Ένας σχεδιαστής που κέρδισε διεθνή αναγνώριση για την ανακαίνιση ενός βιβλιοπωλείου στη βόρεια Λευκωσία εργάζεται πλέον σε όλο τον κόσμο. Η AGNIESZKA RAKOCZY τον συναντά
"Δεν αφήνω ποτέ τους πελάτες μου μόνους", δηλώνει το ανερχόμενο αστέρι του διεθνούς κόσμου της εσωτερικής διακόσμησης Emre Osmanlar καθισμένος σε έναν μακρύ λευκό καναπέ στο φωτισμένο από τον ήλιο καθιστικό του με θέα τη θάλασσα
Κάθε δύο χρόνια εξακολουθώ να πηγαίνω στου Rustem για να τακτοποιήσω τα πράγματα, παρόλο που το συμβόλαιό μας έχει λήξει εδώ και πολύ καιρό. Η σχέση που έχω με τους πελάτες μου είναι ισόβια και βασίζεται στη φιλία, όχι σε συμβόλαιο", προσθέτει αναφερόμενος στο Rustem's, το παλιό βιβλιοπωλείο, που στεγάζεται στο οθωμανικό αρχοντικό των τελών του 19ου αιώνα στην παλιά πόλη της βόρειας Λευκωσίας. Ήταν το πρώτο του δημόσιο έργο, όταν το ανακαίνισε το 2015, και φέρει τη χαρακτηριστική υπογραφή του
Χτίστηκε αρχικά ως αστικό σπίτι, αλλά στη συνέχεια, τη δεκαετία του 1930, μετατράπηκε σε εμπορικό χώρο", εξηγεί ο Emre. Εκείνη την εποχή, υπήρχε επιρροή Art Deco σε όλη την πόλη, οπότε κατά την ανακαίνισή μου ήθελα να ενισχύσω αυτό το αποτέλεσμα. Έχοντας αυτό κατά νου, επανασχεδίασα τις πόρτες εισόδου και άλλα διακοσμητικά στοιχεία στο εσωτερικό με τον ίδιο τρόπο."
Σημειώνει ότι στη δουλειά του, σχεδιάζει τόσο εσωτερικούς όσο και ολόκληρους χώρους. Επιπλέον, όταν υπάρχει ανάγκη, κάνει ακόμη και μετατροπές στα κτίρια.
Στου Rustem κάναμε πολλές απαλείψεις για να φτάσουμε στον πυρήνα του χώρου. Αφαιρέσαμε στρώματα και στρώματα σοβάδων και πολύ γύψο από τα ταβάνια. Το ίδιο ίσχυε και για τα δάπεδα... Η δουλειά ήταν σχεδόν αρχαιολογική γιατί σε κάθε περίπτωση έπρεπε να αποφασίσω ποια περίοδο του στρώματος ήθελα να διατηρήσω."
Η πράξη της ανακαίνισης του βιβλιοπωλείου καθώς και η δέσμευση του Emre να διατηρήσει τον παλιό χώρο ανέπαφο και ταυτόχρονα να του δώσει νέα ζωή συνδυάστηκαν για να εκτοξεύσουν τόσο τον χώρο όσο και τον σχεδιαστή σε ένα άλλο επίπεδο. Στα χρόνια που ακολούθησαν την ανακαίνιση, το βιβλιοπωλείο έχει γίνει ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό της παλιάς Λευκωσίας, ένα must-visit για όλους τους διεθνείς ταξιδιώτες που σέβονται τον εαυτό τους. Για τον Emre βοήθησε επίσης στο ξεκίνημα της διεθνούς καριέρας του, μεταφέροντας τη δουλειά του πολύ πέρα από το νησί στην Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αλλά η ζωή του Emre Osmanlar δεν έπρεπε πάντα να πάρει αυτό το μονοπάτι. Για πολλά χρόνια, όπως και πολλοί άλλοι Κύπριοι που ανατράφηκαν με μια φιλάδελφη αίσθηση καθήκοντος απέναντι στις έμφυτες προσδοκίες, πίστευε ότι το πεπρωμένο του ήταν να αναλάβει την εμπορική επιχείρηση του πατέρα του. Το σχέδιο ήταν πάντα ότι θα σπούδαζα επιχειρήσεις και στη συνέχεια θα επέστρεφα στην Κύπρο και θα εργαζόμουν για τον πατέρα μου", παραδέχεται ο 42χρονος.
