Τι νέο υπάρχει

[CYPRUS MAIL] Παραδίδοντας "τρελή επιστήμη" με συμπόνια...

• Εκκινητής νήματος News
  • Ημερομηνία έναρξης
prof-960x540.jpg

Σε μια γυναίκα που εργάζεται στη Λεμεσό για τη θεραπεία του καρκίνου, ο ΘΕΟ ΠΑΝΑΓΙΔΗΣ βρίσκει κάποια που η ζωή της κατέρρευσε όταν μέλη της οικογένειάς της πέθαναν από τον καρκίνο, αλλά τώρα είναι ικανοποιημένη με μια ήσυχη ζωή και ιατρικές ανακαλύψεις στο νησί

Αγαπώ τη δουλειά μου, αλλά δεν είναι σαν να θεραπεύω τον καρκίνο. Η Μαριάννα Προκόπη-Δημητριάδη, από την άλλη πλευρά... Αλλά προτρέχουμε, και έχουμε να πούμε μια ολόκληρη ιστορία - μιας ζωής που σημαδεύτηκε από τραγωδία και μιας αξιοσημείωτης νεοφυούς επιχείρησης, η οποία, αν και δεν είναι ακριβώς μυστικό (οι τρεις εταιρείες της Μαριάννας έχουν λάβει χρηματοδότηση σχεδόν 3 εκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια), εξακολουθεί να αξίζει να γίνει ευρύτερα γνωστή. Πρόκειται για ένα ταξίδι προς ένα γραφείο σε ένα "σύμπλεγμα υψηλής τεχνολογίας" στη Λεμεσό -στην πραγματικότητα στον Άγιο Αθανάσιο, λίγο έξω από την εθνική οδό- από τα παιδικά της χρόνια στην Αθήνα, μιας εργατικής οικογένειας με καταγωγή από το νησί της Λευκάδας.

Τα χρήματα ήταν λιγοστά- ο πατέρας της Μαριάννας έλειπε για λίγο καιρό, δουλεύοντας στη Σαουδική Αραβία. Τότε, τον Μάιο του 1991 - όταν εκείνη ήταν εννέα ετών και η αδελφή της τριών - η οικογένεια πήγε διακοπές στη Σαντορίνη (ένα άγριο μέρος, πριν από την τουριστική έκρηξη). "Είχαμε μπει σε ένα λεωφορείο για να κάνουμε μια εκδρομή", θυμάται. Η μητέρα της καθόταν δίπλα της, "και είπε: 'Πάρε τον πατέρα σου, αγάπη μου, δεν αισθάνομαι καλά'". Κατέβηκαν από το λεωφορείο- η μαμά παραπονέθηκε για πονοκέφαλο και στη συνέχεια έκανε βίαιο εμετό. Κάλεσαν ένα αυτοκίνητο και την πήγαν σε μια κλινική όπου έγινε η διάγνωση. Η μητέρα της Marianna, στα 32 της χρόνια, είχε υποστεί ανεύρυσμα. Ένα ελικόπτερο την μετέφερε στην Αθήνα- τα παιδιά διανυκτέρευσαν σε φίλους της οικογένειας και την επόμενη μέρα έκαναν το 15ωρο ταξίδι με πλοίο στην ηπειρωτική χώρα. Δύο ημέρες αργότερα, ο πατέρας τους ήρθε να τους πει ότι η μαμά είχε πεθάνει. "Ήμουν πολύ δεμένη με τη μαμά μου. Επειδή ο μπαμπάς έλειπε για πέντε χρόνια, συν το ότι ήμουν μοναχοπαίδι για έξι χρόνια, οπότε... Ναι, όλος σου ο κόσμος καταρρέει."

