Τι νέο υπάρχει

[CYPRUS MAIL] Ο Χριστοδουλίδης επιδιώκει παράταση της παραμονής του απεσταλμένου του ΟΗΕ...

Christodoulides-president-european-council3-960x639.jpg

Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να στείλει τον απεσταλμένο του για όσο χρόνο χρειαστεί, όπως προέκυψε το Σάββατο. Παράλληλα, η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι ο απεσταλμένος θα παραμείνει μόνο για έξι μήνες.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στο Euronews, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο απεσταλμένος θα πρέπει να παραμείνει για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Πρόσθεσε ότι οι ουσιαστικές συνομιλίες για το Κυπριακό μπορούν να ξαναρχίσουν αν υπάρχει κοινή βούληση.

Ερωτηθείς για τη συνομιλία του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στο Ντουμπάι, είπε ότι δεν θα δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες του διαλόγου τους και ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι τα αποτελέσματα.

"Έγινε πολύς λόγος για μια συνάντηση, για μια πρόσκληση και ούτω καθεξής. Θέλω να σας πω ότι αν υπάρξει πρόσκληση ή επιθυμία από τον Τούρκο Πρόεδρο, φυσικά και θα ανταποκριθώ. Εγώ από την πρώτη στιγμή και εδώ στις Βρυξέλλες και στη Γερμανία και στη Γαλλία, τις οποίες έχω επισκεφθεί, ζήτησα αν μπορούν να βοηθήσουν να γίνει μια τέτοια συνάντηση στην οποία θα μιλήσουμε, θα καταγράψουμε [ΤΙΣ] απόψεις μας", είπε.

Σχολιάζοντας περαιτέρω την πρόσκληση, η οποία έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα στην Κύπρο, επανέλαβε ότι ακόμη και η δημοσιοποίηση της πιθανότητας μιας τέτοιας συνάντησης, "ακόμη και αν υπάρχει πιθανότητα 1%", την απομακρύνει από το τραπέζι

Αναφερόμενος στον απεσταλμένο, που αποδίδεται στην πρώην υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας Μαρία Άντζελα Κουέλαρ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο διορισμός του απεσταλμένου θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα.

"Το θετικό, όμως, είναι ότι υπήρξε απάντηση στην προσπάθειά μας [ΝΑ ΒΡΟΎΜΕ ΑΠΕΣΤΑΛΜΈΝΟ]."

Μόλις ανακοινωθεί το πρόσωπο, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι ο απεσταλμένος θα επισκεφθεί πρώτα τον Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη πριν έρθει στην Κύπρο.

"Αυτό που ζήτησα από τα Ηνωμένα Έθνη, από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα, είναι να αποφευχθούν φαινόμενα που έχουμε δει στο παρελθόν, και εννοώ ότι έρχεται [Ο ΑΠΕΣΤΑΛΜΈΝΟΣ] στην Κύπρο για 24-48 ώρες, έχει μια επαφή ή επαφές και μετά φεύγει από την Κύπρο και έρχεται μετά από ένα μήνα

"Έχω ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα ο εκπρόσωπος να μείνει στην Κύπρο όσο το δυνατόν περισσότερο και να επισκεφθεί την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Βρετανία, τις Βρυξέλλες. Είναι μέρος της προσπάθειας που γίνεται, αλλά [ΤΟ ΆΤΟΜΟ ΠΡΈΠΕΙ] να έρθει στην Κύπρο για να συνεργαστούμε", είπε.

Ερωτηθείς για το αίτημά του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για πιο ενεργό ρόλο στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι το συζήτησε στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

"Μιλήσαμε για ένα συγκεκριμένο άτομο, το οποίο μπορεί να αναλάβει ένα τέτοιο ρόλο. Υπάρχει προθυμία από το συγκεκριμένο πρόσωπο να αναλάβει αυτό το ρόλο. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Συμβουλίου συμφωνεί. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί, αλλά πιστεύω ότι αν εργαστούμε, μπορούμε να φτάσουμε στο στόχο. Είναι σημαντικό να συζητήσουμε για ένα πολύ συγκεκριμένο πρόσωπο", είπε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν μπορεί να αναφέρει το όνομα, αλλά πρόκειται για ένα πρόσωπο που έχει ηγετικό ρόλο στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα πρόσωπο που έχει σχέσεις με την Τουρκία, με τον κ. Ερντογάν. Είναι ένα πρόσωπο που επίσης εμπιστευόμαστε και νομίζω ότι θα βοηθήσει. Θα συμβάλει θετικά στην προσπάθειά μας για επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του Κυπριακού", πρόσθεσε.

Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail

Πηγή

Πίσω
Κορυφή