-
.
- English
Εμπνευσμένος από τις επισκέψεις του στην Ασία, ο RODDY DAMALIS βάζει μια πινελιά στις έντονες ασιατικές γεύσεις
Μεγάλο μέρος της έμπνευσής μου προέρχεται από τα ταξίδια μου. Έχω το προνόμιο να έχω επισκεφθεί αρκετές φορές την Ταϊλάνδη. Αυτές οι εμπειρίες αποτέλεσαν πολιτιστικό και γαστρονομικό ορόσημο για μένα.
Η Ταϊλάνδη ήταν η πρώτη μου ασιατική εμπειρία και με ξετρέλανε. Φτάνοντας στην Μπανγκόκ, έμεινα έκπληκτη από τον θόρυβο, τα φώτα, τη δραστηριότητα, τις μυρωδιές, τα χαμόγελα. Αυτή η πόλη είναι ζωντανή 24 ώρες το 24ωρο, και είναι μια πόλη με τεράστιες αντιθέσεις. Ουρανοξύστες με εστιατόρια και μπαρ στις ταράτσες, πλωτές αγορές όπου θα βρείτε κάθε είδους φρέσκα προϊόντα, πολλά από τα οποία δεν αναγνωρίζετε, εδώ μπορείτε να παραγγείλετε οποιονδήποτε συνδυασμό συστατικών και τα ετοιμάζουν μαγικά για εσάς στο πλωτό μακρύ σκάφος, μια απίστευτη εμπειρία οργανωμένου χάους. Στη συνέχεια, υπάρχει η νυχτερινή αγορά, όπου υπάρχουν αμέτρητοι πάγκοι με φαγητό του δρόμου που δημιουργούν κάθε είδους εξωτικούς μεζέδες. Δεν έκανα πολλές ερωτήσεις σχετικά με το τι έτρωγα, απλώς απόλαυσα την εκπληκτική εμπειρία. Ήμουν τυχερή καθώς έχω έναν φίλο που ζει στην Μπανγκόκ και με πήγε σε μέρη εκτός της πεπατημένης.
Το νησί Κο Σαμούι ήταν το αντίθετο της πρωτεύουσας. Είναι καταπράσινο, εξωτικό, με αργούς ρυθμούς και γαλήνη, με υπέροχες λευκές παραλίες και υπέροχα φιλόξενους ανθρώπους. Εδώ βίωσα το πιο φρέσκο ψάρι που έχω φάει ποτέ- βγήκε από το νερό μπροστά μας και ετοιμάστηκε σε μια καλύβα στην παραλία. Οι γεύσεις του λεμονόχορτου, του σκόρδου, του φρέσκου κόλιανδρου, του τζίντζερ, του τσίλι και του λάιμ, που αποτελούν τη βάση πολλών ταϊλανδέζικων πιάτων, μου έχουν μείνει μέχρι σήμερα. Είναι ένας συνδυασμός που αγαπώ και χρησιμοποιώ συχνά, όπως θα δείτε και στις σημερινές συνταγές.
Thai Prawn Canapes
Μερίδες: Μερίδες: Ταϊλανδέζικα καναπεδάκια με γαρίδες:
Απολαυστικά φρέσκες γεύσεις από λεμονόχορτο, τζίντζερ, κόλιανδρο και τσίλι με ελαφρώς μαγειρεμένες γαρίδες... θεσπέσιες...
1 κιλό γαρίδες (μέγεθος 16/20 κομμάτια ανά κιλό)
2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
2 κουταλιές της σούπας τριμμένο τζίντζερ
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
2 στελέχη λεμονόχορτου (χτυπήστε τα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού ή ενός σφυριού, στη συνέχεια κόψτε σε πολύ λεπτές φέτες)
2 κόκκινα τσίλι (σε λεπτές φέτες)
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μάτσο φύλλα κόλιανδρου (σε λεπτές φέτες, όχι ψιλοκομμένα)
1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
1 φλιτζάνι καστανό χρώμα ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα ψαριού
½ φλιτζάνι νερό
2 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού αλεύρι καλαμποκιού διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Κράκερς ρυζιού για το σερβίρισμα
Τοποθετήστε το χυμό λεμονιού, σάλτσα ψαριού και το λεμονόχορτο σε μια κατσαρόλα και αφήστε το να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Σουρώστε και αντικαταστήστε το υγρό στην κατσαρόλα.
