Τι νέο υπάρχει

[CYPRUS MAIL] Ο Υπουργός Εξωτερικών ταξιδεύει στο Άμπου Ντάμπι, την Τζέντα, το Ριάντ...

  • Εκκινητής νήματος News
  • Ημερομηνία έναρξης
Foreign-Minister-Constantinos-Kombos-960x677.jpg

Ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, θα μεταβεί στο Άμπου Ντάμπι για επίσκεψη εργασίας τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, καθώς και τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Υπουργός Εξωτερικών τη Δευτέρα θα έχει τετ-α-τετ συνάντηση και διευρυμένες διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου την Τρίτη θα συναντηθεί με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Πρίγκιπα Faisal bin Farhan Al Saud, και θα ακολουθήσουν διευρυμένες διαβουλεύσεις.

Στη συνέχεια, ο κ. Κόμπος θα μεταβεί στο Ριάντ, όπου την Πέμπτη θα συμμετάσχει στις εργασίες της Υπουργικής Συνάντησης του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Daesh/ISIS, την οποία συνδιοργανώνουν ο Υπουργός Εξωτερικών του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κύριος στόχος είναι ο συντονισμός των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στο περιθώριο της συνάντησης του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Daesh/ISIS, ο κ. Κόμπος αναμένεται να έχει επαφές με ομολόγους του, κατά τη διάρκεια των οποίων θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις σε σχέση με τις προοπτικές συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου.

Η επίσκεψη του ΥΠΕΞ πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στο επίκεντρο σημαντικών αλλαγών στην περιοχή, αναβαθμίζοντας το κύρος και τον γεωπολιτικό και οικονομικό της ρόλο μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών της σχέσεων με το Ιράν, η οποία οδήγησε σε μια σειρά ευκαιριών για αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων, ιδιαίτερα στην Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ

Η περιοχή του Αραβικού Κόλπου αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την εξωτερική μας πολιτική, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Θεόδωρος Γκότσης.

Ανέφερε επίσης ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας τα τελευταία πέντε χρόνια αναπτύσσονται στο υψηλότερο επίπεδο πολιτικού διαλόγου, δίνοντας νέα ώθηση και προοπτική για περαιτέρω εμβάθυνση και επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών, σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο κ. Γκότσης υπενθύμισε ότι τον περασμένο Μάρτιο ο Υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της οποίας υπεγράφη Πλαίσιο Προγράμματος Συνεργασίας στον τομέα των Επενδύσεων.

Ο Υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας ήταν ο πρώτος ξένος αξιωματούχος με τον οποίο συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Μεταφέρθηκε επίσης η επιθυμία του Πρίγκιπα Διαδόχου να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο κ. Γκότσης είπε ακόμη ότι η επίσκεψη του ΥΠΕΞ στον Αραβικό Κόλπο έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΑΕ, Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan στην Κύπρο, για να συγχαρεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Υπενθύμισε επίσης ότι κατά την περσινή επίσκεψη του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να συμμετάσχει στην έκθεση Dubai Expo, υπογράφηκε η Κοινή Διακήρυξη για την εγκαθίδρυση ολοκληρωμένης στρατηγικής συνεργασίας, η οποία περιλαμβάνει επτά τομείς της διευρυνόμενης διμερούς σχέσης, μεταξύ των οποίων και η ενέργεια.


Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail

Πηγή
 
Πίσω
Κορυφή