-
.
- English
Η Agnieszka Rakoczy συναντά τον DJ, καλλιτέχνη, πρώην διευθυντή ξενοδοχείου, πολιτικό αναλυτή και ειδικό στην Κύπρο Mete Hatay, και δεν εκπλήσσεται καθόλου όταν μαθαίνει ότι διαβάζει τέσσερα βιβλία τη φορά
Με το χαρακτηριστικό κεφάλι του γεμάτο λευκά μαλλιά, ο Τουρκοκύπριος συγγραφέας και ερευνητής Mete Hatay, γνωστός και ως Uncle Mete, είναι ένα από τα μόνιμα στοιχεία της βόρειας Λευκωσίας.
Αν και το σπίτι του βρίσκεται πλέον στην άλλη πλευρά των βουνών του Πενταδακτύλου, δεν περνάει μέρα που να μην επισκέπτεται ο Mete τον γενέθλιο τόπο του. Πάντα μπορεί κανείς να τον πετύχει, τρέχοντας στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, με προορισμό ένα σεμινάριο για τη νεκρή ζώνη με θέμα τους κανονισμούς της Πράσινης Γραμμής, μια συνάντηση στο νεοσύστατο πολιτιστικό κέντρο Arkhe στο Arab Ahmet, ή τις απλές απολαύσεις ενός καφέ με μερικούς φίλους.
Οξυδερκής πολιτικός αναλυτής, ο Mete, ανώτερος ερευνητικός σύμβουλος του Κυπριακού Κέντρου του Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης του Όσλο (PRIO), ασχολείται με την κυπριακή διένεξη και την πολιτιστική ιστορία, τα δημογραφικά στοιχεία και τις εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες του νησιού για περισσότερα από 25 χρόνια
Είναι γνωστός και σεβαστός για τη μοναδική του διορατικότητα σε ό,τι σχετίζεται με το βορρά στο νησί. Ευδοκιμεί στο να εντοπίζει τις πιο σκοτεινές λεπτομέρειες και τις πιο απίθανες ιστορίες που μπορεί κανείς να φανταστεί. Οι γνώσεις του και η θεσμική του μνήμη είναι τόσο ευρείες και βαθιές, που η συμβουλευτική μου μαντινάδα για όποιον κάνει έρευνα για οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με την Κύπρο ήταν πάντα "αν δεν μπορείς να το βρεις, πήγαινε στον Mete". Πάντοτε, αποδεικνύεται ότι το έχει ερευνήσει.
Όταν συναντιόμαστε, του το λέω και εκείνος γελάει, αναγνωρίζοντας τα παντοδύναμα ενδιαφέροντά του. Είτε το θέμα είναι η ιστορία, οι κοινωνικές επιστήμες, η τέχνη, η μουσική, η μαγειρική, ο κατάλογος μοιάζει ατελείωτος
Δεν προέρχομαι από καμία επιστήμη, οπότε μου επιτρέπει να εξετάζω κάθε κλάδο. Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στη βιβλιοθήκη μου. Τα περισσότερα από τα βιβλία εκεί είναι εντελώς άσχετα, αλλά αντιπροσωπεύουν όλα όσα με ενδιαφέρουν", δηλώνει. Πρόσφατα διαγνώστηκα ότι έχω ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής) και αυτό εξήγησε πολλά για μένα. Για παράδειγμα, δεν διαβάζω ποτέ μόνο ένα βιβλίο τη φορά. Ξεκινάω με ένα και καταλήγω με τέσσερα... Αυτό συμβαίνει επειδή όταν διαβάζω κάτι στο πρώτο που είναι πραγματικά ενδιαφέρον και υπάρχει μόνο στις υποσημειώσεις, έχω αμέσως την ανάγκη να διαβάσω περισσότερα γι' αυτό κάπου αλλού. Και ταυτόχρονα, όταν ενδιαφέρομαι πραγματικά για κάτι, επικεντρώνομαι πραγματικά σε αυτό, θέλω να φτάσω στις ρίζες του."
Αυτό πρέπει να είναι πολύ κουραστικό, παρατηρώ, και ο Mete συμφωνεί.
"Ναι, είναι, αλλά έτσι το κάνω. Δεν μπορώ να σταματήσω... Καθ' όλη τη διάρκεια της νιότης μου, δυσκολευόμουν να συγκεντρωθώ, αλλά σήμερα έχω μάθει πώς να βάζω μια ορισμένη πειθαρχία σε αυτό. Πριν, ό,τι έκανα βασιζόταν στο ένστικτο και στον αυτοσχεδιασμό. Τώρα, με τον καιρό, έχω μάθει μεθοδολογίες, πλαισίωση και εννοιολόγηση. Όταν γράφεις ακαδημαϊκά άρθρα χρειάζεσαι μια ορισμένη πειθαρχία.
