Τι νέο υπάρχει

[CYPRUS MAIL] Σύντομο και γλυκό...

  • Εκκινητής νήματος News
  • Ημερομηνία έναρξης
recipes1-3-960x638.jpg

Αξιοποιήστε στο έπακρο τις κυπριακές γεύσεις με αυτές τις απλές συνταγές λέει ο ΡΟΔΔΥ ΔΑΜΑΛΗΣ
Σαλάτα Χιρομέρι & Χαλλούμι

Με Αβοκάντο, Αγριοκάπαρο, Μαύρο Κύμινο & Γλυσταρκά με σάλτσα ροζ γκρέιπφρουτ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

Λατρεύω να χρησιμοποιώ τοπικά προϊόντα και να υποστηρίζω τις τοπικές μικρές βιομηχανίες μας. Χρησιμοποιώντας τα παραδοσιακά μας προϊόντα συμβάλλουμε στη διατήρηση πολλών εγχώριων βιομηχανιών και μικρών επιχειρήσεων ζωντανών και ακμαίων. Εξασφαλίζουμε επίσης ότι τα αγαπημένα μας παραδοσιακά προϊόντα δεν θα χαθούν.

Ορίστε, λοιπόν, μια σαλάτα φτιαγμένη με όλα τα κυπριακά πράγματα! Το Χιρομέρι, το οποίο είναι το πίσω πόδι του χοιρινού που βυθίζεται σε κόκκινο κρασί για μέρες, το οποίο του δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα του, στη συνέχεια καπνίζεται αργά. Όταν το κόβετε πολύ λεπτό, παίρνετε ένα προϊόν παρόμοιο με το προσούτο ή το jamon. Υπέροχο για να το φάτε με παγωμένη ζιβανία μόνο του!

Το έχω χρησιμοποιήσει σε αυτή τη σαλάτα μαζί με χαλούμι (το οποίο δεν χρειάζεται καμία απολύτως εξήγηση!)

Άγρια, στελεχωμένη κάπαρη κάνει επίσης την εμφάνισή της. Τα στελέχη της κάππαρης μαζεύονται από τα χωράφια όταν το φυτό είναι νεαρό, και τα αγκάθια και τα μούρα του είναι ακόμα μικρά. Αυτά τουρσίζονται και είτε τρώγονται με την προαναφερθείσα ζιβανία, είτε χρησιμοποιούνται σε σαλάτα, είτε ως επικάλυψη για ψητά, ή ψητά ψάρια. Για το ψάρι ψιλοκόβω τα κοτσάνια της κάππαρης και τα προσθέτω στο βούτυρο, το οποίο λιώνει υπέροχα πάνω στο ψάρι.

Τέλος, όπως θα χρησιμοποιούσε κανείς κρουτόν, χρησιμοποίησα μια γλυσταρίδα, η οποία είναι ένα υφαντό παξιμάδι αρωματισμένο με μαστίχα, κανέλα & γλυκάνισο επικαλυμμένο με σουσάμι και μαύρο κύμινο. Αυτό είναι τραγανό και απορροφά την πικρή σάλτσα ροζ γκρέιπφρουτ.

500γρ. μείγμα φύλλων σαλάτας

250γρ. χοιρομέρι (σε πολύ λεπτές φέτες)

200γρ. χαλούμι (χοντροτριμμένο)

2 μεγάλα αβοκάντο (σε φέτες)

1 μεγάλη κίτρινη πιπεριά (σε φέτες)

1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά (σε φέτες)

6 μέτρια ωμά κουμπιά μανιτάρια (κομμένα σε οριζόντιες φέτες)

100γρ. άγρια κάπαρη

1 κουταλάκι του γλυκού μαυρόκοκκος

Για το ντρέσινγκ

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

½ ροζ γκρέιπφρουτ χυμό

1 κουταλιά της σούπας μέλι

αλάτι & ψιλό μαύρο πιπέρι

Για τη σαλάτα: Τοποθετήστε τα ανάμεικτα φύλλα, τις πιπεριές & τα μανιτάρια σε μια επίπεδη πιατέλα, έτσι ώστε να αναδειχθούν όλα τα ενδιαφέροντα, πολύχρωμα υλικά & για μια πιο ομοιόμορφη κατανομή του ντρέσινγκ.

