Τι νέο υπάρχει

[CYPRUS MAIL] Μάγισσα αρωματοποιός στο δικό της κόσμο αρωμάτων...

004.jpg

Σε μια εταιρεία παραγωγής κεριών και αρωμάτων ο Θόδωρος Παναγίδης βρίσκει μια γυναίκα που είναι κάτι σαν ονειροπόλα, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι μια σύγχρονη μάγισσα και πιστεύει ότι ο Θεός βρίσκεται στη φύση

Μπαίνεις μέσα και το μαγαζί μυρίζει λιβάνι - αλλά πώς περιγράφει κανείς τη μυρωδιά του λιβανιού; 'Πικάντικο'; 'Αρωματικό'; Είναι περίεργο το πράγμα με την αίσθηση της όσφρησής μας. Έχουμε κοινές, πολύ συγκεκριμένες λέξεις για να περιγράψουμε τον τρόπο με τον οποίο τα πράγματα έχουν γεύση, και δεν λείπουν τα επίθετα για αυτά που βλέπουμε, ακούμε και αγγίζουμε- όταν όμως πρόκειται να περιγράψουμε τις μυρωδιές, το λεξιλόγιό μας είναι περιορισμένο. "Αυτό συμβαίνει επειδή η μυρωδιά είναι περισσότερο ένα συναίσθημα", λέει η Χρύσα Γρηγορίου, καθισμένη σε αυτό που αποκαλεί παιχνιδιάρικα "δωμάτιο οπίου" στο κατάστημά της (Floricienta Iuvenalis) στη Λευκωσία. Η μυρωδιά προκαλεί συναισθήματα στο μυαλό, παρακάμπτοντας τη λογική- ξυπνάει αναμνήσεις. Μπορεί να πάρεις μια μυρωδιά γιασεμιού και ξαφνικά να μεταφερθείς πίσω στην παιδική σου ηλικία και στη γιαγιά σου που πότιζε τα φυτά της γιασεμιού ένα ζεστό απόγευμα.

Η μυρωδιά που η Χρύσα συνδέει με τη δική της παιδική ηλικία είναι ίσως αυτή των τριαντάφυλλων- θυμάται τη μητέρα της να πηγαίνει στον κήπο της τα πρωινά της Δευτέρας και να κόβει τριαντάφυλλα για τη μικρή Χρύσα για να τα πάει στη δασκάλα της στο δημοτικό. Η Chrysa παίρνει στα σοβαρά την οσμή, όπως θα περίμενε κανείς από κάποια που φτιάχνει και πουλάει τα δικά της αρώματα- "κοιμάμαι στο ίδιο μαξιλάρι που έχω από την ημέρα που γεννήθηκα", εξηγεί απροσδόκητα. Το μαξιλάρι τη συνοδεύει παντού εδώ και 40 χρόνια (θα γίνει 41 τον Μάιο)- έχει γίνει αρκετά κουρελιασμένο και απαιτεί συνεχή μπαλώματα και ράψιμο για να μην διαλυθεί εντελώς - αλλά δεν μπορεί να ξεκουράσει το κεφάλι της πουθενά αλλού, και "κανείς δεν επιτρέπεται να το αγγίξει, κανείς άλλος δεν μπορεί να κοιμηθεί στο μαξιλάρι μου". Εν μέρει είναι ένα δεκανίκι, παραδέχεται - αλλά είναι επίσης η μυρωδιά, ίσως όχι μια συγκεκριμένη μυρωδιά, αλλά ένα μόσχο που λειτουργεί υποσυνείδητα, "η άνεση της μυρωδιάς που παίρνω από αυτό το μαξιλάρι"

Κάποιοι, υποθέτω, θα γουρλώσουν τα μάτια τους. Υπάρχουν πολλά στη Χρύσα που θα κάνουν κάποιους να γουρλώσουν τα μάτια τους - οι πεποιθήσεις της, το στυλ της, το μαγαζί της, ακόμα και η εμφάνισή της. Είναι ψηλή, λεπτή, λεπτεπίλεπτη, σλοουά, γενικά εξωτική- έχει μακριά μαύρα μαλλιά και μακριά ψεύτικα νύχια, ένα σταυρό στο λαιμό και ένα τατουάζ με φίδι κοντά στον κρόταφο - και φυσικά φοράει τα δικά της αρώματα (η μυρωδιά είναι σημαντική!), έχοντας ξεκινήσει τη μέρα της απλώνοντας μερικές σταγόνες Petrichor, ένα από τα τρία νέα της αρώματα. Το Petrichor είναι ένα γήινο άρωμα, η μυρωδιά της υγρής γης μετά από βροχή- το όνομα προέρχεται από το "petra", που στα ελληνικά σημαίνει "βράχος", και το "chor", που ορίζεται από τη Wikipedia ως "το αιθέριο υγρό που τρέχει στο αίμα των θεών στην ελληνική μυθολογία". Όπως είπα, κάποιοι μπορεί να γουρλώσουν τα μάτια τους

