-
.
- English
"Ανέβαινα στον Ιλαρίωνα και ένιωθα τον άνεμο στα μαλλιά μου, τον ήλιο στο πρόσωπό μου". Ο ALIX NORMAN συναντά έναν συναρπαστικό φωτογράφο που, πριν από πολύ καιρό, τον τράβηξε η "πραγματική Κύπρος"
"Ήταν πιο πιθανό να κουβαλάω μια φωτογραφική μηχανή παρά ένα όπλο", λέει ο Colin Matthews
"Ναι, ήταν μια ταραγμένη εποχή. Αλλά έμεινα έξω από την πολιτική. Για μένα, ήταν η καθημερινή Κύπρος που με γοήτευε - οι άνθρωποι, ο πολιτισμός και οι παραδόσεις τους"
Φτάνοντας στο νησί το 1956 με τη RAF, ο Colin μπήκε κατευθείαν σε μια από τις πιο ταραγμένες εποχές στην ιστορία της Κύπρου. Θυμάται καλά να ακούει ειδήσεις για την ΕΟΚΑ, για τον Μακάριο - να συζητά τα γεγονότα με τους συναδέλφους του και να διαβάζει για την κατάσταση στην Cyprus Mail (όπου εργαζόταν, με μερική απασχόληση, ως φωτογράφος του Τύπου)
Αλλά ενώ κατανοούσε τη σημασία τέτοιων γεγονότων, ο Colin ένιωθε πολύ μεγαλύτερη έλξη για την "πραγματική" Κύπρο. Σε ηλικία 86 ετών και ζώντας πλέον στον Καναδά, είναι η καθημερινή ζωή του νησιού που ο Βρετανός θυμάται με μεγαλύτερη αγάπη
"Αγόρασα μια Lambretta", χαμογελάει. "Δεν είχα οδηγήσει ποτέ πριν μοτοσικλέτα, οπότε η μεταφορά της από τους αντιπροσώπους στη Λευκωσία πίσω στην Επισκοπή, όπου είχα την έδρα μου, ήταν αρκετά δύσκολη! Οι δρόμοι δεν ήταν ίσιοι και ομαλοί εκείνες τις μέρες- όχι σαν τους σημερινούς αυτοκινητόδρομους φαντάζομαι. Έτσι ήμουν πραγματικά πολύ περήφανος που κατάφερα να επιστρέψω στην κατασκήνωση χωρίς να πέσω!"
Με το δικό του μεταφορικό μέσο, ο Colin μπόρεσε να εξερευνήσει την Κύπρο στο έπακρο - διασχίζοντας το νησί από ανατολικά προς δυτικά, νότια προς βόρεια, τραβώντας φωτογραφίες με την Rolleicord του όπου κι αν πήγαινε.
"Οδήγησα κατά μήκος αυτού του παράκτιου δρόμου από τη Λεμεσό στην Πάφο τόσες πολλές φορές", λέει. "Ήταν ένα τόσο όμορφο ταξίδι, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Και πήγαινα στην Κερύνεια όποτε μπορούσα: μέσα από τις καυτές, σκονισμένες πεδιάδες, μέσα από τη Λευκωσία και πάνω από τα βουνά- το τοπίο ήταν καταπληκτικό. Ανέβαινα στον Ιλαρίωνα και απλά ένιωθα τον άνεμο στα μαλλιά μου, τον ήλιο στο πρόσωπό μου."
Αλλά ήταν τα βουνά του Τροόδους που ήταν το αγαπημένο στέκι του Colin.
"Πάνω στους λόφους, η ζωή ήταν διαφορετική. Τα χωριά ήταν γεμάτα τότε, οι άνθρωποι υπέροχοι. Ψηλά πάνω από τις πόλεις, η ζωή συνεχιζόταν όπως συνέβαινε εδώ και αιώνες - υπήρχαν Ελληνοκύπριοι, υπήρχαν Τουρκοκύπριοι- όλοι έδειχναν να τα πάνε πολύ καλά. Και, παρόλο που ήμουν Βρετανός, με υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες. Καθόμουν μαζί τους στο καφενείο, με προσκαλούσαν στα σπίτια τους. Είδα μια ζωή που ήταν απλή, ευτυχισμένη."
Με τη βοήθεια της φωτογραφικής του μηχανής που ήταν πάντα παρούσα, ο Colin κατέγραψε αυτή την απλή ζωή- μερικές φορές για την Cyprus Mail (οι φωτογραφίες του από ιστιοπλοϊκές ιστιοδρομίες και άλλα τοπικά αθλητικά γεγονότα είχαν επιτυχία με τον ομογενειακό πληθυσμό), αλλά κυρίως για τη δική του ευχαρίστηση. Ανεβοκατεβαίνοντας με ταχύτητα τα βουνά, κάνοντας φίλους και απολαμβάνοντας την τοπική φιλοξενία, βρέθηκε γοητευμένος από το νησί και τους ανθρώπους του
"Πάντα σταματούσα για να τραβήξω φωτογραφίες", χαμογελάει. "Αυτές οι αυθόρμητες στιγμές είναι αυτό που θυμάμαι καλύτερα από την Κύπρο - δεν σκηνοθέτησα ποτέ τίποτα, απλά έπαιρνα ό,τι έβλεπα- έβγαζα φωτογραφίες για το πώς ήταν η ζωή. Ένα χειμώνα", αναφωνεί, "με κάλεσαν σε ένα σπίτι ενός χωριού και έμεινα έκπληκτος όταν είδα όλο αυτό το κρέας να κρέμεται εκεί - δεν το είχα ξαναδεί ποτέ πριν.
