-
.
- English
Με μια καριέρα που διαρκεί πάνω από δύο δεκαετίες, η Ilona G Garamvölgyi έχει καθιερωθεί ως κεντρικό πρόσωπο στην κυπριακή βιομηχανία ομορφιάς, συνδυάζοντας την τέχνη με την προσωπική έκφραση. Η SARA DOUEDARI τη συναντά
Η εξέλιξη του μακιγιάζ, από την εμφάνισή του στους αρχαίους πολιτισμούς μέχρι την εξέχουσα θέση του στη σημερινή κοινωνία, αναδεικνύει τη συνεχή επικαιρότητά του. Ξεκινώντας γύρω στο 6000 π.Χ. στην Αίγυπτο, το μακιγιάζ εξυπηρετούσε σκοπούς πέρα από τη διακόσμηση. Ήταν αναπόσπαστο μέρος των πνευματικών τελετουργιών, της προστασίας από κακόβουλες δυνάμεις και δείκτης της κοινωνικής θέσης[/B] Χρησιμοποιώντας στοιχεία όπως το kohl και η κόκκινη ώχρα, οι Αιγύπτιοι όλων των κοινωνικών στρωμάτων χρησιμοποιούσαν το μακιγιάζ τόσο για την ενδυνάμωση όσο και για την προστασία
Στη σύγχρονη κοινωνία, το μακιγιάζ είναι ένα πολύπλευρο φαινόμενο. Είναι μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων που καθοδηγεί τις τάσεις της μόδας και τα πρότυπα ομορφιάς, αλλά χρησιμεύει επίσης ως μέσο προσωπικής αφήγησης και αυτοπροσδιορισμού. Η άνοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει ενισχύσει την εμβέλειά του, με influencers και καλλιτέχνες μακιγιάζ να παρουσιάζουν τεχνικές και στυλ. Παρά την κυριαρχία της ψηφιακής εποχής, η Ilona ξεχωρίζει για την πρακτική της προσέγγιση. Το ταξίδι της είναι μια ιστορία ανθεκτικότητας, προσαρμογής και της μαγείας του μακιγιάζ ως μορφή τέχνης.
Η καριέρα της Ilona στο μακιγιάζ είναι ένα πάθος που την οδήγησε να μετακομίσει από την Ουγγαρία στην Κύπρο σε ηλικία 24 ετών. Από τότε έχει γίνει ένα όνομα στην περιοχή, ταξιδεύοντας σε όλη την Κύπρο για να προσφέρει σεμινάρια, να εξυπηρετεί νύφες, να παρευρίσκεται σε πάρτι, φεστιβάλ και να συμμετέχει σε φωτογραφήσεις μέσων ενημέρωσης και εμπορικών σημάτων. Η αφοσίωσή της αντικατοπτρίζεται στα δικά της λόγια: "Δεν έχω πραγματικά χόμπι. Το χόμπι μου είναι η δουλειά μου, το χόμπι μου είναι να κάνω μακιγιάζ."
Εδώ και επτά χρόνια το κατάστημά της στη Λευκωσία είναι κάτι περισσότερο από ένα μέρος για να αγοράσετε μακιγιάζ- είναι ένα στούντιο όπου συμβαίνει η μεταμόρφωση.
Κάθε προϊόν μακιγιάζ, πινέλο και σκεύος είναι σχολαστικά τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο. "Αυτό είναι το στήσιμο ενός επαγγελματικού στούντιο μακιγιάζ", εξηγεί η Ilona. Το κεντρικό κομμάτι, ένας μεγάλος καθρέφτης, εξοπλισμένος με τέλειο φωτισμό, δημιουργεί το σκηνικό για μια μεταμορφωτική εμπειρία.Το ταξίδι στον κόσμο του μακιγιάζ ξεκινά με τα βασικά, καθώς η Ilona διευκρινίζει τη σημασία της περιποίησης της επιδερμίδας, θέτοντας τις βάσεις για μια άψογη εφαρμογή μακιγιάζ. Από την εφαρμογή του primer μέχρι την τέχνη της σωστής επιλογής και εφαρμογής του foundation, του concealer και του highlighter, κάθε βήμα αποτελεί δομικό στοιχείο για την επίτευξη μιας λαμπερής επιδερμίδας.