Αλλά γιατί να ασχολούμαστε με αυτούς τους ανθρώπους; Όχι μόνο η ίδια η Χρύσα δεν ενδιαφέρεται για το τι σκέφτονται οι άλλοι - όχι μετά από όλα όσα έχει περάσει - αλλά υπάρχει και μια ισχυρή κοινότητα γύρω από τη Floricienta Iuvenalis. Κάθε χρόνο γίνεται μια συγκέντρωση στο μαγαζί με αφορμή το χειμερινό ηλιοστάσιο (21 Δεκεμβρίου)- η περσινή εκδήλωση προσέλκυσε δεκάδες παρευρισκόμενους, που λικνίζονταν υπό την ατμοσφαιρική μουσική και πετούσαν φύλλα δάφνης σε μια μικρή φωτιά (είναι μια τελετουργία: γράφεις την ευχή σου στο φύλλο - "θεραπεία", "χρήματα", "αγάπη" - και αφήνεις τη φωτιά να το καταναλώσει). Η σελίδα της στο Facebook κάλεσε τους πιστούς στα ξεφαντώματα του ηλιοστασίου με μια αινιγματική αφιέρωση - "Για όλους τους πενθούντες και τους πληγωμένους" - και της αρέσει επίσης να παίρνει εντυπωσιακές πόζες στο Instagram (@chrysafin) για τους 1.600 οπαδούς της. Είναι κάτι σαν influencer; Περίπου, απαντά, "αν και δεν μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται ο όρος στις μέρες μας". Ένα πράγμα είναι σίγουρο: μετά από τόσα χρόνια, ο κόσμος την ξέρει

Το μαγαζί είναι σημαντικό, φυσικά - αλλά και το παρελθόν της είναι επίσης σημαντικό, για να εξηγήσει πώς έφτασε εδώ. Ως παιδί ήταν "πολύ κλειστή και λίγο αγοροκόριτσο. Ήμουν πάντα στον δικό μου μικρό κόσμο - είμαι ονειροπόλος, δημιουργώ τον δικό μου κόσμο". Ο πατέρας της ήταν μηχανικός, η μητέρα της νοσοκόμα- χώρισαν όταν το κορίτσι ήταν εννέα ετών και έμεινε με τη μητέρα της. Τα χρήματα ήταν σφιχτά από την αρχή: "Δουλεύω από την ηλικία των 14 ετών"

Μπορεί το άρωμα των παιδικών της χρόνων να ήταν τριαντάφυλλα, αλλά "η ζωή μου δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα", λέει ειρωνικά η Χρύσα- υπάρχει μια μελαγχολική πλευρά στην προσωπικότητά της. Πέρασε μια δεκαετία κάνοντας περίεργες δουλειές, δουλεύοντας ως σερβιτόρα και πωλήτρια. "Ήμουν πάντα μόνη μου ως - ως άτομο, ας πούμε, προσπαθούσα να βρω το δρόμο μου, αλλά ο κύριος στόχος μου ήταν απλώς να επιβιώσω. Ήμουν κάπως χαμένη, ήμουν σαν άγριο ζώο εκείνες τις μέρες". Ως θυμωμένη έφηβη, ξύρισε το κεφάλι της και φορούσε πανκ κολάρα με τεράστια καρφιά. Στα 24 της, έχασε τη μητέρα της και αποφάσισε να σπουδάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο - μια τολμηρή απόφαση, αφού δεν είχε χρήματα και δεν μιλούσε καν αγγλικά, αλλά έφτασε στην Αγγλία, δούλεψε ένα χαρτοφυλάκιο και κατάφερε να σπουδάσει Τέχνη και Σχεδιασμό στο Νιούκαστλ. Ανακάλυψε τον εαυτό της εκείνα τα χρόνια, μου λέει, "βρήκα μια δύναμη που δεν ήξερα ότι είχα"- θα μπορούσε κανείς να πει ότι συμφιλιώθηκε με το αντισυμβατικό στυλ που προηγουμένως κρατούσε κρυφό. Επιστρέφοντας στην Κύπρο, καθιερώθηκε στους μοντέρνους μποέμικους κύκλους - ένα χρόνο ως ρεσεψιονίστ στο κομμωτήριο Blow (ο ιδιοκτήτης του Blow, Άγγελος Πάττας, είναι καλός φίλος της), δουλεύοντας στην πόρτα του Club D, ένα διάστημα ως συντάκτρια ομορφιάς σε διάφορα blogs και περιοδικά. Όπως λέει και η ίδια, ο κόσμος την ήξερε - ακόμα και πριν ανοίξει το μαγαζί πριν από πέντε χρόνια, μπαίνοντας στη ζωή της.

