-
.
- English
"Στην Κύπρο, φαίνεται ότι πάντα υπάρχει κάποιος πρόθυμος να σου πει ότι τα κάνεις όλα λάθος! Η Alix Norman συναντά μια μαμά από τη Λάρνακα που έχει βαρεθεί να την κρίνουν
Προφανώς, το 81% των μαμάδων στο Ηνωμένο Βασίλειο υποψιάζονται ότι τους κρίνουν για τις γονεϊκές τους ικανότητες - ή την έλλειψή τους. Από αυτή την "κρίση", το 22% αισθάνεται ότι προέρχεται από άλλους γονείς, το 31% από τις ίδιες τους τις μητέρες και το εντυπωσιακό 37% από πεθερές. Όμως από αυτό απουσιάζει εντελώς μια κατηγορία που είναι τεράστια στην Κύπρο, λέει η Penny Haralambous: οι άγνωστοι.
"Δεν μπορώ να μετρήσω τον αριθμό των περιπτώσεων που ένας εντελώς άγνωστος με πλησίασε και μου είπε ότι τα κάνω όλα λάθος!", αναφωνεί η 34χρονη μητέρα δύο παιδιών. "Μου έχουν πει ότι δεν θα έπρεπε να μιλάω στο τηλέφωνο ενώ κρατάω το μωρό μου- ότι το παιδί μου θα έπρεπε να κάθεται στο καροτσάκι αντί να περπατάει- ότι το παιδί μου φαινόταν να κρυώνει - παρά το γεγονός ότι φορούσε χειμωνιάτικο παλτό!
"Μου έχουν τύχει τυχαίοι άνθρωποι να σταματήσουν και να με κοιτάξουν με αηδία όταν το δίχρονο παιδί μου είχε λιώσει έξω από το μάθημα κολύμβησης, ή να μου πουν ότι είναι κρίμα που έβαλα τον γιο μας σε παιδικό σταθμό αντί να μένω στο σπίτι μαζί του 24 ώρες το 24ωρο.
"Είναι πραγματικά περίεργο", προσθέτει, "πώς σε αυτή τη χώρα, άνθρωποι που δεν έχεις συναντήσει ποτέ και δεν θα ξαναδείς ποτέ αισθάνονται ότι μπορούν να κρίνουν τις μητρικές σου ικανότητες. Ίσως νομίζουν ότι είναι χρήσιμοι", προσθέτει. "Αλλά ειλικρινά, το μόνο που καταλαβαίνεις είναι ότι το θεωρούν κριτική! Δεν ξέρω ούτε μία μητέρα σε αυτό το νησί που να μην έχει, κάποια στιγμή, υποστεί το βάρος αυτών των ανεπιθύμητων συμβουλών. Και, ανεξάρτητα από το πόσο ευγενικά εννοείται, αφήνει ένα μόνιμο αποτέλεσμα."
Οι νέες μητέρες, λέει η Penny, ήδη αμφισβητούν τον εαυτό τους για κάθε απόφαση, κάθε πράξη. "Οι μητέρες θέλουν μόνο το καλύτερο για την οικογένειά τους. Αλλά όταν διαχειρίζεσαι μια πλήρη αλλαγή στον τρόπο ζωής σου επιπλέον της ελάχιστης άδειας μητρότητας - η Κύπρος επιτρέπει μόλις 18 εβδομάδες, τις μισές από αυτές που προσφέρονται στη Σουηδία και το ένα τρίτο της παροχής στη Βουλγαρία - τότε το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι είναι κάποιος εντελώς άσχετος να κρίνει την ικανότητά σου να γίνεις μητέρα!"
Η Penny παραδέχεται ότι συνήθιζε να θυμώνει αρκετά με αυτά τα αδικαιολόγητα σχόλια. "Αν έχετε ξενυχτήσει παρηγορώντας ένα οξύθυμο μωρό ή αντιμετωπίζοντας ένα ατίθασο νήπιο, το παραμικρό μπορεί να σας αναστατώσει. Αλλά αυτό δεν το κάνει σωστό. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ξένοι είναι ελεύθεροι να κρίνουν!"
Αυτή η κρίση, προσθέτει η ίδια, δεν είναι κάτι που συναντάς συχνά αλλού. "Αλλά στην Κύπρο, φαίνεται ότι πάντα υπάρχει κάποιος πρόθυμος να σου πει ότι τα κάνεις όλα λάθος!", συνεχίζει. "Ειλικρινά, αυτό δεν είναι καθόλου βοηθητικό. Αυτό που χρειάζονται οι μητέρες αντ' αυτού είναι λίγη υποστήριξη και ενθάρρυνση - κάποιος να πει 'μπράβο σου!' ή 'συνέχισε, είσαι υπέροχη!'"
HTTPS:/CYPRUS-MAIL.COM/WP-CONTENT/UPLOADS/2023/09/18_07_11_MOTHERS-GROUPS_LANDSCAPE.JPG
Όμως, προτείνει η Penny, ενώ όσοι ζουν χρόνια στο νησί μπορούν να βασιστούν στους σταθερούς κύκλους φιλίας τους και οι Κύπριες μαμάδες μπορούν να απευθυνθούν στο διευρυμένη οικογένεια για ενθάρρυνση, υπάρχουν πολλές άλλες μητέρες εκεί έξω που αισθάνονται χαμένες, επικριμένες και μόνες
"Αν είσαι ξένη ή νεοαφιχθείς στο νησί, είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεις το κίνητρο, την υποστήριξη που χρειάζεσαι", λέει η Penny. "Ειδικά με δεδομένο ότι μόλις βγήκαμε από μια διετή πανδημία κατά την οποία η ανάμειξη ήταν περιφρονητική. Ακόμα και όταν αφήνεις ή παίρνεις τα παιδιά από το σχολείο, μόλις και μετά βίας έχεις την ευκαιρία να κουβεντιάσεις."
