Τι νέο υπάρχει

[CYPRUS MAIL] Σοπράνο παγκόσμιας κλάσης με μια οπερατική ιστορία ζωής...

• Εκκινητής νήματος News
  • Ημερομηνία έναρξης
profikle1-960x640.jpg

Στο πρόσωπο μιας παγκοσμίου φήμης σοπράνο ο Θόδωρος Παναγίδης βρίσκει μια συναισθηματική, πνευματική γυναίκα που έζησε μια συναρπαστική ζωή, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει μια ιστορία όπερας

Ξεκινάει δραματικά και γίνεται ακόμα πιο δραματική. Είναι Παρασκευή απόγευμα και εμφανίζομαι στο Χίλτον της Λευκωσίας για να με υποδεχτούν τρία άτομα. Ο ένας είναι ο διευθυντής του ξενοδοχείου Έβρος Στυλιανού, που ήρθε για να συνοδεύσει τους διάσημους καλεσμένους του- ο δεύτερος είναι η κυπριακής καταγωγής, παγκοσμίου φήμης σοπράνο Κατερίνα Μίνα- και ο τρίτος - ένας ήπιος Βρετανός - είναι ο μάνατζερ και σύντροφος της ζωής της David Buchler. Μεταφερόμαστε στον χώρο του μπαρ για τη συνέντευξη - αλλά πρώτα, λέει απροσδόκητα η Κατερίνα, "θα ήθελα να σας τραγουδήσω."

Στο λόμπι υπάρχει ένα πιάνο. Κάθεται στο πιάνο - και, χωρίς καν ιδιαίτερη προθέρμανση, ξεκινάει με το 'Lascia ch'io pianga' του Handel, μια απογειωτική άρια με μελαγχολική χροιά. Το ίδιο το κομμάτι είναι ζοφερό και λυρικό (το θυμάμαι από το Antichrist του Lars von Trier, από όλα τα πράγματα)- θα μπορούσατε πιθανώς να ακούσετε μια έκδοση στο YouTube σε τενεκεδένια ηχεία και πάλι να συγκινηθείτε. Το να το τραγουδάς ζωντανά, από μια φωνή παγκόσμιας κλάσης μόλις λίγα μέτρα μακριά - το είδος της φωνής που μπορεί να "κόψει μια ολόκληρη ορχήστρα", όπως λέει η ίδια, και να γεμίσει μια όπερα 5.000 θέσεων - είναι απλά συγκλονιστικό. Η φωνή της Κατερίνας κλιμακώνει τις κορυφές λαχτάρας του τραγουδιού, βυθίζεται στις θλιβερές σκιερές κοιλάδες του- ένα πλήθος μαζεύεται, άγνωστοι διακόπτουν τις συζητήσεις και τις επαγγελματικές συναντήσεις τους για να πλησιάσουν το πιάνο. "Δεν περίμενα να έχω πραγματικό κοινό", ισχυρίζεται αργότερα - αλλά σίγουρα γνωρίζει την αρχέγονη έλξη που μπορεί να ασκήσει μια όμορφη φωνή ακόμη και στο πιο βαρετό πνεύμα. Το τραγούδι τελειώνει, το μικρό πλήθος χειροκροτεί. Σκουπίζω κρυφά τα μάτια μου - και η Κατερίνα μου δίνει ένα μικρό χτύπημα στο μπράτσο, σαν να θέλει να πει "το ξέρω, το έχω περάσει κι εγώ".

Η πραγματική μας συνέντευξη απειλεί να είναι μια αντικλιμάκωση - αλλά στην πραγματικότητα η ζωή της ήταν συναρπαστική, και η παρούσα φάση της είναι ίσως η πιο συναρπαστική. Ακόμα και αυτό το ταξίδι στην Κύπρο είναι μια μεγάλη υπόθεση - και μάλιστα είμαι τυχερός που την πρόλαβα, αφού περίμενα απόλυτα ότι θα μιλούσα στο Zoom- εδρεύει στη Βρετανία από το 1993, αλλά βρίσκεται εδώ για λίγες μέρες για να γιορτάσει τα γενέθλιά της (που ήταν στις 6 Φεβρουαρίου). "Νομίζω ότι τελευταία φορά ήμουν στην Κύπρο για τα γενέθλιά μου όταν ήμουν 18 ετών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μόλις έγινα 47 ετών, αυτό ήταν για μένα πολύ ιδιαίτερο."

