Τι νέο υπάρχει

[CYPRUS MAIL] Πρώτο μυθιστόρημα αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα...

diaspora1-Despo-Pavlou-with-copies-of-her-latest-book.jpg

Ομοφυλόφιλοι ή όχι, η αγάπη είναι αγάπη, λέει ένας συγγραφέας στον PAUL LAMBIS

Όταν οι ιστορίες μοιράζονται, χτίζουμε ένα ήθος αγκαλιάς της διαφορετικότητας, πιστεύει η συγγραφέας Δέσπω Παύλου. Το ντεμπούτο μυθιστόρημά της, My Kind of Normal, είναι ένα σύγχρονο ρομάντζο, το οποίο έφτασε πρόσφατα στα βιβλιοπωλεία σε όλο τον κόσμο και κερδίζει γρήγορα την αναγνώριση ως μια ιστορία που υπογραμμίζει την αξία της διαφορετικότητας και της αποδοχής της διαφορετικότητας στη σημερινή κοινωνία

Η Παύλου πάντα ένιωθε ότι θα έγραφε ένα μυθιστόρημα κάποια στιγμή στη ζωή της, αλλά ποτέ δεν είχε παρουσιαστεί η κατάλληλη στιγμή. Αυτό ίσχυε μέχρι το 2017, όταν επέλεξε να χρησιμοποιήσει τη συγγραφή ως θεραπευτική διέξοδο, αφού βίωσε κάποιες προσωπικές δυσκολίες και εμπόδια. "Μέσα σε λίγες εβδομάδες συνειδητοποίησα ότι είχα τις απαρχές ενός καλού βιβλίου", δήλωσε η ίδια.

Σύμφωνα με την Παύλου, το βιβλίο της είναι μια φανταστική ιστορία αγάπης μεταξύ δύο γυναικών, "αλλά έγραψα από τον τόπο των δικών μου εμπειριών και το προσάρμοσα ανάλογα. Το χρησιμοποίησα ως μια μορφή θεραπείας για να αντιμετωπίσω τον πόνο μου, με αποτέλεσμα να γεννηθεί το My Kind of Normal."

Το My Kind of Normal περιγράφει την ιστορία της Ειρήνης, μιας Ελληνοκύπριας της διασποράς που μεγάλωσε σε ένα αυστηρό ελληνορθόδοξο σπίτι και δέχεται πιέσεις να παντρευτεί έναν κατάλληλο Έλληνα παρά το γεγονός ότι είναι ομοφυλόφιλη. Η Ειρήνη ερωτεύεται έναν Ιταλό, τον παντρεύεται και δημιουργεί μαζί του μια οικογένεια στη λαχτάρα της για μια συμβατική ύπαρξη. Καθώς υφίσταται την αναστάτωση και το ασυμβίβαστο στον έγγαμο βίο της, αποκαλύπτεται και η ταυτότητα της Ειρήνης, και τότε η ίδια και η κοινότητά της αναγκάζονται να έρθουν αντιμέτωποι με τη σεξουαλικότητά της. Όταν η Irene γνωρίζει μια νέα γυναίκα στη ζωή της, η προσπάθειά της να συμφιλιωθεί με τον σύζυγό της δοκιμάζεται επίσης.

"Θέλω οι αναγνώστες μου να συνειδητοποιήσουν ότι το καλό βγαίνει ακόμη και από τις πιο δύσκολες και θλιβερές καταστάσεις", δήλωσε η ίδια. "Είναι σημαντικό να είναι κανείς αληθινός με τον εαυτό του και να παλεύει για την αξία του ανά πάσα στιγμή. Όλες οι μάχες κερδίζονται με αγάπη, υπομονή και υποστήριξη."

"Το να είσαι ομοφυλόφιλος, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν είναι επιλογή, ούτε το να πληγώνεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα, αλλά τα δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα", δήλωσε στην Cyprus Mail. "Η ιστορία του coming out της Ειρήνης είναι μια ιστορία τεράστιας στενοχώριας, όλα για χάρη της αγάπης προς την αδελφή ψυχή της- ωστόσο, όταν η σχέση της τίθεται σε κίνδυνο, αμφισβητεί το ταξίδι της θυσίας, αλλά στο τέλος, γκέι ή όχι, η αγάπη είναι αγάπη."

