Οι διαδικασίες στον ΔΗΣΥ είναι διαφανείς. Έχουμε υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτός είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου και θα τον στηρίξω μέχρι τέλους, δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Cyprus Times ο Λουκάς Φουρλάς. Ξεκαθαρίζει ότι όσο και να προσπαθούν κάποιοι δε μπορούν να διχάσουν τον Δημοκρατικό Συναγερμό ενώ ερωτηθείς για τον Νίκο Χριστοδουλίδη εύχεται ότι θα πάρει τις ορθές αποφάσεις. Ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ-ΕΛΚ σχολιάζει την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και απαντά για τις θέσεις της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό. «Η Ευρώπη θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι είδους σχέση θέλει με την Άγκυρα» λέει. Μιλά για το ευρωπαϊκό σχέδιο για τη μάστιγα του καρκίνου και που στοχεύει, τις προσπάθειες που κατέβαλε ο ίδιος αλλά και για τον όρκο που έδωσε, στον εαυτό του και τους πολίτες
Να ξεκινήσουμε με ένα θέμα που μονοπωλεί την επικαιρότητα, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ποια είναι η θέση σας και πως θα πρέπει να αντιδράσει η ΕΕ;
Η απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας έναντι μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας στη γειτονιά της Ευρώπης μας βρίσκει όλους ενωμένους. Καταδικάζουμε απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Με ενιαία φωνή σπεύσαμε να επιβάλουμε κυρώσεις στην κυβέρνηση Πούτιν και καλώς πράξαμε. Θα τις εντείνουμε ακόμη παραπάνω για να υπερασπιστούμε το Διεθνές Δίκαιο και την αξιοπιστία μας. Θέλω όμως με αυτή την ευκαιρία να υποβάλω κι εγώ με τη σειρά μου ένα ερώτημα. Τι γίνεται στην περίπτωση της Κύπρου; Γιατί δεν υπάρχουν κυρώσεις στην Τουρκία, τουλάχιστον ανάλογες με εκείνες που έχουν επιβληθεί εναντίον της Ρωσίας; Οικονομικές και ενταξιακές κυρώσεις οι οποίες θα έχουν κόστος στο καθεστώς Ερντογάν; Ας προβληματιστούμε όλοι για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της Ευρώπης που πλήττουν ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της απέναντι στις ιδρυτικές της αρχές και αξίες και απέναντι στους πολίτες της.
Η Ευρώπη μπορεί, θεωρείτε, να σταματήσει τους σχεδιασμούς του Βλαντιμίρ Πούτιν; Και ποια είναι κατά την γνώμη σας η ενδεδειγμένη αντίδραση;
Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ουκρανική κρίση ανέδειξε την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία. Η ενεργειακή εξάρτηση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής ηπείρου από τη Ρωσία, αλλά και η απουσία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού στρατού, καθηλώνει την Ένωση ως τον Ευρωπαίο ασθενή. Δυστυχώς, η δημιουργία μίας Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας αποτελεί θέμα ταμπού για την Ένωση. Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος να δείξουμε ότι δεν είμαστε ο αδύναμος παίκτης μπροστά σε ΗΠΑ και Ρωσία, είναι να έχουμε κοινή εξωτερική πολιτική απέναντι στις παράνομες ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.
Βρίσκεστε ως Ευρωβουλευτής στην καρδιά της Ευρώπης. Αυτή την περίοδο η Λευκωσία επιδίδεται σε μία μάχη, έναντι των τουρκικών μεθοδεύσεων, για να μην χαθεί το Βαρώσι. Υπάρχει αντίδραση από πλευράς ΕΕ;
Το έχω πει πολλές φορές και θα το ξαναπώ. Η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει τι είδους σχέση θέλει να έχει με την Τουρκία και να επαναπροσδιορίσει τις επαφές της με την Άγκυρα. Πριν από δύο εβδομάδες η Κυπριακή Δημοκρατία απέστειλε επιστολή στον ΟΗΕ, όπου απέρριψε τους αβάσιμους και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς της Τουρκίας. Μιας Τουρκίας που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και την ίδια την οντότητά της, προκειμένου να νομιμοποιήσει το μόρφωμα του ψευδοκράτους. Εμείς από την πλευρά μας στο Ευρωκοινοβούλιο, ζητήσαμε έντονα την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Βαρώσι, δίχως να έχουμε επιθυμητά αποτελέσματα. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με σκοπό να υπάρξει επιτέλους ενιαία, στοχευμένη και αποφασιστική αντίδραση.
Να περάσουμε σε ένα θέμα για το οποίο αφιερώσατε πολύ χρόνο δουλειάς. Μιλήστε μας για την έκθεση BECA. Γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η έκθεση και τι μηνύματα στέλνει στους Ευρωπαίους;
Η καταπολέμηση της μάστιγας που ονομάζεται καρκίνος, αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της Υγείας. Γι’ αυτό συστάθηκε η Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση του καρκίνου (BECA), στην οποία ήμουν πλήρες μέλος. Δύο χρόνια σκληρής δουλειάς της Ειδικής Επιτροπής, επέφεραν πρόοδο στον κοινό μας στόχο. Διαβουλευτήκαμε με αρμόδιους φορείς και οργανώσεις, ανταλλάξαμε απόψεις και εμπειρίες με τους επιστήμονες και καταλήξαμε σε μία Έκθεση. Δημιουργήσαμε ένα πραγματικά ευρωπαϊκό σχέδιο, με σκοπό τη στήριξη των κρατών μελών, προκειμένου να βελτιώσουμε τον έλεγχο και την περίθαλψη και να μειώσουμε τις επιπτώσεις που προκαλούνται από τη νόσο. Κεντρικός στόχος της Επιτροπής που ολοκλήρωσε πρόσφατα τον κύκλο εργασιών της, η μεγιστοποίηση της εμπλοκής των επιστημόνων στην έρευνα και την καινοτομία, ο συντονισμός τους και η παροχή κονδυλίων. Όλα αυτά, μας κάνουν να ελπίζουμε και να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία.