Αμέσως μετά τα 18α γενέθλιά της έκανε αίτηση στο Guildhall School of Music & Drama, μπήκε -αν και ως πιανίστρια συναυλιών- έκανε την αλλαγή σε τραγουδίστρια όπερας στο τρίτο έτος - και δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Αυτό ήταν πάντα αυτό που ήθελε να κάνει - πράγμα περίεργο, αφού η οικογένεια στην Κύπρο δεν είχε ιδιαίτερη αγάπη για την κλασική μουσική. "Όταν ήμουν τεσσάρων ετών, ήθελα να κάνω κλασικό μπαλέτο", διηγείται η ίδια, "μετά, όταν ήμουν έξι ετών, τους είπα 'Μπορείτε να αγοράσετε ένα πιάνο; Θέλω να μάθω πιάνο". (Τόσο πολύ για την παράδοση του Μότσαρτ περί πιεστικών γονέων- η Κατερίνα ήταν πιεστικό παιδί). Είναι σχεδόν υπερβολικά τέλειο - ένα κοριτσάκι γεννημένο με χρυσή φωνή, που έλκεται από τη μουσική για κανέναν συγκεκριμένο λόγο που μπορεί να θυμηθεί. Ένας πνευματικός άνθρωπος (που είναι) θα μπορούσε ακόμη και να το θεωρήσει ως ένα δώρο από ψηλά, το σύμπαν να χαρίζει τις χάρες του με τον συνήθη ανεξήγητο τρόπο του.

Ίσως - αλλά τότε θα πρέπει να αναρωτηθείτε, γιατί το σύμπαν να δώσει μια τέτοια ευλογία σε κάποιον και μετά να τον δυσκολέψει τόσο πολύ να την απολαύσει; Δεν είναι απόλυτα ακριβές να πούμε ότι "δεν κοίταξε ποτέ πίσω", και μάλιστα η ζωή της θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ καλό λιμπρέτο όπερας από μόνη της. Όλα τα συστατικά είναι εκεί για μεγάλο δράμα: πρώιμη αναγνώριση - κέρδισε βραβεία σε δύο διαγωνισμούς τραγουδιού λίγους μήνες μετά την αποφοίτησή της - μετά διάγνωση καρκίνου στα 24, χρόνια χημειοθεραπείας και επώδυνης αποτοξίνωσης, γάμος και διαζύγιο, χρόνια μοναξιάς, πιο μυστηριώδης ασθένεια στα 40 της...

Αλλά προτρέχουμε. Η Κατερίνα τώρα, στα 47 της χρόνια και λίγες μέρες, που κάθεται απέναντί μου στο μπαρ του Χίλτον, είναι ισορροπημένη και εντυπωσιακή, άψογα ντυμένη και περιποιημένη. Τα μάτια της είναι πράσινα, τα νύχια της ζωηρό κόκκινο- η φωνή που μιλάει είναι απαλή και χαμηλή, πράγμα που γίνεται κυρίως επίτηδες. Είναι καλή ιδέα "να επιτρέψουμε στον λάρυγγα να βρίσκεται σε χαλαρή θέση", εξηγεί. "Το τραγούδι είναι η συνέχεια της ομιλίας". Η κομψή εμφάνισή της είναι επίσης σκόπιμη- σε αντίθεση με τους μουσικούς, των οποίων η εμφάνιση είναι σε μεγάλο βαθμό άσχετη, οι τραγουδίστριες της όπερας κάνουν πάντα οντισιόν - τόσο κυριολεκτικά όσο και με την έννοια ότι πουλάνε τον εαυτό τους, όχι μόνο τη φωνή αλλά και την παρουσία και την ιδιοσυγκρασία τους. Είναι ένα αγχωτικό επάγγελμα γενικά, "είναι αγχωτικό λόγω της φύσης του, επειδή το όργανο βρίσκεται μέσα μας. Όταν βγαίνεις στη σκηνή ως πιανίστας, ξέρεις ότι έχεις το όργανό σου. Δεν πρόκειται να σπάσει, είναι φτιαγμένο, έχει κουρδιστεί, θα είναι μια χαρά. Πρέπει να ανησυχείς για τα δάχτυλα". Ως τραγουδιστής, ωστόσο, "μερικές φορές δεν ξέρεις πώς θα συμπεριφερθεί το βράδυ".