Προσθέστε το αλεύρι καλαμποκιού και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Αποσύρετε από τη φωτιά.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή γουόκ τηγανίστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
Προσθέστε τις γαρίδες, το τζίντζερ, το τσίλι.
Όταν οι γαρίδες είναι σχεδόν έτοιμες, προσθέστε τη σάλτσα και σιγοβράστε για ένα ή δύο λεπτά.
Αποσύρετε από τη φωτιά και τοποθετήστε τις σε ένα επίπεδο πιάτο για να κρυώσουν (όχι σε μπολ όπου θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται στην υπόλοιπη θερμότητα).
Όταν κρυώσουν, βάλτε τις στο ψυγείο.
Όταν θέλετε να σερβίρετε, προσθέστε τα φύλλα κόλιανδρου και σερβίρετε. Τοποθετήστε μια στρώση από κράκερς ρυζιού σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και βάλτε σε κάθε ένα από αυτά μια γαρίδα και λίγη σάλτσα.
Κεφτέδες Ταϊλάνδης
Κάνει περίπου 30
1 κιλό χοιρινό κιμά
2 στελέχη λεμονόχορτου (ψιλοκομμένα)
2 φλιτζάνια φρέσκο κόλιανδρο (ψιλοκομμένο)
3 σκελίδες σκόρδο
2 τσίλι
1 κομμάτι τζίντζερ σε μέγεθος αντίχειρα (ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φέτες κατά μήκος του κόκκου)
1 μεγάλο κρεμμύδι (κομμένο στα τέσσερα)
1 μεγάλη πατάτα (τριμμένη και στραγγισμένη). βάζοντας σε ένα πανί τσαγιού και στύβοντας το περιττό νερό)
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
αλάτι
μαύρο πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα
Για το ντιπ κορίανδρου
250ml στραγγιστό γιαούρτι
2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο φρέσκο κορίανδρο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
Τοποθετήστε το κομμένο λεμονόχορτο, κορίανδρο, το σκόρδο, το τσίλι, το τζίντζερ και το κρεμμύδι σε ένα επεξεργαστή τροφίμων και χτυπήστε τα μέχρι να πολτοποιηθούν.
Τοποθετήστε το περιεχόμενο του επεξεργαστή τροφίμων και όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης και ανακατέψτε καλά.
Σχηματίστε μπάλες χρησιμοποιώντας μια κουταλιά της σούπας για να τις μετρήσετε και τοποθετήστε τις σε ένα δίσκο.
Ζεστάνετε το λάδι και τοποθετήστε έναν κεφτέ κάθε φορά στο τηγάνι μαγειρεύοντας μια στρώση τη φορά, τηγανίστε μέχρι να ροδίσουν.
Αφαιρέστε και τοποθετήστε σε απορροφητική πετσέτα κουζίνας και σερβίρετε αμέσως.
Για το ντιπ κορίανδρου: Συνδυάστε όλα τα υλικά, ανακατέψτε καλά και βάλτε τα στο ψυγείο.
Ο Roddy Damalis είναι ο συγγραφέας δύο βιβλίων, το MY CY είναι ένα φωτογραφικό ταξίδι στην Κύπρο και το MY LITTLE PLATES ένας οδηγός για 100 λατρεμένες συνταγές εμπνευσμένες από το όμορφο νησί μας που σερβίρονται επί δύο δεκαετίες στο αγαπημένο εστιατόριο Τα Πιατάκια στη Λεμεσό. Ο Roddy είναι εστιάτορας, διάσημος σεφ, γκουρού του φαγητού και σύμβουλος. Τώρα λειτουργεί το My View, έναν αποκλειστικό χώρο ιδιωτικής εστίασης στο σπίτι του. Για περισσότερες πληροφορίες και για να αγοράσετε τα βιβλία επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.roddydamalis.com
Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail
Πηγή