-
.
- English
Υπάρχει ακόμα χρόνος για να προετοιμαστείτε για τη γιορτινή σας γιορτή. Ο RODDY DAMALIS προτείνει μερικές επιλογές εκτός από τη γαλοπούλα
Είναι πράγματι η εποχή που πρέπει να είμαστε χαρούμενοι, και αυτό φυσικά σημαίνει ότι πρέπει να ετοιμάσουμε τα χριστουγεννιάτικα μενού. Νομίζω ότι δεν είμαι η μόνη που κάθε χρόνο υπόσχομαι στον εαυτό μου ότι θα έχω κάνει όλες τις αγορές δώρων μέχρι τις 15 του μήνα και έτσι θα αποφύγω όλη την τρελή λαίλαπα της τελευταίας στιγμής. Δεν έχω καταφέρει ακόμη να επιτύχω αυτή τη μεγαλόπνοη φιλοδοξία. Έχω, ωστόσο, μετά από πολλά χρόνια ως εστιάτορας μάθει ότι το εορταστικό μενού χρειάζεται όντως σχεδιασμό αρκετά νωρίτερα Αυτό διασφαλίζει ότι το εορταστικό σας γεύμα θα είναι επιτυχημένο και ότι δεν θα κολλήσετε στην κουζίνα, ενώ οι καλεσμένοι σας θα πίνουν eggnog.
Μου αρέσει να εξετάζω κάθε ειδική περίσταση από όλες τις πλευρές, το γεύμα είναι πάντα το θεμέλιο, μετά από αυτό, ακολουθεί η επιλογή των κρασιών. Σε μια μέρα όπως αυτή μου αρέσει να επιλέγω ένα αφρώδες ποτό ως ποτό καλωσορίσματος, το οποίο πάντα φέρνει τους καλεσμένους μου σε διασκεδαστική διάθεση.
Η διακόσμηση του τραπεζιού είναι μια πολύ σημαντική πτυχή κάθε δείπνου και ακόμη περισσότερο για την κύρια εκδήλωση των Χριστουγέννων. Τα λουλούδια είναι πάντα υπέροχα, το φρέσκο πουρνάρι πρέπει οπωσδήποτε να κάνει την εμφάνισή του. Προσθέτω πάντα μια ή δύο ορχιδέες, καθώς διαρκούν για εβδομάδες μετά. Όλοι έχουμε μερικά υπέροχα στολίδια αποθηκευμένα, οπότε βγάλτε τα έξω, γυαλίστε τα, προσθέστε μερικά κεριά και voila, έχετε ένα υπέροχο τραπέζι!
Μια μικρή επιλογή από "μελομακάρονα" (μελομακάρονα) και "κουραμπιέδες" (κυπριακά μικρά κέικ) πάντα υπάρχει κάπου για μετά το γεύμα. Για μένα η εορταστική περίοδος αρχίζει όταν ανιχνεύω το πρώτο 'μελομακάρονο' στον φούρνο! Αποτελούν βασικό συστατικό στον πάγκο της κουζίνας μου, ένα ή δύο με τον καφέ μου το πρωί, υπάρχει φυσικά και το απογευματινό τσάι, και μετά τα υποχρεωτικά τηλεοπτικά τσιμπολογήματα το βράδυ!
Έτσι, πίσω στο μενού... όσο παραδοσιακός κι αν είμαι, πρέπει να κρεμάσω το κεφάλι μου με ντροπή και να παραδεχτώ ότι έχω εγκαταλείψει τη γαλοπούλα. Εδώ και πολλά χρόνια, προτιμώ να σερβίρω πάπια, χήνα, φασιανό ή κοτόπουλο για αυτό το ξεχωριστό γεύμα. Για μένα αυτά αποδίδουν περισσότερη γεύση και προσθέτουν λίγη λάμψη. Επίσης, αν πρόκειται για μικρότερη παρέα, έχετε λιγότερη σπατάλη.
Οι σημερινές συνταγές είναι ένα μωρό κοτόπουλο γεμιστό με κουκουνάρι, σουλτανίνα, κάστανα και ρύζι. Η κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο ξυπνούν κάθε χριστουγεννιάτικη ανάμνηση με μια βαθιά ανάσα. Λατρεύω να τα σερβίρω καθώς κάθε καλεσμένος έχει τη δική του μικροσκοπική γαλοπούλα.
Η άλλη επιλογή είναι η πάπια σε κεράσια, ένας κλασικός συνδυασμός που δεν θα κουραστώ ποτέ. Λατρεύω να σερβίρω αυτό το πιάτο. Για κάποιο λόγο οι άνθρωποι γενικά αποφεύγουν να σερβίρουν πάπια στο σπίτι και την κρατούν ως κέρασμα εστιατορίου. Σας παρακαλώ, δοκιμάστε το και θα δείτε ότι πολύ σύντομα θα γίνει η αγαπημένη σας συνταγή για την οποία οι καλεσμένοι σας θα σας ευχαριστούν!
Χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο γεμιστό με κάστανα
4 x 400g ολόκληρα κοτόπουλα (καθαρισμένα, με αφαιρεμένη τη μύτη του παπά, αλλά με επιπλέον δέρμα στη βάση)
Ελαιόλαδο (για επικάλυψη)
Πάπρικα
Ρίγανη
8 οδοντογλυφίδες
Αλάτι
Σπασμένο μαύρο πιπέρι
Γέμιση
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ρύζι
100 γρ. σουλτανίνα
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
100γρ. κουκουνάρι
¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη
πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κούπα νερό
Αλάτι
Σάλτσα
100γρ. βούτυρο
500ml λευκό κρασί
6 φύλλα δάφνης
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι
200γρ. κάστανα (Marons glacé, φρέσκα, κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα)
200ml νερό
½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
½ κουταλάκι του γλυκού καλαμποκάλευρο
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Για τη σάλτσα: ροδίστε τα κρεμμύδια, τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι στο βούτυρο. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζετε για 15 λεπτά
Για τη γέμιση: Σοτάρετε το ρύζι, το κρεμμύδι και τα κουκουνάρια σε ελαιόλαδο. Προσθέτετε τα μπαχαρικά και το νερό, μειώνετε τη φωτιά
Σκεπάζετε μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να μισοψηθεί το ρύζι. Αφήστε το να κρυώσει.
Για το κοτόπουλο: Αφήστε το να κρυώσει: Καλύψτε το κοτόπουλο με το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά. Καβουρδίστε κάτω από το γκριλ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Αφαιρέστε και γεμίστε κάθε κοτόπουλο με τη γέμιση. Στερεώστε το με μια οδοντογλυφίδα. Περιχύστε με τη σάλτσα και σκεπάστε. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 220C για 70 λεπτά.
Η πάπια και το κεράσι
Το κόλπο του καραμελώματος της πάπιας με τη ζάχαρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με το χοιρινό κρακεράκι, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ένας πουρές πατάτας ή καθαρός από ρίζα σελινόριζας θα λειτουργούσε καλά με αυτό το πιάτο. Χρησιμοποιώ αυτή τη συνταγή ως κύριο πιάτο για χριστουγεννιάτικο πάρτι, καθώς ταιριάζει υπέροχα σε ένα εορταστικό μενού.
[/B]
4x 250 γρ. πάπιας (τμήμα ποδιού και μηρού αν είναι μικρά κομμάτια, διαθέστε 2 ανά άτομο)
Πάπρικα
2 φύλλα δάφνης
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
Αλάτι
Ψιλό μαύρο πιπέρι
Για τη σάλτσα
200γρ. βύσσινα [ΚΑΤΕΨΥΓΜΈΝΑ]
2 φλιτζάνια κομανταρία [ΈΝΑ ΠΟΡΤ-ΜΠΟΡΤ Ή MADEIRA CAN BE USED]
duck juices
1 tablespoon brown sugar
1 heaped teaspoon corn flour (dissolved in a little cold water)
salt
fine black pepper
2 sprigs of fresh thyme (if using dried thyme, χρησιμοποιήστε ½ κουταλάκι του γλυκού)
Αλείψτε την πάπια με αλάτι, πιπέρι και πάπρικα. Ροδίστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220C για 15 λεπτά
Αφαιρέστε τα υγρά από το ταψί και κρατήστε τα για τη σάλτσα
Προσθέστε νερό, λευκό κρασί και φύλλα δάφνης στο ταψί και σκεπάστε καλά με αλουμινόχαρτο
Ψήστε στους 180C για άλλη 1 ώρα
Ξεσκεπάστε, πασπαλίζετε με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήνετε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά
Για τη σάλτσα βάζετε την κομανταρία, τους χυμούς πάπιας, αλάτι, πιπέρι, καστανή ζάχαρη και θυμάρι σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Προσθέτετε το κορν φλάουρ και ανακατεύετε μέχρι να πήξει
Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε τα κεράσια μαγειρεύετε για 5 λεπτά
Σερβίρετε αμέσως την πάπια στο πιάτο και περιχύνετε με μπόλικη ποσότητα από τη σάλτσα κερασιού
Ο Roddy Damalis είναι συγγραφέας δύο βιβλίων, MY CY είναι ένα φωτογραφικό ταξίδι στην Κύπρο, και MY LITTLE PLATES ένας οδηγός για 100 λατρεμένες συνταγές εμπνευσμένες από το όμορφο νησί μας που σερβίρονται επί δύο δεκαετίες στο αγαπημένο εστιατόριο Ta Piatakia στη Λεμεσό. Ο Roddy είναι εστιάτορας, διάσημος σεφ, γκουρού του φαγητού και σύμβουλος. Τώρα λειτουργεί το My View, έναν αποκλειστικό χώρο ιδιωτικής εστίασης στο σπίτι του. Για περισσότερες πληροφορίες και για να αγοράσετε τα βιβλία επισκεφθείτε www.roddydamalis.com
Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα και/ή της Cyprus Mail
Πηγή