Παραδέχεται ότι κατά καιρούς μπορεί ακόμα να υπερφορτωθεί, αλλά λέει ότι το αντίδοτο είναι να κάνει ένα διάλειμμα και να ασχοληθεί με την τέχνη μου ή να κάνει DJ...
Ο Hatay γεννήθηκε στην παλιά Λευκωσία το 1962. Ο πατέρας του, Ozer Hatay, ήταν γνωστός Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν ανταποκριτής της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.
Η μητέρα του, Muzeyyen, ήταν πολύγλωσση απόφοιτος του πρώην Λυκείου Αγίου Ιωσήφ, ενός καθολικού σχολείου που διοικούνταν από καλόγριες.
Πριν ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία, ο Ozer, ενθουσιώδης ποδοσφαιριστής, ήταν ο μόνος Τουρκοκύπριος που απασχολούνταν σε μια μεγάλη αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία. Ωστόσο, το 1957, ενώ πήγαινε με το ποδήλατο στη δουλειά του, τραυματίστηκε σε μια βομβιστική επίθεση που τον εμπόδισε να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εφημερίδων, η βόμβα ρίχτηκε από μέλη της ΕΟΚΑ σε έναν διερχόμενο Βρετανό στρατιώτη, λέει ο Mete. Αλλά ο πατέρας μου πάντα υποψιαζόταν ότι μπορεί να ήταν ο πραγματικός στόχος, επειδή η εταιρεία στην οποία εργαζόταν βρισκόταν σε ελληνοκυπριακή γειτονιά και λίγο πριν από αυτό το περιστατικό δέχθηκε απειλές από Ελληνοκύπριους που απαιτούσαν να παραιτηθεί από τη δουλειά του."
Το 1960, η μητέρα του άρχισε να εργάζεται στο γραφείο μητρώου αυτοκινήτων της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, μέσα σε λίγες ημέρες από την εκ νέου ανάφλεξη της σύγκρουσης το 1963, το γραφείο αυτό μεταφέρθηκε στην ελληνοκυπριακή περιοχή
Της είχε πει το αφεντικό της, ότι θα της τηλεφωνούσε όταν τα πράγματα θα ηρεμούσαν και πάλι, σύμφωνα με τον Μετίν, αλλά το τηλεφώνημα δεν ήρθε ποτέ. Αντ' αυτού, η μαμά μου άρχισε να εργάζεται στο νεοσύστατο Γραφείο Εποικισμού, βοηθώντας τους εκτοπισμένους Τουρκοκύπριους να βρουν στέγη και ρουχισμό."
Η Μέτε ήταν ενός έτους όταν ξέσπασε η ενδοκοινοτική βία και μόλις δύο ετών όταν ήρθαν τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο. Η οικογένειά του δεν εκτοπίστηκε ποτέ, αλλά το σπίτι της οικογένειας σύντομα θα γινόταν υπερπλήρες."
Δεν εκτοπιστήκαμε, αλλά δεχτήκαμε τους εκτοπισμένους τέσσερις ή πέντε άλλες οικογένειες μετακόμισαν."
Παρά τις δυσκολίες αυτές, ο Mete θυμάται τα παιδικά του χρόνια ως πολύ ευτυχισμένα. Στην τουρκοκυπριακή κοινότητα επικρατούσε πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας. Ενώ οι θύλακες ήταν μικροί και οι χώροι γεμάτοι, οι άνθρωποι φρόντιζαν ο ένας τον άλλον. Όλοι τα έβγαζαν πέρα, λαμβάνοντας τα ίδια χρήματα και τις ίδιες μερίδες φαγητού.
Το δημοτικό σχολείο του Mete ήταν κοντά στο σπίτι του, το οποίο βρισκόταν σε ένα πρώην ελληνοκυπριακό εργοστάσιο σπιρτόκουτων. Ήταν γεμάτο από εκτοπισμένα παιδιά Ρομά, καθώς ο καταυλισμός τους βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν η κατάσταση είχε σταθεροποιηθεί λίγο, θυμάται ότι πήγε να κολυμπήσει στη θάλασσα για πρώτη φορά στη σύντομη ζωή του.
