Τι νέο υπάρχει

[CYPRUS MAIL] Κύπρος, αγαπιέσαι;...

APHRODITE-IS-A-MYTH.-pic-for-lower-down-maybe-960x640.jpg

Προφανώς, το νησί μας βιώνει την πέμπτη μεγαλύτερη ποσότητα αγάπης στον κόσμο! Η Alix Norman διερευνά τι σημαίνει αυτό και γιατί οι στατιστικές μπορεί να μην αποδίδουν όλη την ιστορία

Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, η Gallup πραγματοποίησε έρευνα σε ολόκληρο τον πλανήτη για το θέμα της αγάπης. Πόσοι από εσάς, ρωτούσε, "είχατε βιώσει την αγάπη για μεγάλο μέρος της ημέρας χθες;"

Ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, απάντησε.

Οι Φιλιππίνες βρέθηκαν ακριβώς στην κορυφή, με το 93% των ερωτηθέντων να συμφωνούν ότι είχαν νιώσει αγάπη. Η Ρουάντα ήρθε δεύτερη, με 92%, και το Πουέρτο Ρίκο και η Ουγγαρία κατέλαβαν την τρίτη και τέταρτη θέση, με 90% και 89% αντίστοιχα

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, μόλις το 29% των Αρμενίων και το 32% των Ουζμπέκων δήλωσαν ότι είχαν βιώσει αγάπη την προηγούμενη ημέρα. Και, κάπου στη μέση, το 81% των Ελλήνων, το 78% των Τούρκων και το 74% των Βρετανών ένιωθαν τη ζεστασιά

Η Κύπρος, εν τω μεταξύ, κατέλαβε την πέμπτη θέση!

Ναι, από τα 136 έθνη, το νησί μας βρέθηκε αρκετά μέσα στο Top 10: Το 88% των περίπου 1.000 ερωτηθέντων δήλωσαν ότι βίωσαν την αγάπη για μεγάλο μέρος της προηγούμενης ημέρας

Βέβαια, η έρευνα αυτή έγινε πριν από το κούρεμα- η κατάστασή μας μπορεί κάλλιστα να έχει αλλάξει από τότε! Αλλά και πάλι, αν κοιτάξετε προσεκτικά τα δεδομένα, είναι δύσκολο να καταλάβετε τι οδηγεί οποιοδήποτε από τα αποτελέσματα.

Τα χρήματα δεν μπορούν να σας αγοράσουν αγάπη: τα έθνη με υψηλότερο και χαμηλότερο ΑΕΠ ήταν διάσπαρτα σε όλο το μαγαζί. Η ηπειρωτική τοποθεσία δεν ήταν σημαντική: οι πέντε κορυφαίες χώρες καλύπτουν την Άπω Ανατολή, την Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη. Ούτε η πίστη: τα έθνη που είναι κυρίως μουσουλμανικά ή καθολικά ή ορθόδοξα (ή οποιοσδήποτε αριθμός άλλων θρησκειών) είναι διασκορπισμένα πάνω και κάτω στην κατάταξη.

Η ηλικία μπορεί να παίζει ρόλο - χώρες με νεανικό πληθυσμό (όπως η Ουγκάντα και η Καμπότζη) τα πήγαν ελαφρώς καλύτερα. Και ο καιρός μπορεί να έχει επίδραση - εκτός από την Ουγγαρία και τον Καναδά, όλα τα έθνη στην πρώτη 25άδα απολαμβάνουν ένα σχετικά εύκρατο κλίμα. (Είναι σίγουρα ευκολότερο να αισθάνεσαι ότι σε αγαπούν και σε αγαπούν όταν λάμπει ο ήλιος - και, ίσως, φαίνεται περισσότερο δέρμα!)

Είναι ενδιαφέρον ότι εννέα από τις δέκα χώρες με τη χαμηλότερη κατάταξη είναι μετασοβιετικά κράτη - έθνη όπου οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η ποιότητα της στέγασης, της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης έχουν πραγματικά επιδεινώθηκαν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ

Παρόλα αυτά, το ευχάριστο γεγονός παραμένει: Η Κύπρος ήταν πέμπτη! Και πώς ακριβώς συνέβη αυτό, δεν ξέρουμε ακριβώς

Σίγουρα, είμαστε το νησί της αγάπης. Αλλά η Αφροδίτη είναι ένας μύθος, οι ναοί και οι ακόλουθοί της έχουν χαθεί προ πολλού. Ναι, είναι ένα ρομαντικό μέρος για να το επισκεφθείτε (το Beyond Weddings προτείνει ότι είμαστε η δεύτερη πιο ρομαντική χώρα της Ευρώπης για γάμο προορισμού). Ωστόσο, όσοι από εμάς ζούμε εδώ συνήθως ασχολούμαστε περισσότερο με την πληρωμή του ενοικίου παρά με το να θαυμάζουμε τα ηλιοβασιλέματα

Και η οικογένεια δεν αποτελεί επίσης αποφασιστικό παράγοντα: οι χώρες όπου οι οικογενειακοί δεσμοί είναι ιδιαίτερα ισχυροί (όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, το Μεξικό, η Ινδία και η Ιαπωνία) δεν αισθάνονται απαραίτητα περισσότερη αγάπη από τα έθνη όπου η συγγένεια είναι λιγότερο σημαντική

Ίσως καταλήγει στον τρόπο με τον οποίο διατυπώθηκε η ερώτηση. Εξάλλου, τι είναι η αγάπη; Τι μας κάνει να νιώθουμε αγάπη; Και είναι πραγματικά τόσο σημαντική;

"Νομίζω ότι το ερώτημα είναι αρκετά διφορούμενο", λέει ο Λεμεσιανός αρχιτέκτονας Πέτρος Θεοδώρου. "Ρωτάει αν έχετε βιώσει την αγάπη. Τι είδους αγάπη; Θέλω να πω, χθες ένιωσα ότι ο σκύλος μου με αγαπούσε. Και η μαμά μου εξακολουθεί να θέλει να μου μαγειρεύει κάθε μέρα- αυτό είναι αγάπη, έτσι δεν είναι;"

"Αυτή", σημειώνει, "είναι μια ερώτηση που θα μπορούσε να σημαίνει πολλά πράγματα για πολλούς ανθρώπους, ανάλογα με το πώς μεγάλωσες."

