-
.
- English
Η Shaziye Azimkar, η Τουρκοκύπρια γυναίκα που έσωσε τη ζωή ενός άνδρα που υπέστη καρδιακή ανακοπή την Τρίτη, μίλησε για την εμπειρία της την Τετάρτη.
Μιλώντας στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Yeni Duzen, η Azimkar εξήγησε ότι η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων Ριάνα Κωνσταντίνου της τηλεφώνησε την Τετάρτη λέγοντάς της "αν δεν ήσουν εσύ, αυτό το άτομο δεν θα ήταν ζωντανό αυτή τη στιγμή."
"Ο άνθρωπος είναι άνθρωπος, η ζωή είναι ζωή. Είμαστε όλοι ένα, γι' αυτό είμαι πολύ χαρούμενη που βοήθησα μια τέτοια οικογένεια", είπε, κάνοντας αναφορά στο γεγονός ότι ο άνθρωπος του οποίου έσωσε τη ζωή είναι πατέρας
Μιλώντας για την ίδια την ημέρα, η Azimkar είπε: "Πήγα τον γιο μου στον γιατρό στην περιοχή της Έγκωμης. Αφού πήγαμε τον γιο μου στον γιατρό, πήγαμε στο εμπορικό κέντρο Engomi για να αγοράσουμε ένα σνακ και έναν καφέ. Καθώς βγαίναμε έξω αφού κάναμε τα ψώνια μας, είδα μια ομάδα πέντε ή έξι ατόμων και έναν άνδρα πεσμένο στο έδαφος."
"Τότε, είπα στη μητέρα μου και στον γιο μου, 'παρακαλώ μείνετε μακριά, πάω [ΕΚΕΊ]. Όταν πήγα στον τόπο του συμβάντος, συστήθηκα και είπα ότι έχω πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών και ότι θα μπορούσα να βοηθήσω. Μόλις το είπα αυτό, μου είπαν 'παρακαλώ ελάτε'. Στη συνέχεια άρχισα αμέσως να κάνω καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση", είπε.
Εξήγησε ότι "υπάρχει νόμος στη νότια Κύπρο που απαιτεί τα εμπορικά κέντρα να διαθέτουν [ΑΠΙΝΙΔΩΤΉ]" και ότι για το λόγο αυτό κατάφερε να αποκτήσει έναν κοντά στη σκηνή.
"Αφού προσάρμοσα τον απινιδωτή στο άτομο που υπέστη καρδιακή ανακοπή, του έκανα τρεις φορές ηλεκτροσόκ. Όταν χορηγήθηκε το σοκ, ο άνδρας έτρεμε, αλλά δεν είχε σφυγμό, αλλά συνέχισα να εργάζομαι. Ταυτόχρονα, έπρεπε να διατηρήσω την ψυχραιμία μου επειδή ήταν εκεί και η οικογένειά του. Το να βλέπω την κόρη του με επηρέασε ιδιαίτερα", είπε.
Και πρόσθεσε: "Ενώ συνέχιζα, κάλεσαν ασθενοφόρο και άρχισα να λέω στους χειριστές όλα όσα είχα εκπαιδευτεί. Το ασθενοφόρο έφτασε στον τόπο του συμβάντος μέσα σε περίπου επτά ή οκτώ λεπτά με τέσσερα άτομα μέσα."
Οι τραυματιοφορείς χορήγησαν αδρεναλίνη μέσω ενδοφλέβιας γραμμής και η Azimkar είπε ότι παρέμεινε με τον άνδρα μέχρι να απομακρυνθεί με το ασθενοφόρο, πριν φύγει η ίδια.
Στη συνέχεια, εξήγησε, τηλεφώνησε στο άτομο που της είχε δώσει τη σχετική εκπαίδευση για να εξηγήσει τα βήματα που είχε κάνει.
"Δεν ξέρω ποιος είναι ο άνδρας, δεν ξέρω αν θα ζήσει, απλώς ήθελα να σας δώσω πληροφορίες", είπε στον εκπαιδευτή της. Μετά από αυτή την αλληλεπίδραση, η Κωνσταντίνα την προσέγγισε για να την ευχαριστήσει.
Όσον αφορά την υγεία του άνδρα που υπέστη την καρδιακή ανακοπή, είπε: "Επικοινώνησα με τις αρχές και ενημερώθηκα την ίδια μέρα. Όταν μίλησα μαζί του [ΤΟ ΑΠΌΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΤΡΊΤΗΣ], μου είπαν ότι η κατάσταση ήταν κρίσιμη, αλλά όταν μίλησα την επόμενη μέρα, μου είπαν ότι η κατάστασή του βελτιώνεται και ότι θα υποβληθεί σε αγγειογραφία", ένα είδος ακτινογραφίας που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των αιμοφόρων αγγείων.
Ερωτηθείσα πώς έμαθε πώς να κάνει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και να χειρίζεται απινιδωτή, είπε: "Εργάζομαι σε ένα δικοινοτικό πρόγραμμα στα νότια της Κύπρου και η κυβέρνηση απαιτεί εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες σε τέτοια ιδρύματα εδώ."
Το περιστατικό και η θετική του έκβαση είναι επίκαιρο και έρχεται λίγες μέρες μετά την "Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς", η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα
Μιλώντας σε εκδήλωση εκείνη την ημέρα, η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη μίλησε για την έναρξη προγράμματος τοποθέτησης απινιδωτών δημόσιας πρόσβασης σε κουτιά σε δημόσιους χώρους, με έναν ήδη να έχει τοποθετηθεί στην Πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της Λευκωσίας.
Επιπλέον, μίλησε για πρωτοβουλίες για "συχνές εκπαιδεύσεις" των εκπαιδευτικών στα σχολεία σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που κάποιος υποστεί καρδιακή ανακοπή, καθώς και για το πρόγραμμα "Περιοδεία για τη Ζωή", στο πλαίσιο του οποίου η μη κερδοσκοπική οργάνωση Spiritus Invictus ταξιδεύει σε όλη τη χώρα προσφέροντας στους πολίτες δωρεάν εκπαίδευση πρώτων βοηθειών και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και προσφέρει δωρεάν απινιδωτές σε κοινότητες που το έχουν ανάγκη.
Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα και/ή της Cyprus Mail
Πηγή