-
.
- English
Στον Εβρίμ Χινκάλ, τον οικονομικό γραμματέα του τουρκοκυπριακού κόμματος της αντιπολίτευσης TDP, δεν επετράπη η είσοδος στην Τουρκία την Τετάρτη.
[/P]Ο Hincal είχε ταξιδέψει στη χώρα μαζί με τον Τουρκοκύπριο δήμαρχο Λευκωσίας Mehmet Harmanci για κοινές οικογενειακές διακοπές, αλλά κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Sabiha Gokcen της Κωνσταντινούπολης, του είπαν ότι δεν θα μπορούσε να εισέλθει στη χώρα, καθώς το όνομά του βρίσκεται στη λίστα N-82 της Τουρκίας.
Αν και το όνομα στη λίστα N-82 δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία, όσοι περιλαμβάνονται στη λίστα πρέπει να υποβάλουν εκ των προτέρων αίτηση στην τουρκική πρεσβεία της χώρας τους για προέγκριση εισόδου στη χώρα, και η λίστα δεν είναι διαθέσιμη στο κοινό, οπότε όσοι περιλαμβάνονται σε αυτήν δεν το μαθαίνουν γενικά μέχρι να φτάσουν στην Τουρκία.
Ο Χινκάλ δήλωσε ότι αφού τον απέρριψαν από τον έλεγχο διαβατηρίων, προσπάθησε να "επικοινωνήσει με τους αρμόδιους" και κάλεσε τις αρχές του βορρά για βοήθεια, αλλά τελικά τον έστειλαν πίσω στην Κύπρο μαζί με τη σύζυγό του και την τετράχρονη κόρη του έξι ώρες μετά την προσγείωσή του.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βράδυ της Τετάρτης, αναρωτήθηκε: "Τι είναι το N-82; Γιατί μου απαγορεύεται η είσοδος; Όταν ρώτησα, το προσωπικό εκεί μου είπε 'δεν μπορούμε να σας δώσουμε εξηγήσεις' και ότι έπρεπε να απευθυνθώ στο προξενείο της χώρας μου."
Πρόσθεσε: "Είχα διάφορους φίλους που αντιμετώπιζαν αυτά τα προβλήματα κατά την είσοδο στη Δημοκρατία της Τουρκίας για μεγάλο χρονικό διάστημα ... Είδαμε και βιώσαμε για άλλη μια φορά ότι αυτή η ενοχλητική κατάσταση στέκεται τώρα μπροστά μας ως πρόβλημα που πρέπει να λυθεί.
"Το δικαίωμα στο ταξίδι είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα, για κάθε άνθρωπο που ζει σε αυτόν τον πλανήτη, και για το λόγο αυτό θα καλέσω το δικηγόρο μου και θα κινήσω τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες."
Συνέχισε λέγοντας ότι ενώ η συμπεριφορά του προσωπικού του αεροδρομίου προς αυτόν και την οικογένειά του ήταν "πολύ καλή", η κόρη του αναστατώθηκε πολύ όταν συνειδητοποίησε ότι θα τον ανάγκαζαν να μείνει σε ξεχωριστό δωμάτιο στο αεροδρόμιο μέχρι να επιβιβαστεί στην πτήση του.
"Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της ημέρας ήταν η παρουσία του παιδιού μου εκείνη τη στιγμή και η ανάμνηση που θα έχει", είπε.
Πρόσθεσε ότι "σε αυτή τη διαδικασία οφείλω να ζητήσω συγγνώμη από την κόρη μου". Είπε ότι κατάφερε να την "βάλει στο αεροπλάνο", πετώντας για πρώτη φορά από τότε που γεννήθηκε ένα μήνα πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, αλλά ότι "στερήθηκε τον ενθουσιασμό για το τι θα έβλεπε σε μια άλλη χώρα εξαιτίας μου
Για τον λόγο αυτό, ζήτησα συγγνώμη από τον μικρότερο φίλο μου, την κόρη μου.Θα σε ξεναγήσω, πολλές όμορφες χώρες στις οποίες θα μπούμε χωρίς να μας περιμένουν προβλήματα."
Ο Μεχμέτ Χαρμαντσί ήταν έξαλλος με την κατάσταση, λέγοντας ότι "δυστυχώς, αυτό που συνέβη σε πολλούς δημοκρατικούς Τουρκοκύπριους συνέβη σήμερα και στον αγαπημένο μου φίλο Εβρίμ."
Τι έκανε, πήρε ένα όπλο και πήγε στα βουνά; Μήπως προέβη σε παράνομες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την Τουρκία; Θα μπορούσα να κάνω πολλές ακόμη ερωτήσεις που θα μπορούσαν να συνεχιστούν και να μην έχουν καμία εγκυρότητα", πρόσθεσε
Ωστόσο, είπε: "Ξέρω την απάντηση. Ο μόνος λόγος για τον οποίο του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα είναι το γεγονός ότι συνεργάστηκε με τον Μουσταφά Ακιντζί", τον αριστερό υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης πρώην Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο οποίος υπηρέτησε μεταξύ 2015 και 2020.
Στρέφοντας τα όπλα του στη σημερινή τουρκοκυπριακή ηγεσία, διερωτήθηκε: "Τι κάνουν αυτοί που κυβερνούν τη χώρα μας;"
Πρόσθεσε, "αυτό είναι το μέγεθος της σχέσης που μπορούν να έχουν οι πολίτες της χώρας τους με τη μόνη χώρα που τους αναγνωρίζει επίσημα, τι ντροπή"
"Ντροπή σας, δεν θα σιωπήσουμε και θα αγωνιστούμε μέχρι να τελειώσει αυτή η αδικίαΔεν θα δεχτούμε να χαρακτηρίζονται πατριώτες αυτοί που κλέβουν, εξαπατούν, πλαστογραφούν και λαμβάνουν πλαστά διπλώματα και να μας απαγορεύουν χώρες", είπε.
Ο ηγέτης του ΤΔΒΚ Ζεκί Τσελέρ δήλωσε ότι θα έχει συνάντηση με τις αρμόδιες αρχές στην Τουρκία για το θέμα και ότι "θα κάνει κάθε αναγκαίο βήμα για να τελειώσει το θέμα"
Πρόσθεσε ότι οι "αρχές" του βορρά "δεν έλαβαν κανένα μέτρο" σε προηγούμενα περιστατικά τοποθέτησης Τουρκοκυπρίων στη λίστα Ν-82, αλλά ότι το κόμμα του "δεν θα επιτρέψει να ξεχαστεί ξανά αυτό το θέμα."
Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα και/ή της Cyprus Mail
Πηγή