-
.
- English
Ο καθηγητής και ακτιβιστής Hubert Faustmann λέει στους ανθρώπους αυτά που δεν θέλουν να ακούσουν για το Ισραήλ-Γάζα, τη Ρωσία-Ουκρανία - και το Κυπριακό. Όπως λέει στον ΘΕΟ ΠΑΝΑΓΙΔΗ, δουλεύει καλύτερα όταν όλοι είναι θυμωμένοι μαζί του
Ο Hubert Faustmann είναι ένας δυναμίτης. "Μιλάω πολύ γρήγορα, κινούμαι πολύ γρήγορα", παραδέχεται, κάνοντας παύσεις για περιστασιακές γουλιές φραπέ. "Πάντα ήμουν επίσης, νομίζω, ένας πολύ μεσογειακός Γερμανός. Δεν φαίνομαι Γερμανός. Πριν γκριζάρω είχα σκούρα μαλλιά, οπότε έμοιαζα με Ιταλό, Γάλλο...". Οι μαθητές του, υποθέτω, τον εκτιμούν αφάνταστα. (Είναι καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας). Οι πολιτικοί - έτσι λέει - είναι λιγότερο ενθουσιασμένοι, κυρίως επειδή επιμένει να τους λέει πράγματα που δεν θέλουν να ακούσουν. Γενικά, τον πιάνει η μύτη του κόσμου, ειδικά όταν πρόκειται για το Κυπριακό. "Η ατάκα μου ήταν πάντα "Αν μια από τις δύο πλευρές σε συμπαθεί, μάλλον έχεις κάνει κάτι λάθος"... Αν και οι δύο πλευρές είναι δυσαρεστημένες, έχεις πιθανότητες να έχεις δίκιο!"
Δεν είναι μόνο το Κυπριακό, αν και είναι και αυτό- συναντιόμαστε στη Στέγη Συνεργασίας στη νεκρή ζώνη, έναν σημαντικό χώρο για το ακτιβιστικό του έργο. Εκεί συνήθιζε να φέρνει κοντά Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ακαδημαϊκούς μετά το σχέδιο Ανάν, ως πρόεδρος μιας οργάνωσης που ονομάζεται Cyprus Academic Forum. Σχετίζεται επίσης με αυτό που ο ίδιος αποκαλεί "δεύτερη δουλειά" του, τη διοργάνωση σεμιναρίων και την ανάθεση εκθέσεων ως διευθυντής του κυπριακού γραφείου του Ιδρύματος Friedrich Ebert. Αλλά δεν είναι μόνο το Κυπριακό - είναι επίσης, για παράδειγμα, το διδακτικό του έργο (είναι, διαβεβαιώνει περισσότερες από μία φορές, "ένας από αυτούς τους ακαδημαϊκούς που αγαπούν τη διδασκαλία"), όπου η όρεξή του για ειλικρινή, ζωντανή συζήτηση μπορεί να γίνει ναρκοπέδιο στο σημερινό κλίμα.
"Ποτέ στη ζωή μου δεν είχα τόσους πολλούς φοιτητές στην τάξη μου που να έχουν επηρεαστεί από τη σύγκρουση. Ρώσοι, Ουκρανοί, δύο Παλαιστίνιοι Ισραηλινοί και ένας Ισραηλινός Εβραίος, στην τάξη μου". Τα μαθήματά του περιλαμβάνουν τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία και τη Μέση Ανατολή από το 1945 και μετά, οπότε οι αναφορές στους σημερινούς πολέμους είναι αναπόφευκτες- είναι ένα τεντωμένο σχοινί, "γιατί προφανώς και εγώ ο ίδιος έχω ισχυρές θέσεις". Η ειλικρίνεια βοηθάει: "Όταν μπαίνω σε μια τάξη, στην πρώτη μου τάξη, τους το λέω πάντα: Είμαι λευκός, ετεροφυλόφιλος, ηλικιωμένος, άνδρας, Δυτικογερμανός, υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, φιλελεύθερος. Και αυτή είναι η προπαγάνδα μου - και το πιο ειλικρινές πράγμα που μπορώ να κάνω για εσάς είναι να σας πω από πού προέρχομαι, ποιες αξίες διαμορφώνουν τη διδασκαλία μου. Επειδή η διδασκαλία δεν είναι ουδέτερη. Και η ιστορία δεν είναι ουδέτερη, και η πολιτική δεν είναι ουδέτερη". Βοηθάει επίσης το γεγονός ότι είναι συνήθως σε θέση - έτσι ισχυρίζεται - να πάρει θέση κάπου στη μέση, έτσι για παράδειγμα μπορεί να δει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια πραγματική σύγκρουση μεταξύ της σφαίρας επιρροής της Ρωσίας (που απειλείται από την επέκταση του ΝΑΤΟ) και του δικαιώματος αυτοδιάθεσης της Ουκρανίας. "Αλλά προφανώς είμαι υπέρ της Ουκρανίας. Δεν μου αρέσει η ρωσική εισβολή, δεν μου αρέσουν οι δικτατορίες. Δεν μου αρέσει αυτό που συμβαίνει στη Ρωσία. Αλλά έχω μεγάλη - ja, ein Moment! - μεγάλη ενσυναίσθηση για τους Ρώσους φοιτητές μου, τους οποίους αγαπώ."