Προσθέστε σε αυτό την πίεση να διατηρήσετε μια δουλειά πλήρους απασχόλησης - "δείξτε μου την οικογένεια που μπορεί να επιβιώσει χωρίς δύο μισθούς στην Κύπρο!", λέει με υψωμένο φρύδι - και την ανάγκη να διατηρήσετε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, και η δημιουργία ενός υποστηρικτικού, ενθαρρυντικού δικτύου είναι ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση. "Και αυτός είναι ο λόγος", λέει η Penny, "για τον οποίο εγκαινιάζω τα Mummy Meetings."
Τα Mummy Meetings, που πραγματοποιούνται κάθε δύο εβδομάδες από τις 29 Σεπτεμβρίου σε διάφορες τοποθεσίες στη Λάρνακα, είναι κάτι περισσότερο από μια συνηθισμένη ομάδα μαμάδων. Ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, την εθνικότητα, την ηλικία ή την εμπειρία σας, έχουν σχεδιαστεί για να είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για τους γονείς- ένας φιλόξενος χώρος όπου οι μαμάδες μπορούν να βρουν την υποστήριξη που χρειάζονται.
"Δεν είναι μόνο οι ξένοι που σας κρίνουν στην Κύπρο", προτείνει η Penny. "Έχω πάει σε όλα τα είδη των ομάδων μαμάδων και μωρών και εξακολουθώ να βιώνω κριτική. Και άλλες μαμάδες που γνώρισα μου είπαν ακριβώς το ίδιο πράγμα: ότι υπάρχει πάντα κάποιος πρόθυμος να κάνει μια προσπάθεια. Αυτό είναι το αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε - χρειαζόμαστε ένα μέρος όπου μπορούμε να νιώθουμε καθολικά αποδεκτές- όπου κανείς δεν πρόκειται να προσφέρει την ανεπιθύμητη γνώμη του, εκτός αν του ζητηθεί συγκεκριμένα- και όπου υπάρχει πραγματική υποστήριξη και συντροφικότητα.
"Πολλές από εμάς τις τοπικές μητέρες νιώθουμε τόσο απομονωμένες", συνεχίζει. "Συχνά είμαστε μόνες μας σε μια ξένη χώρα- μια χώρα στην οποία οι μητέρες αναμένεται να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της φροντίδας των παιδιών. Πριν από μια εβδομάδα, μια φίλη μου πήγε μόνη της σε έναν γάμο. Είπε ότι κάθε άτομο με το οποίο μίλησε σοκαρίστηκε που άφησε τα παιδιά της με τον σύζυγό της. Και όμως, όταν πηγαίνει σε μια εκδήλωση μόνος του, κανείς δεν αναφέρει ποτέ τα παιδιά - είναι απλά αναμενόμενο ότι είναι εκεί που πρέπει να είναι: στο σπίτι με τη μαμά!"
Ενώ οι συναντήσεις μαμάδων έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν υποστήριξη, ενθάρρυνση και κίνητρα, η Penny ελπίζει επίσης ότι θα διορθώσουν αυτό το ζήτημα της απομόνωσης.
"Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ακούς από μια άλλη μαμά που περνάει ακριβώς το ίδιο πράγμα", λέει η Penny. "Κάθε φορά που ακούω μια μητέρα να λέει 'Ω ναι! Ένας τύπος στο δρόμο είπε ότι δεν έπρεπε να κάνω καισαρική τομή' ή 'Μια γυναίκα σε ένα πάρτι μου είπε ότι είμαι η ενσάρκωση του κακού επειδή είμαι εργαζόμενη μητέρα', αυτό απαλύνει το βάρος- σου δίνει μια αίσθηση ανακούφισης. "Δεν είμαι μόνη μου", σκέφτεστε. "Δεν είμαι μόνο εγώ! Και αισθάνεσαι λίγο πιο ανάλαφρη."
Σε αυτές τις νέες, χωρίς κρίσεις συναντήσεις, η Penny ελπίζει ότι οι μητέρες της Κύπρου θα βρουν ένα χώρο χωρίς αποκλεισμούς με την υποστήριξη που χρειάζονται. "Θηλασμός ή μπιμπερό, καισαρική τομή ή όχι, εργασία ή παραμονή στο σπίτι - κανείς δεν πρόκειται να σχολιάσει τις επιλογές σας στις συναντήσεις μαμάδων", διαβεβαιώνει η ίδια. "Αν θέλετε να φέρετε τα παιδιά σας μαζί, μπορείτε να το κάνετε. Αν είστε μέλλουσα μαμά, είστε ευπρόσδεκτη. Αν ζητήσετε βοήθεια, θα τη λάβετε. Και θα διαπιστώσετε ότι το δίκτυο που χρειαζόσασταν, η υποστήριξη και η ενθάρρυνση που τόσο έλειπε, τελικά υπάρχει."
Το πρώτο Mummy Meeting θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου στο Lush στο MacKenzie. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα στο Facebook 'Mummy Meetings Cyprus'
Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail
Πηγή