-
.
- English
Ο Ahmet Bozkurt, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Isias στην τουρκική πόλη Adiyaman, το οποίο κατέρρευσε τον περασμένο Φεβρουάριο και σκότωσε 35 Κύπριους, συμπεριλαμβανομένων 24 παιδιών, αρνήθηκε κάθε αδίκημα το Σάββατο, τέταρτη ημέρα της δίκης για την κατάρρευση του ξενοδοχείου.
Ο Bozkurt και άλλοι δέκα κατηγορούνται για "πρόκληση θανάτου από συνειδητή αμέλεια" και, αν κριθούν ένοχοι, θα μπορούσαν να φυλακιστούν έως και 22,5 χρόνια. Το ξενοδοχείο κατέρρευσε κατά τη διάρκεια των σεισμών που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία πέρυσι.
Μιλώντας στο τρίτο ανώτατο ποινικό δικαστήριο του Αντιγιαμάν, ο Bozkurt υποστήριξε την αθωότητά του, λέγοντας ότι "ο μόνος ένοχος είναι ο σεισμός".
"Δεν αποδέχομαι καμία από τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον μου ή εναντίον των παιδιών μου. Έκανα σωστά τη δουλειά μου. Αν δεν είχε γίνει σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών, το κτίριό μου δεν θα είχε καταρρεύσει. Το κτίριό μου θα μπορούσε να αντέξει σεισμό μεγέθους έως και 7,2 Ρίχτερ, σύμφωνα με τους κανονισμούς", δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: "Αν είχε καταρρεύσει μόνο το Ισια, θα είχα πάει στα συντρίμμια και θα είχα αυτοκτονήσει. Δεν έκανα κανένα λάθος. Στον σεισμό κατέρρευσαν 850.000 κτίρια, περισσότεροι από 52.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους."
"Έζησα τον πόνο του σεισμού. 300 άνθρωποι από την οικογένειά μου έχασαν τη ζωή τους. Τραυματίστηκα επίσης κατά τη διάρκεια του σεισμού. Είμαι 73 ετών", είπε.
Είχαν τεθεί ερωτήματα σχετικά με το γιατί ο Bozkurt αναχώρησε γρήγορα από το Adiyaman λίγο μετά το σεισμό, και ο ίδιος προσπάθησε να απαντήσει σε αυτά.
"Την ημέρα του σεισμού, δεν υπήρχε νερό, ούτε μέρος για να μείνουμε. Στην αρχή, είπα ότι δεν θα έφευγα από εδώ, αλλά στη συνέχεια πήγα στο Aksaray κατόπιν αιτήματος της οικογένειάς μου", είπε
"Δεν το έσκασα", είπε, επισημαίνοντας ότι αργότερα παραδόθηκε στις αρχές μόλις εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του.
Προσπάθησε επίσης να απευθυνθεί στη συμπάθεια του εισαγγελέα και του δικαστή, επισημαίνοντας το αυξημένο επίπεδο προστασίας που χρειάζεται υπό κράτηση στις φυλακές του Kirsehir.
Πρόσθεσε: "Λόγω της ηλικίας μου, παραπέμπεται περιστασιακά στο κρατικό νοσοκομείο Kirsehir από τον γιατρό. Όταν πηγαίνω στο νοσοκομείο, υπάρχουν πολλοί άλλοι κρατούμενοι δίπλα μου και δεν με γνωρίζουν."
"Δεν το έχω ξαναπεί ποτέ αυτό γιατί δεν θέλω τα παιδιά μου να φοβούνται. Τώρα το λέω αυτό για πρώτη φορά. Λένε: "Δεν ξέρω τι θα κάναμε με τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου Isias αν μας τα έδιναν. Το άκουσα με τα ίδια μου τα αυτιά και το είδα με τα ίδια μου τα μάτια. Δεν έχουμε καμία ασφάλεια ζωής", είπε.
Επανερχόμενος στο θέμα της δίκης, είπε ότι "δεν είμαστε ένοχοι, απορρίπτω όλες τις συκοφαντίες που μας ρίχνουν. Δεν έχω τίποτα να πω στις οικογένειες [ΕΚΕΊΝΩΝ ΠΟΥ ΣΚΟΤΏΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΊΟ ΤΟΥ]."
Επικαλούμενος θέματα ασφάλειας και το γεγονός ότι χρειάζεται χειρουργικές επεμβάσεις, ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος από την κράτηση.
Στο μεταξύ, η Celal Nuri Demirturk, δικηγόρος του γιου του Bozkurt, Mehmet Fatih Bozkurt, δήλωσε ότι το γεγονός ότι ο πελάτης της είχε υπογράψει το αίτημα για οριοθετική αμνηστία σχετικά με την παράνομο επιπλέον όροφο του ξενοδοχείου δεν σήμαινε ότι ήταν ένοχος.
Αναστάτωσε επίσης την κυπριακή πλευρά απορρίπτοντας την ιδέα να ενεργήσουν ως μάρτυρες στην υπόθεση μέλη των οικογενειών των δολοφονηθέντων.
"Δεν δεχόμαστε τα αιτήματα των Κυπρίων να συμμετάσχουν ως μάρτυρες και αυτό δεν είναι νομικά ενδεδειγμένο... Τα συναισθήματα των πελατών δεν πρέπει να υπερισχύουν του νόμου. Μας θλίβει η στάση των συναδέλφων μας απέναντι στο δικαστήριο", είπε.
Άλλοι πέντε κατηγορούμενοι ζήτησαν την άμεση αθώωσή τους, με ορισμένους να αιτιολογούν γιατί εγκατέλειψαν το Adiyaman τις ώρες και τις ημέρες που ακολούθησαν τον σεισμό και άλλους να δηλώνουν ότι σπάνια ή και ποτέ δεν είχαν πάει στο Adiyaman τα τελευταία 30 χρόνια.
Μετά την ολοκλήρωση των σχετικών καταθέσεων, ο εισαγγελέας ζήτησε να παραμείνουν υπό κράτηση οι έξι κατηγορούμενοι που κρατούνται σήμερα, αλλά απέρριψε τα αιτήματα των δικηγόρων να παραμείνουν υπό κράτηση και οι άλλοι πέντε.
Παραθέτοντας το σκεπτικό του, είπε ότι λόγω του σεισμού δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι στις φυλακές για να στεγαστούν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου αναμένεται να αποφανθεί επί του θέματος το Σάββατο.
Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail
Πηγή