Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν αυτή την εβδομάδα στην Κίνα και η Κύπρος θα συμμετάσχει με έναν αθλητή. Ο ALIX NORMAN συναντά την ελπίδα του νησιού στο σλάλομ σκι
Η Τζαμάικα έχει μια ομάδα έλκηθρου με έλκηθρο. Η πρώτη αθλήτρια καλλιτεχνικού πατινάζ της Μαλαισίας προπονήθηκε σε εμπορικό κέντρο. Και ο μοναδικός Βραζιλιάνος σκιέρ ανωμάλου δρόμου έμαθε την τέχνη του κάνοντας πατίνια στις φτωχογειτονιές του Σάο Πάολο. Χρειάζεται ένας μοναδικός αθλητής για να ασχοληθεί με ένα άθλημα ψυχρού καιρού σε μια ζεστή χώρα. Αλλά αυτόν τον Φεβρουάριο, ο ντόπιος σκιέρ Γιάννος Κουγιουμτζιάν θα κάνει ακριβώς αυτό, όταν θα κάνει σκι για την Κύπρο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου
Ο μοναδικός Κύπριος αθλητής που θα συμμετάσχει στους Αγώνες, ο Γιάννος, κάτοικος Λευκωσίας, είναι μόλις 25 ετών και επί του παρόντος σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο. Είναι ήρεμος, ομιλητικός και προσγειωμένος- ταπεινός και γοητευτικός εξίσου. Και είναι σιωπηλά υπερήφανος που εκπροσωπεί τη χώρα του με τον ζεστό καιρό στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του κόσμου με τον κρύο καιρό
"Η Κύπρος είναι ένα καλοκαιρινό νησί", χαμογελάει. "Είμαστε γνωστοί για τη θάλασσα και τον ήλιο μας. Ναι, υπάρχει χιόνι εδώ το χειμώνα - αλλά για να ανταγωνιστείς πραγματικά αθλητές παγκόσμιας κλάσης, αυτό απαιτεί ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο δέσμευσης. Είναι ένα ταξίδι πολλών ετών."
Ο Γιάννος ξεκίνησε το σκι σε ηλικία τριών ετών στις πλαγιές των βουνών του Τροόδους. "Και μετά, πηγαίναμε μερικές φορές στην Αυστρία ή στο Λίβανο για να κάνουμε σκι. Η γιαγιά μου ήταν η πρώτη στην οικογένεια που αγάπησε το άθλημα", θυμάται. "Εκείνη και ο παππούς μου ζούσαν για ένα διάστημα στο χωριό Τρόοδος και εκεί έμαθε να κάνει σκι. Και δίδαξε τα παιδιά της, τη μητέρα μου και τον θείο μου."
Τόσο η μητέρα του Γιάννου -που έκανε σκι για την Κύπρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Lake Placid και του Σεράγεβο το 1980 και το 1984- όσο και ο θείος του -που αγωνίστηκε στους Αγώνες του Calgary το 1988 και του Albertville το 1992- ήταν Ολυμπιονίκες στην εποχή τους. "Η μητέρα μου ήταν 15 ετών όταν πήγε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες", αποκαλύπτει. "Ήταν μόλις στα μισά της εφηβείας της, και ήδη εκπροσωπούσε την Κύπρο στο εξωτερικό!"
Στα 25 του, ο Γιάννος είναι μια δεκαετία μεγαλύτερος, αλλά είναι περήφανος που συνεχίζει την οικογενειακή κληρονομιά, ακόμη και αν χρειάστηκε υπερβολικός "χρόνος, προσπάθεια και θυσίες. Το να φτάσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη", γελάει. "Δεν είναι κάτι που απλά ξυπνάς και αποφασίζεις να το κάνεις, ειδικά αν ζεις σε μια χώρα με μικρότερες πίστες και μόνο δύο μήνες χιόνι κάθε χρόνο. Είναι ατελείωτη σκληρή δουλειά και αφοσίωση."
Ο Γιάννος, ο οποίος κάνει σκι για την Κυπριακή Ομάδα Χιονοδρομίας από τα 15 του χρόνια, έχει -όπως εκτιμά- περάσει την τελευταία δεκαετία περισσότερο χρόνο στο εξωτερικό παρά στην πατρίδα του. "Αν θέλεις να αγωνιστείς διεθνώς, θα πρέπει να ταξιδέψεις - όχι μόνο για τους αγώνες, αλλά και για την προπόνηση. Εγώ πάντα ταξιδεύω", αναγνωρίζει. "Ακόμα και το καλοκαίρι."
Ενώ οι φίλοι του περνούν τα καλοκαίρια στις τοπικές παραλίες, ο Γιάννος πηγαίνει στη βόρεια Ευρώπη για να προπονηθεί σε παγετώνες στην Αυστρία ή σε κλειστά χιονοδρομικά κέντρα στη Γερμανία και την Ολλανδία. "Ακόμα και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προπονούμαι", χαμογελάει. "Σκι το πρωί, προπόνηση στο γυμναστήριο το απόγευμα."
