Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης παραιτήθηκε την Κυριακή εν μέσω εικασιών ότι θα θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2023.
"Η παραίτησή μου είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων και απόψεων, δημόσιων ή μη, που έλαβαν χώρα πρόσφατα και αναπόφευκτα και δυστυχώς επηρεάζουν το σοβαρό έργο της κυβέρνησης", ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης σε ανακοίνωσή του.
Έχει εμπλακεί στην εσωκομματική πολιτική του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος, του ΔΗΣΥ, ο ηγέτης του οποίου, Αβέρωφ Νεοφύτου, έχει αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος το επόμενο διάστημα
Ο Χριστοδουλίδης επιδιώκει ευρύτερη στήριξη και δεν θέλει να περάσει από κομματικές διαδικασίες του ΔΗΣΥ.
"Η ενεργοποίηση των εσωκομματικών διαδικασιών για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023, πολύ περισσότερο από ένα χρόνο πριν, επηρεάζει αρνητικά τις προκλήσεις που καλούμαστε ως κράτος και κοινωνία να διαχειριστούμε."
Ο 48χρονος διπλωμάτης καριέρας ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά την ανάληψη της θέσης τον Μάρτιο του 2018 επί της δεύτερης διακυβέρνησης του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη
Ο πρώην ηγέτης του ΔΗΣΥ Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για τρίτη θητεία.
Η παραίτησή του - η οποία έγινε αποδεκτή από τον Αναστασιάδη - ισχύει από τις 11 Ιανουαρίου μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον ομόλογό του του Κουβέιτ Ahmed Nasser Al-Mohammed Al-Sabah.
Η παραίτηση του Χριστοδουλίδη ήταν αναμενόμενη καθώς οι εικασίες για την υποψηφιότητά του στην προεδρική κούρσα του επόμενου έτους έχουν ενταθεί, αν και ο ίδιος δεν έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση.
"Ειλικρινά δηλώνω ότι θα με ενδιέφεραν οι προεδρικές εκλογές του 2023, ειδικά αν η υποψηφιότητά μου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερες συνεργασίες.
"Για τους λόγους που αναφέρθηκαν...δεν είναι ακόμη καιρός για οποιεσδήποτε αποφάσεις.
"Γι' αυτό και δεν έχω δείξει μέχρι στιγμής κανένα προσωπικό ενδιαφέρον για τις προεδρικές εκλογές."
Ο έμπειρος πολιτικός Ιωάννης Κασουλίδης, 73 ετών, προκάτοχος του Χριστοδουλίδη στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, προκρίνεται να τον αντικαταστήσει
Ο Κασουλίδης, πρώην ευρωβουλευτής, διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών για 11 χρόνια (1997-2003, 2013-2018).
Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Financial Mirror
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Financial Mirror
Πηγή