-
.
- English
Κρυμμένο στην Έγκωμη, μια από τις πιο κατοικημένες περιοχές της Λευκωσίας και ανάμεσα σε έναν αναπτυσσόμενο θύλακα εστιατορίων, το Tode Ti - ένα σεμνό αλλά φιλόξενο καταφύγιο που διαθέτει τους γαστρονομικούς θησαυρούς της ελληνικής μακεδονικής κουζίνας είναι ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της πρωτεύουσας.
Ομολογώ ότι η ανακάλυψη δεν ήταν μόνο δική μου. Με συνόδευε η έμπιστη συντροφιά μου για φαγητό, αλλά έμαθα για το μαγαζί μόνο χάρη σε ένα ζευγάρι συναδέλφων foodies, οι οποίοι μας προσκάλεσαν ευγενικά.
Μπαίνοντας στο Tode Ti, η ατμόσφαιρα απέπνεε μια γοητεία που θύμιζε ταβέρνα, χωρίς την πολύβουη φασαρία που χαρακτηρίζει τις περισσότερες κυπριακές ταβέρνες.
Αυτό που ακολούθησε ήταν μια απροσδόκητη απόλαυση, τουλάχιστον για έναν λάτρη του κρέατος όπως εγώ: μια βραδιά όπου, εκτός από ένα λήμμα, όλα τα πιάτα που βρέθηκαν στο τραπέζι ήταν χορτοφαγικά. Σίγουρα μια απόκλιση από τις προηγούμενες προτιμήσεις μου, η οποία όμως εξέπληξε ευχάριστα.
Οι πρωταγωνιστές ήταν αναμφίβολα τα ορεκτικά. Ο πουρές φάβας Σαντορίνης, που συνδυάστηκε αρμονικά με ντομάτες κονφί και σπιτικό ψωμί, κέρδισε το ομόφωνο χειροκρότημά μας, προκαλώντας μια γρήγορη παραγγελία για δεύτερο πιάτο, που αμέσως καταβροχθίστηκε.
Εξίσου αξέχαστες ήταν οι αποχρώσεις του χούμους με καπνιστή μελιτζάνα και καρύδια, ξυπνώντας μακρινές αναμνήσεις από ένα θυμίζον ρουμανικό πιάτο, αν και με μια διαφορετική, ελαφρώς βαρύτερη και πιο σκορδάτη πινελιά.
Αλλά το αποκορύφωμα των ορεκτικών ήρθε με τη μορφή του μπουγιουρντί, μιας ζωηρής απόδοσης του ντιπ με ψητή φέτα από τη μικρασιατική κουζίνα. Οι φλογερές, αλλά κάπως διακριτικές γεύσεις του ενθουσίασαν όλους στο τραπέζι, διεκδικώντας τον τίτλο του αγαπημένου της βραδιάς.
Περιηγούμενοι στο μενού, βιώσαμε στη συνέχεια την απροσδόκητη γοητεία των λουκουμάδων ντομάτας, που συνοδεύονταν από ένα δροσιστικό ντρέσινγκ γιαουρτιού. Εκτός από τη σύντροφό μου, που τυπικά αποστρέφεται τις ντομάτες, όλοι υποκύψαμε στην πρωτοτυπία του πιάτου.
Ωστόσο, δεν πέτυχαν όλες οι συμμετοχές. Η φλογέρα μανιταριών, μια παραδοσιακά ψημένη ζύμη, που αντί για τηγανητή σερβίρεται, με άφησε να νοσταλγώ περισσότερο βάθος στη γεύση, πράγμα σπάνιο όταν πρόκειται για μανιτάρια.
Το σαγανάκι, τηγανητή γραβιέρα, επίσης δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει ιδιαίτερα. Αλλά όταν μπορείτε να βρείτε σαγανάκι σχεδόν σε κάθε ταβέρνα στην Κύπρο και στην Ελλάδα, το άφησα να περάσει έτσι.
Μόνο ένα κυρίως πιάτο κόσμησε το τραπέζι μας, ένα orzotto με μοσχάρι. Ενώ το ίδιο το κρέας ήταν μια τρυφερή απόλαυση, μια πιο πλούσια βάση ντομάτας ή ένα μείγμα από πρόσθετα μπαχαρικά θα μπορούσε να αναβαθμίσει το πιάτο. Ωστόσο, σε εκείνο το σημείο ήμουν ήδη αρκετά χορτάτος
Συνολικά, ένα μάλλον υπέροχο δείπνο έξω, έχω μια αδυναμία στην "πολίτικη κουζίνα". Ανυπομονώ να ξαναπάω, ίσως το καλοκαίρι τρώγοντας στο ύπαιθρο στην υπέροχη βεράντα με ένα ποτήρι ρετσίνα.
VITAL STATISTICS
SPECIALTY Northern Greek/Macedonian food
WHERE Tode Ti, Οδυσσέως Ανδρούτσου 24Α, Έγκωμη, Λευκωσία
WHEN Tuesday to Thursday 6-11pm, Friday and Saturday 1-11pm, Sunday 1-6pm, Monday closed
HOW MUCH €5-8 για ορεκτικά, €10-15 για κυρίως πιάτα, €6-8 για επιδόρπια
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 96 620574
Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail
Πηγή