Τι νέο υπάρχει

[CYPRUS MAIL] Θα επιστρέφατε ποτέ στην Κύπρο;...

• Εκκινητής νήματος News
  • Ημερομηνία έναρξης
1.-TITLE-IMAGE-self-explanatory-960x549.jpg

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Κύπριοι ζουν στο εξωτερικό. Χιλιάδες ομογενείς κάποτε αποκαλούσαν αυτό το νησί σπίτι τους. Η Alix Norman ρωτάει γιατί θα επέστρεφαν ή δεν θα επέστρεφαν για τα καλά

Κάτι έχει η Κύπρος!

Ενώ όσοι από εμάς ζούμε εδώ βιαζόμαστε να καταδικάσουμε το αυξανόμενο κόστος ζωής, τους χαμηλούς μισθούς και την καυτή καλοκαιρινή ζέστη, οι άνθρωποι στο εξωτερικό έχουν συχνά μια διαφορετική οπτική. Αλλά είναι όλα αυτά νοσταλγία και ροζ γυαλιά ή υπάρχει κάτι περισσότερο;

Θέσαμε σε μια επιλογή ανθρώπων με δεσμούς με το νησί το σημαντικό ερώτημα: Θα μετακομίζατε ποτέ ξανά στην Κύπρο; Οι απαντήσεις τους ήταν εξίσου εκπληκτικές, συγκλονιστικές και συγκινητικές

"Γεννήθηκα στο χωριό Γενάγρα, στην επαρχία Αμμοχώστου", λέει η 73χρονη Σκεύη Λουκά, η οποία ζει σήμερα στο Οντάριο

"Το 1971, ο σύζυγός μου και εγώ μετακομίσαμε στον Καναδά, όπου ζούσε. Μέχρι σήμερα, μου λείπουν οι παραδόσεις της πατρίδας μου και η εγγύτητα σε συγγενείς και φίλους. Μου λείπει η θάλασσα. Μου λείπουν τα λουλούδια. Θα ήθελα", παραδέχεται, "να μετακομίσω στην Κύπρο ίσως για λίγους μήνες το χρόνο- να ζήσω σε ένα από τα όμορφα χωριά- να ζήσω μια κυπριακή άνοιξη για άλλη μια φορά."

Δυστυχώς, δεν θα υπάρξει μόνιμη - ή έστω προσωρινή - επιστροφή για τη Σκεύη. Είναι γραφτό να παραμείνει μία από τους μισό εκατομμύριο Ελληνοκύπριους που ζουν στο εξωτερικό. "Τα παιδιά και τα εγγόνια μας είναι εδώ στον Καναδά και ο σύζυγός μου δεν θέλει να μείνει μακριά τους ούτε για λίγους μήνες. Αλλά εξακολουθώ να ονειρεύομαι την Κύπρο"

Η οικογένεια είναι ένα μεγάλο ζήτημα για όσους έχουν μεταναστεύσει. Αλλά και για τους Κύπριους που γεννήθηκαν στο εξωτερικό: τη δεύτερη και τρίτη γενιά που λαχταρούν την επιστροφή στις ρίζες τους.

Γεννημένη στη Μελβούρνη από Κύπριους γονείς, η Κοραλή Δημητριάδη δεν πρόκειται να μετακομίσει στην Κύπρο χωρίς την κόρη της. "Αν το έκανα ποτέ, και εκείνη και εγώ θα έπρεπε να πάρουμε αυτή την απόφαση μαζί."

Αν και η 40χρονη συγγραφέας και ποιήτρια δεν έχει ζήσει ποτέ στο νησί, το επισκέπτεται τακτικά και θεωρεί τον εαυτό της "Κύπριο. Ίσως ακόμη περισσότερο απ' ό,τι βλέπω τον εαυτό μου ως Αυστραλό". Και μιλάει με αγάπη για τις ελευθερίες του νησιού. "Μπορώ να είμαι περισσότερο ο εαυτός μου εκεί. Εδώ στην Αυστραλία, πρέπει να είσαι πολιτικά ορθός και υπάρχει πολύ περισσότερος φόβος. Στην Κύπρο, νιώθω ελεύθερη να είμαι ο εαυτός μου"

Ο 43χρονος Παύλος Παύλου το βλέπει διαφορετικά. Προφανώς, η έλλειψη ελευθερίας είναι ακριβώς αυτό που τον οδήγησε να φύγει. Και δεν σκοπεύει να επιστρέψει!

Ο νομικός σύμβουλος παραλίγο να ενταχθεί στη μαζική έξοδο μετά την οικονομική κρίση (το 2013 και το 2014 σημειώθηκε η υψηλότερη μετανάστευση στην Κύπρο εδώ και 15 χρόνια), αλλά άντεξε για μερικά ακόμη χρόνια. Στη συνέχεια, το 2022, μετακόμισε τελικά στο Βερολίνο, αναφέροντας "την κλειστή νοοτροπία της Κύπρου" ως τον κύριο λόγο για τη μετακίνησή του.

"Φυσικά υπάρχουν καλύτερες ευκαιρίες εργασίας στο εξωτερικό, μαζί με μισθούς που πραγματικά αντικατοπτρίζουν τόσο την εργασία του ατόμου όσο και το κόστος ζωής", προτείνει. "Αλλά εδώ στη Γερμανία, οι άνθρωποι είναι ανοιχτοί και μπορώ πραγματικά να είμαι ο εαυτός μου. Όχι, δεν θα μετακομίσω ποτέ πίσω. Ο κύκλος της Κύπρου έχει κλείσει για μένα - δεν έχει μείνει τίποτα για μένα εκεί."