Το να είσαι τραγουδιστής σημαίνει να στοιχηματίζεις τα προς το ζην σε μια εύθραυστη συσκευή, μια μικροσκοπική λεπτομέρεια του ανθρώπινου σώματος - "δύο πολύ μικροί μύες, οι φωνητικές πτυχές" - που είναι ευάλωτη στα πάντα, από τη σκόνη μέχρι το αλκοόλ και το κοινό κρυολόγημα. Όπως είναι αναμενόμενο, πολλοί τραγουδιστές γίνονται λίγο παρανοϊκοί- ο Παβαρότι, για παράδειγμα, "δεν μπορούσε να βγει στη σκηνή αν δεν έπαιρνε τα ειδικά μπομπονιέρες του. Τι ήταν αυτά τα μπομπονιέρες; Δεν είχαν τίποτα μέσα τους. Τελικά, ήταν σαν εικονικό φάρμακο". Και η ίδια η Κατερίνα; Έχει κάποιο τελετουργικό πριν από την παράσταση, για να αποτρέψει τον φόβο μήπως καταρρεύσει η φωνή της;

"Θα έλεγα, στο 99% των περιπτώσεων", απαντά, "παίρνω μερικά λεπτά με τον εαυτό μου στο καμαρίνι μου - ή αν είναι ταραχώδης θα το κάνω πριν, στο δρόμο μου - και απλά συνδέομαι με τον ανώτερο εαυτό μου. Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό για εσάς ή τους αναγνώστες, αλλά παίρνω λίγα λεπτά για να συνδεθώ με τον ανώτερο εαυτό μου και να ζητήσω συγκεκριμένα πράγματα που χρειάζομαι τη βραδιά". Ακούγεται πολύ σαν προσευχή - και πράγματι η διατύπωσή της είναι συχνά ρητά πνευματική, με λόγο για "σύνδεση με την ψυχή μου" και για το ότι γίνεται "το δοχείο όπου συνδέεσαι με το σύμπαν"

Δεν ήταν πάντα έτσι, παραδέχεται η ίδια - και πράγματι έχει μια πιο άγρια πλευρά. Ως μικρό κορίτσι ήταν πολύ σεμνή και ισορροπημένη, με τη μουσική της και το κλασικό μπαλέτο της - αλλά μετά έβγαινε έξω και έπαιζε ποδόσφαιρο με τα αγόρια όλο το απόγευμα, γινόταν βρώμικη και λασπωμένη. Στα χόμπι της τώρα περιλαμβάνονται η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική - αλλά και τα γρήγορα αυτοκίνητα και η οδήγηση σε πίστα (δυστυχώς, σπάνια έχει χρόνο να το κάνει σωστά). Δεν είναι απλώς τραγουδίστρια όπερας, είναι επίσης διευθύντρια μάρκετινγκ και επιχειρηματικής ανάπτυξης σε μια μεγάλη εταιρεία του Mayfair... Αλλά πηδάμε πάλι μπροστά. Το θέμα είναι ότι δεν ήταν πάντα τόσο πνευματική, ούτε είχε έντονη επίγνωση του χαρίσματός της- έπαιξε ρόλο και η εμπειρία

Η πρώτη εμπειρία, όπως ήδη αναφέρθηκε, ήρθε στα μέσα της δεκαετίας των 20, όταν παρατήρησε ασυνήθιστα εξογκώματα στο λαιμό της ενώ έκανε εξάσκηση - διόγκωση των λεμφαδένων και πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου του αίματος. (Το γεγονός ότι ήταν τραγουδίστρια βοήθησε στην πραγματικότητα να τον εντοπίσει νωρίς- έλεγχε πάντα το λαιμό της για σημάδια φλεγμονής). Ο καρκίνος ήταν ιάσιμος - αλλά "όλα σταμάτησαν", φυσικά, και υπέστη επίσης σοβαρές παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία: "Είχα αυτές τις κρίσεις σε ένα μέρος του σώματός μου - στη δεξιά πλευρά, ξεκινώντας από τον ώμο, και τελικά όλο το σώμα παρέλυε. Χρειάστηκαν οκτώ ολόκληρα χρόνια για να αισθανθώ φυσιολογικά". Θυμάται ότι ο πρώην σύζυγός της έπρεπε να τη βοηθάει να πλένεται και να ντύνεται και να τη μεταφέρει εσπευσμένα στο νοσοκομείο - και δεν λέει αν αυτές οι πιέσεις συνέβαλαν στη διάλυση του γάμου τους, αλλά πήραν διαζύγιο, εν πάση περιπτώσει, το 2011, άλλο ένα "μεγάλο πλήγμα", όπως λέει.