Γρήγορα μερικές δεκαετίες μπροστά, συμπεριλαμβανομένων εννέα ετών σπουδών στο Ηνωμένο Βασίλειο: ένα πτυχίο στην κυτταρική και μοριακή βιολογία, δύο μεταπτυχιακά στη βιοχημεία και τη μικροβιολογία, και τέλος ένα διδακτορικό στο King's College του Λονδίνου. Τα χρήματα εξακολουθούσαν να είναι λιγοστά- με εξαίρεση το διδακτορικό, το οποίο έγινε με υποτροφία, δούλευε καθ' όλη τη διάρκεια, μένοντας στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να βγάζει χρήματα για το υπόλοιπο έτος, κάνοντας δουλειές του ποδαριού σε σούπερ μάρκετ και εστιατόρια. Θυμάται ένα βράδυ "όταν το μικρό κουτί γάλα κόστιζε 35 πένες - αλλά εγώ είχα μόνο 32 πένες". Πείνασε εκείνο το βράδυ.

Στο King's, ήταν απόφοιτος της χρονιάς στο Τμήμα Ιατρικής. Της προσφέρθηκε μια θέση λέκτορα στο Imperial - αλλά αντ' αυτού ήρθε στην Κύπρο, το 2010. Στα τέλη του 2011, ο πατέρας της, ισόβιος καπνιστής, διαγνώστηκε με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα- πέθανε ένα μήνα αργότερα. Στη συνέχεια, το 2016, η 28χρονη αδελφή της -την οποία η Μαριάννα είχε ουσιαστικά μεγαλώσει, μετά το θάνατο της μητέρας τους- έπαθε επίσης καρκίνο, αποτέλεσμα μιας ιογενούς λοίμωξης (ιός Epstein-Barr) μια δεκαετία νωρίτερα. Η Μαριάννα την έφερε στην Κύπρο και την περιέθαλψε μέχρι που πέθανε το 2018.

"Όταν η αδελφή μου αρρώστησε", θυμάται, "και ο καρκίνος ήταν στο σπίτι μας για δυόμισι χρόνια, και είδα πώς μια όμορφη γυναίκα μπορεί να καταλήξει σε αναπηρικό καροτσάκι, χωρίς μαλλιά, με βάρος 35 κιλά, ανίκανη να περπατήσει - και μετά να πεθάνει από αιμορραγία, για μια ολόκληρη εβδομάδα" (στο τέλος, αιμορραγώντας από κάθε οπή λόγω ανεπάρκειας οργάνων, η αδελφή της τέθηκε σε κώμα, περιμένοντας ουσιαστικά να σταματήσει να χτυπάει η καρδιά, επειδή ήταν τόσο νέα, χρειάστηκαν έξι ημέρες) - "τότε είναι που λες 'Γιατί σπούδασα ογκολογία και καρκίνο; Τι έκανα; Ήταν όλα μάταια". Είναι ένα σοκ, εξηγεί- αρχίζεις να σκέφτεσαι διαφορετικά: "Πώς μπορώ, στον χρόνο που μου απομένει, να δώσω κάτι περισσότερο - κάτι που θα ανακουφίσει τους ανθρώπους; Να κάνω επιστήμη, αλλά με συμπόνια". Πάνω απ' όλα, λέει, ο θάνατος της αδελφής της την έκανε να θέλει να κάνει κάτι "γρήγορα".

Στο μεταξύ είχαν εμφανιστεί δύο σημαντικοί άνδρες. Ο ένας ήταν ο σύζυγός της Χρύσης, ο λόγος για τον οποίο βρέθηκε εξαρχής στην Κύπρο. (Έχουν δύο παιδιά, 11 και 9.) Ο άλλος ήταν ο Κώστας Πιτσιλλίδης, "μυαλό" όπως και η ίδια, μηχανικός βιοϊατρικής και απόφοιτος του ΜΙΤ, ο οποίος, όπως και εκείνη, προσπαθούσε να βρει κερδοφόρα εργασία εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Η Μαριάννα εργαζόταν σε διάφορες δουλειές μερικής απασχόλησης, στο Tepak και στα δύο ογκολογικά κέντρα- οι ερευνητικές επιχορηγήσεις είχαν στερέψει εντελώς. Κάποια στιγμή, αναστενάζει, "πήρα τα τέσσερα πτυχία μου και πήγα στο γραφείο ανεργίας". Εκείνη και ο Κώστας ήταν συγγενικά πνεύματα και δούλευαν πάνω σε ιδέες, ελπίζοντας σε κονδύλια από τον ιδιωτικό τομέα. Το 2016 συνίδρυσαν μια εταιρεία με την ονομασία Theramir - αλλά δεν ήταν απλώς συνιδρυτές, ήταν φίλοι: θυμάται πώς πήγαιναν μαζί την αδελφή της Μαριάννας στο ογκολογικό, και μετά κάθονταν στους φορητούς υπολογιστές τους και έγραφαν προτάσεις επιχορήγησης για πέντε ώρες, ενώ εκείνη έκανε τη χημειοθεραπεία της. "Του λέω: "Ελπίζω οι δυο μας να μην τσακωθούμε ποτέ"", λέει με συναίσθημα. "Γιατί περάσαμε τόσα πολλά, βάζοντας όλα αυτά μαζί."

