-
.
- English
Ο ηγέτης του τουρκοκυπριακού κόμματος της αντιπολίτευσης CTP Τουφάν Ερχουρμάν δήλωσε την Παρασκευή ότι ο βορράς πρέπει να "αποξηράνει το βάλτο" του εκπαιδευτικού του τομέα
Μιλώντας στο Bagimsiz Web TV, είπε ότι όπως και στην οικονομία του, ο βορράς βλέπει επίσης ραγδαίο πληθωρισμό στον εκπαιδευτικό του τομέα.
[/B]"Βλέπουμε πληθωρισμό του αριθμού των μελών ΔΕΠ, των πανεπιστημίων και των φοιτητών", είπε, προσθέτοντας ότι η αρχή για τα πρότυπα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Yodak) "δεν μπορεί να εποπτεύσει επαρκώς τον τομέα στην τρέχουσα μορφή του."
Πρόσθεσε ότι η επικεφαλής εισαγγελία του βορρά έχει "συντριβεί κάτω από το βάρος των φακέλων των υποθέσεων σχετικά με αυτό το θέμα και τα δικαστήρια και η αστυνομία βρίσκονται σε άθλια κατάσταση."
Συνέχισε λέγοντας ότι πολλά προβλήματα στο βορρά είναι "εκτός ελέγχου", προσθέτοντας: "Αυτοί που ζητούν συνεχώς να φτάσει αυτό το κράτος στη διεθνή σκηνή δείχνουν ότι δεν πιστεύουν σε αυτό που αποκαλούν κράτος. Τώρα έχουμε φτάσει στη διεθνή σκηνή γι' αυτό
"Πόσα διπλώματα είναι άκυρα; Θα πρέπει όλα να ακυρωθούν αμέσως"
Πρόσθεσε ότι "ο τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσής μας δεν έχει άλλες αντοχές για να περιμένει. Αυτός είναι ένας τομέας που [Η "ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ"] πρέπει να καθαρίσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Πρόκειται για ένα βαλτώδες ζήτημα."
Αναφέρθηκε σε μια τροπολογία στο "σύνταγμα" του Βορρά που είχε κατατεθεί το 2014 για να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής της ασυλίας των "βουλευτών" σε περίπτωση εμπλοκής τους σε σοβαρά εγκλήματα, αλλά δεν πέρασε σε δημοψήφισμα.
"Αυτοί που έκαναν τον κόσμο να πει "όχι", τώρα λένε ότι πρέπει να αρθεί η ασυλία. Αν δεν αλλάξουμε το σύνταγμα, αυτή η ασυλία παραμένει", είπε.
Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές για την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων το 2025, είπε ότι "ούτε εγώ ούτε το κόμμα μου έχουμε πάρει απόφαση"
Ωστόσο, είπε, "αν η χώρα συνεχίσει με αυτή τη νοοτροπία σε ενάμιση χρόνο, θα γίνει μη αναστρέψιμη ζημιά."
Για τις δικές του πιθανότητες, είπε: "είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για το αν θα γίνω Πρόεδρος όταν η χώρα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση", αλλά επέτρεψε στον εαυτό του να μιλήσει για πιθανές μελλοντικές εξελίξεις
"Αν θέσω υποψηφιότητα, επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος, δεν υπάρχει περίπτωση να είμαι ανεξάρτητος υποψήφιος. Θα μπορούσα να είμαι ηγέτης του CTP για τόσα χρόνια και στη συνέχεια να γίνω ανεξάρτητος υποψήφιος; Αυτό απλά δεν είναι δυνατόν", είπε.
Ο Σερντάρ Ντενκτάς, γιος του εκλιπόντος Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, επιβεβαίωσε στην Cyprus Mail τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την τουρκοκυπριακή ηγεσία το 2025.
Ο Τουρκοκύπριος δήμαρχος Λευκωσίας Mehmet Harmanci τον Ιανουάριο έριξε μια indiscrete hint ότι θα είναι και ο ίδιος υποψήφιος, λέγοντας ότι "δεν είναι δυνατόν ένας πολιτικός που έλαβε το 49% των ψήφων να μείνει μόνο με τον Τουρκικό Δήμο Λευκωσίας (LTB)."
"Μακροπρόθεσμα, το να το βλέπουμε έτσι είναι μια πολύ στενή άποψη. Κάποιος πρέπει να εξελιχθεί σε άλλες πολιτικές σφαίρες."
Ο εν ενεργεία Ερσίν Τατάρ αναμένεται επίσης να είναι υποψήφιος, αν και κανέναςΤουρκοκύπριος ηγέτης δεν έχει κερδίσει την επανεκλογή του από τότε που ο Ραούφ Ντενκτάς κέρδισε έξι συνεχόμενες εκλογές μεταξύ 1976 και 2000.
Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα και/ή της Cyprus Mail
Πηγή