-
.
- English
Ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης την Παρασκευή προσέγγισε τη διεξαγωγή μη δεσμευτικών δημοψηφισμάτων στο εγγύς μέλλον
[/P]Μιλώντας σε μια οργανωμένη συνεδρία ερωτήσεων και απαντήσεων με μαθητές γυμνασίου, είπε ότι η κυβέρνηση "πιστεύει ειλικρινά στη συμμετοχική δημοκρατία, ότι πρέπει να έχετε λόγο και ρόλο."
Είπε ότι τα μη δεσμευτικά δημοψηφίσματα θα πραγματοποιούνται μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας και θα αφορούν θέματα όπως η μείωση της ηλικίας ψήφου
Μίλησε επίσης για μια άλλη σχεδιαζόμενη διαδικτυακή πλατφόρμα που απευθύνεται αποκλειστικά στους νέους, στην οποία η κυβέρνηση θα απαντά σε ερωτήσεις και προτάσεις που θα υποβάλλονται από τους νέους μία φορά τον μήνα
Η πλατφόρμα θα ονομάζεται "Ekfrasi" - "έκφραση" στα ελληνικά.
Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι η συνάντηση που είχε την Παρασκευή με μαθητές λυκείου είναι μια "πρόβα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει" στην πλατφόρμα Ekfrasi.
Στη συνέχεια του τέθηκε μια ερώτηση αναφορικά με το Κυπριακό και είπε ότι "αυτό που ζούμε σήμερα δεν είναι κανονικότητα" και ανέφερε ότι "σε αντίθεση με το πώς το αντιλαμβάνονται κάποιοι, οι νέοι ενδιαφέρονται πολύ για το Κυπριακό."
"Όταν βρίσκεσαι σε θέση εξουσίας και σε επέλεξε ο κυπριακός λαός, οι αποφάσεις που παίρνεις ... πρέπει να είναι τέτοιες που να είναι επωφελείς για τη χώρα σου και το μέλλον της", είπε.
Επιστρέφοντας στο προκείμενο θέμα, είπε ότι "ο κόσμος έχει λανθασμένη εντύπωση σε αυτή τη χώρα. Αυτό που βλέπουμε σήμερα γίνεται κάθε μέρα και χειρότερο. Δημιουργούνται νέα τετελεσμένα και αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολη την επίτευξη του στόχου μας: την επανένωση της Κύπρου."
"Αν διαιρέσουμε τη χώρα μας, δεν μπορούμε να ξεκλειδώσουμε τις δυνατότητές της Μια ενωμένη Κύπρος θα αξιοποιήσει στο έπακρο αυτές τις δυνατότητες", είπε."
Στη συνέχεια πρόσθεσε, "δεν υπάρχουν παγωμένες συγκρούσεις. Βλέπετε τι συμβαίνει στην περιοχή μας. Επομένως, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επανενώσουμε την Κύπρο. Και εσείς, οι νέοι, έχετε σημαντικό ρόλο να διαδραματίσετε."
Στη συνέχεια η συζήτηση πέρασε σε άλλα θέματα, με τον κ. Χριστοδουλίδη να λέει ότι "προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι τα θέματα για τα οποία οι νέοι έχουν ανησυχίες, όπως η κλιματική αλλαγή, τα εργασιακά θέματα και η στέγαση."
Πρόσθεσε ότι η εκπαίδευση "πρέπει να συνδεθεί με τα θέματα που αντιμετωπίζει η αγορά εργασίας, ώστε οι νέοι να κατευθυνθούν σε επαγγέλματα με μέλλον στην Κύπρο."
Ερωτηθείς για τη διαφθορά, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: "Μεταξύ άλλων, το σημαντικότερο πλεονέκτημά μου είναι ότι είμαι "κομματικό ορφανό" Για πρώτη φορά εκλέγεται κάποιος στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς τη στήριξη ενός από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα."
"Ταυτόχρονα, αυτό είναι και η μεγαλύτερη αδυναμία μου, γιατί όταν είσαι "κομματικό ορφανό", θεωρείται ότι είσαι πιο ευάλωτος, αν και δεν αισθάνομαι έτσι. Δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να προχωρήσω μπροστά σε αυτά τα ζητήματα. Είμαι βέβαιος ότι οι πρωτοβουλίες που θα εφαρμόσουμε θα προκαλέσουν πολλές συζητήσεις και πολλές αντιδράσεις", είπε.
Περνώντας στο θέμα της κρίσης του κόστους ζωής, είπε ότι η κυπριακή οικονομία "εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικούς παράγοντες."
Είπε ότι ο αυξημένος πληθωρισμός έχει προκύψει "λόγω παραγόντων όπως οι πόλεμοι στην περιοχή, η πανδημία του κοροναϊού και άλλοι."
Με αυτό κατά νου, είπε ότι η κυβέρνηση στοχεύει "να καταστήσει την οικονομία λιγότερο ευάλωτη σε εξωτερικούς παράγοντες."
Αναφέρθηκε στο δέσμη μέτρων που είχε εξαγγείλει για να συμβάλει στην άμβλυνση της κρίσης του κόστους ζωής, και έκλεισε λέγοντας ότι οι νέοι "πρέπει να διεκδικήσουν το ρόλο τους στην κοινωνία για να έχουν λόγο στα κοινωνικά δρώμενα."
Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail
Πηγή