Τι ακριβώς είναι "όλα αυτά"; Υπάρχουν, όπως ήδη αναφέρθηκε, τρεις εταιρείες, όλες με τους ίδιους συνιδρυτές, που στεγάζονται - εδώ και 18 μήνες - στο σύμπλεγμα υψηλής τεχνολογίας που αναπτύσσει η Asbis, πνευματικό τέκνο ενός Λευκορώσου οραματιστή ονόματι Serhei Kostevitch.

Η RSL Revolutionary Labs είναι η πιο προχωρημένη από τις τρεις, αν και παραδόξως και η λιγότερο προχωρημένη όσον αφορά αυτό που η ίδια αποκαλεί "τρελή επιστήμη" - δηλαδή η λιγότερο θεαματική όσον αφορά την τεχνολογία. Φτιάχνουν προϊόντα περιποίησης του δέρματος για ογκολογικούς ασθενείς, προσπαθώντας να θεραπεύσουν τις παρενέργειες που προκαλούν οι τρέχουσες θεραπείες- η αδελφή της, για παράδειγμα, κατέληξε με επώδυνα εγκαύματα από την ακτινοθεραπεία, οπότε η ιδέα - "λίγο πολύ στη μνήμη της" - είναι να παρέχουν γρήγορη ανακούφιση από τέτοια εγκαύματα και πληγές. Υπάρχουν ήδη έξι προϊόντα στην αγορά, τα οποία σύντομα θα αναβαθμιστούν από καλλυντικά (στην πραγματικότητα "δερμοφάρμακα") σε ιατρικές συσκευές- υπάρχει επίσης μια εντυπωσιακή μονάδα παραγωγής, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το γραφείο της. "Σχεδιάζουμε να κατασκευάσουμε 350.000 έως 500.000 μονάδες το επόμενο έτος", έχει δηλώσει σε άλλη πρόσφατη συνέντευξή της.

Όλα πολύ συναρπαστικά, φυσικά - αλλά τότε τι γίνεται με την Promed Bioscience, που ιδρύθηκε το 2017; Η Μαριάννα μου δείχνει ένα μικρό φιαλίδιο με διαφανές υγρό: πρόκειται για κολλαγόνο υψηλής καθαρότητας, κατά παραγγελία για εργαστήρια στο εξωτερικό (στο Στάνφορντ, στην Ισπανία, στη Νότια Κορέα) που κάνουν "βιοεκτύπωση τεχνητών οργάνων... Αυτό είναι το μελάνι", εξηγεί, "το βιο-μελάνι, για έναν βιοεκτυπωτή που θα παράγει ένα τεχνητό όργανο".

