Τι νέο υπάρχει

[CYPRUS MAIL] Η λεοπάρδαλη του χιονιού της Λεμεσού...

featrue3-main-960x641.jpg

Μία στις τέσσερις απόπειρες στο βουνό K2 καταλήγει σε θάνατο. Και μόλις 500 άνθρωποι έχουν φτάσει στην κορυφή! Ο ALIX NORMAN συναντά τον μοναδικό ορειβάτη από την Κύπρο που έχει κατακτήσει ποτέ την πιο σκληρή κορυφή του πλανήτη

"Ξέρετε πόσοι άνθρωποι έχουν ανέβει στο Έβερεστ;" ρωτάει ο Ευγένιος Σταροσέλσκι. "Πάνω από 10.000! Ξέρετε όμως πόσοι άνθρωποι έχουν φτάσει στην κορυφή του Κ2; Μόλις 500."

Το χωνευτήρι των ορειβατών, το Κ2 είναι η δεύτερη ψηλότερη κορυφή στον κόσμο. Υψώνεται ψηλά πάνω από την οροσειρά Καρακοράμ, κοντά στα σύνορα του Πακιστάν και της Κίνας, και είναι μόλις 230 μέτρα μικρότερη από το ίδιο το Έβερεστ. Αλλά στους ορειβατικούς κύκλους, είναι σεβαστή ως η πολύ πιο απαιτητική ανάβαση - ο ανυποχώρητος τιτάνας απέναντι στον ευγενικό γίγαντα του Έβερεστ, ένας φοβερός αντίπαλος που απαιτεί κάθε ικμάδα θάρρους και επιδεξιότητας του ορειβάτη

Οι περισσότεροι από αυτούς που ξεκινούν την ανάβαση γυρίζουν πίσω. Και πολλοί έχουν βρει ένα σκληρό τέλος στα ύπουλα πεδία πάγου και τις λεπίδες κορυφές του

"Μία στις τέσσερις απόπειρες στον Κ2 καταλήγει σε θάνατο", αποκαλύπτει ο Ευγένιος, ένας Κύπριος πολίτης ουκρανικής καταγωγής που ζει στη Λεμεσό για πάνω από μια δεκαετία. "Αυτό το "άγριο βουνό" έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από οποιαδήποτε ανάβαση στον κόσμο. Ακόμη και οι ελίτ ορειβάτες, αυτοί που έχουν σκαρφαλώσει τις υψηλότερες και δυσκολότερες κορυφές του κόσμου, αποφεύγουν το Κ2. Και πολλοί που φτάνουν στους πρόποδες του βρίσκουν ότι οι συνθήκες τους εμποδίζουν: Ο Κ2 είναι διαβόητος για τον σκληρά απρόβλεπτο καιρό του- πολλοί περιμένουν εβδομάδες για ένα παράθυρο καιρού που δεν έρχεται ποτέ."

Ο ίδιος ο Ευγένιος ήταν τυχερός. Αν και ολόκληρο το ταξίδι από και προς την Κύπρο διήρκεσε σχεδόν δύο μήνες, η αναμονή για το παράθυρο καιρού ήταν μόλις πέντε ημέρες. "Ξεκινήσαμε στις 11 Ιουνίου, πετώντας για το Ισλαμαμπάντ, στη συνέχεια για το Σκαρντού και το Ασκόλ, απ' όπου φτάσαμε στην Κατασκήνωση Βάσης, στα 4.930 μέτρα, στις 22 Ιουνίου. Ακολούθησαν τρεις εβδομάδες εγκλιματισμού και μετά άρχισε η αναμονή

HTTPS:/CYPRUS-MAIL.COM/WP-CONTENT/UPLOADS/2023/08/FEATURE3-2-1-SCALED.JPG

"Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι", λέει ο Ευγένιος. "Είσαι έτοιμος, έχεις προπονηθεί και προετοιμαστεί για χρόνια. Έχεις όλο τον δαπανηρό εξοπλισμό. Έχεις χορηγούς που βασίζονται σε σένα για να πετύχεις τον στόχο σου. Και έχεις ανθρώπους στην πατρίδα σου που στηρίζουν το ταξίδι σου."

Ήδη ένας εξαιρετικά καταξιωμένος ορειβάτης (από την ηλικία των 20 ετών έχει ανεβεί σε περισσότερα από 120 βουνά και έχει κερδίσει τον τίτλο της "Λεοπάρδαλης του Χιονιού" για την ανάβαση 13 κορυφών ύψους άνω των 7.000 μέτρων), ο 61χρονος Ευγένιος είχε περάσει τους προηγούμενους μήνες προπονούμενος με μια συσκευή που αναπαριστά το μεγάλο υψόμετρο, κοιμώμενος κάθε βράδυ σε μια σκηνή που προσομοιώνει τις συνθήκες στα 6.000 μέτρα. Είχε προσελκύσει πλήθος τοπικών χορηγών, όπως το Creative Universe Foundation, η Cyprus Duty Free, η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η CHOMP και ο Παύλος Γεωργιάδης). Και δούλεψε σκληρά για να καλλιεργήσει τη θετική σκέψη που χαρακτηρίζει τους επιτυχημένους ορειβάτες.

"Αλλά, όταν έρχεται η αναμονή, είναι το πιο δύσκολο πράγμα", λέει ο άνθρωπος της δράσης. "Κάθεσαι. Και περιμένεις. Περιμένεις να ανοίξει το παράθυρο του καιρού. Και αρχίζεις να σκέφτεσαι. Αρχίζεις να αναρωτιέσαι αν θα επιστρέψεις ποτέ από το βουνό."

