-
.
- English
Η βουλευτής των Πρασίνων Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανακοίνωσε τη Δευτέρα την αποχώρησή της από το κόμμα, κατηγορώντας το για την "καταστροφική" του στάση στο Κυπριακό και την έλλειψη ενότητας με τους Ευρωπαίους Πράσινους.
"Η απόφαση αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων [ΠΟΥ] επιβεβαιώνουν ότι το Περιβαλλοντικό Κίνημα βρίσκεται σε αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες των Πρασίνων της Ευρώπης, τις οποίες υιοθετώ ανεπιφύλακτα ως δικές μου, και [ΑΥΤΌ] δεν μου αφήνει άλλη [ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΉ] επιλογή από το να αποχωρήσω", δήλωσε η κ. Ατταλίδου.
Σε μια έντονα διατυπωμένη δήλωση, η βουλευτής απαρίθμησε έξι λόγους εγκατάλειψης του κόμματος, μεταξύ των οποίων η αδιέξοδη στάση του στο Κυπριακό, οι ανήθικες επιθέσεις μελών του κόμματος για την υποστήριξή της στα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών και τα αντίποινα για την επιλογή της να στηρίξει την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη στις προεδρικές εκλογές.
Επιπλέον, η κ. Ατταλίδου είπε ότι η έλλειψη θέσης του κόμματος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές "συνέβαλε στην εκλογή ενός πολιτικού που θεωρήθηκε ευρέως ως συνέχεια της κυβέρνησης Αναστασιάδη."
Η βουλευτής είπε ότι η μέχρι σήμερα εικόνα της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη "επιβεβαίωσε το λάθος της συγκεκριμένης επιλογής."
Όσον αφορά το Κυπριακό, η κ. Ατταλίδου είπε ότι θεωρεί αδιέξοδη τη θέση του κόμματος, αναφέροντας ότι η θέση αυτή έχει ξεπεραστεί από τα ίδια τα γεγονότα: "Οι θέσεις του κόμματος δεν δημιουργούν καμία προοπτική λύσης, παγιώνουν το status quo και θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση του κυπριακού λαού. Παραμένοντας, θα ήμουν συνένοχος σε μια καταστροφική πορεία για τον τόπο", είπε ο κ. Ατταλίδου.
Ο κ. Ατταλίδου αναφέρθηκε επίσης σε τοποθετήσεις του κόμματος που δεν συνάδουν με τους διακηρυγμένους στόχους των Πρασίνων, όπως η υποστήριξη της ανέγερσης φραχτών "που άθελά τους προωθούν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό και δεν είναι άσχετες με τα γεγονότα στον Χλώρακα και τη Λεμεσό."
Επίσης, έθεσε θέμα με τη νομική ρύθμιση για τις μεγάλες αναπτύξεις και το glamping, μια πολιτική η οποία, όπως υποστήριξε, θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον και είναι αντίθετη με την οικολογική θεωρία. "Η εκκωφαντική σιωπή του κόμματος σε τέτοια μέτρα, δυστυχώς, δικαιολογημένα μπορεί να θεωρηθεί ως επιδοκιμασία", είπε η κ. Ατταλίδου.
Επιπλέον, επέκρινε το κόμμα για την αδυναμία του να προσφέρει ένα ενιαίο μέτωπο σε θέματα κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και αυτά που αφορούν την κοινότητα ΛΟΑΤ+, λέγοντας ότι αυτό δημιουργεί σύγχυση ως προς το αν το κόμμα εκπροσωπεί προοδευτικές ή συντηρητικές αρχές που προωθούν την ομοφοβία και την ξενοφοβία.
Ως παράδειγμα, σημείωσε τις αντιδράσεις στην κοινή πρόταση που κατέθεσε με τον βουλευτή Χαράλαμπο Θεοπέμπτου για τα δικαιώματα όσων βρίσκονται σε σύμφωνο συμβίωσης, συμπεριλαμβανομένων των ομόφυλων ζευγαριών, να υιοθετούν παιδιά.
Τέλος, η κ. Ατταλίδου είπε ότι η δημόσια υποστήριξή της προς τον κ. Μαυρογιάννη ως υποψήφιο πρόεδρο, ενώ επισήμως επιτρεπόταν από το κόμμα, ακολουθήθηκε από μια συντονισμένη έμμεση προσπάθεια φίμωσής της, περιορισμού της συμμετοχής της και προσβολής της αξιοπρέπειάς της.
"Παρά [ΑΥΤΈΣ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΈΣ ΔΙΑΦΩΝΊΕΣ] παρέμεινα στο κόμμα τους τελευταίους επτά μήνες και αγωνίστηκα εντός και εκτός Κοινοβουλίου αναμένοντας σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις ότι μου είχε δοθεί μια εποικοδομητική συζήτηση για την επικαιροποίηση των θέσεων του [ΚΌΜΜΑΤΟΣ]", δήλωσε η Ατταλίδου, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν πλέον μια σαφώς ανέφικτη προοπτική.
"Είναι πλέον προφανές ότι μια τέτοια συζήτηση είναι ανέφικτη, αφού το [ΚΌΜΜΑ] δεν δείχνει καμία πρόθεση προς το άνοιγμα στην κοινωνία, την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό", είπε η κ. Ατταλίδου.
Αντί για πρωτοπόρες πολιτικές για τη διεύρυνση του δημόσιου διαλόγου, ορισμένα μέλη επιδιώκουν θέσεις απλώς για τον έλεγχο, κατήγγειλε η κ. Ατταλίδου.
"Η παραμονή μου στο κόμμα ήρθε σε σύγκρουση με τις προσωπικές μου αξίες και με όσα είχα υποσχεθεί σε όσους με εξέλεξαν", είπε η κ. Ατταλίδου.
"Διαβεβαιώνω τους πολίτες ότι θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου στο Κοινοβούλιο, να αντιτίθεμαι στη μισαλλόδοξη ρητορική [ΚΑΙ] να υποστηρίζω τα δικαιώματα κάθε πολίτη, τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και την επανένωση της χώρας", είπε η βουλευτής.
Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα και/ή της Cyprus Mail
Πηγή