Αυτό το αδέσποτο ξέσπασμα γερμανικών απευθύνεται στην οκτάχρονη κόρη του, η οποία μας επισκέπτεται για λίγο πριν φύγει με έναν μικρόσωμο αρσενικό φίλο της. Είναι μια "κόρη-δύναμη", εξηγεί με ένα μεγάλο γέλιο, εξαντλητικά γεμάτη ενέργεια (σκέψεις ότι τα μήλα δεν πέφτουν μακριά από τα δέντρα περνούν από το μυαλό μου). "Την αγαπώ πάρα πολύ, αλλά είναι πολύ δύσκολη!" Το να έχει ένα οκτάχρονο παιδί δεν είναι πολύ συνηθισμένο για έναν 58χρονο μπαμπά (ο Hubert έχει επίσης έναν πολύ μεγαλύτερο γιο από τον πρώτο του γάμο- και οι δύο σύζυγοι είναι Κύπριοι), από την άλλη όμως παίζει επίσης φούτσαλ δύο φορές την εβδομάδα - έπαιξε την προηγούμενη της συνέντευξής μας και πέτυχε δύο γκολ - και ακούει πολύ ροκ και ποπ. Ο τρόπος ζωής του θα μπορούσε εύκολα να είναι αυτός ενός άνδρα στα 30 του - αν και ο ίδιος δεν το βλέπει πάντα έτσι: "Η ζωή μου έχει αλλάξει", ανασηκώνει φιλικά τους ώμους του. "Όταν ήμουν νέος, έβγαινα έξω κάθε βράδυ, ακόμη και όταν ήμουν στην Κύπρο. Τώρα είναι πολύ οικιακή. Ως παντρεμένος οικογενειάρχης στα τέλη της δεκαετίας των 50, περνάω τα περισσότερα βράδια μου με τη γυναίκα μου, το παιδί μου, βλέπουμε τηλεόραση ή μιλάμε... Δύο ή τρεις φορές βγαίνεις έξω, βλέπεις τους φίλους σου, πας για Champions League. Δεν είναι η άγρια ζωή που ζούσα παλιά."
Πόσο άγρια έγινε αυτή η ζωή στην πραγματικότητα;
"Όταν ήμουν νέος, νομίζω ότι υπήρχαν δύο ή τρία βράδια το χρόνο που ήμουν μόνος στο σπίτι - το πολύ. Κατά τα άλλα, έβγαινα έξω και έβλεπα φίλους κάθε βράδυ. Είχα κλείσει ραντεβού τρεις εβδομάδες νωρίτερα!" Είχε τόσους πολλούς φίλους που έφτιαχνε ο ίδιος ένα κοινωνικό πρόγραμμα ("Ήταν κάτι πολύ γερμανικό") και έψαχνε την επόμενη ελεύθερη θέση όταν κάποιος του ζητούσε να βγει. "Αγαπώ τους ανθρώπους", εξηγεί. "Με ενδιαφέρουν οι άνθρωποι. Θα είχα σπουδάσει ψυχολογία αν δεν είχα σπουδάσει αυτό που σπούδασα."
