Τι νέο υπάρχει

[Cyprus Mail] Διαμαρτυρίες καθώς ο Χριστοδουλίδης απονέμει χάρη σε 75 κρατούμενους (Ενημέρωση)...

feature-christodoulos-Authorities-have-struggled-to-control-mobile-phone-usage-in-the-prisons-...jpg

Η ένωση για την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων δήλωσε την Τρίτη ότι θα διαμαρτυρηθεί μετά την ανακοίνωση των 75 κρατουμένων που θα αποφυλακιστούν με χάρη από τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη

Οι ποινές των κρατουμένων θα μειωθούν στο ένα τέταρτο, αλλά εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί για αδικήματα διακίνησης και προμήθειας ναρκωτικών, σεξουαλικά αδικήματα, δολοφονίες και αδικήματα κακοποίησης παιδιών.

Ωστόσο, η ένωση για την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων δήλωσε ότι δόθηκε χάρη σε ορισμένους κρατούμενους που θα έπρεπε να είχαν εξαιρεθεί.

Η ένωση είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι τους είχαν κρατήσει στο σκοτάδι σχετικά με το αν ο νέος πρόεδρος θα επιμείνει στην παράδοση της απονομής αμνηστίας.

Μετά την ανακοίνωση, η ένωση δήλωσε ότι φαίνεται πως οι άνθρωποι που τελικά επιλέχθηκαν για να λάβουν προεδρική χάρη, επιλέχθηκαν με τρόπο "εντελώς αντίθετο" από ό,τι είχε συζητηθεί σε προηγούμενη κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο.

Οι κρατούμενοι επιλέχθηκαν "με βάση άλλα κριτήρια τα οποία κανείς δεν γνωρίζει", αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε την Τρίτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δικαιωμάτων Κρατουμένων και Αποφυλακισμένων, Άννα Αντωνίου

Στην επιστολή, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι ο Σύνδεσμος αποφάσισε να καλέσει τον κόσμο σε άμεση διαδήλωση με περισσότερες λεπτομέρειες να ανακοινώνονται αμέσως μετά.

Οι διαμαρτυρίες δεν θα σταματήσουν μέχρι να ακουστούμε, προστίθεται.

Τα άτομα εντός των Κεντρικών Φυλακών αντιμετωπίζονται με εξαιρετικά άδικο και άνισο τρόπο χωρίς να λαμβάνονται δεόντως υπόψη ή παράγοντες όπως το ιστορικό επανένταξης, οι προσωπικές ή οικογενειακές συνθήκες και οι συνθήκες των αδικημάτων που διαπράχθηκαν.

Αυτό δημιουργεί "τεράστιες διακρίσεις και ανεπανόρθωτη ζημιά σε όλους τους επηρεαζόμενους εντός και εκτός της Φυλακής, αναφέρει η ένωση στην επιστολή της.

"Παρά το γεγονός ότι ο γενικός αποκλεισμός όλων αυτών των κατηγοριών παραβιάζει όλες τις αρχές που θέλαμε ως ένωση να προστατεύσουμε, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι τελικά δεν εφαρμόστηκαν ούτε αυτές, καθώς υπάρχουν άτομα που ενώ θα έπρεπε να έχουν εξαιρεθεί, εντούτοις τους δόθηκε χάρη και μάλιστα αποφυλακίστηκαν.

Ο πρόεδρος μπορεί να απονέμει χάρη κάθε χρόνο σε γιορτές όπως η Πρωτοχρονιά, το Πάσχα, καθώς και στην επέτειο της Δημοκρατίας ή της εκλογής του προέδρου

Πριν από την ανακοίνωση, η ένωση είχε απειλήσει με μέτρα και διαμαρτυρίες από τους κρατούμενους και τις οικογένειές τους αν δεν τηρηθεί η παράδοση και φέτος.

"Τους τελευταίους δύο μήνες, το σωματείο μας προσπαθούσε να πάρει μια ξεκάθαρη απάντηση από τους αρμόδιους, αλλά δεν τα κατάφερε παρά τις γραπτές επιστολές, τα μηνύματα, τις υποσχέσεις και άλλες πληροφορίες μας", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 11 Μαρτίου

Την περασμένη Πέμπτη, εκπρόσωπος του σωματείου, μαζί με τον δικηγόρο τους Αλέξανδρο Κληρίδη, συμμετείχαν σε συνάντηση με τον προϊστάμενο του προεδρικού γραφείου Χαράλαμπο Χαραλάμπους, όπου συζήτησαν το θέμα εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης, η οποία τελικά έγινε την Τρίτη.


Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail

Πηγή

 
Πίσω
Κορυφή