Πήγαμε με ένα κομβόι του ΟΗΕ στη Λάρνακα στην παραλία MacKenzie... Πριν, είχα δει τη θάλασσα μόνο από μακριά, από την κορυφή του κάστρου του Αγίου Χιλαρίου... Η Κερύνεια ήταν απαγορευμένη για εμάς."
Το 1974, ο 12χρονος Mete έδωσε εξετάσεις για να φοιτήσει στο Αγγλικό Κολλέγιο (ένα αντίστοιχο του Αγγλικού Σχολείου που ιδρύθηκε στη βόρεια Λευκωσία το 1964). Ωστόσο, εκείνο το καλοκαίρι ολόκληρη η οικογένεια αποφάσισε να πάει στην Τουρκία, γλιτώνοντας στη συνέχεια το πραξικόπημα και τον πόλεμο που θα ακολουθούσαν. Παρ' όλα αυτά, έσπευσαν να επιστρέψουν στο νησί μόλις αυτό ήταν εφικτό, επιβιβαζόμενοι στο πρώτο πλοίο που απέπλευσε από την Τουρκία προς την Κερύνεια μόλις σταμάτησαν οι πυροβολισμοί.
Τον Σεπτέμβριο, ο Mete είχε ήδη επιστρέψει στο σχολείο. Την πρώτη μέρα, είπαν σε όλα τα παιδιά ότι τώρα θα είχαμε καινούργιο σχολείο. Μας έδωσαν σημαίες, την τουρκική και αυτή του κολεγίου μας, και μας είπαν να περπατήσουμε προς τη Νεάπολη. Παντού υπήρχαν ερείπια, εγκαταλελειμμένα σπίτια, οδοφράγματα, άγρια σκυλιά, παντού επικρατούσε σιωπή. Τελικά, είδαμε μπροστά μας δύο ελληνοκυπριακά σχολεία και μας έδωσαν το ένα από αυτά. Αυτό ήταν ένα πραγματικό σχολείο, με βιβλιοθήκη και εργαστήριο, χτισμένο μόλις τρία-τέσσερα χρόνια πριν. Πέρασα έξι χρόνια σε αυτό το σχολείο."
Όψεις της περιόδου αλλαγής και προσαρμογής που ακολούθησε περιγράφονται και αναλύονται από τον Mete και τη σύζυγό του, την πολιτισμική ανθρωπολόγο Rebecca Bryant, στο λαμπρό βιβλίο τους Sovereignity Suspended. Building the So-Called State.
Στους εκτοπισμένους Τουρκοκύπριους δόθηκαν ελληνοκυπριακά σπίτια, οι εκκλησίες μετατράπηκαν σε τζαμιά, τα ονόματα των δρόμων άλλαξαν και τα μπλε παντζούρια βάφτηκαν πράσινα. Πολλά πυρομαχικά και βόμβες βρίσκονταν ακόμα τριγύρω. Ο Mete θυμάται πώς ο μικρότερος αδελφός του βρήκε κάποτε μια βόμβα που δεν είχε εκραγεί και την έφερε στον κήπο της γιαγιάς του. Ευτυχώς ήμουν τρία χρόνια μεγαλύτερος και αρκετά ώριμος για να ειδοποιήσω τους γονείς μας."
Όπως τα περισσότερα παιδιά εκείνης της εποχής, ο Mete δούλευε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών του διακοπών για να βγάλει χαρτζιλίκι. Οι τουρίστες επέστρεφαν σιγά-σιγά στο βορρά και οι καλοκαιρινές του δουλειές περιλάμβαναν παραμονές στο ξενοδοχείο Nicosias Saray και αργότερα στο ξενοδοχείο Kyrenias Dome, το οποίο είχε αναλάβει το Ίδρυμα Evkaf
Στα 17 του δεν ήταν σίγουρος για το τι ήθελε να κάνει. Του προσφέρθηκε μια υποτροφία για να σπουδάσει μηχανικός πλοίων στην Κωνσταντινούπολη και μια ευκαιρία να σπουδάσει καλές τέχνες. Η οικογένειά του ήθελε να κάνει κάτι πιο σταθερό, οπότε πήγε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να σπουδάσει ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δουλεύοντας για ένα χρόνο στο ξενοδοχείο Sheraton στο αεροδρόμιο Heathrow, όπου έμαθε τα βασικά πριν συνεχίσει τις σπουδές του σε ένα ξενοδοχειακό κολέγιο στο Λονδίνο
Του πήρε τρία χρόνια για να αποφοιτήσει, αλλά πολύ περισσότερο για να επιστρέψει στην πατρίδα του. Από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετακόμισε στη Βιέννη όπου ζούσε η τότε κοπέλα του και θα ήταν αρκετά χρόνια αργότερα, μετά τον χωρισμό τους, που θα βρισκόταν και πάλι σε ένα πλοίο με προορισμό την Κερύνεια από την Τουρκία
Ήταν το 1987 και για να είμαι ειλικρινής δεν ήθελα πραγματικά να επιστρέψω στο νησί, αλλά όταν είδα την Κερύνεια και τα βουνά την ερωτεύτηκα. Ένιωσα ότι ήμουν στο σπίτι μου."
