Τι νέο υπάρχει

[CYPRUS MAIL] Μια καριέρα στον κόσμο του χρήματος...

profile-main-Photo-Christos-Theodorides.jpg

Στη Βασίλισσα του Χρήματος, ο Θόδωρος Παναγίδης συναντά μια γυναίκα που βαριέται τα εύκολα πράγματα και προσπαθεί να ξεπεράσει το σύνδρομο του απατεώνα για να διαμορφώσει την αλλαγή

Είναι παράξενο πράγμα τα χρήματα. "Τα χρήματα είναι ένα εργαλείο για την ευημερία μας", λέει ένα απόσπασμα της Κλεοπάτρας Κίτι στον ιστότοπο Queens of Money (queensofmoney.com), και προφανώς είναι - κι όμως δεν διδασκόμαστε στο σχολείο πώς να τα χειριζόμαστε, δεν καταλαβαίνουμε πώς λειτουργούν. Το χρήμα, στην πραγματικότητα, είναι πολιτικό, στενά συνδεδεμένο με την εξουσία και την επιρροή. Το χρήμα ανήκει στις αγορές, στους υπερπλούσιους και στις μεγάλες εταιρείες, αυτές τις μακρινές δυνάμεις που κυβερνούν τις ζωές μας.

Η Κλεοπάτρα ξεκίνησε το Queens of Money - ένα από τα διάφορα προγράμματά της - λίγο πριν από το Covid, επιδιώκοντας να ενδυναμώσει τις γυναίκες και να βελτιώσει τον οικονομικό αλφαβητισμό. Βασίζεται στις δικές της εμπειρίες, "στα διδάγματα και τις αποτυχίες μου στη διαχείριση των χρημάτων και στην οδήγηση της ζωής μου προς την κατεύθυνση που ήθελα να ακολουθήσω, αντί να καθοδηγούμαι από καταστάσεις" - αλλά αποκτά επίσης τη δύναμή της από την ιδιότητά της ως γνώστης. Με απλά λόγια, προέρχεται από τον κόσμο του χρήματος: τον προαναφερθέντα μακρινό κόσμο, τον κόσμο των επιχειρήσεων, τον επιδραστικό κόσμο των τεχνοκρατών και των παγκοσμιοποιητών

Η σελίδα της στο LinkedIn την περιγράφει ως "σύμβουλο διεθνών οργανισμών" - και έχει κάνει (και συνεχίζει να κάνει) κάτι τέτοιο, εργαζόμενη στον τομέα των δημοσίων σχέσεων και της επικοινωνίας. Εργάστηκε στο εξωτερικό για δύο δεκαετίες - από τα τέλη της δεκαετίας του '90 μέχρι την επιστροφή της στην Κύπρο το 2018 - σε διάφορους επώνυμους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της δικής μας κυβέρνησης, μετά το κούρεμα του 2013, βοηθώντας την Κύπρο "να πει την ιστορία της για την κατάρρευση της οικονομίας". Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank Cyprus, μέλος του δικτύου ανεξάρτητων διευθυντών Insead, "φιλάνθρωπος για την ειρήνη" με τη ΜΚΟ International Crisis Group που εδρεύει στις Βρυξέλλες- τα χρήματα για το Queens προήλθαν από το UNDP, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Η Κλεοπάτρα Κίτι γνωρίζει τα κατατόπια των μεγάλων οργανισμών

Η ζωή της ήταν πάντα (ελλείψει καλύτερης λέξης) προνομιούχα - αλλά και κάτι περισσότερο από αυτό. Μεγάλωσε στη Λευκωσία "από μια πολύ αγαπητή, συντηρητική οικογένεια. Ο πατέρας μου και η μητέρα μου μεγάλωσαν την αδελφή μου και εμένα [ΝΑ ΕΊΜΑΣΤΕ] πολύ - σωστοί, αν μπορώ να το πω έτσι. Οι προσδοκίες ήταν πολύ σαφείς: να παίρνεις καλούς βαθμούς, να είσαι καλή μαθήτρια. Να έχεις καλούς τρόπους. Να είσαι συμπαθής. Να μην ξεφεύγεις από την πεπατημένη."

