Τι νέο υπάρχει

[CYPRUS MAIL] Βάζει τα δυνατά του...

diaspora-main-1.jpg

Ο PAUL LAMBIS συναντά έναν νεαρό Νοτιοαφρικανό Κύπριο που κάνει όνομα στα γήπεδα

[/P]

Τον Αύγουστο του 2023, ο Νοτιοαφρικανός αμυντικός Μάρκο Βεσελίνοβιτς υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την ΑΕΛ Λεμεσού στην πρώτη κατηγορία της Κύπρου, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην επαγγελματική του καριέρα.

Ο Βεσελίνοβιτς κατάλαβε ότι η μετακόμιση στην Κύπρο από τη Νότια Αφρική θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς μια επιτυχημένη ποδοσφαιρική καριέρα, φέρνοντάς τον πιο κοντά στον κόσμο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

"Έστειλα email στην Ακαδημία της ΑΕΛ Λεμεσού τον Ιούλιο του 2019 και μου πρόσφεραν την ευκαιρία να δοκιμαστώ ένα μήνα αργότερα", δήλωσε ο Βεσελίνοβιτς. "Πήρα μια πτήση για την Κύπρο για τα δοκιμαστικά και τους άρεσα, οπότε εντάχθηκα στην ομάδα U17 και πήρα την απόφαση να μην επιστρέψω στη Νότια Αφρική."

Βέβαια, ο Βεσελίνοβιτς αναγνωρίζει ότι η απόφασή του να μείνει στην Κύπρο δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την πλήρη υποστήριξη των γονιών του, δεδομένου ότι ήταν μόλις 16 ετών τότε.

Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την οικογένειά του και τη χώρα που γεννήθηκε, ο Βεσελίνοβιτς υποστήριξε ότι η μετακόμιση στην Κύπρο ήταν μάλλον απλή. "Όλοι οι προπονητές και οι συμπαίκτες μου ήταν εξαιρετικά χρήσιμοι στο να με εισάγουν στον μοναδικό τρόπο ζωής της Κύπρου, καθώς και να μου προσφέρουν υποστήριξη και καθοδήγηση στην πορεία."

Ο Βεσελίνοβιτς γεννήθηκε από Σέρβο πατέρα και Νοτιοαφρικανή Κύπρια μητέρα στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2003. Όπως όλοι οι Κύπριοι της διασποράς, ο Veselinovic θυμάται να περνάει μέρες με τα ξαδέρφια του στο σπίτι των παππούδων του, επηρεασμένος από την ελληνοκυπριακή του κληρονομιά και τις οικογενειακές παραδόσεις της. "Διδαχθήκαμε τις οικογενειακές αξίες, τον σεβασμό και το να μην τα παρατάμε ποτέ, που αποτελούν βασικές πτυχές της καθημερινότητάς μου και πιστεύω ότι με οδήγησαν εκεί που βρίσκομαι σήμερα."

Ο παππούς του Veselinovic από τη μητέρα του κατάγεται από το κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, ενώ η γιαγιά του από τη μητέρα του γεννήθηκε στη Λευκωσία- ωστόσο γνωρίστηκαν στη Νότια Αφρική. "Ο παππούς μου Άδωνις ήταν γνωστός ποδοσφαιριστής κατά τη δεκαετία του 1960 και έπαιζε στην ποδοσφαιρική ομάδα Corinthians στο Γιοχάνεσμπουργκ", δήλωσε στην Cyprus Mail. "Είχα το προνόμιο να παίξω για τον ίδιο ποδοσφαιρικό σύλλογο πολλά χρόνια αργότερα."[/I]Ο πατέρας του γεννήθηκε στη Σερβία, αλλά μετανάστευσε στη Νότια Αφρική τη δεκαετία του 1990. "Από μικρή ηλικία, ο πατέρας μου με ενθάρρυνε να παίξω ποδόσφαιρο, κάτι που αργότερα έγινε η θρησκεία μου."

Ο Βεσελίνοβιτς άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο σε ηλικία πέντε ετών και του άρεσαν ιδιαίτερα τα μαρκαρίσματα και οι κεφαλιές, "κάτι που μετουσιώθηκε στο στυλ παιχνιδιού που έχω σήμερα."