Στις 26 Ιουλίου, οι άνεμοι ήταν τόσο δυνατοί που ακόμη και η σκληροτράχηλη ομάδα Σέρπα που συνόδευε την ομάδα του Ευγένιου (δύο άλλοι έμπειροι ορειβάτες από τη Βουλγαρία και το Εκουαδόρ και τρεις Σέρπα από το Νεπάλ) δεν μπόρεσαν να στήσουν τις σκηνές.

"Όλοι μας είχαμε ήδη ανέβει στις πιο δύσκολες κορυφές του κόσμου. Ήμασταν όλοι εξαιρετικά προετοιμασμένοι. Αλλά το Κ2 δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο βουνό. Είναι η πιο απρόβλεπτη, η πιο σκληρή ανάβαση στον κόσμο- η τελευταία από τις κορυφές του πλανήτη που πρέπει να κατακτηθεί. Μεταξύ των ορειβατών, το Κ2 είναι γνωστό ως ο "Βασιλιάς των βουνών" και η "Άγρια Αρένα"!"

HTTPS:/CYPRUS-MAIL.COM/WP-CONTENT/UPLOADS/2023/08/FEATURE3-3-SCALED.JPG

Καθώς οι άνεμοι μαινόταν, ο Ευγένιος και οι συν αυτώ άρχισαν να αναρωτιούνται αν θα έβλεπαν ποτέ την κορυφή. "Η ορθοστασία ήταν αδύνατη- σερνόμασταν σαν τυφλά μυρμήγκια πάνω σε μια πυραμίδα. Αλλά τότε - εκεί που τα πράγματα ήταν στα χειρότερά τους - ο καιρός έσπασε."

Η ομάδα του Ευγενίου όρμησε στην κορυφή. "Ήταν ένα τεράστιο ρίσκο", θυμάται ο ίδιος. "Χωρίς ίντερνετ, χωρίς τηλέφωνα, βασίζεσαι στην "αίσθηση του βουνού" σου. Σε κάθε βήμα, αναρωτιέσαι αν θα κρατήσει ο καιρός. Με κάθε μυ που ουρλιάζει, ελπίζεις παρά την ελπίδα ότι θα τα καταφέρεις - ότι θα είσαι ανάμεσα στους 500 που έφτασαν στην κορυφή του κόσμου."

Άλλοι ελπιδοφόροι χρησιμοποιούσαν επίσης αυτό το σύντομο καιρικό παράθυρο για να κάνουν την τελική τους ανάβαση. "Οι περισσότεροι άλλαξαν γνώμη και γύρισαν πίσω- αργότερα έμαθα ότι ένας νεαρός Πακιστανός είχε πεθάνει κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του, πέφτοντας με τραγικό τρόπο νεκρός στο στενό σημείο του πάγου Serak μόλις 400 μέτρα πριν από την κορυφή. Αλλά εμείς συνεχίσαμε. Υπήρξαν δύο χιονοστιβάδες καθώς πλησιάζαμε στο στόχο μας, αλλά δεν μας σταμάτησαν. Είχαμε φτάσει τόσο μακριά, είχαμε προσπαθήσει τόσο σκληρά."

Στις 27 Ιουλίου στις 13:15 τοπική ώρα, ο Ευγένιος στάθηκε στην κορυφή του Κ2. "Ήταν ένδοξο! Για μια σύντομη στιγμή, τα σύννεφα σηκώθηκαν και ολόκληρη η λέξη βρισκόταν στα πόδια μας, σειρά επί σειράς κορυφών που καφετιζόταν στον ψηλότερο ουρανό. Αλλά μόλις είχε αρχίσει, το παράθυρο του καιρού τελείωσε. Είχαμε χρόνο μόνο για μερικές φωτογραφίες με τις σημαίες μας και η κατάβαση ξεκίνησε."

Η ύψωση της σημαίας της Κύπρου στην κορυφή του Κ2 ήταν, λέει ο Ευγένιος, μια από τις πιο περήφανες στιγμές της ζωής του. "Σε κάθε βουνό που έχω ανέβει, σε κάθε κορυφή που έχω φτάσει, υψώνω την εθνική σημαία. Μετακόμισα στην Κύπρο από το Κίεβο το 2011- τώρα, αυτό το νησί είναι το σπίτι μου. Και κατέχει μια πολύ ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου."

Η επιστροφή στην πατρίδα πήρε στον Ευγένιο άλλη μια εβδομάδα, μεγάλο μέρος της οποίας πέρασε στην κάθοδο. "Καθώς κατεβαίναμε, ο καιρός επιδεινώθηκε. Οι άνεμοι ήταν ακόμα πιο δυνατοί, η χιονόπτωση εκτυφλωτική. Αλλά τα καταφέραμε", χαμογελάει. "Τα καταφέραμε! Και, στις 5 Αυγούστου, όταν με υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο η οικογένειά μου και οι φίλοι μου, ήμουν απλά χαρούμενος που επέστρεψα σπίτι."

"Λένε, 'Δεν είναι το βουνό που κατακτάμε, αλλά ο εαυτός μας'", καταλήγει. "Αλλά νομίζω ότι έχω να κατακτήσω ακόμη περισσότερα από τον εαυτό μου. Προς το παρόν, μπορώ να χαλαρώσω, να ξεκουραστώ, να απολαύσω τον ήλιο. Αλλά σύντομα, θα αρχίσω να σκέφτομαι την επόμενη πρόκληση- το επόμενο βουνό. Τα τελευταία χρόνια, έχω τοποθετήσει τη σημαία της Κύπρου σε έξι από τις 'Seven Summits', τις υψηλότερες κορυφές σε κάθε ήπειρο. Απομένει μόνο η πυραμίδα Carstensz στην Ωκεανία. Σύντομα", λέει και τα μάτια του παρασύρονται στον ορίζοντα. "Σύντομα"

Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail

Πηγή

Πίσω
Κορυφή