Τούτου λεχθέντος, δεν έκανε ποτέ κάτι "άγριο" με την έννοια του ανεύθυνου ή επικίνδυνου- δεν έχει καπνίσει ποτέ τσιγάρο, πόσο μάλλον τσιγαριλίκι (αν και του αρέσει ένα ποτήρι κρασί, ή δύο ή τρία). Ήταν απλώς ακούραστα κοινωνικός: "Τα περισσότερα από τα βράδια μου συναντούσα έναν φίλο, και μιλούσα για την προσωπική τους ζωή και για ό,τι πραγματικά είχε σημασία". Ο Hubert Faustmann λατρεύει να μιλάει, τόσο για τον εαυτό του (έχει έναν υγιή εγωισμό και ελάχιστα στοιχεία ψεύτικης μετριοφροσύνης) όσο και γενικότερα: "Μεγάλωσα συζητώντας". Ο πατέρας του ήταν τραπεζίτης στο Μανχάιμ, σταθερά καθολικός και συντηρητικός- ο Χούμπερτ, αντίθετα, είναι φιλελεύθερος και, από την εφηβεία του, "αγνωστικιστής με έντονη τάση προς τον αθεϊσμό". Ο μπαμπάς πόνεσε βαθιά όταν γύρισε την πλάτη στη θρησκεία - ακόμη και στο νεκροκρέβατό του τον παρακαλούσε να το ξανασκεφτεί - "αλλά αυτό δεν επηρέασε ποτέ τη σχέση μας... Ήταν ένας πολύ φιλελεύθερος συντηρητικός, οπότε μπορούσες να συζητήσεις μαζί του". Αυτή η πολιτισμένη ανάγκη για συζήτηση, σε συνδυασμό με τη γοητεία του για τους ανθρώπους, κινεί τη διδασκαλία του σε τάξεις γεμάτες Ρώσους και Ουκρανούς - και, ακόμη περισσότερο, τον ακτιβισμό του όταν πρόκειται για το Κυπριακό
Δεν είναι ότι διαδηλώνει στους δρόμους, ξεκαθαρίζει. "Παράγω έγγραφα πολιτικής. Μπορεί να συμβουλεύω ανθρώπους από τη γερμανική κυβέρνηση, ή Γερμανούς βουλευτές, σχετικά με την Κύπρο, αυτού του είδους τα πράγματα. Δίνω συνεντεύξεις σε εφημερίδες, διαμορφώνοντας σε κάποιο βαθμό την κοινή γνώμη... Είμαι ακαδημαϊκός. Η δουλειά μου είναι να εξετάζω τα πράγματα και να λέω στους ανθρώπους τη γνώμη μου γι' αυτά, αν θέλετε - ιδανικά με καλά πληροφορημένο τρόπο. Αυτό κάνουν οι ακαδημαϊκοί. Έχουν χρόνο να σκεφτούν, έχουν χρόνο να ερευνήσουν, ελπίζω ότι θα πρέπει να γνωρίζουν κάτι και να έχουν άποψη."
Το περίπλοκο είναι ότι είναι ξένος (αν και ζει εδώ 28 χρόνια), μια εξωτερική προοπτική, ένας "έλεγχος της πραγματικότητας", που όχι απλώς προσθέτει στον διάλογο, αλλά συχνά λέει τα ανομολόγητα - όχι για να προκαλέσει καθαυτό, αλλά επειδή η ειλικρίνεια είναι ζωτικό μέρος της διεξαγωγής μιας συζήτησης. "Ο ρόλος μου στην Κύπρο είναι να προσθέσω μια δημόσια φωνή - στη δική μου περίπτωση διαφωνίας, φωνάζοντας, ουρλιάζοντας, προειδοποιώντας τους Κύπριους για το πού νομίζω ότι πάνε τα πράγματα, και νομίζω ότι πάνε τρομερά στραβά. Εδώ και χρόνια προβλέπω ότι το νησί θα διαιρεθεί οριστικά, εδώ και χρόνια προσπαθώ να πω τα πράγματα διαφορετικά. Γι' αυτό δεν νομίζω ότι είμαι πολύ δημοφιλής όσον αφορά τις απόψεις μου για το Κυπριακό". (Το προφίλ του στα ξένα -ιδιαίτερα στα γερμανικά- μέσα ενημέρωσης είναι σημαντικά υψηλότερο από την αναγνωρισιμότητά του σε τοπικό επίπεδο). "Επισημαίνω γιατί δεν υπάρχει λύση και γιατί πιστεύω ότι το πρόβλημα έχει καταστεί δομικά σχεδόν αδύνατο - και γιατί πιστεύω ότι το νησί θα οδεύσει προς το χειρότερο αποτέλεσμα...