Τον ερωτεύτηκε ξανά το νησί, τον ρωτάω και χαμογελάει."
Λοιπόν, με το που προσγειώθηκα και είδαν το διαβατήριό μου κάλεσαν τη στρατιωτική αστυνομία γιατί είχα χάσει τη στρατιωτική μου θητεία και έτσι για αρχή έπρεπε να πάω στο στρατό για δύο χρόνια. Και μετά πήγα στον Εύκαφο και με έστειλαν να δουλέψω στο ξενοδοχείο Dome, αρχικά ως έκτακτος εργάτης και μετά σταδιακά ανεβαίνοντας τη σκάλα από συντονιστής μάρκετινγκ μέχρι διευθυντής."
Ήταν καλός διευθυντής;
Πιστεύω ότι ήμουν", απαντά, δίνοντάς μου ένα γρήγορο μάθημα για την ιστορία του τουρισμού στη βόρεια Κύπρο, τις συμφωνίες που έκλεισε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τον ΕΒΚΑΦ για την ανακαίνιση του ξενοδοχείου και άλλες προκλήσεις που έπρεπε να ξεπεράσει
Όχι ότι αυτό ήταν το μόνο που έκανε εκείνη την εποχή, σπεύδει να προσθέσει. Τη δεκαετία του 1990 δραστηριοποιήθηκε στο δικοινοτικό κίνημα, γεγονός που τον οδήγησε στο να εγκαταλείψει τη δουλειά του ως ξενοδόχος στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και να ασχοληθεί με το PRIO.
Θυμάται την περίοδο που προηγήθηκε του ανοίγματος του πρώτου σημείου διέλευσης το 2003 και του δημοψηφίσματος το 2004- την Κύπρο στα πρόθυρα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση- τη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που όλοι πίστευαν ότι θα οδηγούσε στην επανένωση.
Ο Mete και μερικοί φίλοι του και από τις δύο πλευρές του χάσματος επινόησαν την ιδέα μιας ενημερωτικής εκστρατείας για την προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το Σχέδιο Ανάν. Με την υποστήριξη της PRIO και του UNDP, ετοίμασαν το λεγόμενο "πράσινο βιβλίο", έναν 20σέλιδο οδηγό για τους πολίτες που εξηγούσε πώς θα λειτουργούσε το ομοσπονδιακό σύστημα, πώς θα επιλυόταν το περιουσιακό ζήτημα, ποιος θα μετακόμιζε πού και πώς και πότε θα αποχωρούσε τελικά ο τουρκικός στρατός.
Οι προσπάθειές τους αποδείχθηκαν πολύ επιτυχημένες στη βόρεια πλευρά της γραμμής σε μια εκστρατεία που περιελάμβανε τηλεοπτικές εκπομπές, συνέδρια, σεμινάρια και ενημερωτικές επισκέψεις σε απομακρυσμένα χωριά. Στο νότο, στους Ελληνοκύπριους συναδέλφους του Mete δεν δόθηκε ούτε η ίδια πρόσβαση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ούτε οι ίδιες ευκαιρίες να διανείμουν τα φυλλάδια ή να πραγματοποιήσουν δημόσιες συναντήσεις.
Όταν οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο Ανάν, πολλές ελπίδες, τοπικές και διεθνείς, γκρεμίστηκαν. Η PRIO, ωστόσο, αποφάσισε ότι ήθελε να παραμείνει στο νησί και να εργαστεί για το μέλλον.
Και η PRIO χρειαζόταν ανθρώπους σαν τον Mete, που συνεργάζονταν μεταξύ τους και ήταν αντικειμενικοί.
