Τι νέο υπάρχει

[CYPRUS MAIL] Ανασκόπηση εστιατορίου: Ethimo, Λευκωσία...

rest1-1.jpg

Όταν πρόκειται για ένα νέο εστιατόριο, η προσμονή και οι προσδοκίες από μόνες τους αξίζουν τουλάχιστον τη μισή εμπειρία. Όσο περισσότερο περιμένω να δοκιμάσω ένα μέρος, τόσο περισσότερο παίζει στο μυαλό μου. Θα είναι καλό; Είναι δικαιολογημένος ο θόρυβος; Θα καταφέρω να δοκιμάσω όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα από το μενού;

Το Ethimo, μία από τις τελευταίες προσθήκες στην ανερχόμενη σκηνή της Λευκωσίας, βρίσκεται στο ραντάρ μου από τότε που άνοιξε τις πόρτες του πριν από μερικούς μήνες

Βρίσκεται σε ένα μάλλον κεντρικό, αν και εκπληκτικά ήσυχο μέρος της πρωτεύουσας, κοντά στο Θέατρο Thoc, και ήταν σχεδόν μια οφθαλμαπάτη για μένα. Κάθε φορά που τηλεφωνούσα για να κάνω κράτηση, έπαιρνα την ίδια απάντηση: "Λυπάμαι, είμαστε πλήρεις απόψε."

Επιτέλους ήρθε η ώρα και βρήκα τραπέζι. Και, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι δεν με απογοήτευσε... καθόλου

Συνοδευόμενη από την πιστή μου συντροφιά για φαγητό, ήμουν αποφασισμένη να δώσω στο Ethimo την καλύτερή μου προσπάθεια. Υπερβολική παραγγελία; Όχι στο βιβλίο μου!

Ξεκινήσαμε με μια ελληνική σαλάτα. Όχι τη συνηθισμένη σας, καθώς αυτή περιείχε παξιμάδια χαρουπιού, ένα νεύμα στον κρητικό ντάκο ίσως, άγρια κάπαρη, ντομάτες και Καλαθάκι Λιμνού, ένα μαλακό λευκό τυρί από τη Λήμνο. Το πικάντικο και ελαφρώς ξινό τυρί συμπλήρωνε τέλεια τις ντομάτες, μερικές από τις οποίες ήταν αλμυρά πολτοποιημένες στον πάτο του πιάτου.

Το ορεκτικό καλαμάρι με ντιπ φάβας και ωμά κόκκινα κρεμμύδια ήταν απλό και περιεκτικό, αλλά η φάβα σπάνια χρειάζεται έξτρα, μια υπενθύμιση του πόσο πλήρης είναι από μόνη της.

Το τελευταίο ορεκτικό που παραγγείλαμε, η ψητή πίτα με κρητική γραβιέρα, παλαιωμένη φέτα, θυμαρίσιο μέλι και τσίπουρο, ήταν το καλύτερο. Τα δύο διαφορετικά είδη τυριών συμπλήρωναν το ένα το άλλο, καθώς το umami της φέτας εξισορροπούσε την εκπληκτικά ξινή γεύση της γραβιέρας. Το ραντισμένο μέλι και το σουσάμι "έκλεισαν" ιδανικά το πιάτο.

Ένα επάξιο διάλειμμα προηγήθηκε των κυρίως πιάτων, παστιτσάδα με μοσχαρίσιο μάγουλο και μανέστρα με άγρια μανιτάρια.

Το πρώτο περιείχε ιλωπίτες, ελληνικά ζυμαρικά που θυμίζουν ταλιατέλες, με μερικά από τα πιο λιωμένα στο στόμα κομμάτια κρέατος που έχω δοκιμάσει πρόσφατα. Ωστόσο, αυτό που απογείωσε το πιάτο ήταν η προσθήκη spetsieriko, ένα μείγμα μπαχαρικών από το νησί της Κέρκυρας που φτιάχνεται με κανέλα, μοσχοκάρυδο, κύμινο, γαρύφαλλο και φύλλα δάφνης.

Το δεύτερο αποτελούνταν από orzo (πάντα τόσο δημοφιλές, όπως παρατήρησα πρόσφατα) με βασιλικά μανιτάρια στρειδιών και ελληνική τρούφα.

Και τα δύο κυρίως ήταν πλούσια, χορταστικά και χορταστικά. Σίγουρα χειμωνιάτικες συμμετοχές, καθώς το μενού αλλάζει κάθε εποχή, ανάλογα με τα διαθέσιμα φρέσκα υλικά. Επίσης, υποψιάζομαι ότι κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να απολαύσει τα κυρίως πιάτα που έφαγα στα καυτά καλοκαίρια της Λευκωσίας.

Το επιδόρπιο ήταν μια κοινή πορτοκαλόπιτα με παγωτό μαστίχα και σάλτσα πορτοκαλιού. Όχι πολύ σιροπιαστή, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ένα πλεονέκτημα, καθώς την ένιωθα πιο ελαφριά από αυτές που βρίσκουμε παντού στην Κύπρο.

Τιμητική μνεία για τα κοκτέιλ, το ένα με βάση το τζιν και ευχάριστα βοτανικό και το δεύτερο με βάση το ρούμι και νότες πορτοκαλιού. Spot on!

Φεύγοντας από το εστιατόριο, δεν μπόρεσα να σκεφτώ τίποτα που δεν μου άρεσε σε αυτό. Ακόμα και ώρες αργότερα μπορώ με χαρά να πω ότι το Ethimo άξιζε πολύ την αναμονή!

VITAL STATISTICS

SPECIALTY Modern Greek

WHERE Vasileos Pavlou 13, Nicosia 1096

WHEN Monday to Saturday 7-11.30μμ, Κυριακή κλειστά

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 22 494449

ΠΟΣΟ Σαλάτες €13-16, ορεκτικά €8-19, κυρίως πιάτα €17-34, επιδόρπια €8

Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail

Πηγή

Πίσω
Κορυφή