Τι νέο υπάρχει

[CYPRUS MAIL] Χρησιμοποιώντας την κιθάρα για να αλλάξουμε ζωές προς το καλύτερο...

diaspora1.jpg

Η Κύπρος είναι ασύγκριτη λέει ένας επιτυχημένος κιθαρίστας που διδάσκει ανθρώπους όλων των ηλικιών από όλο τον κόσμο. Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ τον συναντά

Η Κύπρος συχνά ξεπερνά το βάρος της όσον αφορά τους υψηλά ιστάμενους, και ο επαγγελματίας μουσικός, συνθέτης και δάσκαλος κιθάρας με έδρα το Μόντρεαλ, Artist JAYE ή αλλιώς Jaye Jaoude δεν αποτελεί εξαίρεση, έχοντας ισχυρές ρίζες εδώ.

Εμπνευσμένος να πιάσει κιθάρα από παιδί, αφού παρακολούθησε τον Carlos Santana σε μια παλιά ασπρόμαυρη τηλεόραση σε ένα εργατικό προάστιο της Λεμεσού, ξεπέρασε τις αντιξοότητες του πολέμου για να γίνει βιρτουόζος στον κόσμο της κιθάρας, κερδίζοντας πολλαπλές διακρίσεις και βραβεία, ενώ επινόησε μια πρωτοποριακή μέθοδο διδασκαλίας που επιτρέπει στους μαθητές να κατανοήσουν την τέχνη του κιθαριστικού παιξίματος σε χρόνο ρεκόρ.

Η μακρά και βαθιά ιστορία του Jaye με την Κύπρο χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970, καθώς η οικογένειά του πηγαινοερχόταν στο νησί για να βρει καταφύγιο κατά τη διάρκεια διαφόρων αναζωπυρώσεων του λιβανέζικου εμφυλίου πολέμου. Μετακόμισε μόνιμα σε ηλικία επτά ετών κατά τη διάρκεια των έντονων εχθροπραξιών του 1981. "Χάσαμε τα πάντα μέσα σε δύο ώρες", θυμάται, "πολλοί από τους αγαπημένους μας γείτονες, το σπίτι μας, τα υπάρχοντά μας, τα προς το ζην... όλα χάθηκαν. Οι γονείς μου κι εγώ τρέξαμε μέσα από βόμβες, χαλάσματα και εκρήξεις για να ξεφύγουμε από την πόλη. Ήμασταν από τους λίγους τυχερούς που καταφέραμε να βγούμε ζωντανοί από τη γειτονιά μας". Δεν επισκέφθηκε ποτέ ξανά τον Λίβανο, μεγαλώνοντας στην Κύπρο και βρίσκοντας καταφύγιο στη μουσική κατά τη διάρκεια εκείνων των ταραγμένων πρώτων χρόνων.

"Μετά τη φρίκη του πολέμου, η Κύπρος ήταν ένα καταφύγιο, ένα ευτυχισμένο μέρος, όπου ανέπτυξα πολλές φιλίες ζωής. Έξω από το σχολείο ο χρόνος μου περνούσε παίζοντας κιθάρα και μπάσκετ". Θυμάται έντονα τα καλοκαιρινά βράδια που έπαιζε μπιλιάρδο με τους φίλους του στην πολυσύχναστη τουριστική περιοχή της Λεμεσού και έπαιζε κιθάρα σε ένα από τα πολλά πάρτι στην παραλία της πόλης.

Καθ' όλη τη διάρκεια των εφηβικών του χρόνων ο Jaye παρέμεινε καλά προσγειωμένος με ισχυρά πρότυπα. Ο παππούς του, Γάλλος υπήκοος, ήταν αρχικά ελληνικής καταγωγής και μιλούσε ελληνικά με τον Jaye. Πρώην ανταγωνιστικός κολυμβητής, δραστηριοποιήθηκε σε πολλά ακαδημαϊκά ιδρύματα ως προπονητής, βρίσκοντας μάλιστα χρόνο να προπονήσει αρκετούς διεκδικητές του Mr Universe τη δεκαετία του '60. "Ο παππούς μου είχε τεράστια επιρροή πάνω μου", λέει ο Jaye. "Ήταν 40 χρόνια μπροστά από την εποχή του, εξερευνώντας πάντα νέους και καινοτόμους τρόπους προπόνησης του σώματος και του μυαλού. Πρέπει να κληρονόμησα αυτό το χαρακτηριστικό, καθώς ακολουθώ την ίδια προσέγγιση στη διδασκαλία της κιθάρας."