Σε ηλικία 17 ετών, ο Emre στάλθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου σπούδασε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Η ειδικότητά του ήταν η δημοσιογραφία, αλλά πήρε και ένα δευτερεύον πτυχίο στη μουσική. Είχα μάθει να παίζω πιάνο από πέντε ετών και η μουσική ήταν πάντα η σωτηρία μου, οπότε έκανα ένα δεύτερο πτυχίο στο πιάνο και αυτό με βοήθησε να διατηρήσω τη λογική μου", γελάει.
Στη συνέχεια πήγα να κάνω ένα μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στο Westminister Business School στο Λονδίνο. Μου άρεσε πολύ να ζω εκεί. Πήγαινα σε όλες τις γκαλερί τέχνης και στην όπερα κάθε εβδομάδα σε σημείο που πραγματικά προσπαθούσα να καθυστερήσω την επιστροφή μου στην Κύπρο όσο το δυνατόν περισσότερο. Ήμουν πολύ προνομιούχος επειδή ο πατέρας μου κάλυπτε τις οικονομικές μου ανάγκες, αλλά με ρωτούσε συνεχώς πότε θα επέστρεφα και του έλεγα ότι πρέπει να αποκτήσω κάποια εμπειρία... Η αλήθεια ήταν ότι δεν ήμουν έτοιμη να τον αντικαταστήσω, αλλά τελικά έπρεπε να επιστρέψω και επέστρεψα."
Όταν ο Emre ένιωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιστρέψει στην πατρίδα του, ήταν το 2011, ήταν 32 ετών και η επιχείρηση του πατέρα του βρισκόταν σε πτώση
Τη δεκαετία του 2000 υπήρξε μια μεγάλη οικονομική κρίση στην Τουρκία και επειδή ο πατέρας μου είχε επενδύσει πολλά στο χρηματιστήριο εκεί, υπέστη μεγάλο κραχ. Επίσης αυτός και η αδελφή του είχαν μια τράπεζα στο βορρά και όταν συνέβη αυτή η κρίση η τράπεζα τέθηκε σε κίνδυνο. Ο πατέρας μου έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να σώσει την τράπεζα, πληρώνοντας όλες τις καταθέσεις από την τσέπη του σε σημείο που κυριολεκτικά χρεοκόπησε. Αργότερα, η τράπεζα πουλήθηκε σε έναν γερμανικό όμιλο και αργότερα πάλι την ανέλαβε κάποιος άλλος. Εν τω μεταξύ, η επιχείρηση του πατέρα μου είχε μειωθεί πολύ και εγώ ήμουν αυτός που έπρεπε να το αντιμετωπίσει και να το διαχειριστεί."
Ωστόσο, μόλις επέστρεψε και ανέλαβε ρόλο στην οικογενειακή επιχείρηση, σύντομα διαπίστωσε ότι αυτός και ο πατέρας του είχαν διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των κρίσεων.