Το επίκεντρο, και πάλι, είναι ο καρκίνος: στις επιζώντες από καρκίνο του μαστού που υποβάλλονται σε μαστεκτομή αφαιρούνται συνήθως και οι λεμφαδένες και ο λεμφικός ιστός, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται λεμφοίδημα. Έτσι, έχουμε μια μικρή κυπριακή νεοφυή επιχείρηση (υπάρχουν μόνο περίπου 20 εργαζόμενοι και για τις τρεις εταιρείες) που εξάγει κολλαγόνο από "τένοντες χοίρων" - ή αλλιώς κυπριακούς χοίρους - και το εξάγει στην άλλη άκρη του κόσμου, για να μετατραπεί σε τεχνητούς λεμφαδένες και να εισαχθεί στο σώμα καρκινοπαθών. "Είμαστε πολύ εξειδικευμένοι, γι' αυτό μας βρίσκουν", λέει ήπια η Μαριάννα, παρατηρώντας το σαστισμένο βλέμμα μου που προκαλεί απορία. (Ένας επιταχυντής που ονομάζεται Kinisis Ventures βοήθησε επίσης με τη δικτύωση.) Στην πραγματικότητα, προσθέτει, "η αγορά δεν είναι ακόμη έτοιμη για εμάς - αλλά προετοιμαζόμαστε για την αγορά"- στα επόμενα χρόνια αναμένει πλήρως να δούμε "bioprinting in situ", δηλαδή γιατρούς να φτιάχνουν όργανα σε πραγματικά χειρουργεία.

Και μετά υπάρχει η Theramir - η πρώτη εταιρεία που ίδρυσαν εκείνη και ο Κώστας, καταθέτοντας αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αμέσως μετά την ασθένεια της αδελφής της. Αυτή είναι η μεγάλη, που χρησιμοποιεί μικρο-RNAs (μέρος της διδακτορικής της εργασίας, και κάπως παρόμοιο με το mRNA που χρησιμοποιείται στα εμβόλια Covid) για να επιτρέψει την εξειδικευμένη θεραπεία, σε αντίθεση με τη διάσπαρτη προσέγγιση της χημειοθεραπείας. "Βρήκαμε μια νέα οδό", εξηγεί, "όπου, αντί να σκοτώνουμε τα καρκινικά κύτταρα, αντιστρέφουμε τα καρκινικά κύτταρα πίσω στο φυσιολογικό. Έτσι, πρόκειται για έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο δράσης."

Πώς γίνεται αυτό;

"Λοιπόν, αυτή είναι η πατέντα μας!"

Φυσικά, δεν είναι οι μόνοι που εργάζονται πάνω σε αυτή την τεχνολογία- πρόκειται για τη μεγαλύτερη είδηση στην ιατρική. Αυτό που κάνει το δικό τους δίπλωμα ευρεσιτεχνίας διαφορετικό - τώρα βρίσκεται σε εθνικές φάσεις, πηγαίνοντας για "παγκόσμια προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία είναι πολύ ακριβή, αλλά πρέπει να την κάνετε" - είναι ότι μπορεί να στοχεύσει το λιπόσωμα, το προστατευτικό περίβλημα που χρησιμοποιείται για την παράδοση μικρο-RNAs στο σώμα. Το λιπόσωμα συνήθως απορροφάται στο αίμα ή αλλιώς καταλήγει στο ήπαρ ή στα νεφρά, γεγονός που το καθιστά λιγότερο χρήσιμο για καρκίνους στους πνεύμονες, το πάγκρεας και ούτω καθεξής. "Το να έχουμε βρει μια φόρμουλα, ένα όχημα" που μπορεί να το στείλει οπουδήποτε "είναι τεράστιο", λέει η ίδια. (Είναι οι μόνοι που έχουν βρει αυτό το μονοπάτι; "Μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι. Αλλά είμαστε από τους πρώτους"). Τώρα ολοκληρώνουν τις προκλινικές δοκιμές, αναφέρει η Μαριάννα, και στη συνέχεια είτε θα παραχωρήσουν άδεια χρήσης της τεχνολογίας σε μια μεγαλύτερη εταιρεία είτε θα ξεκινήσουν δοκιμές Φάσης 1 σε ανθρώπους - και όλα αυτά συμβαίνουν στην Κύπρο, με Κύπριους επιστήμονες, αν και σίγουρα θα πάνε στο εξωτερικό για "στρατηγικούς εταίρους" καθώς το έργο απογειώνεται.