Η οικογένεια κινούνταν σε κύκλους κύρους. Ο πατέρας της Ντίνος υπηρέτησε για δύο χρόνια ως υπουργός Εμπορίου - δημιουργώντας μια ευτυχή συμμετρία όταν η Κλεοπάτρα προσελήφθη από την Τράπεζα Κύπρου στα 20 της χρόνια ("όταν αυτή μετατρεπόταν από τράπεζα σε όμιλο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών") και την προσέγγισε ο Χαρίλαος Σταυράκης, ο οποίος αργότερα έγινε υπουργός Οικονομικών. Περιττό να πούμε ότι οι γονείς της ενθουσιάστηκαν με την προσφορά: "Επέμεναν να πάω να δουλέψω σε μια τράπεζα, ώστε να μπορέσω να συνταξιοδοτηθώ σε ηλικία 60 ετών."

Και πάλι, αυτή είναι μόνο η μισή ιστορία. Για αρχή, είναι στα πρόθυρα της συμπλήρωσης των 60 ετών τώρα (τα γενέθλιά της είναι στις 31 Μαρτίου), αλλά δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο να συνταξιοδοτηθεί, καθώς η επαγγελματική της ζωή καταναλώνεται από ένα άλλο έργο που ονομάζεται Mediterranean Growth Initiative (MGI) - μια πλατφόρμα μηχανικής μάθησης, ανάλυσης δεδομένων για όλες τις οικονομίες της Μεσογείου - καθώς και από το Queens of Money, ένα podcast με τίτλο Koumanto Stin Tsepi Sou ("Ελέγξτε την τσέπη σας") και τους διάφορους πελάτες της. Στην πραγματικότητα, έμεινε στην τράπεζα μόνο για δύο χρόνια: "Υπήρχαν πολλά 'Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό'. Έτσι είπα, πρέπει να χρησιμοποιήσω την ενέργειά μου κάπου όπου μπορώ να κάνω πράγματα."

Πάντα ήθελε περισσότερα, αυτό είναι το θέμα. "Πάντα αναζητούσα την αλλαγή... Βαριόμουν να κάνω τα εύκολα πράγματα". Η πρωτόγονη και σωστή ανατροφή δεν της πήρε και πολύ - αν και δεν ήταν επαναστάτρια με την έννοια του να είναι εριστική ή αντικοινωνική. Στο σχολείο ήταν μια μέτρια μαθήτρια αλλά "πολύ συμπαθητική", ένα δημοφιλές κορίτσι: "Δεν έβγαζα καλούς βαθμούς, ήμουν πολύ κοινωνικά ενεργή. Ήμουν πολύ αθλητική, συμμετείχα πολύ στην κοινωνική ζωή του σχολείου". Η Κλεοπάτρα ανασηκώνει τους ώμους της, προσπαθώντας να καθηλώσει τον εφηβικό της εαυτό: "Ήθελα απλώς να βιώσω τη ζωή... Να δω μέρη, να κάνω πράγματα, να εξερευνήσω πράγματα."

Σπούδασε στο Λονδίνο, ένα μάθημα εκτελεστικής γραμματείας στο St. Godric's (δεν είχε τους βαθμούς για τη Νομική, την πρώτη της επιλογή) και στη συνέχεια Επιχειρήσεις και Επικοινωνίες. Επιστρέφοντας στην Κύπρο, στις αρχές της δεκαετίας του '20 ακόμα, "δημιούργησα μια δουλειά για τον εαυτό μου στο Hilton. Μπήκα κατά κάποιο τρόπο στο γραφείο του γενικού διευθυντή και του είπα: "Νομίζω ότι οι δημόσιες σχέσεις σας δεν είναι τόσο καλές όσο θα έπρεπε και έχω κάποιες ιδέες"... Ήταν πολύ ανοιχτός σε αυτό, οπότε έκανα μια παρουσίαση". Ήταν στο Hilton για περίπου πέντε χρόνια, στη συνέχεια στην Τράπεζα Κύπρου, στη συνέχεια στη δική της εταιρεία δημοσίων σχέσεων και δημόσιων υποθέσεων, την οποία ίδρυσε με έναν Αμερικανό φίλο της - τότε το Hilton ξαναμπήκε στη ζωή της με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, επειδή ερωτεύτηκε τον (νέο) γενικό διευθυντή, έναν Ολλανδό που βρισκόταν στο τέλος της θητείας του. "Και έπρεπε να κάνω μια επιλογή", όπως λέει η ίδια: "Είτε να ακολουθήσω την καρδιά μου, είτε να συνεχίσω να κάνω αυτό που έκανα και να μείνω εδώ."