Ο πατέρας μου είχε κάποια ακίνητα και μεταξύ αυτών το αγαπημένο μου ήταν ένα παλιό οθωμανικό κονάκι (αρχοντικό) στη συνοικία Αράμπ Αχμέτ της παλιάς Λευκωσίας. Ήταν πάντα το όνειρό μου να το ανακαινίσω. Αλλά όταν ξεκίνησε η διαδικασία πτώχευσης και ο πατέρας μου έπρεπε να αρχίσει να ρευστοποιεί τα περιουσιακά του στοιχεία, αποφάσισε ότι το κονάκι θα ήταν το πρώτο που θα έφευγε. Του ζήτησα επανειλημμένα να αλλάξει γνώμη και να πουλήσει κάτι άλλο, αλλά αρνήθηκε, λέγοντας ότι οι άλλες περιουσίες του ήταν πιο πολύτιμες. Μάλλον είχε δίκιο, αλλά για μένα ήταν ένα τεράστιο γεγονός που μου άνοιξε τα μάτια. Ξαφνικά σκέφτηκα "σε όλη μου την παιδική ηλικία άκουγα πάντα τον πατέρα μου να λέει ότι ό,τι ήταν δικό του ήταν και δικό μου, αλλά εδώ, τώρα έπρεπε να ξυπνήσω στην πραγματικότητα ότι εκείνος έπαιρνε τις δικές του αποφάσεις, ενώ εγώ έμενα απλά να παρακολουθώ"."
Ο Emre χρειάστηκε μόλις ένα βράδυ για να αποφασίσει ότι ήταν καιρός να φύγει. Την επόμενη ημέρα ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την οικογενειακή επιχείρηση και θα ξεκινήσει να δημιουργεί τη δική του καριέρα.
Ο πατέρας μου εξεπλάγη και με ρώτησε τι σχεδιάζω και του είπα "λοιπόν, σχεδιάζω ήδη κοσμήματα ως χόμπι και με ενδιαφέρουν πολύ οι εσωτερικοί χώροι και η αρχιτεκτονική, οπότε θα ακολουθήσω την καριέρα μου σε αυτόν τον τομέα". Η απάντηση του πατέρα μου ήταν να πει "μα δεν έχεις σπουδάσει τίποτα από αυτά;" και του απάντησα "δεν πειράζει, νομίζω ότι έχω τις απαραίτητες γνώσεις"."
Τόσα χρόνια μετά, είναι δύσκολο να μην αναρωτηθεί κανείς, ήξερε πραγματικά τι σχεδίαζε να κάνει;
Λοιπόν, στην πραγματικότητα ήξερα. Αυτό που μου συνέβη εκείνη την ημέρα ήταν στην πραγματικότητα μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία. Ήταν σαν ένα είδος αφύπνισης. Η οικογένειά μου ήταν πραγματικά απένταρη εκείνη την εποχή, οπότε δεν είχα καθόλου χρήματα. Δεν είχα ούτε για να αγοράσω βενζίνη για το αυτοκίνητό μου. Αλλά αξιολόγησα ολόκληρη τη ζωή μου μέχρι εκείνη τη στιγμή και αποφάσισα ότι το πρώτο πράγμα που θα έκανα ήταν να πουλήσω τα παλιά μου κοσμήματα, αυτά που είχα σχεδιάσει η ίδια, ώστε να έχω κάποια μετρητά. Έτσι οργάνωσα ένα μικρό παζάρι στο House Cafe στην Κερύνεια και κάλεσα τους φίλους μου και τους είπα να καλέσουν τους φίλους τους, και αυτό απέφερε 1.080 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα αποφάσισα να αγοράσω ένα αεροπορικό εισιτήριο για το Παρίσι και να ξεκινήσω τη ζωή μου εκεί."
Αλλά τα κοσμήματα, το ενδιαφέρον του για τα οποία είχε ξεκινήσει από τις εξορμήσεις για αγορά δώρων στον τοπικό κοσμηματοπώλη με τον πατέρα του, οδήγησαν στο επόμενο βήμα του μάλλον όπως θα συνέβαινε σε μια ταινία. Μου τηλεφώνησε μια μέρα μια Βρετανίδα που είχε αγοράσει ένα κομμάτι του κοσμήματός μου κατά τη διάρκεια του ξεπουλήματος στο γκαράζ και η οποία εργαζόταν ως κτηματομεσίτρια. Επειδή της άρεσε το στυλ μου, θέλησε να με συστήσει σε ένα ζευγάρι που μόλις είχε αγοράσει τρία παλιά σπίτια στο χωριό από εκείνη."
