Τι νέο υπάρχει

[CYPRUS MAIL] Θαυματουργό μωρό, θαυματουργή μητέρα...

feature-rony-Baiba-being-transported-onto-the-ambulance-plane.jpg

Το πολυπόθητο ταξίδι στη μητρότητα για μια γυναίκα πήρε μια ύπουλη πορεία

Οι επιπλοκές κατά τον τοκετό, που κυμαίνονται από προεκλαμψία έως απόφραξη του τοκετού, παραμένουν ένα σημαντικό πρόβλημα παγκοσμίως και επηρεάζουν εκατομμύρια γυναίκες κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 810 γυναίκες πεθαίνουν καθημερινά από αιτίες που μπορούν να προληφθούν και σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Επιπλέον, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι για κάθε γυναίκα που πεθαίνει στον τοκετό, περίπου 20 ακόμη εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές, με αποτέλεσμα μακροχρόνια προβλήματα υγείας ή αναπηρίες.

Η ιστορία της Baiba Deikos αποτελεί τρανή υπενθύμιση αυτών των προκλήσεων. Η οδυνηρή εμπειρία της ρίχνει φως στο παγκόσμιο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας και υπογραμμίζει την κρίσιμη ανάγκη για προσβάσιμες, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες μητρικής υγειονομικής περίθαλψης.

Δεν ήξερα ότι το πολυαναμενόμενο όνειρό μου να έχω χαβιάρι και σαμπάνια σε ιδιωτικό τζετ θα γινόταν έτσι, αστειεύτηκε η Baiba. Τα λόγια της συμπυκνώνουν την απροσδόκητη τροπή που πήρε η εμπειρία του τοκετού της, η οποία οδήγησε σε μια 35λεπτη πτήση με ασθενοφόρο αεροπλάνου στο νοσοκομείο Rafael στο Ισραήλ, όπου η ζωή της κρέμεται από μια κλωστή και το σώμα της αποσυντίθεται -όπου ένα όργανο αδυνατεί να λειτουργήσει- από την πίεση του αέρα.

Στα 33 της χρόνια, η Baiba, που κατάγεται από τη Λετονία αλλά διαμένει στην Κύπρο τα τελευταία 12 χρόνια, περίμενε τον ερχομό του γιου της, Noah, με ανυπομονησία. Ωστόσο, το ταξίδι της στη μητρότητα πήρε μια απρόβλεπτη και ύπουλη πορεία.

Αυτό που επρόκειτο να είναι μια χαλαρωτική διαμονή στην Πάφο μετατράπηκε σε εφιάλτη όταν η Baiba χτυπήθηκε από αφόρητους πόνους. Προεκλαμψία, συσπάσεις της μήτρας και κολπική αιμορραγία οδήγησαν στη διάγνωση ρήξης του πλακούντα, καθιστώντας αναγκαία μια επείγουσα καισαρική τομή στις 31 εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, οι χειρουργοί ανακάλυψαν μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση - μια διάτρηση 1 εκατοστού στο οπίσθιο τοίχωμα του στομάχου της Baibas, με αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα θολού υγρού και ινώδους στην κοιλιακή της κοιλότητα.

Η Νώα μεταφέρθηκε στη συνέχεια στη ΜΕΘ του Μακάριου νοσοκομείου - τη μοναδική στη χώρα που μπορεί να φιλοξενήσει μωρά κάτω των 32 εβδομάδων

Ωστόσο, η κατάστασή της επιδεινώθηκε περαιτέρω, καθώς πάλευε με σήψη και επιπλοκές από την πλήρη απόφραξη του πυλωρού, που οδήγησε σε μόλυνση από σταφυλόκοκκο και στη συνέχεια τέθηκε σε τεχνητό κώμα.

Συνειδητοποιώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης της Baibas και τη σπανιότητα της περίπτωσής της, ο σύζυγός της, Mitchell Eaglestein, αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις. Χάρη στην τύχη και τη βοήθεια ενός κοινού φίλου, η Baiba συνδέθηκε με την ILMedicare, η οποία τον συνέδεσε με την ομάδα των κορυφαίων χειρουργών του νοσοκομείου Rafael στο Ισραήλ, που φημίζεται για την εξειδίκευσή της στις ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις.

Η ILMedicare, που βρίσκεται στη Λεμεσό της Κύπρου, είναι μια ιδιωτική ιατρική υπηρεσία concierge, αφιερωμένη στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε ομογενείς και ντόπιους κατοίκους που χρειάζονται εξατομικευμένη κατ' οίκον φροντίδα και ιατρικές υπηρεσίες concierge. Το αεροπλάνο του ασθενοφόρου κρατήθηκε επίσης από τον οργανισμό.