Τα πάντα εδώ είναι φτιαγμένα από την ίδια - εκτός από τις πέτρες λάβας, "είναι φτιαγμένες από τη Γη". Οι πέτρες λάβας μπορούν να βρεθούν στο δωμάτιο με το όπιο, περιτριγυρισμένες από μικρά, φραγμένα μπουκάλια με διάφορα αφεψήματα. Σε ένα μακρύ τραπέζι κοντά στην πόρτα υπάρχει ένας μικρός σωρός βιβλίων, μεταξύ των οποίων το The Perfume Lover της Denyse Beaulieu, ένας τόμος με τίτλο Aromatic and Spicy Plants in Cyprus - και, παραδόξως, η Καινή Διαθήκη. Στους τοίχους, η "Μόνα Λίζα" και οι "Τρεις μελέτες για ένα πορτρέτο της Henrietta Moraes" του Francis Bacon. Στα ράφια, παράλληλα με τις πέτρες λάβας, μια ποικιλία από κεριά σε διάφορα σχήματα - μεταξύ των οποίων κουλουριασμένες κόμπρες και τα "μωρά της Floricienta", κεριά σε σχήμα κεφαλιού μωρού που το άρωμά τους περιλαμβάνει μια απόχρωση ταλκ.

Έχει δικά της μωρά;

Χαμογελάει: "Έχω γάτες."

Καθόμαστε στο τραπέζι πίνοντας ντελικάτα φλιτζάνια τσάι γιασεμιού, με την πίσω πόρτα ανοιχτή ως φόρο τιμής στο Covid (η Χρύσα είχε τους δικούς της λόγους να φοβάται να κολλήσει το μικρόβιο, δεδομένου ότι η απώλεια της όσφρησης είναι ένα από τα συμπτώματα- ευτυχώς, η κρίση της ήταν ήπια). Είναι μια υγρή χειμωνιάτικη μέρα, το σταθερό χτύπημα της βροχής στο τσιμέντο αναμειγνύεται με τους καταπραϋντικούς ήχους μιας playlist του Spotify. Η πρόσοψη του καταστήματος είναι γεμάτη φυτά, και μάλιστα κάθε περαστικός που περνάει από το όνομα και την πλούσια βλάστηση στη βιτρίνα θα υπέθετε ότι το Floricienta είναι ανθοπωλείο ή φυτώριο. Τα φυτά και τα λουλούδια είναι η ζωή της, ενθουσιάζεται, η φύση γενικά είναι "η μεγαλύτερη έμπνευσή μου. Είναι η μητέρα μας, είναι η Γη. Είναι αυτή που θα μας θεραπεύσει, που θα μας εμπνεύσει"

Το κατάστημα είναι ανοιχτό από Τρίτη έως Σάββατο. Κάθε Κυριακή, η Χρύσα και ο σύντροφός της Στέλιος τολμούν να βγουν στην εξοχή για να "γεμίσουν τις μπαταρίες μου". Ο Στέλιος, φωτογράφος, αναζητά επιβλητικά τοπία, εκείνη συλλέγει λουλούδια και ρητίνες για τα αρώματά της (φτιάχνει αρωματικά έλαια, αιθέρια έλαια αναμεμειγμένα με φυσικές μυρωδιές) και γενικά επικοινωνεί με τη Φύση. "Πρέπει πάντα να αγγίζω", εξηγεί. "Να αφουγκράζομαι τη γη, τα φύλλα". Θυμάται ένα ταξίδι για να δει μια 100χρονη ελιά σε κάποιο τυχαίο χωριό, και να ρίχνει τα χέρια της γύρω από τον κορμό, περιχαρής - μόνο για να την χτυπήσει ο Στέλιος στον ώμο και να της δείξει ένα φίδι που γλιστρούσε σε μια κουφάλα του δέντρου, λίγα εκατοστά μακριά

