Τι νέο υπάρχει

[Financial Mirror] Μικρά βήματα μετά την υποδοχή των ηγετών

imagew-2021-12-15T100741.174.jpg

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Κόλιν Στιούαρτ παρέθεσε δεξίωση στους Κύπριους ηγέτες στη νεκρή ζώνη για να ξεπαγώσει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, υπενθυμίζοντάς τους ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει προσωπικό συμφέρον να αρθεί το αδιέξοδο.

Την περασμένη εβδομάδα έφτασε στο νησί ο Καναδός Κόλιν Στιούαρτ, διαδεχόμενος την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκαν για τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη σε τριμερή συνάντηση που διοργάνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Ήταν η πρώτη φορά που συναντήθηκαν μαζί σε συνάντηση στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέμεινε για λιγότερο από μία ώρα στη δεξίωση της Τρίτης, αφού συναντήθηκε με τους Stewart και Tatar

Ο Stewart τόνισε επίσης το προσωπικό ενδιαφέρον του Γκουτέρες για το Κυπριακό, ενώ εξήρε τα επιτεύγματα των τεχνικών επιτροπών.

"Βασιζόμαστε σε εσάς να συνεχίσετε να πιέζετε τους ανθρώπους σας να λύσουν αυτά τα μικρά προβλήματα που επηρεάζουν πραγματικά την καθημερινή ζωή των Κυπρίων", είπε, απευθυνόμενος στον Αναστασιάδη και τον Τατάρ σε χαιρετισμό του.

Ο Στιούαρτ μίλησε για τον χώρο που επιλέχθηκε για τη δεξίωση στο ξενοδοχείο Ledra Palace, σημειώνοντας ότι είναι "ένα πολύ ιστορικό μέρος."

"Μου φαίνεται πολύ συμβολικό για το κόστος της σύγκρουσης όταν βλέπουμε πώς πρέπει να έμοιαζε αυτό το μέρος."

"Είναι μεγάλη μου τιμή που σας έχουμε εδώ μαζί μας και καταλαβαίνω ότι είναι η πρώτη φορά που βρεθήκατε μαζί εδώ στο νησί, οπότε είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για εμάς να σηματοδοτήσουμε το τέλος του έτους και να σας έχουμε όλους μαζί.

"Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και συνεχίζω το καλό έργο της προκατόχου μου Ελισάβετ και υποστηρίζω αυτό που ξέρω ότι είναι ένας πολύ σημαντικός σκοπός για τον Γενικό Γραμματέα, και αυτό είναι να υποστηρίξω και τους δύο ηγέτες στην εξεύρεση ενός αμοιβαία αποδεκτού δρόμου προς τα εμπρός.

"Ξέρω ότι είναι σημαντικό γι' αυτόν προσωπικά, όπως έχει αποδείξει τον περασμένο χρόνο μέσω των άτυπων συναντήσεων που φιλοξένησε στη Γενεύη τον Απρίλιο και στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, και ξέρω ότι υπολογίζει σε μένα να κάνω ό,τι μπορώ για να υποστηρίξω τις προσπάθειές σας.

"Πρέπει να παρηγοριόμαστε με μικρά επιτεύγματα, αλλά έχω εντυπωσιαστεί πολύ από όσα με ενημέρωσαν για το έργο των τεχνικών επιτροπών.

"Τον περασμένο χρόνο, η Τεχνική Επιτροπή για την υγεία κατέληξε σε συμφωνία για την επαναλειτουργία όλων των σημείων διέλευσης... νομίζω ότι αυτό ήταν πολύ σημαντικό... η εναρμόνιση των πρωτοκόλλων COVID"

.

Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Financial Mirror
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι αυτές του συγγραφέα και/ή της Financial Mirror

Πηγή

Πίσω
Κορυφή