Τι νέο υπάρχει

[CYPRUS MAIL] Αποσύρθηκαν όλες οι κατηγορίες εναντίον του δικηγόρου στην υπόθεση των χρυσών διαβατηρίων...

Andreas_Pittadjis.jpg

Σε μια αναπάντεχη εξέλιξη την Τετάρτη, όλες οι κατηγορίες εναντίον του δικηγόρου Ανδρέα Πιττατζή στην υπόθεση των χρυσών διαβατηρίων αποσύρθηκαν από το ποινικό δικαστήριο Λευκωσίας. Ο ίδιος θα αναλάβει τώρα το ρόλο του συνηγόρου υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων.

Ο Πιττατζής έγινε διαβόητος για την ατάκα του "this is Cyprus" που προβλήθηκε σε ντοκιμαντέρ του Al Jazeera σχετικά με το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων. Όταν ρωτήθηκε από έναν μυστικό δημοσιογράφο αν είχε αλλάξει στο παρελθόν το όνομα ενός πελάτη του για ένα διαβατήριο, απάντησε γελώντας: "Φυσικά, εδώ είναι Κύπρος!"

Η έρευνα του Al Jazeera προκάλεσε πανελλήνια οργή και διαμαρτυρίες, οι οποίες οδήγησαν στην έρευνα του Νικολάτου για το σύστημα "υπηκοότητα με επένδυση" - γνωστό ως "πρόγραμμα χρυσών διαβατηρίων" - και τελικά οδήγησαν την υπόθεση σε δίκη.

Ο Πιττάτζης ήταν κατηγορούμενος στη δίκη μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, τον πρώην βουλευτή του Ακέλ και εργολάβο Χριστάκη Τζιοβάνη και τον αξιωματούχο του ομίλου Τζιοβάνη Αντώνη Αντωνίου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι την Τετάρτη αναμενόταν να υποβάλουν υπόμνημα στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, ωστόσο η κρατική εισαγγελία έκανε στροφή αφού δήλωσε ότι άλλαξε το κατηγορητήριο, αφαιρώντας τον Πιττάτζη.

Σε μια επιπλέον ανατροπή, ο Πιττάτζης θα αναλάβει τώρα την υπεράσπιση του πρώην πλέον κατηγορούμενου του Αντωνίου.

Σε μια άκρως συναισθηματική ανάρτηση στο Facebook στη συνέχεια, ο Pittadjis δήλωσε ότι είχε "διωχθεί άδικα" και "προδοθεί άδικα" κατά τη διάρκεια της όλης δοκιμασίας, κατηγορώντας το τηλεοπτικό δίκτυο ότι επεξεργάστηκε σκόπιμα το υλικό με ψεύτικο τρόπο

"Η ψυχή μου γέμισε μελανιές. Το σώμα μου ένας σάκος του μποξ που έσταζε αίμα, ιδρώτα και δάκρυα. Δέχτηκα τα ανελέητα χτυπήματα του λαϊκισμού από όλες τις γωνίες, ο οποίος χρησιμοποίησε το πτώμα μου ως σκηνή για να πουλήσει ηθική. Έπιναν διψασμένα τα δάκρυά μου και χόρευαν ζεμπέκικο με τον πόνο μου."

Ο Πιττατζής είπε ότι τους άπλωσε κλαδί ελιάς για να τους συγχωρέσει και περιέγραψε το ντοκιμαντέρ ως "τουρκικά πληρώματα τεθωρακισμένων με επικεφαλής το κανάλι Al Jazeera του Κατάρ, που πέρασαν πάνω από τη χώρα και τη βομβάρδισαν. Με ένα βρώμικο μονταρισμένο και ψεύτικο βίντεο, κέρδισαν έναν υβριδικό πόλεμο."

Πρόσθεσε ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί μόνο αν αθωωθούν και οι Αντωνίου και Τζιοβάνι, καθώς εξακολουθούν να βρίσκονται "άδικα στο σταυρό του μαρτυρίου". Ο πρώην κατηγορούμενος τόνισε ότι τον τιμά το γεγονός ότι οι τρεις τους "πολέμησαν μαζί, έκλαψαν μαζί, πόνεσαν μαζί και ονειρεύτηκαν τη δικαιοσύνη μαζί. Ότι σε αυτά τα τρία χρόνια ήμασταν ο ένας το στήριγμα του άλλου."

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Σεπτεμβρίου η νομική υπηρεσία αντιμετωπίζει έναν από τους μεγαλύτερους φόρτους εργασίας που είχε ποτέ γύρω από το σκάνδαλο του "χρυσού διαβατηρίου", με πάνω από 110 κιβώτια αρχείων δεδομένων προς επεξεργασία.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα εξακολουθεί να ερευνά το υλικό, ωστόσο πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που υποδηλώνουν ποινικές διαδικασίες.

Οι φάκελοι της υπόθεσης αφορούν 22 περιστατικά διαβατηρίων με αντάλλαγμα επενδύσεις, με υπόπτους μεταξύ των οποίων έναν πρώην υπουργό, ο οποίος τελεί υπό μεγάλη έρευνα, καθώς και ένα δικηγορικό γραφείο που βοήθησε στο σχέδιο

Ένας υπάλληλος της δημόσιας διοίκησης αντιμετωπίζει επίσης πιθανές κατηγορίες, αν και οι προσπάθειες για την οριστικοποίηση των όποιων κατηγοριών βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail

Πηγή

Πίσω
Κορυφή