Τι νέο υπάρχει

[CYPRUS MAIL] Οι συναντήσεις με τους ηγέτες της Αιγύπτου και της Ιορδανίας "καθοριστικές" για τον ανθρωπιστικό διάδρομο...

christoudlides-960x640.jpg

Οι συναντήσεις της Τρίτης με τους ηγέτες της Αιγύπτου και της Ιορδανίας θα είναι "καθοριστικές" στην προσπάθεια της Κύπρου να δημιουργήσει ένα θαλάσσιο διάδρομο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ετήσια γενική συνέλευση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), είπε ότι "γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και αναγνωρίζεται."

"Είδατε χθες, ήμουν στη Λάρνακα με τους Αμερικανούς, είμαστε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη Γαλλία, με γειτονικές χώρες", είπε.

Πρόσθεσε ότι "φαίνεται δυστυχώς ότι αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, με τον πόλεμο, θα τραβήξει σε μάκρος" και ζήτησε την προστασία των αμάχων.

"Αυτό πρέπει να είναι η προτεραιότητα και θέλουμε να είμαστε έτοιμοι, αν και όσο διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση, να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το ρόλο που λέμε ότι θέλουμε να έχουμε, ένα ρόλο που αναδεικνύουμε μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες", είπε.

Περνώντας στο θέμα του ενδεχόμενου διορισμού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, είπε ότι δεν μπορεί ακόμη να κατονομάσει το πρόσωπο που πρόκειται να διοριστεί

Είπε, ωστόσο, ότι "προέρχεται από μια χώρα της Λατινικής Αμερικής, είναι μια κυρία και αναμένουμε τις εξελίξεις. Νομίζω ότι ο Γενικός Γραμματέας θα κάνει μια ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα."

Νωρίτερα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε δηλώσει κατά την επίσκεψή του στο Κιργιστάν ότι θα αποδεχθεί το διορισμό ενός "προσωπικού εκπροσώπου" και όχι ενός απεσταλμένου για την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση μιας ομοσπονδιακής λύσης.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι είχε προσκληθεί σε κοινωνική εκδήλωση με τον Τατάρ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: "Είμαι πάντα ανοικτός σε οποιαδήποτε πρόσκληση και συνάντηση με τον Τατάρ. Τον έχω προσκαλέσει επανειλημμένα για συζητήσεις και για κοινωνική συνάντηση. Δεν έχω τίποτα να ανησυχώ."

Αντέδρασε επίσης περιφρονητικά σε ερωτήσεις γύρω από το "ορατές και αόρατες" ενέργειες που πρέπει να γίνουν ως απάντηση στις φερόμενες τουρκοκυπριακές παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη κοντά στον Άγιο Δομέτιο.

"Βλέπω την ειρωνεία από κάποιους ... για τα αόρατα και τα ορατά. Καλώ αυτούς που ειρωνεύονται το θέμα να επισκεφθούν την περιοχή. Προφανώς δεν πήγαν εκεί και προφανώς δεν μίλησαν με κανέναν που ζει εκεί", είπε.

Για το θέμα της κάμερας που έχει τοποθετηθεί πάνω σε σπίτι με την ονομασία "σπίτι της Μαρίας" ή "σπίτι του Νεριμάν" στη νεκρή ζώνη, είπε ότι "είναι σίγουρα εκεί, είναι απαράδεκτο, είναι παραβίαση, αλλά την ίδια στιγμή εμείς, όπως κάνουμε πάντα, ενεργούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να θέσουμε ως προτεραιότητα την ασφάλεια των κατοίκων."

Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα και/ή της Cyprus Mail

Πηγή

Πίσω
Κορυφή