Στους εγκαταλελειμμένους χώρους οι φωτογράφοι βρίσκουν τις συναρπαστικές ιστορίες των ζωών που έζησαν κάποτε, ιστορίες που αξίζει να μοιραστούν με τον κόσμο. Ο ALIX NORMAN ρίχνει μια ματιά
Ο Andrew Avraam είναι μόλις 24 ετών, αλλά έχει ήδη γίνει γνωστός με τα εντυπωσιακά του στιγμιότυπα από την Κύπρο. Αλλά σε αντίθεση με πολλούς από τη γενιά του, τα ενδιαφέροντα του Andrew δεν είναι ο ήλιος, η θάλασσα και οι βουτηγμένες στην άμμο selfies: για αυτό το νεαρό ταλέντο, είναι τα εγκαταλελειμμένα μέρη και οι χώροι του νησιού που συναρπάζουν. Και οι εικόνες του συχνά αφηγούνται μια ιστορία που στοιχειώνει
"Στην ηλικία των 15 ετών, περπατούσα στην παλιά πόλη της Λάρνακας", θυμάται ο Andrew. "Και έπεσε στην αντίληψή μου ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο, με έπιπλα αντίκες. Έβγαλα τη φωτογραφική μου μηχανή και τράβηξα μερικά στιγμιότυπα - και αυτή ήταν η αρχή της γοητείας μου για τους ξεχασμένους χώρους αυτού του νησιού."
Ο Andrew, ο οποίος κατάγεται από την Αραδίππου, άρχισε να ερευνά, να σχεδιάζει ταξίδια και να ενοχλεί τους γονείς του να τον πάνε και σε άλλους εγκαταλελειμμένους χώρους του νησιού. Και παρόλο που, οκτώ χρόνια μετά, εργάζεται στο μάρκετινγκ και ζει στο Νότιγχαμ, εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να εξερευνήσει το αγαπημένο του θέμα.
"Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν έναν εγκαταλελειμμένο χώρο ως ένα θέαμα, εγώ βλέπω μια ευκαιρία να αφηγηθώ μια μοναδική ιστορία", αποκαλύπτει. "Με γοητεύει ο λόγος της εγκατάλειψής του και θέλω να δείξω στον κόσμο τι έχει απομείνει: το μυστήριο, τα απομεινάρια μιας ζωής που έζησε κάποτε. Πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από μια όμορφη εικόνα", προσθέτει. "Έχω μάθει τόσα πολλά για την ιστορία της Κύπρου μέσα από τα ξεχασμένα και εγκαταλελειμμένα μέρη της. Έχουμε μια ιστορία που χρειάζεται σεβασμό και εκτίμηση- χωρίς αυτήν, θα χάναμε τον πολιτισμό μας, την ταυτότητά μας. Δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα χωρίς το παρελθόν μας, χωρίς τις τραγωδίες και τους θριάμβους. Και αυτή είναι μια ιστορία που αξίζει να μοιραστούμε με τον κόσμο, νομίζω."
Ο Andrew έχει στα σκαριά ένα βιβλίο με τις φωτογραφίες του. Αλλά πριν συμβεί αυτό, σχεδιάζει άλλο ένα ταξίδι στο νησί αυτό το καλοκαίρι και έχει ερευνήσει "ένα εγκαταλελειμμένο νοσοκομείο, ένα λούνα παρκ και έναν κινηματογράφο, για να αναφέρω μόνο μερικά από αυτά. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι πάντα η πρόσβαση", λέει. "Πολλές φορές έχω δουλέψει επί μήνες με τους κυβερνητικούς φορείς για να πάρω άδεια. Αλλά η ανταμοιβή είναι ότι μπορώ να αφηγηθώ τις ιστορίες τόπων που μπορεί σύντομα να μην υπάρχουν πια."
FRÉDÉRIC CHOPIN SPRING WALTZ
Αυτή η φωτογραφία, τραβηγμένη τον Ιούνιο του 2021 σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας, αφηγείται την ιστορία ζωών και αγάπης που εγκαταλείφθηκαν στη λαίλαπα του πολέμου. "Απεικονίζει τόσο τη γαλήνη μιας ευτυχισμένης οργανωμένης ζωής, όσο και τον πανικό της ξαφνικής αναχώρησης", λέει ο Andrew. "Μπορείς ξεκάθαρα να φανταστείς πώς ζούσαν κάποτε οι άνθρωποι- υπάρχει μια θλίψη παγιδευμένη στη στιγμή."
THE FORGOTTEN TRAINS OF CYPRUS
"Ήξερα για το κυπριακό σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο κάποτε μετέφερε επιβάτες, αλληλογραφία και εμπορεύματα από την Αμμόχωστο στην Ευρύχου", λέει ο Andrew. "Και για χρόνια, άκουγα φήμες για εγκαταλελειμμένα τρένα. Χρειάστηκε όμως τεράστια έρευνα για να ανακαλύψω τη θέση αυτής της ατμομηχανής. Ακόμα και τότε, οδηγούσαμε για ώρες και μόνο τυχαία πέσαμε πάνω της!"