Σκεπτόμενος την εμπειρία της πλοήγησης στη λήψη αποφάσεων και της ανησυχίας για τη σύζυγο και το νεογέννητο παιδί του, ο Eaglestein υπογράμμισε τη σημασία της προληπτικής δράσης σε τόσο δύσκολες συνθήκες.

"Η προληπτική δράση ήταν πραγματικά σημαντική σε όλη αυτή τη διάρκεια. Μας έδειξε ότι πρέπει να λαμβάνεις αποφάσεις και ότι θα βρίσκεσαι υπό μεγάλη πίεση", δήλωσε. "Δεν ήταν θέμα να δεχτείς αυτό που σου λένε κάποιοι- ήταν επίσης θέμα να φτιάξεις τη δική σου ατζέντα και να αναλάβεις δραστική δράση. Θα μπορούσε να είχε γυρίσει μπούμερανγκ, αλλά θα συνιστούσα να διαλέξεις μια κατεύθυνση και να προχωρήσεις δυναμικά. Ποτέ μην υποθέτεις ότι όλα θα διορθωθούν για σένα."

Με τον χρόνο να τελειώνει, η Baiba μεταφέρθηκε γρήγορα με αεροπλάνο ασθενοφόρου στο νοσοκομείο Rafael, όπου την περίμενε η ελπίδα της επιβίωσης. Αν και το ταξίδι ήταν γεμάτο αβεβαιότητα, η τεχνογνωσία της ιατρικής ομάδας εξασφάλισε την ασφαλή άφιξή της. "Με αντιμετώπισαν σαν ένα έργο, σαν ένα πρόβλημα που έπρεπε να λυθεί, και νομίζω ότι αυτό χρειαζόμασταν σε αυτή την κατάσταση, ειδικά αφού δεν μπορούσαμε να πάρουμε πολλές απαντήσεις", αφηγήθηκε η Baiba με ευγνωμοσύνη. "Άρχισα να τρώω την επομένη της τελευταίας μου χειρουργικής επέμβασης μετά από έναν ολόκληρο μήνα με σωλήνα σίτισης- ήμουν τόσο ευγνώμων για τη βοήθεια που έλαβα."

Δύο εβδομάδες μετά την τελευταία της χειρουργική επέμβαση, η Baiba επέστρεψε στην Κύπρο.

Ήταν σουρεαλιστικό, είπε η Baiba, αφηγούμενη τη συναισθηματική επανένωση με τον γιο της Noah μετά από ακριβώς ένα μήνα αποχωρισμού. Το μόνο πράγμα που ήθελα ήταν να είμαι εκεί για εκείνον, αλλά δεν θα μπορούσα να κάνω πολλά πράγματα, και αυτό ήταν τόσο δύσκολο να το αντιμετωπίσω και να το αποδεχτώ.

Ανυπομονούσε για την ημέρα που θα ήταν στο σπίτι και θα μπορούσε να τον φροντίσει.

"Το να είσαι αβοήθητη και να μην μπορείς να κάνεις ντους στον εαυτό σου είναι ένα σουρεαλιστικό και τρελό συναίσθημα. Δεν αισθάνεσαι άνθρωπος και ταυτόχρονα σκέφτεσαι συνεχώς πώς αισθάνεται το παιδί σου", είπε.

"Ακόμα και τώρα που τον πηγαίνω στα ραντεβού, παραμένω δυνατή γιατί θέλω το καλύτερο γι' αυτόν γιατί ξέρω πώς είναι να μην ακούγεσαι κατά καιρούς σε συνθήκες που είσαι αβοήθητος, αλλά είναι στρατιώτης και επίσης πολύ υπομονετικός- δεν ξέρω από πού το πήρε αυτό", γέλασε η Baiba.

Η ιστορία του Baibas χρησιμεύει ως μια οδυνηρή υπενθύμιση της ευθραυστότητας της ζωής και της σημασίας των προσβάσιμων και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Καθώς συνεχίζει το ταξίδι της ανάρρωσής της, η ανθεκτικότητα και το θάρρος της Baibas εμπνέουν ελπίδα.

"Το μήνυμά μου προς όλες τις μητέρες είναι ότι ίσως είναι πιο εύκολο να περιμένετε, αλλά είναι σημαντικό να είστε πολύ προνοητικοί και να κάνετε ό,τι μπορείτε, ειδικά για το παιδί σας."

Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail

Πηγή

Πίσω
Κορυφή