Το 2015 έγινε μια μελέτη για τις παγκόσμιες προτεραιότητες. Τι θέλετε περισσότερο στη ζωή σας, ρωτήθηκαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα. Υπήρξε μια αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ Δύσης και Ανατολής

Εδώ στη Δύση, όπου ο ατομικισμός και ο ρομαντισμός αφθονούν, η "αγάπη" σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία. Η έννοια του "ερωτεύεσθαι" και της εύρεσης μιας "αδελφής ψυχής" διαμορφώνει τις φανταστικές μας αφηγήσεις- τα βιβλία, τη μουσική και τις ταινίες μας. Στη δυτική κουλτούρα, δίνουμε μεγάλη έμφαση στη συναισθηματική εκπλήρωση και την προσωπική επιλογή στην αγάπη.

Αλλά στην ανατολή (όπου η αγάπη συχνά αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του καθήκοντος, της τιμής και της οικογένειας), η "αγάπη" κατέλαβε την έκτη θέση - πολύ κάτω από προτεραιότητες όπως η "υγεία", η "πνευματική πρόοδος" και η "δική μου οικογένεια".

"Δεν έχω δει ποτέ τα εγγόνια μου, αλλά τα αγαπώ", λέει η Shanthi Bandara, μια οικιακή βοηθός από τη Σρι Λάνκα που ζει στη Λευκωσία τα τελευταία 12 χρόνια. "Δεν αγαπώ τη δουλειά μου, αλλά χαίρομαι που στέλνω χρήματα στην οικογένειά μου- αυτή είναι η αγάπη μου."

Βέβαια, η διαίρεση του κόσμου σε ανατολή και δύση σίγουρα δεν επιτρέπει πιο διαφοροποιημένες προοπτικές. Πολλές αυτόχθονες φυλές συνδέουν την αγάπη με τη γη και τις προγονικές παραδόσεις. Και πολλές αφρικανικές κοινωνίες βλέπουν την αγάπη ως έκφραση της κοινότητας και των οικογενειακών σχέσεων.

Σαφώς η αρχική ερώτηση "Βιώσατε την αγάπη για μεγάλο μέρος της ημέρας χθες;" είναι ανοιχτή σε ερμηνείες. Αυτό που σημαίνει αγάπη για ένα άτομο μπορεί να διαφέρει πολύ από αυτό που σημαίνει για ένα άλλο - ακόμη και μέσα στην ίδια χώρα, κοινότητα ή νοικοκυριό

"Νομίζω ότι βιώνω την αγάπη όταν φτιάχνω το αυτοκίνητο ή όταν πληρώνω τους λογαριασμούς", λέει ο Μάνος Γρηγορίου. "Αυτά είναι βαρετά πράγματα, αλλά έτσι δείχνω στην οικογένειά μου ότι την αγαπώ. Μπορεί να μην λέω συχνά "σ' αγαπώ" στη γυναίκα μου, αλλά το νιώθω όταν βλέπω ότι είχε μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, αλλά εξακολουθεί να μας μαγειρεύει. Ή όταν σηκώνεται νωρίς για να πάει τα παιδιά στο σχολείο."

Η Μαρίνα, η σύζυγός του, είχε μια διαφορετική ερμηνεία του "βιώνω την αγάπη"

"Όταν πρωτοπαντρευτήκαμε με τον Μάνο, μου άφηνε σημειώματα που έλεγαν "Είσαι καταπληκτική" ή "Σ' αγαπώ τόσο πολύ"", αποκαλύπτει. "Δεν με άφηνε ποτέ να φύγω χωρίς μια αγκαλιά και ένα φιλί- με αποκαλούσε "μωρό μου" και "αγάπη μου". Αυτό με έκανε να αισθάνομαι πολύ αγαπημένη.

"Τώρα, δεν κάνει αυτά τα πράγματα. Ξέρω ακόμα ότι με αγαπάει, αλλά δεν το νιώθω τόσο πολύ. Νομίζω ότι η ηλικία και ο χρόνος αλλάζουν το πώς βιώνουμε την αγάπη. Ίσως πρέπει να μιλήσουμε γι' αυτό."

Ίσως η πραγματική αξία της έρευνας της Gallup να μην έγκειται στα πραγματικά αποτελέσματα, αλλά στις συζητήσεις που προκαλεί. Εξάλλου, μπορεί η Κύπρος να κατατάσσεται πέμπτη στον πλανήτη όσον αφορά την εμπειρία της αγάπης, αλλά είναι επίσης μία από τις πιο μοναχικές χώρες στον κόσμο.

Κατά κάποιο τρόπο, αυτά τα στατιστικά στοιχεία δεν φαίνεται να συσχετίζονται. Παρακαλώ συζητήστε

Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι αυτές του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail

Πηγή

Πίσω
Κορυφή