-
.
- English
"Κάθε παιδί που παίζει στην Ευρώπη θέλει να έρθει στο ΝΒΑ". Γεννημένος στη Λευκωσία, ο νέος φόργουορντ των Sacramento Kings ζει το αμερικανικό όνειρο
Σε μια πρωτοποριακή στιγμή για τους ντόπιους φίλους του αθλητισμού, ο Σάσα Βεζένκοφ έγινε ο πρώτος παίκτης που γεννήθηκε στην Κύπρο και μπήκε στο ΝΒΑ
Υπογράφοντας στους Sacramento Kings, το ταξίδι του Βεζένκοφ από τη νησιωτική χώρα της Μεσογείου στη μεγάλη σκηνή του National Basketball Association αποτελεί απόδειξη της ακλόνητης αφοσίωσής του και του αδιαμφισβήτητου ταλέντου του.
Μιλώντας στον Τύπο για πρώτη φορά μετά την υπογραφή ενός προσοδοφόρου τριετούς συμβολαίου ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο, ο ύψους 2,9 μέτρων και 225 λιβρών Βεζένκοφ εξέφρασε την ανυπομονησία του να ενταχθεί σε μια ομάδα που έκανε θραύση στα πλέι οφ της Δυτικής Περιφέρειας την περασμένη σεζόν.
Σε μια εισαγωγική συνέντευξη Τύπου μέσα στις εγκαταστάσεις προπόνησης του Golden 1 Centre της ομάδας, ο Βεζένκοφ δήλωσε ότι είναι "πραγματικά χαρούμενος, πραγματικά ενθουσιασμένος που θα ενταχθεί στους Κινγκς. "Ήταν μια μεγάλη απόφαση για την καριέρα μου και είμαι πολύ χαρούμενος που το κάνω για το Σακραμέντο. Είμαι πραγματικά ευγνώμων στον οργανισμό γιατί καθ' όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, ήρθαν στο εξωτερικό. Μου έδειξαν τη δέσμευσή τους. Μου έδειξαν πόσο πολύ θέλουν να είμαι εδώ, και είμαι πραγματικά χαρούμενος."
Basketball Pedigree
[/P]Τον Βεζένκοφ συνόδευσαν στη συνέντευξη Τύπου οι γονείς του, Σάσο και Γιάνκα. Ο Sasho, πρώην επαγγελματίας μπασκετμπολίστας και προπονητής που εκπροσώπησε την εθνική ομάδα της Βουλγαρίας και συμμετείχε σε δύο ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, προσθέτει ένα επίπεδο μπασκετικής γενεαλογίας στο όνομα της οικογένειας Vezenkov.
Η ικανότητα του Vezenkovs στο γήπεδο είναι αδιαμφισβήτητη, με τη φήμη του ως ένας από τους πιο θανατηφόρους σουτέρ της Ευρώπης να προηγείται. Σε ένα παιχνίδι τον Νοέμβριο του 2022 εναντίον της Άλμπα Βερολίνου, πέτυχε 24 πόντους χωρίς ούτε μία ντρίμπλα. Ο Μόντε ΜακΝέιρ, γενικός διευθυντής των Κινγκς, εξήρε το μέγεθος και την ευστοχία του νέου μέλους της ομάδας, υπογραμμίζοντας πόσο άψογα ταιριάζει στην επίθεση ρυθμού και χώρου των Κινγκς, η οποία ηγήθηκε του πρωταθλήματος στο σκοράρισμα την περασμένη σεζόν
Έχει απίστευτο σουτ, μέγεθος, IQ, εξήρε ο ΜακΝέιρ. Απλά ένας νικητής, MVP της Ευρωλίγκας, πρωταθλητής του ελληνικού πρωταθλήματος, οπότε είχε πολλές επιτυχίες στη διεθνή σκηνή και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα τον δούμε να τις μεταφέρει στο ΝΒΑ.