"Αν με ρωτήσετε, βαθιά μέσα μου, είμαι πολύ λυπημένος", συνεχίζει, με τις λέξεις να ξεχύνονται σε μια πληθωρική ροή. "Είμαι καταθλιπτικός που αυτό το νησί είναι διχασμένο. Ξέρω ότι τα παιδιά μου, που είναι Κύπριοι, μεγάλωσαν σε ένα διαιρεμένο νησί και ξέρω ότι το νησί θα παραμείνει διαιρεμένο και ότι κατά πάσα πιθανότητα οι Τουρκοκύπριοι θα εξαφανιστούν, η Τουρκία θα καταλάβει το βορρά και οι Ελληνοκύπριοι θα κάθονται στο νότο με μια άλυτη σύγκρουση με την Τουρκία, χωρίς να πάρουν ούτε σπιθαμή εδάφους πίσω, το οποίο είναι το χειρότερο αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα, αλλά το λιγότερο δαπανηρό βραχυπρόθεσμα. Το λέω αυτό εδώ και χρόνια, βλέπω τους πολιτικούς να κάνουν τις κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση - και αυτό με τρελαίνει. Και ουρλιάζω και φωνάζω."
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, δουλεύει καλύτερα όταν όλοι είναι θυμωμένοι μαζί του: "Το αντανακλαστικό μου είναι να λέω στους ανθρώπους αυτό που δεν θέλουν να ακούσουν". Δύσκολο να πει κανείς γιατί, αλλά ίσως η δυναμική ενέργεια λειτουργεί καλύτερα με τριβές παρά με συναίνεση - ή ίσως είναι βέβαιο ότι υπάρχει κάτι στιβαρό και διεκδικητικό σε έναν άνθρωπο που του αρέσει το ποδόσφαιρο και η ροκ μουσική. Το μήνυμά του προσαρμόζεται ανάλογα με το ακροατήριο. Μιλώντας σε Τουρκοκύπριους, για παράδειγμα, "μπορεί να θέλω [ΑΥΤΟΊ] να αναρωτηθούν: "Μήπως παίξατε υπερβολικά τα χαρτιά σας;"". Έχει νόημα να επιδιώκετε το 50% της εξουσίας ως μειονότητα 18% - ή μήπως "αυτό που προσφέρετε στους Ελληνοκύπριους είναι τόσο μη ελκυστικό που το τίμημα γι' αυτό μπορεί να είναι, σε ιστορική προοπτική, η δική σας εξαφάνιση ως κοινότητα"; Όταν απευθύνεται στους Ελληνοκύπριους, από την άλλη πλευρά, το μήνυμα αλλάζει: "Οι πολιτικές σας ελίτ σας λένε ψευδαισθήσεις", τους λέει. "Μιλάνε για "δίκαιες και δίκαιες λύσεις" - δεν πρόκειται να υπάρξει δίκαιη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό! Προσπαθείτε να αναιρέσετε μια επιτυχημένη εισβολή από μια περιφερειακή δύναμη, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πετύχετε μια καλή συμφωνία. Το πρόβλημα είναι ότι μπορείς είτε να αποδεχτείς την κακή συμφωνία, είτε να κάτσεις στο status quo που θα καταλήξει στο χειρότερο αποτέλεσμα."