Θυμάται πώς, συμπτωματικά, σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να γίνω ο σχεδιαστής τους."
Προσθέτοντας στην ποιότητα "believe it or not" της ιστορίας που εκτυλίσσεται, ο Emre επρόκειτο να αναχωρήσει για το Παρίσι την επόμενη κιόλας μέρα. Παρ' όλα αυτά, συμφώνησε να συναντήσει το ζευγάρι και αμέσως τα βρήκαν.
Τους είπα αμέσως, κοιτάξτε, δεν είμαι ούτε αρχιτέκτονας ούτε σχεδιαστής και αυτό τους ξάφνιασε λίγο, αλλά κάναμε μια ξενάγηση στο ακίνητό τους και μπορούσα να δω ότι είχε πολλές δυνατότητες, οπότε αποφάσισα να μοιραστώ όλες μου τις ιδέες μαζί τους. Μέσα σε μισή ώρα μου έδωσαν την πρώτη μου δουλειά!"
Ο Emre εξακολουθούσε να πετάει για το Παρίσι, αλλά φτάνοντας εκεί αγόρασε εισιτήριο επιστροφής με τα χρήματα που του είχαν προκαταβάλει οι νέοι του πελάτες, και σύντομα επέστρεψε στην Κύπρο για να αρχίσει να δουλεύει.
Προσέλαβα έναν αρχιτέκτονα για να κάνει κανονικά σχέδια, επειδή μπορούσα να κάνω τα σχέδιά μου μόνο με το χέρι, στη συνέχεια έναν τοπογράφο για να μελετήσει την τοπογραφία της γης, και έναν αρχαιολόγο για να ελέγξει την περιοχή και να δει τι θα μπορούσε να γίνει με αυτήν. Όλα τα χρόνια σπουδών στις επιχειρήσεις ξαφνικά απέκτησαν νόημα. Δημιούργησα μια ομάδα και κατά κάποιο τρόπο έγινα αφεντικό. Οι άνθρωποι αναγνώρισαν γρήγορα ότι μπορούσα να δω τα αρχιτεκτονικά μοτίβα και να δημιουργήσω λύσεις και ότι ακόμη και χωρίς πτυχίο αρχιτεκτονικής μπορούσα να προσελκύσω πελάτες.... Αυτό δημιούργησε σεβασμό. Μέχρι σήμερα εξακολουθούμε να εργαζόμαστε μαζί."
Έτσι, με βάση αυτόν τον απολογισμό, θα ήταν δίκαιο να υποθέσουμε ότι η ζωή του Emre ήταν μια ροή τυχερών συμπτώσεων;
Λοιπόν, κατά κάποιον τρόπο, είναι. Αυτό το πρώτο έργο ανακαίνισης δημιούργησε κάποιο θόρυβο και μου έφερε την επόμενη παραγγελία μου, που ήταν το έργο Rustem, και αυτό με οδήγησε στην επόμενη δουλειά μου στην Κωνσταντινούπολη, και στη συνέχεια αυτό που έκανα στην Κωνσταντινούπολη με έφερε στον πρώτο μου μεγάλο διεθνή διαγωνισμό στο Ριάντ. Και η δουλειά στο Ριάντ, όταν πήγα εκεί για πρώτη φορά, βρέθηκα ξαφνικά να ανταγωνίζομαι τους 10 κορυφαίους διακοσμητές εσωτερικών χώρων στον κόσμο. Ήταν πολύ τρομακτικό. Ήμουν εγώ και αυτοί οι πολύ διάσημοι σχεδιαστές, όπως το γραφείο Alberto Pinto ή ο Jean Louis Deniot. Και μετά το Ριάντ ήρθαν κι άλλες δουλειές στο Παρίσι, το Λονδίνο και τη Γενεύη. Ξαφνικά τα πράγματα απογειώθηκαν."
Όχι ότι ήταν τόσο απλό ή τόσο εύκολο.