Η προσέγγιση της Ilona είναι ολοκληρωμένη, διασφαλίζοντας ότι οι πελάτισσές της κατανοούν όχι μόνο το "πώς" αλλά και το "γιατί" πίσω από τη χρήση κάθε προϊόντος. Η θεωρία των χρωμάτων παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στη διδασκαλία της Ilona. Περιηγείται στο φάσμα των αποχρώσεων, εξηγώντας ποια χρώματα συμπληρώνουν τους διαφορετικούς τόνους του δέρματος και πώς να τα επιλέξετε.
Για μένα, φτιάχνει ένα τέλειο, φυσικό μακιγιάζ που αποτελεί παράδειγμα της δύναμης του καλά εκτελεσμένου contouring. Αλλά η μάθηση δεν σταματά στην παρατήρηση. Όπως όλες οι πελάτισσες της Ilona, ενθαρρύνθηκα να χειριστώ η ίδια τα πινέλα. "Οι πελάτισσές μου συμμετέχουν- αλλιώς, θα τα ξεχάσουν όλα την επόμενη μέρα", λέει γελώντας η Ilona. Η φιλοσοφία της είναι απλή: το μακιγιάζ δεν έχει να κάνει μόνο με την εφαρμογή, αλλά με την κατανόηση και την εξάσκηση. Συμμετέχοντας τις πελάτισσές της στη διαδικασία, διασφαλίζει ότι οι δεξιότητες που αποκτούν θα τους μείνουν.
Μετά από ένα δύσκολο διαζύγιο στα είκοσί της χρόνια, η Ilona βρήκε δύναμη στη δουλειά της και στο νέο της σπίτι. "Ένιωσα χαμένη μετά το διαζύγιό μου, αλλά πάντα ήξερα ότι δεν θα επέστρεφα ποτέ στην Ουγγαρία. Η Κύπρος είναι το σπίτι μου, το ευτυχισμένο μου μέρος", λέει.
Η ανθεκτικότητά της αντικατοπτρίζεται στον τρόπο με τον οποίο το μακιγιάζ λειτουργεί ως μέσο μεταμόρφωσης και ενδυνάμωσης. "Το μακιγιάζ", λέει, "είναι μια αρχαία μορφή έκφρασης, ένα μέσο για την ανάδειξη της ομορφιάς, της δύναμης και της ατομικότητας". Αυτή η προοπτική αμφισβητεί τη σύγχρονη κλίση προς τα ψηφιακά φίλτρα και την αναζήτηση της τελειότητας μέσω τεχνητών μέσων. "Σε σύγκριση με τα σύγχρονα ψηφιακά φίλτρα, το μακιγιάζ είναι τέχνη Σε λαμβάνει υπόψη ως άτομο. Βγάζει τον καλύτερο εαυτό σου, αλλά εσύ παραμένεις εσύ", προσθέτει η ίδια. Η προσέγγισή της είναι να τονίζει την έμφυτη ομορφιά του ατόμου χωρίς να επιβάλλει μη ρεαλιστικά πρότυπα.
Η φιλοσοφία της Ilona επεκτείνεται και στις μεθόδους διδασκαλίας της, εστιάζοντας σε τεχνικές που είναι απλές αλλά βαθιά μεταμορφωτικές. "Εδώ στην Κύπρο και σε όλη τη Μεσόγειο, το μακιγιάζ είναι μια ουσιαστική πτυχή του τρόπου με τον οποίο οι γυναίκες συνδέονται με την αίσθηση του εαυτού και της κοινότητάς τους. Έχει να κάνει με το να αισθάνεται κανείς καλά στο δέρμα του, ένα συναίσθημα βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα μας. Το μακιγιάζ είναι επίσης ένα πολύ κρίσιμο στοιχείο του εορτασμού, ειδικά στους γάμους, όπου συμβολίζει τη χαρά, την ομορφιά και τη μετάβαση σε μια νέα φάση της ζωής", προσθέτει.
Παρά την εξειδίκευσή της στη δημιουργία ποικίλων εμφανίσεων, η Ilona προτιμά μια απλή και φυσική εμφάνιση για τον εαυτό της, ζώντας στη Λευκωσία με τον σύζυγο και τον γιο της.
Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail
Πηγή