Τι νέο υπάρχει

[Cyprus Mail] Ο Ακέλ χαρακτηρίζει το σκάψιμο του Δημητρίου "ξαναζεσταμένο φαγητό"...

Demetriou-960x720.jpg

Η Akel χαρακτήρισε την Τρίτη ως "ξαναζεσταμένο φαγητό" τους ισχυρισμούς ότι το 2016 πιέστηκε από μια φιλορωσική ομάδα να εισαγάγει πρόταση στο κοινοβούλιο που ζητούσε την άρση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβλήθηκαν στο Κρεμλίνο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Τους ισχυρισμούς προέβαλε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, επικαλούμενος έκθεση του Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Την Τρίτη, ο κ. Δημητρίου αποκάλυψε ότι ζήτησε επίσημα από τον επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Διαφθοράς να εξετάσει την έκθεση του OCCRP.

Ο κ. Δημητρίου είπε ότι η ομάδα ερευνητικών δημοσιογράφων του OCCRP αποκάλυψε ότι "ένα ρωσικό λόμπι χρηματοδότησε πολιτικά κόμματα σε ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να προωθήσουν κοινοβουλευτικά ψηφίσματα για το θέμα της Κριμαίας.

"Στις χώρες που αναφέρονται περιλαμβάνεται και η Κύπρος, όπου προβάλλονται ισχυρισμοί για εμπλοκή του Ακέλ."

Ο νομοθέτης του ΔΗΣΥ είπε ότι εναπόκειται στην αρχή καταπολέμησης της διαφθοράς να διερευνήσει το θέμα

"Η αποκατάσταση του καλού ονόματος της χώρας μας σε τόσο σοβαρά θέματα δεν μπορεί να γίνει με άλλο τρόπο παρά μόνο με τη διάψευση τέτοιων αναφορών, υποθέτοντας ότι δεν είναι αληθινές."

Απαντώντας, η Ακέλ απέδωσε την κίνηση Δημητρίου σε πολιτικολογία, αλλά είπε ότι χαιρετίζουν την έρευνα.

"Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΔΗΣΥ, μέσω του Δημήτρη Δημητρίου, καταφεύγει σε ξαναζεσταμένο φαγητό για να αποσπάσει την προσοχή από τις αποκαλύψεις που αφορούν τον [ΠΡΏΗΝ ΠΡΌΕΔΡΟ] Νίκο Αναστασιάδη και τη διοίκησή του", ανέφερε το κόμμα.

Το ΑΚΕΛ αναφερόταν σε νέες αναφορές ότι το πρώην δικηγορικό γραφείο του Αναστασιάδη βρίσκεται υπό έρευνα από τον δικηγορικό σύλλογο σε σχέση με το σύστημα των "χρυσών διαβατηρίων".

"Η ηγεσία του ΔΗΣΥ έχει αλλάξει, αλλά οι πρακτικές τους παραμένουν οι ίδιες. Σε κάθε περίπτωση, η Akel δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη διερεύνηση αυτού του θέματος [ΤΟΥ ΨΗΦΊΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΊΑ] ή οτιδήποτε άλλο σκαρφιστεί ο ΔΗΣΥ."

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OCCRP, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, μια "μυστική ομάδα της Μόσχας καλλιέργησε δεσμούς με Κύπριους πολιτικούς και προώθησε με επιτυχία μια πρόταση στο κυπριακό κοινοβούλιο που ζητούσε τον τερματισμό των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας."

Το OCCRP επικαλέστηκε "ηλεκτρονικά μηνύματα που διέρρευσαν" και δείχνουν πώς ο Διεθνής Οργανισμός για την Τρέχουσα Πολιτική, μια ομάδα πίεσης που λειτουργεί από το ρωσικό κοινοβούλιο, "συνεργάστηκε με φιλικούς Κύπριους πολιτικούς για να συντάξει και να περάσει ένα ψήφισμα για τον τερματισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας."

Οι δημοσιογράφοι είπαν ότι μίλησαν με τον Dmitry Kozlov, έναν Ρώσο επιχειρηματία που απέκτησε κυπριακό διαβατήριο, ο οποίος αναγνώρισε ότι είχε συνδέσει "Ρώσους προπαγανδιστές με συμπαθείς Κύπριους πολιτικούς για να γίνει το ψήφισμα."

Η ψήφιση του ψηφίσματος από το κυπριακό κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2016 σηματοδότησε "ένα σημαντικό πραξικόπημα δημοσίων σχέσεων" για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε το OCCRP.


Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail

Πηγή

 
Πίσω
Κορυφή