Ο William Goodall είναι άλλος ένας που δεν σκοπεύει να επιστρέψει. Ειδικός σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού, ο συνταξιούχος Βρετανός έχει ζήσει σε όλο τον κόσμο και ήταν εγκατεστημένος στην Κύπρο μεταξύ 1990 και 2010.

"Η Κύπρος θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου", λέει ο 65χρονος. "Εξακολουθώ να την επισκέπτομαι αρκετές φορές το χρόνο για να βλέπω φίλους. Αλλά ενώ η ζωή εκεί ήταν σπουδαία τόσο για μένα όσο και για την οικογένειά μου, το νησί φαίνεται να έχει αλλάξει σχεδόν ανεπανάληπτα

"Πριν από 30 χρόνια, τα ακίνητα ήταν φθηνά, το κόστος ζωής ήταν χαμηλό και οι άνθρωποι ήταν ζεστοί και φιλικοί. Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουν απομείνει πολλά από αυτά. Και δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι υπάρχουν σκουπίδια όπου κι αν πας."

Ενώ ο Γουίλιαμ εξακολουθεί να εκτιμά τον κυπριακό καιρό, παραδέχεται ότι είναι πλέον πολύ πιο ευτυχισμένος στη γενέτειρά του, το Νόρφολκ: "Όσο μεγαλώνεις, τόσο περισσότερο εκτιμάς τη δική σου κουλτούρα. Οι Κύπριοι φίλοι μου που έζησαν κάποτε στο εξωτερικό μου λένε ότι αυτός είναι ο λόγος που επέστρεψαν στο νησί. Αλλά πολλοί από αυτούς έχουν επίσης προσθέσει ότι είναι σοκαρισμένοι από το τι έχει κάνει ο χρόνος στην Κύπρο."

Ο 50χρονος ειδικός πληροφορικής Ματθαίος Μαύρου δεν πτοείται από τέτοιες αλλαγές και σχεδιάζει να επιστρέψει στο μέλλον.

"Αισθάνομαι ότι το νησί έχει πλοηγηθεί καλά στο πέρασμα του χρόνου", λέει ο ειδικός πληροφορικής, ο οποίος ζει στην Καλιφόρνια εδώ και 20 χρόνια. Στα μάτια του, "η Κύπρος προσφέρει μια καθησυχαστική ισορροπία: τόσο έναν πολύ απλούστερο, πιο οικείο κόσμο και ταυτόχρονα ικανοποιητικά προοδευτικό και σύγχρονο."

Ο 77χρονος Kemal Erdem διαφωνεί. Και πάλι, το θέμα είναι η αλλαγή. Και αυτός ο γεννημένος στη Λάρνακα Λονδρέζος δεν πιστεύει ότι θα μπορούσε ποτέ να επιστρέψει.

"Δεν είμαι καθόλου ρατσιστής, αλλά ο μικρός αριθμός των τουρκόφωνων Κυπρίων κατακλύζεται από αυτούς τους νέους μετανάστες - ανθρώπους από την Τουρκία, από την Αφρική, το Πακιστάν, τη Ρωσία και τις δορυφορικές της χώρες. Οι εισαγόμενοι μετανάστες της Κύπρου έχουν κάνει τον τόπο που αγαπώ ανυπόφορο, αγνώριστο."

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η πλειοψηφία (76%) του πληθυσμού του νησιού είναι Ελληνοκύπριοι. Αλλά ο ξένος πληθυσμός (14%) ξεπερνά πλέον τους Τουρκοκύπριους (10%)

Η Mary Anglberger ήταν μία από αυτούς τους ξένους. Έζησε στην Κύπρο για επτά χρόνια και τελικά επέστρεψε στην πατρίδα της, την Αυστρία, το 2018

"Ήταν καιρός", λέει, προσθέτοντας ότι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όταν ο γείτονάς της έσκισε τα ελαστικά της επειδή τάιζε τις γάτες του δρόμου. "Αλλά είχα επίσης κλείσει τα 50 το προηγούμενο καλοκαίρι και, μετά από 30 ευτυχισμένα χρόνια ταξιδιού, ήθελα να επιστρέψω στο σπίτι μου."

Αν και η πρώην δασκάλα νοσταλγεί "τα καφέ δίπλα στη θάλασσα και τη ζεστή αύρα της Μεσογείου", παραδέχεται ότι προτιμά τις τέσσερις ξεχωριστές εποχές του Σάλτσμπουργκ, μαζί με "πέντε εβδομάδες πληρωμένες διακοπές, άδεια ασθενείας με αποδοχές, δύο μήνες επιπλέον μισθού κάθε χρόνο και δωρεάν πρόσβαση σε ένα φανταστικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης."

"Ακόμη και πέντε χρόνια μετά την επιστροφή μου, εξακολουθώ να θαυμάζω τις ανέσεις της αυστριακής ζωής", προσθέτει. "Δημόσιες συγκοινωνίες που λειτουργούν, οικονομικά προσιτά μουσεία και συναυλίες και κεντρική θέρμανση που σε κρατά ζεστή και άνετη όλο το χειμώνα - και περιλαμβάνεται στο ενοίκιο!"

"Μερικές φορές αναρωτιέμαι γιατί δεν έφυγα από την Κύπρο νωρίτερα."

Ορισμένα ονόματα έχουν αλλάξει για την προστασία της ιδιωτικής ζωής

Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail

Πηγή

Πίσω
Κορυφή