Γεννημένος στη Λευκωσία
Ο 28χρονος σήμερα Βεζένκοφ γεννήθηκε στη Λευκωσία από Βούλγαρους γονείς. Μεγάλωσε στην Κύπρο και την Ελλάδα και έχει τριπλή υπηκοότητα για τη Βουλγαρία, την Κύπρο και την Ελλάδα. Το μπασκετικό του ταξίδι ξεκίνησε στην Κύπρο με τις νεανικές ομάδες του ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας το 2005, πριν, σε ηλικία 14 ετών, μετακομίσει στην Ελλάδα και ενταχθεί στις νεανικές ομάδες του Άρη το 2009.
Παρά το γεγονός ότι αρχικά δεσμεύτηκε να παίξει αμερικανικό κολεγιακό μπάσκετ στο Big East Conference για το Πανεπιστήμιο Xavier το 2013, ο Βεζένκοφ επέλεξε τελικά να παραμείνει στην Ελλάδα με τον Άρη.
Ο Βεζένκοφ ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα με την ανώτερη ανδρική ομάδα του Άρη στο ελληνικό πρωτάθλημα το 2011. Στην πορεία του αναδείχθηκε αρκετές φορές καλύτερος νέος παίκτης του ελληνικού πρωταθλήματος και πέτυχε αξιοσημείωτα επιτεύγματα στο σκοράρισμα και τα ριμπάουντ. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2014-15 της ελληνικής Basket League, κυριάρχησε στο πρωτάθλημα, όντας πρώτος σε σκορ και ριμπάουντ, κερδίζοντας διακρίσεις ως MVP, πιο βελτιωμένος παίκτης και καλύτερος νέος παίκτης της σεζόν
Ενώ το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ γνέφει, αποσύρθηκε από το ντραφτ του ΝΒΑ το 2015 για διεθνείς παίκτες. Αντ' αυτού, τον Ιούλιο του 2015, ο Βεζένκοφ υπέγραψε με την ισπανική ACB Leagues FC Barcelona, όπου συνέχισε να διαπρέπει στην ευρωπαϊκή σκηνή, κατακτώντας τον τίτλο του ισπανικού Supercup το 2015, και ανακηρύχθηκε στην All-Young Players Team του ισπανικού πρωταθλήματος της σεζόν 2016-17.
Feeling at Home
[/P]Στις 12 Ιουλίου 2018, ο Βεζένκοφ υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό, το οποίο επεκτάθηκε για άλλα δύο χρόνια τον Ιούλιο του 2020. Στο διάστημα αυτό, σημείωσε το ρεκόρ καριέρας του στην Ευρωλίγκα στις 18 Μαρτίου 2021, πετυχαίνοντας 31 πόντους στη νίκη με 80-84 επί της Άλμπα Βερολίνου.
Τακτικός βασικός στον Ολυμπιακό, ο Βεζένκοφ κέρδισε τον βαρύτιμο τίτλο του MVP της Ευρωλίγκας, και έγινε μόλις ο δεύτερος παίκτης που κέρδισε τόσο τον τίτλο του MVP της Ευρωλίγκας όσο και το βραβείο του Alphonso Ford EuroLeague Top Scorer την ίδια σεζόν, ακολουθώντας τα βήματα του Νάντο ντε Κολό.
Στις 18 Ιουλίου 2023, ο Βεζένκοφ υπέγραψε συμβόλαιο με τους Σακραμέντο Κινγκς μετά από ένα χρόνο κυνηγητού. Και παρόλο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται 7.000 μίλια μακριά από τον τόπο καταγωγής του, έχει ήδη βρει τα πατήματά του
"Αισθάνομαι σαν να (είμαι) σπίτι μου", δήλωσε ο Βεζένκοφ, όταν ρωτήθηκε πώς αισθάνεται που συνεχίζει την καριέρα του τόσο μακριά από την πατρίδα του. "Παρόλο που βρίσκομαι εδώ μόνο μερικές ημέρες, νιώθω σαν να έχω μια νέα οικογένεια και αυτό με βοηθάει πολύ. Κάθε παιδί που παίζει στην Ευρώπη θέλει να έρθει στο ΝΒΑ", κατέληξε.
Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail
Πηγή