Τι νέο υπάρχει

[Cyprus Mail] Ο Χριστοδουλίδης σε τηλεδιάσκεψη με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...

teleconf-960x720.jpg

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε την Τρίτη σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μαζί με αρκετούς άλλους αρχηγούς κρατών της ΕΕ

Η εικονική συνάντηση οργανώθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επικείμενης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 23 και 24 Μαρτίου, της πρώτης για τον Χριστοδουλίδη από τότε που ανέλαβε Πρόεδρος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε τη δέσμευση της Κύπρου να τηρήσει τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε.

Αναφερόμενος στην προηγούμενη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησής του να συνεργαστεί πλήρως με την Ε.Ε., ιδίως για την εξεύρεση πιθανών λύσεων που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επαναβεβαίωσε επίσης τη στήριξη της Κύπρου προς την Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Κύπρος, ως χώρα που βιώνει μια εισβολή και μια συνεχιζόμενη κατοχή, υποστηρίζει σθεναρά την ανάγκη σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας.

Όσον αφορά την οικονομία, είπε ότι η Κύπρος συμφωνεί με την πρόταση της ΕΕ για μεσοπρόθεσμη μείωση του χρέους μέσω μιας προσέγγισης που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους μέλους, ζητώντας διεθνή διαφάνεια και συνεργασία.

Συμφώνησε επίσης με μια άλλη πρόταση της ΕΕ, προτρέποντας για μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού. Ο κ. Χριστοδουλίδης τη χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας για την Κύπρο λόγω της περιφερειακής της θέσης, η οποία καθιστά την ενεργειακή διασύνδεση αναγκαία

Τέλος, μίλησε για τον αγώνα της Κύπρου να περιορίσει το μεταναστευτικό κύμα, προσθέτοντας ότι το 6% του πληθυσμού της χώρας αποτελείται σήμερα από αιτούντες άσυλο και ότι η πλειονότητα των παράνομων μεταναστών εισέρχεται στο νησί μέσω του βορρά.


Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail

Πηγή
 
Πίσω
Κορυφή