρως, αλλά αυτό το κρασί θα ωριμάσει καλά. €19,50

Οινοποιείο Santa Irene

Φαρμακάς 22 515505, www.santairenewinery.com, διανέμεται από Oenous 25 345670, www.oenus.com.cy


Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα και/ή της Cyprus Mail

Πηγή

 
Πίσω
Κορυφή