Τι νέο υπάρχει

[CYPRUS MAIL] Αναπτύσσοντας φιλίες πέρα από το χάσμα...

365586384_7175331305814972_3696585978236167789_n-960x720.jpg

Της Λιάνας Λιου Ιωαννίδη

Ένα πρόγραμμα στην Κύπρο φέρνει κοντά Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους για να οικοδομήσουν μαζί ένα ειρηνικό μέλλον

Το Κυπριακό Πρόγραμμα Φιλίας, επίσης γνωστό ως Δημιουργία Φιλίας για την Ειρήνη (CFP), φέρνει κοντά πάνω από 100 Κύπριους εφήβους κάθε χρόνο για μια σειρά προγραμμάτων οικοδόμησης της ειρήνης που λαμβάνουν χώρα σε όλο το νησί και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έχει τις ρίζες του στο Πρόγραμμα Παιδικής Φιλίας στη Βόρεια Ιρλανδία, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 έφηβοι κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων λειτουργίας του. Σήμερα δραστηριοποιείται στην Κύπρο και στη Μέση Ανατολή (Ισραήλ και Παλαιστίνη), φέρνοντας κοντά νέους από διαιρεμένες κοινότητες για να σπάσουν τα υπάρχοντα εμπόδια και να καλλιεργήσουν φιλίες πέρα από το χάσμα.

Στα τέσσερα χρόνια μου στην οικογένεια της CFP έχω παρακολουθήσει προγράμματα οικοδόμησης της ειρήνης στο Τρόοδος, στον Κορμακίτη, στο Στρασβούργο (Euroscola) και στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Μέσα από αυτά τα προγράμματα είχα την απίστευτη τύχη να αποκτήσω μια εκπαίδευση παγκόσμιας κλάσης για την ειρήνη- από ένα μάθημα δημόσιας ομιλίας στο Μέριλαντ από τον πρώην επίτροπο INS του πρώην προέδρου Μπους James W Ziglar μέχρι εργαστήρια στο Τρόοδος για την ταυτότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αρνητική και τη θετική ειρήνη. Οι εμπειρίες μου περιλάμβαναν επίσης ανοιχτές συζητήσεις με διακεκριμένους διπλωμάτες, όπως μέλη της Βουλής στην Ουάσιγκτον, ευρωβουλευτές, τον αναπληρωτή Βρετανό Ύπατο Αρμοστή και τον πρώην Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, κατά τη διάρκεια των οποίων είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ερωτήσεις σχετικά με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, τον μετα-αποικιακό αγώνα της Κύπρου και τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά.

Αλλά αυτές οι συναντήσεις δεν ήταν μόνο για τους σπασίκλες της πολιτικής, μαζί μου σε αυτά τα προγράμματα ήταν έφηβοι με φιλοδοξίες καριέρας που κυμαίνονταν από τον αθλητισμό μέχρι τις ανθρωπιστικές και επιστημονικές επιστήμες. Αυτό που μας ένωσε ήταν η ανθρώπινη εκπαίδευση που προσέφερε η CFP, όπου είχαμε τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε την ιστορία του νησιού και των οικογενειών μας, αναπτύσσοντας παράλληλα δεξιότητες κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας που θα μας συνοδεύουν για το υπόλοιπο της ζωής μας.

Μαζί με μια παγκόσμιας κλάσης εκπαίδευση για την ειρήνη, η CFP μου έδωσε ένα άλλο δώρο για όλη μου τη ζωή: την ευκαιρία να γνωρίσω και να έρθω κοντά με απίστευτους ανθρώπους και να χτίσω φιλίες που θα κρατήσουν για πάντα. Δεν μπορώ παρά να χαμογελάσω όταν θυμάμαι τους Αμερικανούς οικοδεσπότες γονείς μου και την αγάπη που μοιράζονταν ο ένας για τον άλλον και για το ότι έκαναν το σπίτι τους δικό μας. Θυμάμαι τις νύχτες με το Τουρκοκύπριο ζευγάρι μου, την Defne, όταν ξενυχτούσαμε βλέποντας τηλεοπτικές σειρές ή κάνοντας καραόκε στο υπόγειο ή μιλώντας για τα όνειρά μας, τους έρωτές μας και τις οικογένειές μας- ακόμη και όλα την ίδια νύχτα!

Στο μήνα που μείναμε στο σπίτι τους στο Maryland, ο David και η Rita δημιούργησαν μια ζεστή διαμονή για εμάς. Μας έμαθαν πώς να ράβουμε ένα στρώμα και να ψήνουν μια τούρτα που περνούσε από γενιά σε γενιά για τα γενέθλια της Defne, μας πήγαν στις εκκλησίες τους και μας οδήγησαν στην Ουάσινγκτον για να δούμε τα αξιοθέατα. Η δική τους ιστορία ως ζευγάρι Προτεσταντών και Καθολικών υπογράμμισε αυτό για το οποίο εργάζεται η CFP- την ανάγκη να αποδομηθούν τα τείχη των στερεοτύπων και των αφηγήσεων που προβάλλουν μίσος και υπάρχουν σε κάθε μικρό και μεγάλο νησί του κόσμου μας.

Πιο κοντά στην πατρίδα μου, η καρδιά μου ραγίζει λίγο καθώς θυμάμαι τις ιστορίες που διηγήθηκαν οι μαρωνίτικες οικογένειες στον Κορμακίτη και οι συγγενείς των αγνοουμένων- με πόση ζεστασιά και ενσυναίσθηση μοιράστηκαν τις ιστορίες τους για τον ισόβιο πόνο και τις ελπίδες τους για ένα διαφορετικό μέλλον για τη γενιά μας.

Δεν μπορώ να περιγράψω τι σημαίνει για μένα το γεγονός ότι σε αυτά τα τέσσερα χρόνια περιβάλλομαι από τις απίστευτες γυναίκες που ηγούνται της ΚΑΠ και άλλων ειρηνευτικών προσπαθειών- γυναίκες που αρνήθηκαν να χωρέσουν στις εικόνες των εγχειριδίων και ηγήθηκαν ενεργά της ειρηνευτικής διαδικασίας. Όταν τα σχολεία παρελαύνουν μπροστά μας όλους αυτούς τους πολιτικούς και στρατιωτικούς εθνικούς ήρωες - όλοι άνδρες - μειώνουν το ρόλο των γυναικών στην ιστορία μας σε απλά ασπρόμαυρες εικόνες πόνου.

Μέσω της CFP μπόρεσα να βρω την ταυτότητα και τη φωνή μου ως Κύπρια changemaker- λαμβάνοντας εκπαίδευση, θάρρος και δικοινοτική ενσυναίσθηση και κατανόηση που απαιτούνται για να είμαι μέρος της οικοδόμησης ενός διαφορετικού μέλλοντος. Καθώς χιλιάδες Κύπριοι, Ισραηλινοί, Παλαιστίνιοι και Ιρλανδοί νέοι έχουν έρθει σε επαφή και έχουν λάβει μια εκπαίδευση που τους άλλαξε τη ζωή, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε, να σταματήσουμε να διδάσκουμε τα παιδιά να αναζητούν ένα μέλλον παρασυρόμενα από τις ανοιχτές πληγές του παρελθόντος. Σε έναν κόσμο που εξοργίζεται από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, ο μόνος τρόπος για να οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον είναι να δώσουμε σε κάθε παιδί μια εκπαίδευση που να πιστεύει στην ειρήνη.

ΟΔΗΓΟΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2024

Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι αυτές του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail

Πηγή

Πίσω
Κορυφή