-
.
- English
Η κυπριακή ΜΚΟ "Γιαγιάδες και Παιδιά" συνεργάστηκε με τη Μόνιμη Επιτροπή Ιατρικής Εκπαίδευσης (SCOME) της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Φοιτητών Ιατρικής (IFMSA) για να προσφέρει μαθήματα πρώτων βοηθειών σε παιδιά.
Επικεφαλής της πρωτοβουλίας είναι ο Δρ Μάριος Καΐσης, ο οποίος διευθύνει μαθήματα πρώτων βοηθειών για παιδιά εδώ και 15 χρόνια.
"Είναι από τα ελάχιστα μαθήματα πρώτων βοηθειών που προσφέρονται σε παιδιά ηλικίας μόλις τριών ετών", δήλωσε ο Καΐσης στη Cyprus Mail.
"Είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα και όντως αποφέρει απτά οφέλη. Πέρυσι ένα τετράχρονο κορίτσι έσωσε τη γιαγιά της στη Λεμεσό όταν άρχισε να αιμορραγεί από το στόμα. Χάρη στο μάθημα, ήξερε τι να κάνει."
Ο κ. Καΐσης θα διευθύνει μάθημα πρώτων βοηθειών για παιδιά ηλικίας τριών έως επτά ετών το Σάββατο στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής Σάκολας στη Λευκωσία από τις 2μ.μ. έως τις 4μ.μ.
"Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν δεξιότητες που έχουν τη δυνατότητα να σώσουν ζωές, όπως συνέβη πέρσι με το μικρό κοριτσάκι και τη γιαγιά της", είπε ο κ. Καΐσης, προσθέτοντας ότι απαιτείται η παρουσία ενήλικα κατά τη διάρκεια του μαθήματος, ώστε τα παιδιά να μπορούν να εξασκήσουν επί τόπου τις δεξιότητες που έμαθαν.
Ο Kaisis εξήγησε ότι οι δεξιότητες και οι τεχνικές που διδάσκει στα παιδιά είναι οι ίδιες που διδάσκονται και στους ενήλικες.
"Διδάσκουμε στα παιδιά να αξιολογούν δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις και πώς να αντιδρούν σε αυτές", είπε. "Τους διδάσκουμε επίσης να αξιολογούν τα μοτίβα αναπνοής, να ανοίγουν τους αεραγωγούς, να καλούν σε βοήθεια και να βοηθούν όποιον έχει ανάγκη σε μια σωστή θέση."
Ο Kaisis άρχισε να εκπαιδεύει παιδιά πριν από 15 χρόνια, αλλά διευθύνει μαθήματα πρώτων βοηθειών εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.
"Είμαι ένας από τους παλαιότερους ανθρώπους που διδάσκουν μαθήματα πρώτων βοηθειών σε όλη την Ευρώπη, το κάνω από τα 17 μου χρόνια και τώρα είμαι πάνω από 60", είπε, προσθέτοντας ότι τα μαθήματα που πραγματοποιεί χωρίζονται σε τρεις διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες, δηλαδή για παιδιά ηλικίας τριών έως επτά ετών, οκτώ έως 12 ετών και 13 έως 16 ετών
"Δεν έχω χρεώσει ποτέ για κανένα από τα μαθήματά μου", είπε. "Απλά χαίρομαι που γνωρίζω ότι αυτό που κάνω μπορεί και βοηθάει ζωές."
Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail
Πηγή