ΤΟ ΒΑΡΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΙΟΥ
Εξερευνώντας στη No Man's Land, ο Andrew μπήκε σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι και βρήκε μια κουζίνα παγιδευμένη στο χρόνο. "Πήρα μερικά αντικείμενα για να διαβάσω τις κονσέρβες και να πάρω περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα", εξηγεί. "Και τότε συνειδητοποίησα ότι μερικά από τα βάζα περιείχαν δηλητήριο- δεν ξέρω τι είδους, αλλά ήταν σαφώς επισημασμένα."
JUST CHILLING
Σε ένα ταξίδι στην Παλιά Πόλη της Λευκωσίας το 2019, ο Andrew συνάντησε ένα ερειπωμένο αρχοντικό. "Έπρεπε να ισορροπήσω προσεκτικά σε ένα ασταθές πάτωμα και να στριφογυρίσω σε κόμπους για να πετύχω τη σωστή λήψη", θυμάται. "Αλλά υπήρχε μια όμορφη αχτίδα φωτός που έμπαινε από τον ήλιο που έδυε και έριχνε μια γαλήνη στη στιγμή. Ακόμα και η γάτα απλά χαλάρωνε!"
CHEVROLET
"Τα φίδια είναι μια πραγματική ανησυχία όταν είμαι έξω για εξερεύνηση το καλοκαίρι", λέει ο Andrew, "ειδικά στα βουνά. Εγκαταλελειμμένο συνήθως ισοδυναμεί με κατάφυτο, οπότε ποτέ δεν είσαι σίγουρος τι παραμονεύει στο μακρύ γρασίδι! Αυτή η παραμελημένη Chevrolet χρονολογείται από τη δεκαετία του 1920 ή του 30 και μπορεί να σκουριάζει εδώ και δεκαετίες. Δεν γνωρίζω τη μάρκα και το μοντέλο του συντρόφου της - αν κάποιος γνωρίζει, παρακαλώ να με ενημερώσει!"
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Τραβηγμένη τον Ιούλιο του 2020 σε ένα χωριό κοντά στο Όμοδος, αυτή η βινιέτα έκανε τον Ανδρέα να νιώσει "περίεργα- ήταν παράξενο να ανακαλύπτεις μια τόσο οικεία απεικόνιση μιας οικογένειας σε ένα ντουλάπι έξω από ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι. Με έκανε να αναρωτηθώ ποιοι ήταν, πού ζούσαν, τι αγαπούσαν. Θυμάμαι", γελάει, "να αποφεύγω ένα σμήνος μελισσών για να τραβήξω αυτή την εικόνα - πρέπει να υπήρχε μια κυψέλη κοντά."
ΑΓΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ/ΜΑΡΑΘΑ
"Είχα μελετήσει πολλά κυβερνητικά έγγραφα σχετικά με τις ερειπωμένες εκκλησίες, τα μοναστήρια και τα παρεκκλήσια στις κατεχόμενες περιοχές", λέει ο Andrew. "Αλλά τίποτα δεν σε προετοιμάζει για να τα δεις στην πραγματική ζωή. Είναι άλλο πράγμα να διαβάζεις για αυτά τα μέρη και άλλο να βλέπεις αυτοπροσώπως μια τόσο καταστροφική καταστροφή. Με έριξε η θλίψη- ήταν δύσκολο να συγκεντρωθώ και να τραβήξω τις λήψεις που χρειαζόμουν."
ΛΕΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ NETFLIX;
Τραβηγμένο τον Σεπτέμβριο του 2018 σε ένα χωριό κοντά στη Λόφου, αυτό το ετοιμόρροπο σπίτι περιείχε τόσο το παλιό όσο και το όχι και τόσο παλιό παγιδευμένο στον χρόνο. "Ήμουν γοητευμένος", λέει ο Andrew. "Αρχαία πήλινα πιθάρια ξαπλωμένα δίπλα σε μια ξύλινη τηλεόραση, και όλα καλυμμένα με ιστούς αράχνης!"
ΜΠΛΕ ΛΕΥΚΑΡΑ
Χαρακτηριστικό του μοναδικού μπλε χρώματος πολλών από τα σπίτια των Λευκάρων, αυτό το εγκαταλελειμμένο κτίριο είναι, λέει ο Andrew "χαρακτηριστικό του παραδοσιακού σπιτιού της περιοχής. Σε κάνει να εκτιμάς το μοναδικό στυλ της κυπριακής αρχιτεκτονικής - ακόμη και στην παρακμή, υπάρχει μια φιλόξενη ζεστασιά."
SHOULD I STAY OR SHOULD I GO?
Τραβηγμένη τον Ιούνιο του 2021 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στα Βαρώσια, αυτή η φωτογραφία ενός φωτεινού σηματοδότη πριν από το 1974 αισθάνθηκε ενδεικτική, λέει ο Andrew, της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να υπάρχει. "Υπάρχει μια τέτοια ανησυχία στην πόλη- υπάρχει στον αέρα. Δεν μπορώ να φανταστώ τι πρέπει να πέρασαν οι κάτοικοι - τις αποφάσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου που ήταν αναγκασμένοι να πάρουν."
Για να δείτε περισσότερα έργα του Andrew, επισκεφθείτε τη σελίδα στο Facebook 'Andrew Avraam Photography' ή τον λογαριασμό στο Instagram @andrewavraam_photography
Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail
Πηγή