Ακόμα και τότε, λέει η Χρύσα, ξαφνιάστηκε περισσότερο παρά φοβήθηκε. Της αρέσουν τα φίδια, εξ ου και τα κεριά της σε σχήμα κόμπρας- τα φίδια είναι "σύμβολο προστασίας, για μένα". Υπάρχει ένα άγαλμα κόμπρας στο περβάζι του παραθύρου της, για προστασία από τους εχθρούς, όπως υπάρχει και ένας κρύσταλλος (σεληνίτης) στην πόρτα της εισόδου, για καλή ενέργεια. Αυτή είναι μια εντελώς άλλη πτυχή, βέβαια, αυτό που η ίδια αποκαλεί "φάρμακα" της και άλλοι μπορεί να αποκαλούν δεισιδαιμονίες. (Ο ύπνος στο μαξιλάρι της παιδικής της ηλικίας ανήκει επίσης σε αυτή την κατηγορία.) Η πνευματικότητά της είναι εκλεκτική, σχεδόν αδιάκριτη. Είναι κάτι σαν πανθεϊστής, βλέποντας τον Θεό στη Φύση, αλλά έχει επίσης μια βουδιστική πίστη στη μετενσάρκωση και τις προηγούμενες ζωές, και μια παγανιστική πίστη στη θεά Αφροδίτη - και είναι επίσης χριστιανή, εξ ου και ο σταυρός στο λαιμό της και η Βίβλος στο τραπέζι. Μεγάλωσε ευσεβής, εκκλησιαζόμενη, ένα από τα μικρά κορίτσια που ράντιζαν ροδόνερο στην εκκλησία τη Μεγάλη Παρασκευή- εξακολουθεί να λέει την προσευχή της κάθε βράδυ πριν πέσει για ύπνο. Από την άλλη, η οικογένειά της ήταν ορθόδοξη, αλλά όχι εντελώς ορθόδοξη- η μαμά της και η γιαγιά της - αναγνώστριες Ταρώ και οι δύο - ήταν "λίγο πιο... μάγισσες;" λέει, και γελάει με χαρά.

"Bonjour μάγισσες" γράφει μια άλλη ανάρτηση στη σελίδα του καταστήματος στο Facebook - ένα πονηρό μισό αστείο, και μια υπενθύμιση της σκοτεινής πλευράς των αρωμάτων. Η Κίρκη χρησιμοποίησε το άρωμά της για να παρασύρει τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του, η Κλεοπάτρα έκανε μπάνιο σε γάλα καρύδας και αιθέρια έλαια για να αποπλανήσει τον Μάρκο Αντώνιο- τα αρώματα ήταν πάντα συνδεδεμένα με τις γυναικείες πονηριές - όπως και η ίδια η μαγεία. Η Παρασκευή είναι η μέρα για "ερωτικά ξόρκια", δηλώνει κάποια στιγμή η Χρύσα, μιλώντας για την Αφροδίτη - η αφοσίωσή της είναι πραγματική: θα αφήσει προσφορές για τη θεά (τριαντάφυλλα, μέλι, κόκκινο κρασί, φράουλες) σε έναν αυτοσχέδιο βωμό, όπως κάνουν στις ανατολικές θρησκείες, και πηγαίνει στον βράχο της Αφροδίτης κάθε καλοκαίρι για να κάνει μπάνιο στα νερά της - και όντως εννοεί μαγικά ξόρκια, αν και επίσης όχι εξ ολοκλήρου. Η "αγάπη" δεν χρειάζεται να σημαίνει ρομαντική αγάπη, μπορεί να σημαίνει αγάπη για τον εαυτό μας ή αγάπη για τη Φύση, "και όσο για τη μαγεία - λοιπόν, τι είναι η μαγεία; Είναι κάτι στο οποίο βάζεις το μυαλό σου πολύ έντονα και στο οποίο αφιερώνεις όλη σου την ενέργεια". Η μαγεία, γι' αυτήν, συγγενεύει με τη θρησκευτική πίστη ή την "εκδήλωση" που περιγράφεται στο The Secret- ένα ξόρκι είναι μια ισχυρή ευχή που στέλνεις στο σύμπαν, σφυρηλατώντας ένα μονοπάτι για τις επιθυμίες σου.