Επέλεξε το πρώτο, φεύγοντας από την Κύπρο (αρχικά για την Τουρκία, από όλα τα μέρη) και ακολουθώντας τον νέο σύζυγό της στις διάφορες αποσπάσεις του - αν και σε αυτό το σημείο θα πρέπει μάλλον να κάνουμε ένα βήμα πίσω, και να προσπαθήσουμε να συλλάβουμε τόσο τη γυναίκα όσο και το βιογραφικό. "Όταν μιλάω για τον εαυτό μου, η δουλειά μου και η ζωή μου είναι ένα", λέει η Κλεοπάτρα. "Η προσωπική μου ιστορία ορίζεται από τη δουλειά μου, την επαγγελματική μου ιστορία". Ωστόσο, το προσωπικό ταξίδι -και το ταξίδι της στον κόσμο του χρήματος, για το οποίο περισσότερα αργότερα- ήταν διακριτικά διαφορετικό από το επαγγελματικό, και συχνά πιο δύσκολο

Δεν είχε αυτοπεποίθηση, όμως, να μπαίνει έτσι στο γραφείο του διευθυντή και να διεκδικεί τον εαυτό της; "Μέσα στο σύνδρομο του απατεώνα, είχα αρκετή αυτοπεποίθηση", απαντά. "Είναι παράξενο". Κατά βάθος, την ταλαιπωρούσε συχνά η ανασφάλεια και η αμφιβολία για τον εαυτό της (κάνει ψυχοθεραπεία, κατά καιρούς, εδώ και αρκετά χρόνια), με τη λαμπερή όψη να κρύβει έναν βαθιά ριζωμένο φόβο - το σύνδρομο του απατεώνα εν δράσει - ότι η "πραγματική" Κλεοπάτρα ήταν λιγότερο εντυπωσιακή από αυτήν που έβλεπαν οι άνθρωποι. Οι σχέσεις, για παράδειγμα, ήταν πάντα το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή και τη δουλειά της, είτε πρόκειται για κοινωνικούς έφηβους είτε για εργασία με πελάτες - ωστόσο είναι επίσης αλήθεια ότι, όταν γνώρισε τον Ολλανδό ξενοδόχο στις αρχές της δεκαετίας του '30, ήταν ήδη διαζευγμένη με έναν μικρό γιο

Η Κλεοπάτρα αρραβωνιάστηκε στα 19 της, με "έναν πολύ υπέροχο Κύπριο άνδρα". Ο γιος τους Φοίβος (σήμερα 31 ετών) γεννήθηκε μια δεκαετία αργότερα - αλλά μέχρι τότε, ο γάμος παραπαίει. "Δεν μπορώ να μιλήσω για [ΤΟΝ ΣΎΖΥΓΌ ΜΟΥ]", λέει τώρα, "αλλά για τον εαυτό μου, νομίζω ότι αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι θέλεις διαφορετικά πράγματα στη ζωή. Και νομίζω ότι καμία σχέση δεν μένει ίδια για πάντα."

Και ο δεύτερος γάμος της έληξε με διαζύγιο, το 2009 - και μέχρι τότε, και πάλι, πολλά είχαν αλλάξει στη ζωή της, η αλλαγή από τις αρχές της δεκαετίας των 30 στα μέσα της δεκαετίας των 40 ήταν σχεδόν εξίσου βαθιά με την αλλαγή από τα 19 στα 29. Όπως είπε, πάντα επιδίωκε την αλλαγή - καμιά σχέση δεν μένει ίδια για πάντα - ή ίσως είναι πιο δίκαιο να πούμε ότι η αλλαγή είναι αναπόφευκτη, "οπότε είτε τη διαμορφώνουμε, είτε την αφήνουμε να έρθει και να μας βρει - και να μας βρει, πιθανότατα, απροετοίμαστους. Έτσι ήμουν πάντα ένας από εκείνους τους ανθρώπους που προσπαθούν να διαμορφώσουν την αλλαγή και να την καθοδηγήσουν."

