Τι νέο υπάρχει

[CYPRUS MAIL] Ο Λοττίδης επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της κακοδιαχείρισης των υπαλλήλων...

feature-apostolos-main-Ombudswoman-Maria-Stylianou-Lottidou-960x775.jpg

Η Συνήγορος του Πολίτη Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη δήλωσε την Παρασκευή ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η κακοδιοίκηση των υπαλλήλων κατά τη διάρκεια συνεδρίου με τίτλο "Αρχές των χρηστών της διοίκησης και κράτος δικαίου στη δημόσια διοίκηση"

Είπε ότι για να καταπολεμηθεί η κακοδιοίκηση, πρέπει να γίνουν ενδελεχείς έλεγχοι στη διοίκηση, ώστε να διασφαλιστεί ότι σέβονται τις αξίες της ισότητας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, είπε στο συνέδριο.

Ο κ. Λοττίδης πρόσθεσε ότι στα σύγχρονα κράτη, η έννοια της διοίκησης έχει εξελιχθεί ώστε να ταυτίζεται με αυτή της δημόσιας υπηρεσίας, η οποία στον πυρήνα της υπάρχει για την εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη.

Σχολιάζοντας το έργο που έχει επιτελέσει το γραφείο της στο θέμα της ορθής διοίκησης, είπε ότι το 2013 το γραφείο της ετοίμασε οδηγό και κώδικα δεοντολογίας για τους δημόσιους υπαλλήλους.

"Στόχος του οδηγού είναι αφενός να αποτελέσει ένα εύχρηστο εργαλείο εργασίας που θα καθοδηγεί τους δημόσιους υπαλλήλους στην καθημερινή τους εργασία και αφετέρου να συμβάλει στην εμπέδωση κουλτούρας σεβασμού και επαγγελματισμού, στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και στην αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και των πολιτών", είπε.

Στην ομιλία της, η Συνήγορος του Πολίτη ανέφερε ότι αποτελεί υποχρέωση κάθε εργοδότη να διασφαλίζει την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων σε όλες τις πτυχές της εργασίας, γεγονός που αντιστοιχεί στο δικαίωμα κάθε εργαζομένου, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 31 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, να επωφελείται από συνθήκες εργασίας που ανταποκρίνονται στην υγεία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπειά του.

Εξήγησε ότι σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο εργασιακός εκφοβισμός έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο άτομο όσο και στον ίδιο τον οργανισμό

Ο κ. Λοττίδης τόνισε ότι για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να αυξηθεί η σχετική ευαισθητοποίηση και κατάρτιση των διευθυντών και των εργαζομένων. Οι οργανισμοί θα πρέπει να προβούν σε μια σαφή δήλωση, δηλώνοντας ότι η παρενόχληση και η βία δεν είναι ανεκτές, ενώ παράλληλα θα πρέπει να καθορίσουν τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται όταν προκύπτουν σχετικά περιστατικά.

Εξήγησε ότι για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου είναι απαραίτητη η θέσπιση κατάλληλων μηχανισμών και διαδικασιών, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν στην πράξη να ασκούν και να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους, εντός των προθεσμιών και σύμφωνα με τις εγγυήσεις που θέτει ο νόμος και οι εργοδότες να τα εξετάζουν και να λαμβάνουν αιτιολογημένες αποφάσεις επ' αυτών με σεβασμό στις αρχές της χρηστής διοίκησης.


Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail

Πηγή

 
Πίσω
Κορυφή