Συνεργάζομαι μαζί τους ως σύμβουλος εδώ και πολλά χρόνια, τόσο μόνος μου όσο και με άλλους ερευνητές και από τις δύο πλευρές του νησιού. Όλα πάνε καλά. Έχουμε αυτές τις επίσημες γραμμές και στις δύο πλευρές, που παράγουν γνώση. Αλλά το PRIO είναι ο τρίτος χώρος έρευνας, που εξετάζει την πολυπρισματικότητα των καταστάσεων στην Κύπρο και φέρνει μια εναλλακτική προοπτική σε ορισμένα πράγματα. Δημιουργεί μια πλατφόρμα για μια πιο υγιή συζήτηση."
Ωστόσο, το PRIO δεν είναι η μοναδική εστίαση του Μέτε. Εργάζεται σε πολυάριθμα άλλα έργα, κάνει τη δική του έρευνα, γράφει βιβλία και άρθρα, γυρίζει ντοκιμαντέρ, συμμετέχει σε σεμινάρια και εργαστήρια, δίνει διαλέξεις και συνεντεύξεις και βοηθά νέους ερευνητές από όλο τον κόσμο που έρχονται στην Κύπρο επιδιώκοντας την περαιτέρω κατανόηση και κατανόηση του Κυπριακού προβλήματος
Πρόσφατα, σαν να μην έφταναν όλα τα προηγούμενα, ο Mete αποφάσισε να επιστρέψει στην πρώτη του μεγάλη αγάπη, την τέχνη. Φέτος τον Μάρτιο, διοργάνωσε τη δεύτερη ατομική του έκθεση στο βιβλιοπωλείο Rustem στην παλιά Λευκωσία.
"Περίμενε πολύ καιρό", λέει γελώντας. "Ήμουν πολύ δημιουργικός στο γυμνάσιο και ασχολήθηκα επίσης με την τέχνη όσο ήμουν στη Βιέννη, αλλά μόλις επέστρεψα στην Κύπρο και άρχισα να εργάζομαι στο ξενοδοχείο, απλά δεν υπήρχε χρόνος γι' αυτό. Πριν από αρκετά χρόνια, κατά τη διάρκεια του Covid, άρχισα ξανά."
Τα έργα του Mete, κυρίως ψηφιακά κολάζ, στα οποία συνδυάζει τη φωτογραφία, τη ζωγραφική και τα σχέδιά του, ισοδυναμούν με ένα διεισδυτικό και ενίοτε καυστικό σχόλιο για την επικρατούσα πραγματικότητα που μας περιβάλλει. Επί του παρόντος, κατασκευάζει ένα στούντιο τέχνης στον κήπο του για να του δώσει χώρο να ακολουθήσει το ενδιαφέρον του για τη ζωγραφική με παραδοσιακά λάδια.
Η πρώτη του έκθεση πριν από δύο χρόνια στον ίδιο χώρο ονομαζόταν "Παλίμψηστο" και ασχολήθηκε περισσότερο με το τουρκοκυπριακό παρελθόν και παρόν.
"Ήταν πολύ αυτοκριτική, σαν να βάζαμε έναν καθρέφτη μπροστά μας και να λέγαμε, δείτε ποιοι είμαστε. Σε αυτή τη σειρά εμπνεύστηκα από τον Jean-Michel Basquiat γιατί κατά κάποιο τρόπο μοιάζουμε - εκείνος έκανε την τέχνη του γκέτο στη Νέα Υόρκη και εγώ στη Λευκωσία", εξηγεί ο Mete.
"Η δεύτερη έκθεση, με τίτλο Hesitations, επικεντρώνεται περισσότερο στο περιβάλλον και στο τι κάνουμε σε αυτό το νησί, πώς το καταστρέφουμε, πώς το ξεπουλάμε."
Σταματά και μετά συνεχίζει: "Πολλά από αυτά αφορούν πάλι τον βορρά, αλλά ας το παραδεχτούμε, το ίδιο κάνει και ο νότος. Αισθάνομαι απαισιόδοξος γι' αυτό που συμβαίνει και στις δύο πλευρές... Πουλάμε τα πάντα και χτίζουμε πάνω σε όλα, και το δικαιολογούμε μένοντας στο παρελθόν το αξιοποιούμε σαν ένα είδος κεφαλαίου για να κερδίσουμε κάτι από την τρέχουσα κατάσταση. Ο εγωισμός, η αυτοεμμονή και η θυματοποίηση έχουν γίνει ο καθοριστικός παράγοντας και η δικαιολογία για όλα τα εγκλήματα που διαπράττουμε σε ολόκληρο το νησί."
Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail
Πηγή