Αλήθεια; Μια θεραπεία για τον καρκίνο, εδώ στη Λεμεσό; Όχι ακόμα, φυσικά, και πολλά μπορούν ακόμα να πάνε στραβά (οι επιστήμονες τείνουν να παρασύρονται όταν πρόκειται για τα αγαπημένα τους έργα) - αλλά δεν μπορώ να μην της ευχηθώ τα καλύτερα, όχι μόνο επειδή είναι συναρπαστικό, όχι μόνο επειδή έχει περάσει τόσα πολλά, αλλά και επειδή φαίνεται τόσο... ωραία. Δεν υπάρχει τυπικός τύπος προσωπικότητας για έναν κορυφαίο επιστήμονα- η Μαριάννα Προκόπη-Δημητριάδη θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από αλαζονική έως εσωστρεφής και όλα τα ενδιάμεσα σημεία - αλλά στην πραγματικότητα είναι εκπληκτικά ζεστή, και πρέπει να ειπωθεί (αναφέροντας αυτή την ταλισμαντική φράση, "γυναίκες στην τεχνολογία"), εκπληκτικά θηλυκή

Είναι έξυπνη, ανοιχτή, φιλική. Φαίνεται πολύ περιποιητική. Μιλάει για ευέλικτα ωράρια και ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής όταν πρόκειται για την ομάδα της (το 82% των οποίων είναι γυναίκες). "Νομίζω ότι είμαι ένας από τους πιο βαρετούς ανθρώπους στη Λεμεσό!" απαντάει γελώντας όταν τη ρωτάω για τον τρόπο ζωής. "Εγώ και ο σύζυγός μου."

Δουλεύουν πολύ σκληρά;

Δουλεύουν, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό. Είναι απλά το στυλ της. "Δεν είμαι το άτομο για να βγαίνω έξω να χορεύω και να τρελαίνομαι. Ήμουν πάντα κάτι σαν πολύ ήσυχη. Μου αρέσει η οικογενειακή ζωή και - ξέρετε, να απολαμβάνω ωραίο φαγητό με φίλους, στο σπίτι. Μικρά πράγματα... Τώρα που είναι χειμώνας, έχω τζάκι και τον τελευταίο μήνα πηγαίνω σπίτι γύρω στις 6.30-7. Ανάβω το τζάκι, δουλεύω στον υπολογιστή μου. Μετά κατεβαίνουν τα παιδιά και τρώμε λίγο - ξέρεις, ζαχαρωτά στη φωτιά. Είναι πολύ ωραία.

"Μου αρέσει να δίνω", λέει η Μαριάννα. "Όπως για παράδειγμα, μου αρέσει να προσκαλώ πέντε ή έξι φίλους και να τους μαγειρεύω - να είμαι η μητρική φιγούρα. Το απολαμβάνω πραγματικά. Ακόμα και να μαγειρεύω κάθε βράδυ, να εξυπηρετώ τον σύζυγό μου, τα παιδιά μου. Θέλω το οικογενειακό γεύμα το Σαββατοκύριακο... Είμαι πολύ παραδοσιακή σε ορισμένα πράγματα. Μπορεί να κάνω τρελή επιστήμη, αλλά από την άλλη πλευρά είμαι πολύ, πολύ παραδοσιακή."

Η παράδοση σημαίνει περισσότερα γι' αυτήν - με το ταραχώδες παρελθόν της - απ' ό,τι για τους περισσότερους ανθρώπους. Αναφέρει πόσο σημαντικό είναι "να ανήκεις κάπου", προσθέτοντας ότι "η Κύπρος μου έδωσε μια οικογένεια". Δεν είχε πραγματικούς δεσμούς στην Αθήνα (όλοι οι συγγενείς της ζουν στη Λευκάδα), και φυσικά έχασε όλη την άμεση οικογένειά της. Λατρεύει τις ρίζες της οικογένειας, τις αποζητά