Η σχέση του Hubert με το νησί - έφτασε τυχαία σε μια πανεπιστημιακή εκδρομή και στη συνέχεια αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη σύγκρουση ως μελέτη περίπτωσης για το διδακτορικό του - μπορεί δίκαια να περιγραφεί ως σχιζοφρενική. Από τη μία πλευρά, αγαπάει τη ζωή και δεν σκοπεύει να φύγει παρά μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο: "Θα πεθάνω εδώ - αλλά δεν πρόκειται να ταφώ εδώ! Δεν μου αρέσουν τα κυπριακά νεκροταφεία. Λατρεύω τα γερμανικά νεκροταφεία, είναι πολύ πιο όμορφα, πολύ πιο πράσινα". Του αρέσουν ακόμη και οι αυγουστιάτικες νύχτες του καλοκαιριού, τουλάχιστον στη Λευκωσία ("αν και οι μέρες είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων"). Από την άλλη πλευρά, έχει περάσει πλέον πάνω από δύο δεκαετίες κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για διάφορα ζητήματα - έχει μιλήσει επίσης για τη διαφθορά, την κακοδιαχείριση του φυσικού αερίου κ.ά. - ακόμη και αν γνωρίζει ότι είναι απίθανο να αλλάξει πολλά. Στο εθνικό θέμα, για παράδειγμα, η ακτιβιστική πλευρά του πασχίζει για την επανένωση, ακόμη και όταν "ο αναλυτής μέσα μου μου λέει ότι το νησί δεν πρόκειται να επανενωθεί, και ακόμη και αν γίνει, πιθανότατα θα τα κάνουν θάλασσα". Στην καλύτερη περίπτωση, σχολιάζει σε κάποιο σημείο, "αν είσαι πολύ, πολύ τυχερός", μια ενωμένη Κύπρος θα είναι πολιτικά τόσο σταθερή όσο το Βέλγιο: "Πώς να συμβιβάσεις αυτές τις δύο πλευρές, πώς να παραμείνεις λογικός ως ακαδημαϊκός γκατζετζής; Παίζοντας ποδόσφαιρο και ακούγοντας ροκ μουσική, σίγουρα. (Χάνει τις συναυλίες, μια σπάνια περίπτωση που η Κύπρος είναι πολύ μικρή για τα γούστα του- συνήθιζε να πηγαίνει σε 30-40 συναυλίες το χρόνο). Διδάσκοντας, που είναι ίσως η μεγαλύτερη αγάπη του, να ενθουσιάζει τους μαθητές με την πολιτική και την ιστορία. Με το να είναι πολυάσχολος και "μερικές φορές υπερβολικά πολυάσχολος", γράφοντας κεφάλαια βιβλίων, άρθρα, εκδίδοντας τόμους- ετοιμάζει δύο βιβλία (συν-επιμελήθηκε και τα δύο), για τον αγώνα της ΕΟΚΑ και την Κύπρο κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Επίσης, για πολλά χρόνια εξέδιδε ένα περιοδικό που ονομαζόταν Cyprus Review - το οποίο ήταν επίσης, παρεμπιπτόντως, ο τρόπος με τον οποίο γνώρισε τη σύζυγό του, μια φεμινίστρια ακτιβίστρια: "Έγραψε ένα άρθρο και της έδωσα κάποια σχόλια που δεν της άρεσαν". Μια περίπτωση που η κατά πρόσωπο ειλικρίνειά του απέδωσε καρπούς, για μια φορά.
Αυτή η ειλικρίνεια - όπως και η αναβλύζουσα, δυναμική του ενέργεια - μιλάει για αυτό που μπορεί, τελικά, να είναι το κύριο προσδιοριστικό γνώρισμα του καθηγητή Faustmann: "Έχω", όπως λέει ο ίδιος, "την παγκόσμια προσέγγιση ενός κωμικού". Ένας κωμικός λέει την αλήθεια στην εξουσία. Ένας κωμικός συνεχίζει επειδή είναι σε θέση να βλέπει τον ουσιαστικό παραλογισμό στον κόσμο, στους ανθρώπους - ακόμη και στον εαυτό του, με τις διάφορες αντιφάσεις του. Ένας κωμικός είναι θρασύς και ομιλητικός, και γεμάτος κουβέντα. Ένας κωμικός κοροϊδεύει την ιδεολογία - και ο Hubert, επίσης, ασχολείται με την έξυπνη (αν και όχι κυνική) realpolitik, γι' αυτό και δεν παθαίνει κατάθλιψη.
"Είμαι λίγο από την ηλιόλουστη πλευρά", μου λέει. "Είμαι κάποιος που είναι πολύ ρεαλιστής αν τα πράγματα πάνε στραβά στη ζωή". Η αγάπη του για τη συζήτηση είναι επίσης ηλιόλουστη, μια αισιόδοξη πίστη στη συζήτηση με τους ανθρώπους - η οποία μπορεί, τελικά, να είναι η μόνη του ιδεολογία, ακόμη και πέρα από τις συνήθεις φιλελεύθερες πεποιθήσεις για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. "Είμαι σκεπτικιστής όσον αφορά τα ανώτερα νοήματα", συλλογίζεται. "Ίσως λοιπόν το νόημα της ζωής είναι να περνάς καλά, να μεγαλώνεις την επόμενη γενιά και να συνεχίζεις το παιχνίδι της ζωής που με κάποιον τρόπο τέθηκε σε κίνηση, και να αφήνεις τον τόπο λίγο καλύτερο απ' ό,τι τον βρήκες. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου". Η ανθρώπινη κωμωδία, με έμφαση στην ανθρώπινη. Και στην κωμωδία.
Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail
Πηγή