"Συγκεκριμένα, έκανα πολλούς φίλους στην Κυπερούντα", θυμάται. "Οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά τους - έγιναν σαν οικογένεια για μένα. Έχω ακόμα τις φωτογραφίες που τράβηξα από τους Αγώνες του Χωριού - όλοι πήγαιναν, όλοι προσπαθούσαν τόσο σκληρά. Συμβαίνει αυτό πια;"
Στις εκατοντάδες εικόνες του από την καθημερινή ζωή, ο Colin αποτύπωσε την ουσία μιας εποχής που έχει περάσει προ πολλού. Εδώ, μια οικογένεια συγκεντρώνεται για να φάει ένα απλό γεύμα- εκεί, τα παιδιά παίζουν στην αυλή. Υπάρχουν φωτογραφίες νεαρών ανδρών που στέκονται περήφανοι και ψηλοί ή ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον στους αγώνες του χωριού. Στιγμιότυπα από τα βουνά, τις ακτές, τις πεδιάδες
Και, το πιο σημαντικό, από τους ανθρώπους: έναν λαό που ο Colin θυμάται ως "πάντα ζεστό, πάντα φιλόξενο"
Όταν σκεφτόμαστε την Κύπρο της δεκαετίας του 1950, συχνά αναπολούμε τις εντάσεις της εποχής- τον αντιαποικιακό αγώνα και την άνοδο του εθνικισμού. Αλλά ο Κόλιν υποδηλώνει ότι ο ίδιος βίωσε μόνο την ειρήνη: ένα χρυσό νησί όπου η φιλοξενία ήταν το παν.
"Ως ξένος, ένιωθα απόλυτα ασφαλής", θυμάται. "Στην πραγματικότητα, το μόνο πράγμα που συνέβη ποτέ ήταν στο καφενείο της Κυπερούντας: η τσάντα με τη φωτογραφική μηχανή του φίλου μου κλάπηκε ενώ κουβεντιάζαμε με τους χωριανούς μας."
Ο Κόλιν και ο συνάδελφός του πληροφορήθηκαν ότι ο κλέφτης πιθανότατα νόμιζε ότι η τσάντα περιείχε συσκευή εγγραφής. Ότι όμως θα την ανακτήσουν εσπευσμένα
"Ο Στέλιος, ο καλός μου φίλος από το χωριό, το έβγαλε στη φόρα. Και μέσα σε μια ώρα, η τσάντα - εξοπλισμός ανέγγιχτος - είχε επιστραφεί αθόρυβα! Θα συνέβαινε αυτό στις μέρες μας; Θέλω να πιστεύω ότι η Κύπρος δεν έχει αλλάξει πάρα πολύ."
Το 1959, με την απόσπασή του να τελειώνει, ο Κόλιν εγκατέλειψε το νησί και τους ανθρώπους που αγαπούσε.
"Μάζεψα τα πάντα στη μικρή μου Lambretta και πήρα το πλοίο για τη Νάπολη, οδηγώντας μέσω Ιταλίας, Ελβετίας και Γαλλίας πίσω στην Αγγλία. Θα ήθελα πολύ να συνεχίσω ως φωτογράφος", αναστενάζει, "αλλά δεν ήταν γραφτό."
Χτίζοντας μια άκρως επιτυχημένη καριέρα ως ασφαλιστικός πράκτορας, ο Colin παντρεύτηκε και στη συνέχεια, ακολουθώντας τα βήματα του αδελφού του, μετακόμισε στον Καναδά.
Και τώρα, 65 χρόνια μετά και έναν κόσμο μακριά από την Κύπρο, μιλάει μέσω Skype από το St Catherine's του Οντάριο - τα μάτια του λάμπουν από την ανάμνηση.
"Κάνει κρύο εδώ", χαμογελάει. "Καμία σχέση με την Κύπρο! Ξεχνάς τη ζέστη, έτσι δεν είναι; Αλλά ποτέ δεν ξεχνάς τους ανθρώπους. Έχω επιστρέψει τρεις φορές όλα αυτά τα χρόνια- δεν είναι ένα ταξίδι που νομίζω ότι θα μπορέσω να ξανακάνω."
Την πρώτη φορά που επέστρεψε ο Κόλιν, έψαχνε τους φίλους του στην Κυπερούντα, τον Στέλιο συγκεκριμένα.
"Είχε μετακομίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1974, είχε χάσει την επαφή. Το αστείο είναι", γελάει, "ότι στο αεροπορικό ταξίδι της επιστροφής συνάντησα έναν ενθουσιώδη οπαδό του ποδοσφαίρου - και αποδείχτηκε ότι ήταν ο γιος του Στέλιου! Είχα φωτογραφίες του ως παιδί στη Λαμπρέτα μου
"Αυτή είναι όλη η Κύπρος, έτσι δεν είναι; Φεύγεις. Αλλά είσαι μέρος της για πάντα. Κάνεις έναν φίλο και τώρα είσαι φίλος με όλους, σε ξέρει όλο το νησί! Ελπίζω", αναρωτιέται, "να είναι έτσι και σήμερα."
Ο Colin έχει μοιραστεί πολλές από τις φωτογραφίες του από την Κύπρο στη σελίδα 'Cypriot Memories The Hallouminati'
Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail
Πηγή