Τι νέο υπάρχει

[CYPRUS MAIL] "Αυτή είναι η Κύπρος. Χρειαζόμαστε τα αυτοκίνητά μας!'...

Molos-without-cars-960x524.jpg

Στις 22 Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο. Αλλά μπορεί κανείς σε αυτό το νησί να τα καταφέρει χωρίς το όχημά του για 24 ώρες ρωτά η Alix Norman

Ο μέσος Έλληνας διανύει περίπου 2,8 χιλιόμετρα την ημέρα. Οι άνθρωποι στην Τουρκία περπατούν περισσότερο: περίπου 3,4 χιλιόμετρα την ημέρα. Οι Βρετανοί κάνουν 3,6 χιλιόμετρα, οι Ρώσοι 6 χιλιόμετρα και ένας κάτοικος της Κίνας περπατάει περίπου 6,2 χιλιόμετρα κάθε μέρα.

Στην Κύπρο, δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμοι αριθμοί. Αλλά είναι απίθανο να είναι υψηλοί: πρόκειται για ένα έθνος που λατρεύει τα αυτοκίνητά του! Πάνω από το 90% των Κυπρίων κατοίκων προτιμούν τα αυτοκίνητα από άλλους τύπους μετακίνησης. Και μια πρόσφατη έκθεση του δήμου Λευκωσίας αποκαλύπτει ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς ευθύνονται μόλις για το 3% των μετακινήσεων και τα ποδήλατα για το 1,5%. Όλα αυτά σημαίνουν ότι είναι απίθανο πολλοί από εμάς να δοκιμάσουν το παγκόσμιο γεγονός αυτής της Παρασκευής:

Κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου, χώρες σε όλο τον κόσμο ενθαρρύνουν τους αυτοκινητιστές να εγκαταλείψουν τα οχήματά τους για 24 ώρες για να αναδείξουν τα οφέλη της μειωμένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της μειωμένης κυκλοφοριακής συμφόρησης και μιας ασφαλέστερης κοινωνίας. Τώρα, όσον αφορά τη ρύπανση, η Κύπρος δεν είναι πολύ κακή: οι αστικές περιοχές μας καταγράφουν 13,8 μg/m3, λίγο πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, αλλά πολύ χαμηλότερα από τα 14,5 μg/m3 πριν από πέντε χρόνια. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι επίσης διαχειρίσιμη σε πολλές ώρες της ημέρας - εκτός αν υπάρχει μια προεδρική αυτοκινητοπομπή καθ' οδόν. Και οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν πρόσφατα κατά 20%. Παρόλα αυτά, θα ήταν μάλλον ωραίο να έχουμε μια ολόκληρη μέρα χωρίς αυτοκίνητα σε όλο το νησί. Αλλά είναι δυνατόν;

Μια φορά κι έναν καιρό, οι πρόγονοί μας πήγαιναν παντού με το δικό τους ατμόπλοιο. Αλλά σήμερα, δεν δουλεύουμε όλοι στα κοντινά χωράφια ή στο μαγαζί του χωριού, οπότε η καθημερινή μας μετακίνηση τείνει να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Υπάρχουν επίσης οι πιο γρήγοροι ρυθμοί ζωής, τα πολλαπλά ιδιαίτερα μαθήματα για τα παιδιά και τα σούπερ μάρκετ στην άλλη πλευρά της πόλης. Βάλτε και το μηνιαίο ταξίδι στο Ikea, και είναι εύκολο να υποστηρίξετε ότι η κατοχή αυτοκινήτου στην Κύπρο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Perhaps this is the reason the recent petition for once-a-month car-free Sundays in central Nicosia seems to have fallen through?

“Look, Χρειαζόμαστε τα αυτοκίνητά μας!", δηλώνει ο 34χρονος Ανδρέας, τραπεζίτης, ο οποίος υποδηλώνει ότι οι χρονικοί περιορισμοί είναι ο κύριος παράγοντας. "Πείτε μου πώς θα πηγαίνω κάθε μέρα από τη Λακατάμια στην Ακρόπολη χωρίς αυτοκίνητο; Και τι γίνεται με τις συναντήσεις μου στη Λεμεσό; Πρέπει να φτάσω εκεί εγκαίρως- ο μόνος τρόπος για να το κάνω αυτό θα ήταν με ταξί - αυτό είναι απλώς ένα αυτοκίνητο που κοστίζει ένα ημερομίσθιο!"

Ο Λεμεσιανός Γιώργος είναι επίσης απίθανο να μείνει χωρίς αυτοκίνητο από τις 22 Σεπτεμβρίου. Αλλά για αυτόν τον 44χρονο εργένη, το θέμα είναι περισσότερο η εμπειρία της οδήγησης. "Έχω μια Porsche Boxster, ένα Fiat 500 και μια vintage Jaguar που μου χάρισε ο μπαμπάς μου. Λατρεύω τα αυτοκίνητα, λατρεύω την οδήγηση. Δεν πρόκειται να το εγκαταλείψω αυτό ούτε για μια μέρα!"

