-
.
- English
Spoiler alert, πρόκειται να διαβάσετε πολλούς επαίνους και σχεδόν καθόλου κριτική
Όσον αφορά εμένα, το Kritamo που άνοιξε πρόσφατα στον Στρόβολο, το οποίο αντικατέστησε την παλιά ταβέρνα Στου Κυριάκου, είναι βέβαιο ότι θα γίνει ένα από τα καλύτερα και πιο δημοφιλή εστιατόρια της πρωτεύουσας και είναι ήδη μια ανάσα φρέσκου αέρα σε μια περιοχή που συνήθως δεν συνδέεται με καλό φαγητό, τουλάχιστον για μένα.
Το όνομα Kritamo προέρχεται από το λατινικό crithmum maritimum, που σημαίνει βραχώδες σαμπούκο, ένα αρχαίο και εξαιρετικά πολύτιμο βότανο, που χρησιμοποιούνταν εκτενώς από τους μεσογειακούς λαούς ανά τους αιώνες
Το μαγαζί σερβίρει παραδοσιακά κυπριακά πιάτα με μια λεπτή αλλά αρκετά ξεχωριστή ελληνική πινελιά. Και σε αντίθεση με τη συνηθισμένη ταβέρνα κάποιου, εστιάζει στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.
Περνάμε στο φαγητό. Τέσσερις σε ένα τραπέζι σήμαινε ότι μπορούσαμε να παραγγείλουμε περισσότερα και να τα μοιραστούμε, το αγαπημένο μου πράγμα όταν τρώω έξω
Ξεκινήσαμε με μερικά ορεκτικά, δηλαδή βραστό χαλούμι με μαρμελάδα ντομάτας, τηγανητά μπαστουνάκια κολοκυθιού συνοδευόμενα από μια φρέσκια σάλτσα με βάση το γιαούρτι και πουρέ φάβας με πορτοκάλι και... κρίταμο!
Το τελευταίο ήταν μια αποκάλυψη, αποδείχτηκε ότι το βότανο είναι αρκετά δυνατό και είχε περισσότερη γεύση από την αναμενόμενη, η οποία ταίριαζε τέλεια με τη λεπτή φάβα και το πορτοκάλι.
Το βράσιμο του χαλούμι σήμαινε ότι το τυρί έχασε τη χαρακτηριστική του υφή, αλλά η μαρμελάδα ντομάτας το αναπλήρωσε έξοχα, ενώ τα μπαστουνάκια κολοκυθιού μου θύμισαν ευτυχώς αυτά που δοκίμασα κάποτε στο Smith & Wollensky στη Νέα Υόρκη, μια ανάμνηση που με γέμισε χαρά.
Τα κυρίως πιάτα περιλάμβαναν ένα orzotto με μοσχαρίσια μάγουλα, caserecce με φρέσκα μανιτάρια και ένα από τα πιο αγαπημένα μου ελληνικά πιάτα, το spetsofai, ένα ταπεινό στιφάδο με λουκάνικο και πιπεριά. Αυτό το πιάτο περιείχε επίσης μια γενναιόδωρη ποσότητα πράσου, η οποία εξισορροπούσε τις κατά τα άλλα έντονες γεύσεις του πιάτου.
Το orzotto, ένα δημοφιλές στοιχείο στα περισσότερα σύγχρονα ελληνικά και κυπριακά εστιατόρια στις μέρες μας, ταίριαζε τέλεια με τα μοσχαρίσια μάγουλα, τρυφερά και λιωμένα στο στόμα. Από την άλλη πλευρά, το caserecce μανιταριών (ένα ασυνήθιστο είδος ζυμαρικών) δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μου. Τίποτα κακό, φυσικά, αλλά τους έλειπε το τσίμπημα.
Τέλος, οι γλυκατζήδες συνταξιδιώτες μου ήθελαν επιδόρπιο. Ένα παραδοσιακό κομμάτι πορτοκαλόπιτας ή ένα κομμάτι "εκμέκ", μια σιροπιαστή πουτίγκα ψωμιού που χρονολογείται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, θα σας κάνει να τελειώσετε δυνατά.
Έφυγα από το μαγαζί αναρωτώμενος πώς μερικές φορές χρειάζονται πολύ λίγα πράγματα για να απογειώσουν τόσο ένα μέρος όσο και ένα πιάτο.
Το Kritamo, με τις ανατροπές, τις επαναλήψεις και την πρωτοτυπία του, το καταφέρνει και ανυπομονώ να ξαναπάω!
VITAL STATISTICS
SPECIALTY Κυπριακή-Ελληνική κουζίνα
ΠΟΥ Kritamo, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, Στρόβολος, Λευκωσία
ΠΟΥ 7μμ-μεσάνυχτα Δευτέρα έως Σάββατο, κλειστά την Κυριακή
ΠΟΣΟ €3.50-6 για ορεκτικά, €10-30 για κυρίως πιάτα, €6-10 για επιδόρπια
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 22 497539
Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα και/ή της Cyprus Mail
Πηγή