"Παρακολουθούσα τον πρώην Σέρβο επαγγελματία ποδοσφαιριστή Νεμάνια Βίντιτς, ο οποίος έπαιζε ως κεντρικός αμυντικός, και μου άρεσε ο τρόπος που μαρκάριζε και έδειχνε επιθετικότητα στον αγωνιστικό χώρο και φιλοδοξούσα να του μοιάσω."

Μετά τον πρώτο του επιτυχημένο αγώνα, την κατάκτηση του Galaxy Cup με την ακαδημία του Black Aces Football Club στη Νότια Αφρική σε ηλικία 12 ετών, ο Βεσελίνοβιτς θυμάται τον αντίπαλο προπονητή να τον πλησιάζει και να τον συγχαίρει για το ταλέντο του, "γεγονός που μου έδωσε το κίνητρο να φτάσω στα όριά μου και να δω πόσο μακριά θα μπορούσα να προχωρήσω στον κόσμο του ποδοσφαίρου."

Για πάνω από 15 χρόνια, ο Βεσελίνοβιτς έχει συνειδητοποιήσει τα πλεονεκτήματα του αθλήματος, τα οποία τον βοήθησαν να εξελιχθεί ως αθλητής. Το ποδόσφαιρο, σύμφωνα με τον ίδιο, διδάσκει συγκέντρωση και σεβασμό, εκτός από έναν υγιεινό τρόπο ζωής και το μέγεθος της πειθαρχίας που συνεπάγεται η σκληρή προπόνηση που απαιτεί το άθλημα. "Ως ποδοσφαιριστής, πρέπει να θεωρείς τους πάντες γύρω σου ισότιμους. Χωρίς αυτό, δεν μπορείς να κερδίσεις τίποτα. Έχεις πλεονέκτημα σε κάθε παιχνίδι αν όλοι οι παίκτες αποδίδουν καλά, ενώ συνεργάζονται ως ομάδα."

Ο Βεσελίνοβιτς αναγνωρίζει ότι οι ποδοσφαιριστές αντιμετωπίζουν ορισμένες προκλήσεις, όπως το συναισθηματικό άγχος και η απογοήτευση που έρχεται μετά από έναν ανεπιτυχή αγώνα, επηρεάζοντας την ψυχολογία και αφήνοντας έναν παίκτη να αναρωτιέται τι θα μπορούσε να είχε γίνει στον αγωνιστικό χώρο για καλύτερη απόδοση. "Όταν το ποδόσφαιρο είναι το πρωταρχικό σου πάθος, η ψυχική σου υγεία υποφέρει σημαντικά, ειδικά όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχες σχεδιάσει", δήλωσε.

Όσον αφορά την κληρονομιά του, ο Βεσελίνοβιτς αποδίδει στους γονείς του ότι δημιούργησαν ένα περιβάλλον γεμάτο με όλες τις κυπριακές και σερβικές παραδόσεις που βοήθησαν στη διαμόρφωση αυτού που είναι σήμερα. "Έχοντας φοιτήσει σε διάφορα σχολεία και ζώντας σε μια τόσο ποικιλόμορφη χώρα όπως η Νότια Αφρική, μου έμαθε να σέβομαι τις άλλες παραδόσεις και κουλτούρες και είμαι επίσης πολύ περήφανος για τη νοτιοαφρικανική μου κληρονομιά."

Ο Βεσελίνοβιτς είναι αυτή τη στιγμή δανεικός στην Ermis Aradippou FC στη Λάρνακα, που αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία της Κύπρου. "Αυτό θα μου δώσει περισσότερη εμπειρία όσον αφορά την ταχύτητα και τη δύναμη που απαιτούνται για να παίξω στην πρώτη κατηγορία, και έτσι είναι ένα σημαντικό βήμα για την προετοιμασία μου τόσο πνευματικά όσο και σωματικά για να παίξω στο υψηλότερο επίπεδο."

Είτε εκπροσωπήσει τη Νότια Αφρική είτε την Κύπρο διεθνώς μια μέρα, ο Veselinovic είναι αποφασισμένος να γίνει ο καλύτερος παίκτης που μπορεί να γίνει, με κίνητρο τα ίδια ιδανικά που τον έφεραν αρχικά στο νησί: να βάλει τον καλύτερό του εαυτό σε ένα άθλημα που ζει και αναπνέει με πάθος.

Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail

Πηγή

Πίσω
Κορυφή