Έπρεπε να δουλέψω πολύ σκληρά γι' αυτό, πολύ σκληρά. Δεν είχα άλλη επιλογή. Έπρεπε να σώσω τον εαυτό μου, τον πατέρα μου και την οικογένειά μου από τη χρεοκοπία. Έπρεπε να αντιμετωπίσω τη δική μου πραγματικότητα με πολύ σκληρό τρόπο. Τα πρώτα δύο χρόνια δεν είπα ποτέ "όχι" σε ένα έργο, όσο μεγάλο κι αν ήταν. Δούλευα μέχρι τις 3-4 το πρωί κάθε μέρα. Μόλις στο τρίτο έτος άρχισα να συγκεντρώνω επιχειρηματικές ευκαιρίες και βρέθηκα να μου προτείνουν να δουλέψω για μια από τις μεγαλύτερες οικογένειες στον κόσμο, την al Saud, για να σχεδιάσω τα παλάτια τους και να επιλέξω τα έργα τέχνης τους."
Σήμερα, λόγω της πανδημίας, ο Emre μένει κυρίως στο σπίτι του στη βόρεια Κύπρο, αλλά η εταιρεία του, EO Design and Concept, εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. Τα έργα του πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο και τα σχέδιά του παράγονται στην Τουρκία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ινδονησία.
Η ποιότητα είναι πολύ σημαντική για μένα και ό,τι προσφέρω είναι κατά παραγγελία, όπως ακριβώς και στο δικό μου σπίτι. Σχεδιάζω φωτιστικά και έπιπλα, χαλιά και κοσμήματα. Μπορώ βασικά να κάνω έναν πλήρη σχεδιασμό οποιουδήποτε χώρου, ώστε οι πελάτες μου να μπορούν απλά να μπουν μέσα με τις βαλίτσες τους και όλα να είναι έτοιμα για να ζήσουν. Τους ανάβω ακόμη και τα κεριά και πρέπει να είναι κεριά από κερί μέλισσας, με αιθέρια έλαια και χωρίς χημικά συστατικά... Επιλέγω όλες τις λεπτομέρειες."
Τι πιστεύει ο πατέρας του; Ο Emre λέει ότι τώρα είναι ευχαριστημένος καθώς βλέπει τα αποτελέσματα
Και για τον Emre είναι σημαντικό να θυμάται ότι ενώ δημιούργησε το όραμα το εγώ του έπρεπε να μπει στην άκρη
Είναι απαραίτητο να απαλλαγούμε από αυτή τη στάση ότι αυτό που κάνεις είναι το έργο σου, ο σχεδιασμός σου, η δουλειά σου. Η αλήθεια είναι πολύ απλή, δεν είναι! Οι άνθρωποι σας προσλαμβάνουν για να τους παρέχετε ένα σχέδιο και να τους παρέχετε άνεση. Έχετε να κάνετε με τον πολύ οικείο χώρο τους. Οι πελάτες σας έρχονται πάντα σε εσάς με τις δικές τους ιδέες και η δουλειά σας είναι να τις πάρετε και να τις φιλτράρετε, να εντοπίσετε τις ανάγκες τους και να τις επεξεργαστείτε. Και το τελικό βήμα είναι να τους ξανατυλίξετε και να τους παρουσιάσετε το τελικό έργο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και τότε μπαίνουν σε λειτουργία όλες οι επιχειρηματικές, επικοινωνιακές και διαπραγματευτικές δεξιότητες που απέρριψα από τη ζωή μου νωρίτερα. Είναι εκπληκτικό το πόσο χρήσιμες αποδείχθηκαν αυτές οι δεξιότητες και πώς συνεχίζουν να με βοηθούν σήμερα."
Πράγμα που αποδεικνύει ότι αυτά που του έδωσε ο πατέρας του Emre από άποψη υποστήριξης και εκπαίδευσης σε συνδυασμό με τα δικά του ταλέντα αποτέλεσαν ένα νικηφόρο μείγμα.
Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα και/ή της Cyprus Mail
Πηγή