Κάθε μία από τις τέσσερις ενήλικες δεκαετίες της ήταν αρκετά ξεχωριστή. Τα 20 της χρόνια στην Κύπρο, με επαγγελματική αυτοπεποίθηση αλλά αβέβαιη στον γάμο της. (Το διαζύγιο πρέπει να ήταν μεγάλο σοκ- οι καλές Κύπριες από καλές οικογένειες δεν χώριζαν τη δεκαετία του '90). Τα "έντονα" 30άρια της σε διάφορα Χίλτον - Τουρκία, Ελλάδα, Ολλανδία, Βρυξέλλες, Λονδίνο - επιστρέφοντας στη σχολή για να σπουδάσει Θεσμικές Σχέσεις της ΕΕ, ενώ παράλληλα μεγάλωνε έναν μικρό γιο, και στη συνέχεια έπιασε δουλειά στην APCO Worldwide, όπου παρέμεινε για 13 χρόνια. Η επιτυχημένη δεκαετία των 40, με αποκορύφωμα την πρόσληψή της από την FTI Consulting, της οποίας ο τότε πρόεδρος, Lord Malloch-Brown, "έψαχνε να δημιουργήσει μια ομάδα για να διευθύνει μια πρακτική παγκόσμιων σχέσεων" με έδρα το Ντουμπάι. Η αυτοδύναμη 50άρα της, ξεκινώντας τα δικά της σχέδια (με μικτή επιτυχία- μια εταιρεία συμβούλων στις Βρυξέλλες "δεν λειτούργησε"), συμπεριλαμβανομένων των MGI και Queens of Money.

Είναι παράξενο πράγμα τα χρήματα. Είναι τόσο κεντρικό στη ζωή μας - όμως και αυτό, επίσης, υπόκειται σε αλλαγές, οι οποίες είναι πιθανό να μας βρουν απροετοίμαστους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες - όχι επειδή είναι λιγότερο μυαλωμένες από τους άνδρες, αλλά επειδή αμείβονται εξαρχής λιγότερο και μπορεί να καταλήξουν να προσπαθούν να επιβιώσουν με χαμηλότερη σύνταξη (μη βιώσιμα χαμηλή, στην Κύπρο), αν δεν κάνουν κάτι γι' αυτό.

Η Κλεοπάτρα έμαθε για τα χρήματα με τον δύσκολο τρόπο - και απροσδόκητα αργά, δεδομένων των χρόνων της στον κόσμο των επιχειρήσεων. "Κέρδιζα πολλά, ξόδευα πολλά και δεν είχα αποταμιεύσεις", θυμάται. "Έβγαινα από το δεύτερο διαζύγιό μου, το οποίο είχε πολλές ευθύνες: πολλά θέματα διαχείρισης χρημάτων που έπρεπε να αντιμετωπίσω, χρέη, ακίνητα, να περάσω το παιδί μου στο πανεπιστήμιο, να φροντίζω τους γονείς μου...". Όπως πολλές γυναίκες, δεν είχε ποτέ επικεντρωθεί πραγματικά στα προσωπικά οικονομικά, αναθέτοντας όλα αυτά στον σύζυγό της - "έτσι, όταν χώρισα, έπρεπε πραγματικά να μάθω τα πράγματα από το μηδέν. Και είναι λάθος, πρέπει να είμαστε κύριοι των αποφάσεών μας... Συν-δημιουργούμε με τους συντρόφους μας."

Αυτή η φράση - "Συν-δημιουργούμε με τους συντρόφους μας"- θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για κάτι άλλο, κάτι που είναι αγαπητό στην καρδιά της με έναν άλλο τρόπο: η σχέση μεταξύ της Κύπρου και της ΕΕ, μια μεγάλη ενασχόληση από τότε που επέστρεψε στο νησί πριν από έξι χρόνια. "Στόχος μου είναι να γίνω μια γέφυρα μεταξύ των Βρυξελλών και της περιοχής μας - γιατί είμαστε μια περιοχή που δεν διεκδικεί όσα διεκδικούν οι Σκανδιναβοί", εξηγεί. "Δεχόμαστε παθητικά τις πολιτικές [ΤΗΣ ΕΕ], χωρίς να διαμορφώνουμε πολιτικές". Δεν είναι απλώς σύμπτωση ή πολιτική μικρής χώρας - είναι πολιτισμικό ζήτημα: για οποιονδήποτε λόγο (πιθανότατα αιώνες ιστορίας) έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση ως έθνος, δεν αισθανόμαστε δυνατοί "Δεν έχουμε την κουλτούρα να πάμε και να πούμε μια ιστορία στις Βρυξέλλες."

Όλα έρχονται μαζί: ο δικός της προσωπικός αγώνας για να βρει εσωτερική αυτοπεποίθηση και να νικήσει το σύνδρομο του απατεώνα, το ταξίδι της για να αποκτήσει τον έλεγχο στον κόσμο των χρημάτων ("Να καταλάβεις πώς λειτουργούν τα χρήματα", λέει, "ώστε να μπορείς να τα κάνεις να δουλεύουν για σένα") - και τώρα η προσπάθεια να κάνει την Κύπρο πιο ενεργή, όπως συνήθιζε να κάνει με τους πελάτες της.