Ο χρόνος που πέρασε στην Κύπρο, όπου έπαιζε επίσης μπάσκετ με την ομάδα της Λεμεσού ΑΕΛ, άφησε μόνιμη εντύπωση και ακόμη και 30 χρόνια μετά, ο Jaye εξακολουθεί να θεωρεί το νησί το πραγματικό του σπίτι. Μαζί με τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα αραβικά και τα ισπανικά, μιλάει άπταιστα ελληνικά και μπορεί να περάσει εύκολα στην κυπριακή διάλεκτο, περνώντας απαρατήρητος ως ξένος. Όπως είναι αναμενόμενο, αισθάνεται εξ ολοκλήρου Κύπριος, καθώς είναι η μόνη κουλτούρα στην οποία μεγάλωσε ποτέ, και αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά δεν θα είχε φύγει ποτέ. Αλλά το καθεστώς του ως μη πολίτη σήμαινε ότι δεν του επιτρεπόταν να εργαστεί στο νησί, και στα τέλη της εφηβείας του έπρεπε να σκεφτεί το μέλλον του

"Καταλήξαμε να μετακομίσουμε στον Καναδά. Εξετάζαμε επίσης την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική, αλλά ο Καναδάς ήταν ο πρώτος που άνοιξε τις πόρτες του, πράγμα για το οποίο ήμασταν ευγνώμονες. Ο δίγλωσσος χαρακτήρας της χώρας (αγγλικά και γαλλικά) και, το γεγονός ότι είχαμε ήδη μέλη της οικογένειάς μας εκεί, ήταν πλεονεκτήματα. Το εκπαιδευτικό σύστημα ήταν επίσης πρώτης τάξεως, με τα πανεπιστημιακά δίδακτρα να είναι ένα κλάσμα των διδάκτρων άλλων χωρών."

Παρά τα πλεονεκτήματα αυτά, η εγκατάσταση ήταν δύσκολη. Οι παγωμένοι καναδικοί χειμώνες απείχαν πολύ από τις ζεστές μέρες της Μεσογείου και η μουσική έγινε και πάλι καταφύγιο. Αφού ολοκλήρωσε το πτυχίο Εμπορίου, ανέπτυξε μια επιτυχημένη καριέρα εργαζόμενος στον εταιρικό κόσμο, δίνοντας παράλληλα μουσικές παραστάσεις και διδάσκοντας κιθάρα τα βράδια, αλλά σύντομα αποφάσισε ότι η μουσική και η διδασκαλία κιθάρας με πλήρη απασχόληση ήταν εκεί που βρισκόταν πραγματικά η καρδιά του.

Ήταν μια καλή απόφαση να ακολουθήσω το πάθος μου για τη μουσική με πλήρη απασχόληση" λέει ο Jaye, ο οποίος τα τελευταία 25 χρόνια έχει γίνει ηγέτης στον τομέα της εκπαίδευσης κιθάρας και έχει διδάξει πάνω από 12.000 άτομα. "Το πάθος που νιώθω γι' αυτό που κάνω είναι σήμερα ισχυρότερο από ποτέ. Μου αρέσει να εκπαιδεύω ανθρώπους όλων των επιπέδων, από 5 έως 82 ετών, επειδή η εκμάθηση κιθάρας με τον σωστό τρόπο είναι μια πολυδιάστατη εμπειρία που αλλάζει τις ζωές προς το καλύτερο."