Είχατε καταθέσει μάλιστα και σειρά τροπολογιών. Ήταν για εσάς ένα προσωπικό στοίχημα να υιοθετήσει η Ευρώπη σωστές πολιτικές για τον παιδικό καρκίνο;
Κοιτάξτε, η καταπολέμηση του καρκίνου είναι μία προσωπική δέσμευση που έχω δώσει με τους πολίτες αλλά κυρίως με τον ίδιο μου τον εαυτό. Ένας όρκος που είχα δώσει με τον εαυτό μου πολύ πιο πριν αλλά τον μοιράστηκα κατά τον προεκλογικό αγώνα και που δεν πρόκειται να αθετήσω ποτέ και για κανέναν λόγο. Κατέθεσα πάρα πολλές τροπολογίες με έναν και μόνο στόχο. Γιατί όλες αποσκοπούν σε έναν στόχο. Στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση, στο δικαίωμα της πρόσβασης στην ίση θεραπεία και στην περίοδο μετά από αυτήν, δηλαδή την αποθεραπεία. Η Έκθεση υποστηρίζει την έρευνα, τη φαρμακευτική πολιτική, την ηλεκτρονική υγεία, τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και κυρίως την πρόληψη. Ο έλεγχος και η έγκαιρη ανίχνευση έρχεται μόνον μέσω της κατανόησης του καρκίνου, γι’ αυτό και υποστηρίξαμε τόσο έντονα το να υπάρξουν τεράστια κονδύλια στον τομέα της έρευνας.
Και να πάμε στα των Προεδρικών. Αρχικά πως σχολιάζετε τις «φωνές» περί διάσπασης του κόμματος σας;
Πιστεύω ότι όσο και να προσπαθούν κάποιοι, δεν μπορούν να διχάσουν τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός διακρίνεται για τις δημοκρατικές διαδικασίες ως προς τον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων. Μέσα λοιπόν από τις διαδικασίες, στις 12 Μαρτίου θα έχουμε τον Πρόεδρο της παράταξης ως επίσημο υποψήφιο για τις Προεδρικές εκλογές. Πρόκειται για μια ανοικτή, διαφανή και δημοκρατική διαδικασία που διαφυλάσσει την ενότητα και τη σύμπνοια της παράταξης και μας επιτρέπει να παρουσιάσουμε στους συμπολίτες μας μια αξιόπιστη πολιτική πρόταση για την Κύπρο του αύριο. Επομένως οι διαδικασίες θα χρίσουν τον υποψήφιο Πρόεδρο και η παράταξη ενωμένη θα τον στηρίξει στον αγώνα.
Πως απαντάτε στη θέση ότι εσείς, τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, πρέπει να πάρετε ξεκάθαρη θέση; Εσείς θα εμπλακείτε στην προεκλογική εκστρατεία;
Έχω την εντύπωση ότι επιχειρείται από κάποιους να διαφανεί προς τα έξω ότι δεν είμαστε ενωμένοι. Θέλω να τους διαψεύσω, διερωτώμενος αν υπάρχει ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος της ηγεσίας του κόμματος, ένας Υπουργός, Βουλευτής, Δήμαρχος ή και άλλος κομματικός αξιωματούχος, που να μην έχει πάρει ξεκάθαρη θέση. Σας είπα, οι διαδικασίες του κόμματος, είναι διαφανείς και η τάση που έχει διαμορφωθεί είναι ξεκάθαρη. Έχουμε υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτός είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου που θα χρηστεί επισήμως στις 12 Μαρτίου και βεβαίως θα εμπλακώ στην προεκλογική και θα τον στηρίξω μέχρι τέλους. Το θεωρώ καθήκον ως προς την ιστορία της παράταξης και τους ψηφοφόρους της. Είμαι βέβαιος και το θέτω όσο πιο λακωνικά μπορώ, ότι ο Αβέρωφ, έχει τις δυνατότητες και τις ικανότητες να οδηγήσει τη χώρα σε ακόμα καλύτερες μέρες.
Τις κινήσεις Χριστοδουλίδη, πως τις σχολιάζετε;
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση που να υποδεικνύει τις προθέσεις του φίλου Νίκου. Δεν έχουμε δει κάτι από πλευράς του, πέραν της παραίτησής του από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Εύχομαι να πάρει τις ορθές αποφάσεις και να είναι παρών στον αγώνα που καλείται να δώσει η παράταξή μας ώστε να κερδηθεί και αυτή η μάχη για το καλό του τόπου μας. Κανείς δεν περισσεύει σε αυτόν τον αγώνα.
Contents of this article including associated images are belongs Cyprus Times
Views & opinions expressed are those of the author and/or Cyprus Times
Source