Προσθέστε το χαϊρομέρι, το αβοκάντο & την άγρια κάπαρη.

Περιχύστε με το ντρέσινγκ, πασπαλίστε με μαύρο κύμινο και τοποθετήστε από πάνω παξιμάδι glystarka

Για το ντρέσινγκ: Χτυπήστε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ.


Αχλάδια σε σιρόπι σαφράν και κουρκουμά, περιχυμένα με φρέσκια κρέμα γάλακτος

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30 λεπτά, ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 30 λεπτά, ΜΕΡΙΔΙΑ: 8

Ελαφριά, ντελικάτα, αρωματικά, φρέσκα... και πολύ εύκολα στην παρασκευή τους. Τα αχλάδια μπορούν να ετοιμαστούν μέρες πριν, τραβούν περισσότερο τα αρώματα και το χρώμα. Δεν έχω πολλά περισσότερα να πω εδώ... σύντομα και γλυκά!

8 μεγάλα σφιχτά αχλάδια (ξεφλουδισμένα και χωρίς κουκούτσια)

2 φλιτζάνια ζάχαρη

8 κλωστές σαφράν

1 κουταλάκι κουρκουμά

4 φλιτζάνια νερό

2 φλιτζάνια γλυκό λευκό μοσχάτο

500ml κρέμα γάλακτος για το σερβίρισμα

Κονιορτοποιήστε το σαφράν σε γουδί και γουδί, στη συνέχεια, ρίξτε 1 φλιτζάνι βραστό νερό και αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά.

Βάλτε τη ζάχαρη, τον κουρκουμά, τον κρόκο και το μοσχάτο σε μια κατσαρόλα και αφήστε τα να πάρουν μια βράση. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά μέχρι το σιρόπι να δέσει & να πάρει το χρώμα & το άρωμα του κρόκου.

Προσθέτουμε τα αχλάδια & μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά & αφήνουμε να κρυώσουν.

Βάζουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα για να μπορέσουν να τραβήξουν τα αρώματα.

Σερβίρουμε τα αχλάδια σε ατομικά μπολ με ένα ποτήρι λικέρ με κρέμα περιχύσεως.


Ο Roddy Damalis είναι ο συγγραφέας δύο βιβλίων: MY CY είναι ένα φωτογραφικό ταξίδι στην Κύπρο, με ιστορίες, σχόλια, μαγειρικές συμβουλές και ανέκδοτα που σας αποκαλύπτουν το μυαλό πίσω από τις συνταγές, και MY LITTLE PLATES ένας οδηγός για 100 λατρεμένες συνταγές εμπνευσμένες από το όμορφο νησί μας που σερβίρονται επί δύο δεκαετίες στο αγαπημένο εστιατόριο Τα Πιατάκια στη Λεμεσό. Ο Roddy είναι εστιάτορας, διάσημος σεφ, γκουρού του φαγητού και σύμβουλος. Έκλεψε τόσο τις τοπικές όσο και τις διεθνείς καρδιές με το περιβόητο και πολυδιαφημισμένο εστιατόριό του Ta Piatakia στο κέντρο της Λεμεσού και τώρα λειτουργεί το My View, έναν αποκλειστικό χώρο ιδιωτικής εστίασης στο σπίτι του. Για περισσότερες πληροφορίες και για να αγοράσετε τα βιβλία επισκεφθείτε www.roddydamalis.com [/I]


Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων ανήκουν Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι αυτές του συγγραφέα και/ή της Cyprus Mail

Πηγή

 
Πίσω
Κορυφή