Η Παύλου γεννήθηκε στη Νότια Αφρική το 1970 και έχει περάσει τα τελευταία 30 χρόνια διοικώντας τις δικές της επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς. Οι γονείς της ήταν από το βορρά και ο πατέρας της μετακόμισε στη Νότια Αφρική στα μέσα της δεκαετίας του 1960, λίγα χρόνια πριν από τη μητέρα της, η οποία αργότερα τον ακολούθησε με την ελπίδα να βρουν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους

Σύμφωνα με την Παύλου, οι γονείς της μεγάλωσαν την ίδια και τον αδελφό της σε ένα παραδοσιακό σπίτι γεμάτο αγάπη, φαγητό και πίστη, "και ένα ξεχωριστό σύνολο κανόνων για τους γιους και τις κόρες"

"Πάντα πίστευα ότι οι Κύπριοι της διασποράς εκτιμούν τις παραδόσεις τους περισσότερο από εκείνους που παρέμειναν στο νησί. Πάντα θεωρούμασταν Έλληνες στη Νότια Αφρική, αλλά όταν βρισκόμαστε στην Κύπρο, είμαστε Νοτιοαφρικανοί.

"Είμαι περήφανη και για τις δύο ταυτότητες, ειδικά έχοντας μεγαλώσει σε μια χώρα όπως η Νότια Αφρική με τις διαφορετικές κουλτούρες της", είπε. "Θεωρώ τη Νότια Αφρική ως τη βιολογική μου μητέρα και τώρα που ζω μόνιμα στο νησί, η Κύπρος είναι η θετή μου μητέρα."

Η Παύλου είδε την παιδική της ηλικία στη Νότια Αφρική ως επική και βλέπει την πατρίδα της ως πρότυπο για άλλες φιλελεύθερες χώρες όσον αφορά την υπέρβαση των ανισοτήτων στα ανθρώπινα δικαιώματα. "Ο Νέλσον Μαντέλα, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρός μας, ο George Bizos, ένας Έλληνας δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Thuli Madonsela, μια βαθιά Νοτιοαφρικανή συνήγορος, ήταν ανάμεσα στα μεγάλα μυαλά που συνέταξαν αυτό που πιστεύω ότι είναι το καλύτερο σύνταγμα στον κόσμο, το οποίο δυστυχώς δεν εφαρμόζεται στους δρόμους."

Ο μεγαλύτερος αγώνας της, όμως, ήταν να ζει μυστικά λόγω της σεξουαλικότητάς της και να πρέπει να το αποκαλύψει. "Ήταν εξαιρετικά αγχωτικό να έρθω αντιμέτωπη με τους γονείς μου για τον προσανατολισμό μου. Δεν ήταν σε θέση να το καταλάβουν στην αρχή και δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν τη ντροπή που συνεπάγεται το να είσαι ομοφυλόφιλος σε μια στενή κοινότητα."

Σύμφωνα με την Παύλου, ο μεγαλύτερος φόβος των γονιών της ήταν ότι τα παιδιά της θα δέχονταν εκφοβισμό στο σχολείο, ενώ φοβήθηκαν ακόμη και για τη ζωή της όταν δέχτηκε απειλές θανάτου με το ταχυδρομείο.

Η πληγή της καρδιάς της όμως ήρθε το 2020, όταν ο επί 12 χρόνια σύντροφός της ακύρωσε τον αρραβώνα τους. Παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες να λειτουργήσει η σχέση τους, η συνεργασία τους έληξε και η Παύλου επέλεξε να επιστρέψει στην Κύπρο.

"Το να γράφω μια όμορφη ιστορία αγάπης και να την βλέπω να εξελίσσεται με κάθε επιμέλεια ήταν μια καθαρτική εμπειρία και είμαι περήφανη για την εκδοχή που εκδόθηκε", δήλωσε η Παύλου.

Η Δέσπω Παύλου είναι ευχαριστημένη με το επίτευγμά της και αυτή τη στιγμή εργάζεται στην Κύπρο πάνω στο επόμενο μυθιστόρημά της. Πιστεύει ότι ως άτομα δεν πρέπει ποτέ να σταματάμε να μαθαίνουμε, γιατί έτσι εξελισσόμαστε, και ότι η Κύπρος είναι το ιδανικό μέρος για να το κάνει αυτό, γιατί της παρέχει την ασφάλεια, την ειρήνη και την ηρεμία που χρειάζεται για να καλλιεργήσει το συγγραφικό της ταλέντο και να παράγει έργο που θα έχει θετικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων.

Το My Kind of Normal είναι διαθέσιμο online από τον εκδοτικό οίκο Austin Macauley Publishers: https:/www.austinmacauley.com/book/my-kind-normal

Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail

Πηγή

Πίσω
Κορυφή