Είναι στην πραγματικότητα μάγισσα, λοιπόν; Ή απλώς το παίζει στο Facebook;

"Νομίζω ότι είμαι περισσότερο μια σύγχρονη μάγισσα", απαντά ελαφρά τη καρδία. Δεν διαβάζει Ταρώ - αλλά έχει τα βότανά της, τις γάτες της, τα φίλτρα της, ακόμη και τα τσάγια της. Δεν πίνει καφέ, δεν τον αντέχει- "δεν ξέρω αν αυτό μετράει ως μαγεία..."

Ένας άλλος τρόπος να το θέσουμε είναι ίσως ότι η Chrysa είναι ευθυγραμμισμένη με κάτι μεγαλύτερο - και ευαίσθητη, τόσο ευαίσθητη, "πολύ, πολύ ευαίσθητη", τόσο πολύ που στην πραγματικότητα προσπαθεί (λέει) να γίνει λιγότερο ενσυναισθητική. "Πληγώνομαι... Θέλω να πω, πληγώνομαι ακόμα και αν κάποιος ξεριζώσει ένα δέντρο. Σκοτώνεις μια ζωή!" Ίσως γι' αυτό έγινε τόσο υπερβολικά πνευματική, ως ένα είδος αμυντικού μηχανισμού- για να αισθάνεται προστατευμένη από κάποια ανώτερη δύναμη από την τρικυμία της ζωής. Δεν είναι ότι ο κόσμος είναι υπερβολικός γι' αυτήν, έμαθε να το αντιμετωπίζει αυτό πριν από χρόνια - αλλά χρειάζεται τις εβδομαδιαίες εκδρομές της στη Φύση, και χρειάζεται επίσης χρόνο για να μείνει μόνη της "για να προσγειώσω τον εαυτό μου... Μου αρέσει να περνάω χρόνο με τον εαυτό μου". Έκλεισε το μαγαζί για 10 ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά και δεν βγήκε ποτέ από το σπίτι, χαλαρώνοντας με τις γάτες της, κοιμόμενη και διαβάζοντας (αυτή τη στιγμή ένα βιβλίο για την ιαπωνική αρχιτεκτονική)- μένοντας στον δικό της μικρό κόσμο, όπως στην παιδική της ηλικία.

Αυτό είναι το άλλο πράγμα σχετικά με την αίσθηση της όσφρησης: πόσο ιδιωτική είναι, πόσο μυστηριώδης, πόσο αλλόκοτη. Δεν μπορείς να δεις μια μυρωδιά, δεν μπορείς να την υποδείξεις - ούτε μπορεί ποτέ να έχει νόημα, με τον τρόπο που οι ήχοι περιέχουν λέξεις. Είναι άπιαστη και δύσκολα περιγράψιμη- από όλες τις αισθήσεις μας, είναι αυτή που μας θυμίζει περισσότερο ότι είμαστε ακόμα, ουσιαστικά, ζώα. Ίσως γι' αυτό η Χρύσα Γρηγορίου βρίσκει ένα είδος αρχέγονης χαράς στο να φτιάχνει αρώματα - μια διαδικασία που μοιάζει πολύ με το μαγείρεμα (ή το φίλτρο μιας μάγισσας), παίρνοντας μικρές μυρωδιές και προσαρμόζοντας το μείγμα των συστατικών.

Όλα αυτά τα πράγματα είναι ζωντανά γι' αυτήν: τα αιθέρια έλαια με τις μαγικές τους ιδιότητες, τα αρώματα με τη δύναμη να καθαρίζουν το πνεύμα, η Φύση σε όλες τις διάφορες πτυχές της. Μέσα από τη δουλειά της "προσπαθώ να θεραπεύσω τον εαυτό μου", λέει η ίδια. "Μέσω των αρωμάτων μου, των προσευχών μου. Είναι αυτονόητο ότι λέω μια προσευχή κάθε φορά που φτιάχνω ένα νέο προϊόν... Και όταν βρίσκομαι στη Φύση, συλλέγοντας κόμμεα και ρητίνες από κορμούς δέντρων και φύλλα, ευχαριστώ πάντα το δέντρο που μου τα δίνει αυτά τα πράγματα - ευχαριστώ τη Φύση. Ακόμα και αν κουνήσουμε έστω και μια πέτρα, πρέπει να ευχαριστήσουμε τη Φύση". Την αφήνω στην αίθουσα με το όπιο και περπατώ σκεπτόμενος προς το αυτοκίνητό μου, εισπράττοντας την τραγανή, πλυμένη-καθαρή μυρωδιά της πόλης μετά τη βροχή.

Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail

Πηγή

Πίσω
Κορυφή