Κάποιος θα μπορούσε να διακρίνει ακόμη και μια σύνδεση με την ανατροφή της, την εφηβική δίψα για εμπειρίες και να δει τον κόσμο - γιατί αυτό είναι το βασικό πρόβλημα στην Κύπρο, είμαστε κολλημένοι στην "πεπατημένη" αντί να κοιτάμε προς τα έξω και να δημιουργούμε συμμαχίες. "Είμαστε η μόνη απομονωμένη αγορά στην ΕΕ", αναστενάζει η Κλεοπάτρα. "Από πλευράς υποδομών, αλλά και από πλευράς προοπτικών. Νομίζω ότι πιστεύουμε ότι οι Βρυξέλλες είναι πολύ μακριά". Κουνάει το κεφάλι της: "Οι Βρυξέλλες είναι μέρος του τρόπου με τον οποίο ρυθμίζουμε και διαμορφώνουμε τη ζωή μας, οπότε πρέπει να συμμετέχουμε περισσότερο. Η φωνή μας πρέπει να ακουστεί... Το μέλλον είναι περιφερειακό. Το μέλλον δεν [ΑΦΟΡΆ] το να κάνουμε την Κύπρο ακόμα μικρότερη."

Αυτό, τελικά, είναι ίσως το χαρακτηριστικό γνώρισμα που ξεχωρίζει στην Κλεοπάτρα Kitti: μια ορισμένη επεκτατικότητα, μια επιθυμία για περισσότερα, μια προθυμία να πάρει ρίσκα - όχι από απερισκεψία, αλλά από ένα είδος έμφυτης κοινωνικότητας, μια δίψα για ενθουσιασμό. Είναι θετική και "συνήθως δοτική, από τη φύση της". Κοιτάζει πίσω - στα πρόθυρα της συμπλήρωσης των 60 ετών - χωρίς θυμό ή πικρία, βλέποντας τη χρυσή τομή στις περιστασιακές αποτυχίες της και επίσης "με μεγάλο σεβασμό και για τους δύο πρώην συζύγους μου, επειδή και οι δύο πρόσφεραν στη ζωή μου - και στον γιο μου". Η διεθνής καριέρα της δεν καθοδηγήθηκε απαραίτητα από φιλοδοξία - περισσότερο ακολουθώντας την καρδιά της και επειδή φαινόταν πιο συναρπαστικό από το να μείνει στην Κύπρο. "Για μένα δεν είναι τα χρήματα", μου λέει. "Είναι οι εμπειρίες. Είναι η γνωριμία με τους ανθρώπους, η κατανόηση των πολιτισμών. Να είσαι πολίτης του κόσμου."

Κάποιοι θα έλεγαν ότι δεν είχε μεγάλα πάθη. Η ζωή της ήταν (και είναι) ως επί το πλείστον δουλειά, έστω και υψηλού επιπέδου. (Κάποια ελαττώματα που θα ήθελε να μοιραστεί με τους αναγνώστες; "Λατρεύω το ψωμί και το τυρί", απαντά λίγο απελπισμένα). Της αρέσει να διαβάζει, να γυμνάζεται- απεχθάνεται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι δουλειές της ήταν πάντα πολυάσχολες, πολυπληθείς. Η Κλεοπάτρα είναι τεχνοκράτης, η δουλειά της με τους πελάτες -ειδικά όταν εργαζόταν στο εξωτερικό- περιελάμβανε αλλόκοτα πράγματα όπως χάρτες ενδιαφερομένων μερών, "έναν χάρτη θερμότητας κινδύνου", "ένα σχέδιο συγκριτικής αξιολόγησης". Είναι η γλώσσα του εταιρικού κόσμου, του κόσμου του χρήματος.

Και τώρα; Η ζωή είναι ωραία, αν και λίγο λιγότερο δυναμική. "Κάνω τα πράγματα που μου αρέσουν, δουλεύω με ανθρώπους που σέβομαι". Εργάζεται από το σπίτι, σηκώνεται στις έξι για να γυμναστεί για μια ώρα (ίσως γιόγκα ή μια βόλτα στο πάρκο). Έχει σχέση και περιβάλλεται από φίλους και οικογένεια. Η Κλεοπάτρα Κίτι έχει βρει τη ζωή της; Πιθανότατα όχι - ακριβώς επειδή αυτό είναι αδύνατο. Αλλά έχει καταλάβει τα χρήματα, και αυτό είναι μια αρχή.

Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail

Πηγή

Πίσω
Κορυφή