Η Jaye υπήρξε επίσης πρωτοπόρος στην κατάρριψη των στερεοτύπων στον κόσμο της κιθάρας. "Στο παρελθόν, στη βιομηχανία κυριαρχούσαν οι άνδρες. Τα αγόρια θαύμαζαν κιθαρίστες όπως ο Jimi Hendrix και ήθελαν να μάθουν να παίζουν σόλο με φλογερή ένταση, ενώ οι γυναίκες κιθαρίστριες διδάσκονταν να χτυπάνε απαλά ως μια μορφή ελαφριάς συνοδείας του τραγουδιού τους. Πάντα έβαζα στόχο να διδάσκω σε όλους τους μαθητές μου όλο το φάσμα του παιξίματος της κιθάρας. Όλοι πρέπει να αισθάνονται δυνατοί όταν πιάνουν την κιθάρα."

Η διδασκαλία της κιθάρας έγινε επίσης ένα όχημα για να προσφέρει και το 2013 η Jaye ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Sharing Music Unites Us, ένα πρόγραμμα καθοδήγησης μέσω της εκμάθησης μουσικής που ενδυναμώνει τα παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις στη ζωή τους, όπως ο πόλεμος, η εγκατάλειψη, η φτώχεια ή η απώλεια των γονέων τους. Η ομάδα του συνεργάζεται κυρίως με ακαδημαϊκά ιδρύματα σε ολόκληρο τον Καναδά, αλλά έχει επίσης υποστηρίξει παιδιά μέχρι το Νεπάλ και την Αφρική.

"Πιστεύω ότι αν κάποιος έχει ένα χάρισμα και δεν το χρησιμοποιεί για να προσφέρει στους άλλους, είναι μια χαμένη ζωή. Ο τρόμος που βίωσα ως παιδί κατά τη διάρκεια του πολέμου με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι η ζωή είναι σύντομη και ότι πρέπει να σκορπίζουμε χαρά και υποστήριξη όπου μπορούμε. Η μουσική και το παίξιμο κιθάρας εμπλούτισαν βαθιά τη ζωή μου- μου έδωσαν γαλήνη και αυτοανάπτυξη. Κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να δώσω την ίδια ευκαιρία σε παιδιά και ενήλικες."

Παρά τα σημαντικά αυτά επιτεύγματα, η έλξη της πατρίδας είναι ισχυρή, και ενώ έχει χτίσει μια παραγωγική ζωή και μια επιτυχημένη καριέρα στον Καναδά, το όνειρο του Jaye ήταν πάντα να επιστρέψει και να ζήσει μόνιμα στον τόπο που θεωρεί την πραγματική του πατρίδα. "Η Κύπρος είναι η πατρίδα μου (το έθνος μου), ime Kypreos (είμαι Κύπριος) είναι η συνήθης απάντησή μου όταν με ρωτούν από πού κατάγομαι. Αγαπώ τη ζεστασιά του λαού μας, τη φιλοξενία και τη γνήσια αίσθηση καθήκοντος που έχουμε ο ένας απέναντι στον άλλο και στις κοινότητές μας. Έχω ταξιδέψει και εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο και μπορώ να πω ότι η Κύπρος είναι ασύγκριτη."

Μπορεί η Κύπρος να φλερτάρει τους ψηφιακούς νομάδες αυτές τις μέρες, αλλά η Jaye αισθάνεται πολύ διαφορετικά από νομάδα και περισσότερο σαν ντόπια. "Στον Καναδά, όταν λέω στους ανθρώπους ότι είμαι από την Κύπρο, η επόμενη ερώτηση είναι πάντα: είσαι λοιπόν Τουρκάλα ή Ελληνίδα, στην οποία απαντώ, είμαι Κύπρια. Η Κύπρος δεν είναι ούτε τουρκική ούτε ελληνική, είναι για τον κυπριακό λαό, ένας από τους οποίους είμαι και εγώ... και παρόλο που δεν έχω κυπριακή υπηκοότητα, θα ήθελα να επιστρέψω μια μέρα, για να μπορέσω να συνεργαστώ με τους Κύπριους αδελφούς και αδελφές μου, για να επιστρέψω στο νησί που μου έχει δώσει με τόσους πολλούς τρόπους και για να νιώσω επιτέλους ότι είμαι και πάλι σπίτι μου."

Περισσότερες πληροφορίες για το Sharing Music Unites Us μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση: www.artistjaye.com/sharing-music-unites-us

Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail

Πηγή

Πίσω
Κορυφή