Τι νέο υπάρχει

[CYPRUS MAIL] Τα καλύτερα βιβλία του 2023...

• Εκκινητής νήματος News
  • Ημερομηνία έναρξης
book-1-960x295.jpg

Γράφει ο Σίμος Δημητρίου

Ο τίτλος αυτού του άρθρου είναι προφανώς ψέμα. Δεν ξέρω ποια είναι τα καλύτερα βιβλία του 2023. Έχω όμως κάποια βιβλία που, όταν ανατρέχω στη λίστα με τους τίτλους που επεξεργάστηκα τη χρονιά που πέρασε, με κάνουν να λυπάμαι που πρέπει να διαβάζω ένα νέο βιβλίο κάθε εβδομάδα, γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν έχω ποτέ χρόνο να ξαναδιαβάσω τίποτα. Ιδού, λοιπόν, η λίστα με τα βιβλία που εύχομαι να μπορούσα να ξαναδιαβάσω το 2024.

Big Swiss της Jen Beagin

[/P]

Το βιβλίο που πυροδότησε την ερωτική μου σχέση με την Jen Beagin, το Big Swiss αφηγείται την ιστορία της Greta, μιας μεταγραφεύτριας σεξοθεραπείας, η οποία παθαίνει εμμονή με τη φωνή ενός πελάτη της θεραπεύτριας και αφήνει πίσω της κάθε έννοια επαγγελματικής δεοντολογίας για να κυνηγήσει αυτή την εμμονή. Ίσως το πιο αστείο βιβλίο που διάβασα όλη τη χρονιά, από μια συγγραφέα της οποίας το ευαίσθητο και αιχμηρό πνεύμα ανυπομονώ να διαβάσω κι άλλο.

Chain Gang All Stars του Nana Kwame Adjei-Brenyah

[/P]

Το Chain Gang All Stars είναι ένα ψυχαγωγικό franchise στο οποίο καταδικασμένοι εγκληματίες υπογράφουν για να παλέψουν με άλλους κατάδικους μέχρι θανάτου προς τέρψιν των θαυμαστών τους. Το μυθιστόρημα του Adjei-Brenyah κάνει τον αναγνώστη συνένοχο στη φρίκη καθώς τον κάνει να πιστέψει στον θρίαμβο της αγάπης. Γράφοντας κάτι αριστουργηματικό και συχνά καυστικά αστείο, ο Adjei-Brenyah μας υπενθυμίζει ότι είμαστε όλοι ικανοί για ανάλγητη αποβλάκωση, αλλά και για τρυφερότητα και κατανόηση."

Crook Manifesto του Colson Whitehead

[/P]

Όταν ο Ray Carney, συνταξιούχος κλεπταποδόχος και αφοσιωμένος οικογενειάρχης, υπόσχεται στην έφηβη κόρη του εισιτήρια για να δει τους Jackson 5 στο Madison Square Garden, στήνει άθελά του τον εαυτό του για μια επιστροφή στη διεφθαρμένη ζωή που νόμιζε ότι είχε αφήσει πίσω του. Στην ακόμα καλύτερη συνέχεια του Harlem Shuffle, ο Γουάιτχεντ παρουσιάζει μια διαφορετική εποχή της διαφθοράς της Νέας Υόρκης που συνδέεται με τον Κάρνεϊ και τον βετεράνο εγκληματία Πέπερ, το πιο θεαματικό δημιούργημα του Γουάιτχεντ και έναν από τους αγαπημένους μου χαρακτήρες.

Old God's Time του Σεμπάστιαν Μπάρι[/B]

"Οι άνθρωποι υπέμειναν φρικαλεότητες και μετά δεν μπορούσαν να μιλήσουν γι' αυτές. Οι αληθινές ιστορίες του κόσμου βυθίζονταν στη σιωπή", σκέφτεται ο Τομ Κετλ, ο συνταξιούχος αστυνομικός του οποίου ο εσωτερικός μονόλογος αποτελεί την ουσία του Old God's Time. Μέσα από τον Kettle, ο Sebastian Barry εξερευνά με συγκινητικό τρόπο τις σιωπές που προκύπτουν από το τραύμα, από τον έρωτα και από τη σύγκρουση αυτών των δύο.

Ρομαντική κωμωδία του Curtis Sittenfeld

"Ένοχη απόλαυση" είναι πραγματικά μια πολύ ανόητη φράση. Σίγουρα θα πρέπει όλοι μας να απολαμβάνουμε απλώς την απόλαυση των πραγμάτων επειδή η απόλαυση των πραγμάτων είναι υπέροχη; Τέλος πάντων, αν τυχαίνει να είστε κάποιος που μπορεί να έχει χαρακτηρίσει τις ρομαντικές κωμωδίες ως ένοχη απόλαυση, ή ακόμα και κάποιος που δηλώνει ότι απεχθάνεται τις ρομαντικές κωμωδίες (δεν θα πιστέψω ποτέ ότι δεν λέτε ψέματα για να φανείτε κουλ), τότε η αυτοσυνείδητη ερωτική ιστορία της Ρομαντικής Κωμωδίας ανάμεσα σε έναν συγγραφέα κωμωδίας και έναν ποπ σταρ που δεν παίζει στην ίδια κατηγορία είναι μάλλον για εσάς.

Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail

Πηγή

Πίσω
Κορυφή