Η ζωή είναι καλή γενικά, βέβαια. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις απογειώνονται, τα χρήματα δεν είναι πια σφιχτά (μένουν στην Πανθέα, μια επιθυμητή περιοχή της Λεμεσού). Έχει μάλιστα καταφέρει να επιδοθεί στην αγάπη της για την αστρονομία - ειρωνικό χόμπι για μια μικροβιολόγο, "από τον μικρόκοσμο στον μακρόκοσμο"- πήρε ένα τηλεσκόπιο για τα 40ά γενέθλιά της, το οποίο μπορεί να κάνει και αστροφωτογραφία (υπάρχει μια φωτογραφία του Κρόνου στο τηλέφωνό της), και το στήνει στο μπαλκόνι της τις καθαρές καλοκαιρινές νύχτες. Είναι περίεργο πράγμα το σύμπαν, συλλογίζεται η Marianna- μπορεί να φαίνεται διάχυτο, σαν κενό διάστημα - αλλά και μια ιστολογική φωτογραφία ιστού ή κυττάρων μοιάζει επίσης ως επί το πλείστον με κενό διάστημα, επειδή είσαι πολύ κοντά σε αυτό. Ίσως και ο χώρος, σε μια ευρύτερη προοπτική - όπως του Θεού, για παράδειγμα - να σχηματίζει ένα συνεκτικό σύνολο, όπως τα κύτταρα στο σώμα μας σχηματίζουν ένα συνεκτικό σύνολο (ένα σώμα) μόλις κάνεις ένα βήμα πίσω.

Είναι πνευματική, λοιπόν; Ένας επιστήμονας όπως αυτή; "Δεν ήμουν καθόλου", απαντά, "αλλά στο τέλος έγινα". Μόλις αρρώστησε η αδελφή της, έχασε κάθε πίστη στον Θεό ή στη θρησκεία - αλλά στην πραγματικότητα ο υλισμός της είχε ήδη κλονιστεί αφού άκουσε μια ομιλία του διάσημου φυσικού Δημήτρη Νανόπουλου, ο οποίος επεσήμανε ότι, ακόμη και επιστημονικά, δεν υπάρχει καμία βάση για να υποθέσουμε ότι καταλήγουμε στο χώμα και τέλος: "Η ύλη δεν τελειώνει". Το πιο σημαντικό είναι ότι "την τελευταία εβδομάδα πριν πεθάνει η αδελφή μου" - αναστενάζει, σαν να γνωρίζει ότι βαδίζουμε σε βαθύτερα νερά - "είδα κάποια πράγματα που σε κάνουν να συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι μόνος σ' αυτόν τον κόσμο."

Η Μαριάννα μιλάει για τη νύχτα πριν πεθάνει η αδελφή της και το όραμα που είδε - ένα διαυγές όνειρο; μια εξωσωματική εμπειρία; - ότι την ακολούθησε σε έναν διάδρομο φωτός, ένα όμορφο μέρος, "και γύρισε και μου είπε: "Έχεις ακόμα πολλά να δώσεις και πρέπει να γυρίσεις πίσω. Εγώ θα συνεχίσω από εδώ και πέρα". Λίγες ώρες αργότερα, πέθανε". Συνέβη πραγματικά; Ήταν απλώς αυτό που ήθελε να δει, το μυαλό της δημιούργησε ένα μαξιλάρι για να αμβλύνει την τραγωδία; Η Μαριάννα δεν ισχυρίζεται ότι γνωρίζει την απάντηση - αλλά από τότε, λέει, "είναι αυτό που με κρατάει σε εγρήγορση": η παρόρμηση να δίνω, να φροντίζω, να εργάζομαι, να βοηθάω τους άλλους σαν να αναπληρώνω τη δική της απώλεια. "Στο τέλος, όλοι είμαστε ευθυγραμμισμένοι με το σύμπαν". Όλα συνδυάζονται: η ζεστή προσωπικότητα, η πιστή στην πνευματική ενότητα, η συμπονετική, μητρική επιστήμονας που προσπαθεί να ανακουφίσει τους ανθρώπους. Μου λέει αυτό που έλεγε πάντα στα παιδιά της: "Ένας ευτυχισμένος άνθρωπος είναι ένας χρήσιμος άνθρωπος". Μια θεραπεία για τον καρκίνο; Δεν γίνεται πιο χρήσιμο από αυτό.

Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail

Πηγή

Πίσω
Κορυφή