Εν τω μεταξύ προσπαθούσε να χαράξει καριέρα, με καθυστέρηση πλέον μιας δεκαετίας και ανταγωνιζόμενη νεότερους ανθρώπους - αν και οι τραγουδιστές τείνουν στην πραγματικότητα να κορυφώνονται αργότερα, και η ίδια η Κατερίνα είναι "σπιντοσοπράνο" (βαρύτερη, πιο δραματική φωνή από τη λυρική σοπράνο), γεγονός που επίσης βοηθάει. Το βιογραφικό της περιλαμβάνει μια σειρά από επιτεύγματα από εκείνα τα χρόνια. Τραγούδησε στην τελετή λήξης του συνεδρίου αστρονομίας Starmus στην Τενερίφη το 2014, μετά από μια ομιλία που εκφώνησε κανένας άλλος από τον αείμνηστο Stephen Hawking- περιόδευσε στην Ιαπωνία (στο Cosi Fan Tutte) και εμφανίστηκε σε όλο τον κόσμο, από τη Μόσχα μέχρι το Μεξικό. Παρόλα αυτά, μια άλλη "εμπειρία" την περίμενε: "Όταν έκλεισα τα 40, παραλίγο να πεθάνω και κανείς δεν ήξερε από τι", θυμάται βλοσυρά. "Δηλητηριάστηκα αργά από μονοξείδιο του άνθρακα στο ίδιο μου το διαμέρισμα". Η αιτία ήταν ένας ελαττωματικός λέβητας, που διέρρεε για αρκετούς μήνες και την έκανε να αρρωσταίνει προοδευτικά- το πρόσωπό της πρήστηκε, έμοιαζε σαν να είχε φάει μπουνιά, "τελικά ήμουν τόσο άρρωστη που δεν μπορούσα να περπατήσω". Μόνο ένας έξυπνος μηχανικός - ο οποίος ήρθε να ελέγξει τον λέβητα και της συνέστησε να κάνει εξετάσεις αίματος - την έσωσε από αυτό που θα μπορούσε να ήταν μια πρόωρη αυλαία.

Δεν είναι ότι η ζωή της Κατερίνας Μίνα ήταν μοναδικά δύσκολη. "Ο καθένας από εμάς κουβαλάει τον δικό του σταυρό", λέει ισότιμα. "Είναι αυτό που είναι". Απλώς ήταν ευλογημένη με τόσα πολλά, το χάρισμα μιας μαγικής φωνής, τη δύναμη να μαγεύει αγνώστους -σε αίθουσες συναυλιών ή και σε λόμπι ξενοδοχείων- οπότε μια κάποια απογοήτευση για τα εμπόδια που της έβαλαν στο δρόμο είναι ίσως αναπόφευκτη. Είναι, άλλωστε, τραγουδίστρια, "είμαι συναισθηματική, άρα είμαι ευαίσθητη"- το δράμα αυτής της φωνής διαχέεται και στην πραγματική ζωή. "Μπορούμε να είμαστε αρκετά οξύθυμοι, εμείς οι τραγουδιστές... Είναι πολύ καλό για τη σκηνή - είναι πολύ καλό για τον τύπο της φωνής μου, να έχω αυτό το ταμπεραμέντο. Αλλά δεν είναι πάντα καλό όταν βρίσκεσαι με ανθρώπους και όχι στη σκηνή". Ο εγωισμός, η αγένεια, όλα τα λιγότερο ελκυστικά καθημερινά χαρακτηριστικά την κάνουν έξαλλη (αν και προσπαθεί να παραμείνει ψύχραιμη) - και φυσικά υπάρχει και η ίδια η ζωή, τα χρόνια που συσσωρεύονται μαζί με τις πολλαπλές τύψεις, τις απορρίψεις, τα πράγματα που δεν έχουν ακόμη τελειώσει.