Το ποσοστό ιδιοκτησίας αυτοκινήτων του George, όπως προκύπτει, δεν είναι υπερβολικά ασυνήθιστο. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η Κύπρος έχει 785 οχήματα ανά 1.000 κατοίκους και κατατάσσεται στη 12η θέση στη λίστα με τα κατά κεφαλήν αυτοκίνητα. Αλλά εξακολουθούμε να είμαστε πολύ κάτω από τη Μάλτα, το Γιβραλτάρ, το Γκέρνσεϊ, τον Άγιο Μαρίνο και το Λιχτενστάιν - όλες οι χώρες με περισσότερα αυτοκίνητα από τους κατοίκους!

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι περισσότερες από τις 10 πρώτες θέσεις είναι μικρά, γραφικά έθνη - μέρη που δεν είναι αρκετά μεγάλα για να δημιουργήσουν υποδομή δημόσιων μεταφορών, και πιθανότατα έχουν πολλά ενοικιαζόμενα οχήματα για τους επισκέπτες. Στο άλλο άκρο του φάσματος, βλέπουμε παράγοντες όπως η φτώχεια, η έλλειψη δρόμων και ο μεγαλύτερος αγροτικός πληθυσμός να παίζουν ρόλο: από τα 10 έθνη με τα λιγότερα κατά κεφαλήν αυτοκίνητα, όλα βρίσκονται στην Αφρική ή την Ασία

"Όταν μεγάλωνα στη Σρι Λάνκα, κανείς δεν είχε αυτοκίνητο", λέει η 61χρονη Sandya. "Όλοι περπατούσαμε. Κάποιοι πλούσιοι είχαν ποδήλατο. Στην Κύπρο περπατάω από το σπίτι της μαντάμ μου στον Στρόβολο στην πόλη κάθε Κυριακή για την εκκλησία και τους φίλους μου. Δεν είναι τίποτα."

Για κάποιους, βέβαια, το περπάτημα δεν αποτελεί επιλογή. Όσοι πρέπει να μεταφέρουν βαριά φορτία, να μετακινήσουν πολλά παιδιά ή έχουν επείγοντα ραντεβού, είναι λιγότερο πιθανό να δοκιμάσουν την επερχόμενη Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο. Και αρκετοί από εμάς δεν θα μπορούσαν να τα καταφέρουν χωρίς τα οχήματά τους για πολύ σοβαρούς λόγους υγείας

"Ο Θεός μας έδωσε πόδια για να περπατάμε", λέει ο 71χρονος κάτοικος Ορόκλινης Πέτρος. "Αλλά μας έδωσε και την εφευρετικότητα να εφεύρουμε τον τροχό, δόξα τω Θεώ. Μακάρι αυτοί οι οικολόγοι πολεμιστές να σκεφτόντουσαν αυτούς που τα γόνατά τους έχουν εγκαταλείψει πριν αρχίσουν να παραμιλούν για το περιβάλλον!"

Μετά υπάρχει και η εγγύτητα. Αν και οι περισσότερες πόλεις του νησιού είναι αρκετά συγκεντρωμένες (εκτός από τη Λεμεσό - αν ζεις στη μία άκρη της ακτογραμμής και εργάζεσαι στην άλλη, όλα συγχωρούνται!), πολλές από τις πιο απαραίτητες επιχειρήσεις έχουν μετακομίσει στα προάστια

"Πίσω στο Γιορκσάιρ, ζούσαμε σε ένα μικρό χωριό", λέει η 65χρονη κάτοικος της Πάφου Τζέμα. "Τα Boots, η WH Smith, η κλινική και το φαρμακείο - ήταν όλα στο κατώφλι σου. Μπορούσες να περάσεις μια εβδομάδα χωρίς να οδηγήσεις. Αλλά στην Κύπρο, δεν υπάρχει τέτοιος δρόμος. Έτσι, τις περισσότερες ημέρες, μπαίνεις στο αυτοκίνητο τουλάχιστον μία φορά για να πάρεις ό,τι χρειάζεσαι."

Και μετά, φυσικά, υπάρχει και το θέμα των δημόσιων συγκοινωνιών. Η Κύπρος μπορεί να μην έχει τα τρένα ή τα τραμ που είναι συνηθισμένα στις μεγάλες πόλεις του εξωτερικού. Έχουμε όμως λεωφορεία

"Ναι, αλλά δεν είναι μόνο αναξιόπιστα, είναι και ακριβά!" λέει ο Jack, ένας 24χρονος φωτογράφος. "Οι μισθοί σε αυτή τη χώρα είναι άθλιοι, και όταν τα περισσότερα χρήματά σου πηγαίνουν σε ενοίκιο και φαγητό, ακόμα και το εισιτήριο του λεωφορείου των 2 ευρώ ανά διαδρομή μπορεί να είναι απαγορευτικό. Και οι τιμές των αυτοκινήτων εδώ είναι τρελές- και να είχα την πολυτέλεια να αγοράσω ένα όχημα, πάλι δεν θα μπορούσα να πληρώσω τη βενζίνη."

"Και έτσι περπατάω", ανασηκώνει τους ώμους του. "40 λεπτά για να πάω στη δουλειά το πρωί, 40 λεπτά για να επιστρέψω το βράδυ. Νομίζω ότι εφόσον είσαι νέος, γυμνασμένος και ζεις σε μια πόλη, μπορείς να τα καταφέρεις. Αν και, για να είμαι ειλικρινής, αν είχα τη δυνατότητα να πηγαίνω με το αυτοκίνητο στη δουλειά, τότε αυτό θα έκανα. Κάθε μέρα. Ακόμα και την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο!"

Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail

Πηγή

Πίσω
Κορυφή