Μαζί με την καλή διατροφή - "δεν είναι ότι μπορώ να τρώω McDonalds κάθε μέρα", χαμογελάει - και τον εξαιρετικό εξοπλισμό - "χρησιμοποιώ σκι Elan- είναι πολύ καλά για αγώνες" - η σωματική προετοιμασία αποτελεί τεράστιο μέρος του προγράμματος του Γιάννου. "Οι αγώνες διαρκούν από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο, ανάλογα με τη χιονόπτωση. Αλλά για μήνες πριν από αυτό, είμαι πάντα στο γυμναστήριο, χτίζοντας μια υγιή φυσική βάση που θα με βοηθήσει κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου."
Ήδη βετεράνος του αγωνιστικού σκι, ο Γιάννος κατέλαβε την 36η θέση ανάμεσα σε περισσότερους από 100 αθλητές παγκόσμιας κλάσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σκι στην Κορτίνα της Ιταλίας πέρυσι. Αλλά σπεύδει να σημειώσει ότι πολλοί σκιέρ, ακόμη και αυτοί που βρίσκονται στην κορυφή, δεν τερματίζουν πάντα τον αγώνα
"Το σλάλομ και το γιγαντιαίο σλάλομ είναι τα αγωνίσματά μου", εξηγεί. "Είναι πιο τεχνικά από το Downhill και το Super G, τα οποία βασίζονται στην ταχύτητα. Πρέπει να περάσεις από τις πύλες με ακριβώς τη σωστή σειρά και τα πάντα, από τη διάτμηση του ανέμου μέχρι τη συννεφιά, μπορούν να παίξουν ρόλο. Έτσι, μπορεί να έχεις την καλύτερη προπόνηση, προετοιμασία και εξοπλισμό στον κόσμο, και παρόλα αυτά να μην τερματίσεις, αν πέσεις ή χάσεις μια πύλη."
Ο σκιέρ, ο οποίος θα αγωνιστεί στο Γιγαντιαίο Σλάλομ Ανδρών στις 13 Φεβρουαρίου και στο Σλάλομ Ανδρών στις 16 Φεβρουαρίου, είναι απολαυστικά ταπεινός σχετικά με τις ολυμπιακές του προσδοκίες. "Αγωνίζομαι εναντίον αθλητών από την Αυστρία και την Ιταλία που κυριολεκτικά μεγάλωσαν στην πίστα- δεν μπορείς να ξεπεράσεις αυτή την εμπειρία. Οπότε θα ήταν ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ - γράψτε το με κεφαλαία", γελάει - "να πάρω μετάλλιο."
"Ειλικρινά, είμαι απλά ενθουσιασμένος που θα πάω. Ξέρω ότι θα είμαι σε έναν κλειστό κύκλο λόγω του Κόβιντ, αλλά δεν έχω ξαναπάει ποτέ στην Κίνα και δεν έχω πάει ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν έχω καν άγχος ακόμα - αυτό συμβαίνει το προηγούμενο βράδυ και όταν βρίσκομαι στις πύλες εκκίνησης! Και μόνο που βρίσκομαι εκεί, που είμαι μέρος των Αγώνων, που μπορώ να αγωνιστώ και να εκπροσωπήσω τη χώρα μου, είναι αρκετό. Ελπίζω να τρέξω καλά την ημέρα και να μπορέσω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για την Κύπρο και για τους ανθρώπους που με στήριξαν στο ταξίδι μου."
Οι προπονητές Milan Matic και Δώρος Χριστοδούλου - "και οι δύο εξαιρετικοί προπονητές- πραγματικά υπέροχοι"- η Κυπριακή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας, ο πρόεδρός της Ντίνος Λευκαρίτης και η γραμματέας της Χριστίνα Χριστοφόρου, καθώς και η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, βοήθησαν τον νεαρό αθλητή στο δρόμο προς το Πεκίνο. "Μαζί με την οικογένειά μου, φυσικά. Δεν θα ήμουν εκεί που είμαι σήμερα χωρίς την υπομονή και την κατανόηση του πατέρα μου και την αγάπη της μητέρας μου για το σκι."
"Ξέρετε, ταξιδεύω πολύ. Γνωρίζω καταπληκτικούς ανθρώπους από πολύ διαφορετικούς πολιτισμούς και έχω το προνόμιο να κάνω σκι σε πολλές από τις πιο όμορφες τοποθεσίες του κόσμου. Αλλά εξακολουθώ να απολαμβάνω να παίρνω άδεια για να κάνω σκι με τη μαμά μου. Λατρεύουμε και οι δύο την ελευθερία που προσφέρει το σκι - πετάς πάνω από το χιόνι, αναπνέεις φρέσκο ορεινό αέρα, σκαρφαλώνεις στην πούδρα - δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρόμοιο. Είναι ένα πραγματικό πάθος που, υποθέτω, είναι στο DNA μου. Μπορεί να κατάγομαι από ένα καλοκαιρινό νησί, αλλά στην καρδιά είμαι σκιέρ!"
Για να παρακολουθήσετε το Ολυμπιακό ταξίδι του Γιάννου, επισκεφθείτε τη σελίδα του στο Facebook 'CYPRUS ALIPINE SKI TEAM'
Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail
Πηγή