"Μερικές φορές νιώθω ότι μου τελειώνει ο χρόνος", παραδέχεται- αλλά ο χρόνος, όπως αποδεικνύεται, μπορεί να είναι και γενναιόδωρος. Η μουσική ήταν πάντα το επάγγελμά της, δεν υπήρχε ποτέ ένα σχέδιο Β - αλλά τότε ένα σχέδιο Β εμφανίστηκε απροσδόκητα, στα μέσα της δεκαετίας των 40. Εδώ έρχεται στο προσκήνιο ο Ντέιβιντ Μπάκλερ, ο γλυκομίλητος Βρετανός που δεν είναι απλώς ο μάνατζερ της Κατερίνας (τα τελευταία δυόμισι χρόνια), δεν είναι απλώς ο σύντροφός της (τον τελευταίο χρόνο), αλλά και επιχειρηματίας, πρόεδρος της προαναφερθείσας εταιρείας του Μέιφερ, Buchler Phillips.

Ο David είναι ένα πολύ μεγάλο τυρί στον τομέα της εταιρικής αναδιάρθρωσης και ανάκαμψης - αλλά είναι επίσης ένας άνθρωπος που ακολουθεί τα πάθη του: ήταν αντιπρόεδρος της Tottenham Hotspur για πέντε χρόνια και (πιο συγκεκριμένα) αντιπρόεδρος της Εθνικής Όπερας της Αγγλίας για 10 χρόνια. Η σχέση τους φαίνεται να έχει δώσει νέα ώθηση στην Κατερίνα (ο Ντέιβιντ έκλεισε επίσης τα 70 την παραμονή της Πρωτοχρονιάς- αλλά η ίδια λέει ότι μόλις και μετά βίας αντιλαμβάνεται τη διαφορά ηλικίας) - όχι μόνο επειδή ήταν μόνη για τόσα χρόνια και έτοιμη για έναν νέο άνδρα στη ζωή της, αλλά και επειδή, αν και επιτυχημένη, φαίνεται να έχει κουραστεί ελαφρώς. Πριν από δύο χρόνια, όταν χτύπησε το Covid, είχε στην πραγματικότητα αποφασίσει να επιστρέψει στην Κύπρο - "είμαι πραγματικά έτοιμη να επιστρέψω" - αλλά αντ' αυτού ο David την έπεισε να δοκιμάσει μια δουλειά μερικής απασχόλησης στην εταιρεία του (ήταν win-win: το γραφείο ήταν εξαντλημένο λόγω του λουκέτου) και εκείνη ευδοκίμησε, εγκαθίσταται σε "μια διπλή επαγγελματική ζωή" που έχει γίνει αρκετά ικανοποιητική. Ξεκίνησε ακόμη και να παίζει γκολφ, το οποίο μπορεί να είναι ένα εταιρικό βήμα πολύ μακριά - αν και σκοπεύει να γυρίσει την πλάστιγγα πίσω στη μουσική το 2022, ξεκινώντας με τα Πολιτιστικά Βραβεία της Στοκχόλμης (που αναβλήθηκαν από το 2020), όπου ελπίζει ότι θα λάβει βραβείο αυτό το μήνα.

"Σας ευχαριστώ λοιπόν που με πετύχατε σε μια πολύ σημαντική στιγμή της ζωής μου!" χαμογελάει η Κατερίνα - και φαίνεται ότι θα τερματίσει δυνατά, αφού η μέση ηλικία έχει φέρει νέα σχέδια, νέο σύντροφο, ακόμη και νέο στυλ ερμηνείας (επανασυνδέθηκε με το πιάνο που έπαιζε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εκπαιδεύοντας τον εαυτό της να παίζει και να τραγουδάει ταυτόχρονα, όπως έκανε στο Χίλτον). "Τώρα, στα μέσα των 40 μου, αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου με τη φωνή μου", προσθέτει - και τώρα, υποψιάζομαι, περισσότερο από ποτέ, έχει επίσης επίγνωση του τι θαύμα είναι αυτή η φωνή, πώς συνδέεται με τον "ανώτερο εαυτό" της και πώς πρέπει να αξιοποιείται κάθε ευκαιρία για να την τιμήσουμε και να την γιορτάσουμε. Ίσως γι' αυτό τραγούδησε για μένα.

Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail

Πηγή

Πίσω
Κορυφή