Τι νέο υπάρχει

[CYPRUS MAIL] Κυπριακά κρασιά για την Κυριακή του Πάσχα...

all-wines.jpg

Σε μια από τις πιο σημαντικές ημέρες του χρόνου, ισορροπήστε τη γιορτή σας με ένα τοπικό μπουκάλι, λέει ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΨΙΑΝΟΣ

Τα κρασιά καλής ποιότητας από την Κύπρο θα δώσουν μια νέα εκδοχή στον εορτασμό του Πάσχα. Τα φαγητά που τρώγονται το ελληνορθόδοξο Πάσχα - αρνί, φλαούνες - αποτελούν ιδανικό φαγητό για μια ανοιξιάτικη γιορτή. Εξάλλου, το Πάσχα στην Κύπρο είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου.

Το αρνί είναι το κύριο πιάτο και τα σκούρα κόκκινα και πικάντικα κρασιά από σταφύλια Syrah, Cabernet Sauvignon, Μαραθεύτικο ή Γιαννούδι που οινοποιούνται στην Κύπρο είναι ιδανικά. Ένα άλλο εξαιρετικό ταίριασμα θα ήταν τα δρύινα λευκά κρασιά που παρασκευάζονται από τα τοπικά σταφύλια Ξυνιστέρι ή Προμάρα. Το υπέροχα γλυκό και αρωματικό και φρουτώδες μοσχάτο του νησιού θα ολοκληρώσει αυτό το υπέροχο γεύμα. Το Πάσχα είναι στις αρχές Μαΐου, ο καιρός προβλέπεται ζεστός, επομένως, κανείς δεν θα μας κατηγορήσει αν ξεκινήσουμε την πασχαλινή μας γιορτή μεσημεριανού γεύματος με ένα δροσιστικό ροζέ.

2023 Οινοποιείο Κάθηκας Omma Sauvignon Blanc, Περιφερειακή Πάφος, ABV 13%

Για δεύτερη χρονιά, το οινοποιείο Βασιλικών κυκλοφόρησε μια ποικιλία Sauvignon Blanc. Αχυροκίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες, αρώματα πεπονιού και φρούτων του πάθους, υποστηριζόμενα από φρεσκοκομμένο γρασίδι και βότανα. Το κρασί τελειώνει με μια λαχταριστή οξύτητα που θα σας αφήσει να θέλετε κι άλλο. €12,50

2021 Κάλαμος Οινοποιείο Άλιος, Περιφερειακή Πάφος, ABV 12%

Ξυνιστέρι κλασικού στυλ παλαιωμένο σε ακακία και δρυ. Λαμπερό κίτρινο χρώμα, ώριμα πέτρινα φρούτα, κίτρινο μήλο, φρούτα του πάθους και άνθη ακακίας με μια μυρωδιά αλμυρών μπαχαρικών και βανίλιας, γρασιδιού και βοτάνων. Γεμάτο σώμα με φρέσκια, τραγανή αίσθηση. Η ηλικία φαίνεται παντού με κάποια ξηρά φρούτα στο παρασκήνιο, αλλά θα είναι μια εναλλακτική λύση για τα κόκκινα κρασιά με την οξύτητα του σώματός του και τις γεύσεις που ταιριάζουν καλά με το αρνί. €10

2023 Zambartas Winery Promara, Varietal, ABV 13%

Ένα 100% Promara - η γηγενής ποικιλία σταφυλιών της Κύπρου από το χωριό Λάσα στην Πάφο. Η Προμάρα είναι μια ξεχασμένη από καιρό λευκή ποικιλία σταφυλιού, αλλά κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα. Ανοιχτόχρωμο αχυρένιο με πράσινες ανταύγειες, το 2023 Promara είναι αλμυρό και λουλουδάτο με αρώματα φρέσκων βοτάνων, φλούδας γκρέιπφρουτ, κεριού μέλισσας και απαλών λουλουδιών καθώς και ντελικάτων δρύινων μπαχαρικών. Με μεσαίο σώμα, έχει κομψή, εύπλαστη υφή, ώριμες νότες κυδώνι, υγρές πέτρες, διατηρημένα εσπεριδοειδή και ανυψωμένη αλμύρα. Είναι ένα εξαιρετικό κρασί για να το πιείτε το Πάσχα περιμένοντας να ψηθεί το αρνί. 12€

2022 Tsangarides Winery Angels, Βιολογικό, ΠΓΕ Πάφος, ABV 14%

Ένα νέο ροζέ από τη συνεργασία της Angela Muir MW και του Άγγελου Τσαγγαρίδη, ένα κλασικό χαρμάνι ερυθρών και λευκών ποικιλιών. Περίπου 80% Μαραθεύτικο και 20% Ξυνιστέρι. Ξηρό, ροζέ προφίλ θερμού κλίματος, στόχος των οινοποιών είναι να βρουν τη λεπτή ισορροπία μεταξύ των δύο ποικιλιών, την ισορροπία μεταξύ λουλουδιών και βοτάνων, άγριων κόκκινων φρούτων (όχι υπερβολικά ώριμων), πυρηνόκαρπων και οξύτητας. Δελεαστικά αρώματα ροδάκινου, λευκού κερασιού και άγριου βατόμουρου που εξισορροπούνται με καλοκαιρινά λουλούδια και βότανα της Cyprus Montagne. €10

2019 Οινοποιείο Αγία Μαύρη Λευκάδα, Περιοχή Λεμεσού, ABV 13.5%, €12

Όταν διαβάζεις στην ετικέτα οινοποιείο Αγία Μαύρη, το μυαλό σου πηγαίνει στο βραβευμένο γλυκό μοσχάτο που παράγουν εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, παράγουν μερικούς εξαιρετικούς οίνους, τόσο λευκούς όσο και ερυθρούς. Το ξηρό κόκκινο είναι φωτεινό και αυθάδης παρά την ηλικία του. Αυτό το απολαυστικό Λευκαδίτικο περνάει ένα χρόνο σε δρύινα βαρέλια και προσφέρει νότες λουλουδιών από τριαντάφυλλο και βιολέτα, βατόμουρο, φράουλα, ραβέντι, μάραθο, κανέλα, μοσχοκάρυδο και ένα άγγιγμα ξύλου. Η εξαιρετική αυξημένη οξύτητα εξασφαλίζει φρεσκάδα από την αρχή μέχρι το τέλος, ενώ οι μέτριες τανίνες καλύπτουν απαλά τον πλούσιο και συμπυκνωμένο ορυκτό ουρανίσκο.

2022 Askon Art Wines Μαύρη Χήρα, Γιαννούδι - Μαραθεύτικο, ABV 14%

Υπάρχει ένα θέμα παρόμοιο με το ερυθρό Μαύρη Χήρα (Μαύρη Χήρα), το χαρμάνι των δύο γηγενών ποικιλιών Γιαννούδι και Μαραθεύτικο. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη εσοδεία. Μια συναρπαστική εμπειρία, έντονο και κομψό, όμορφα αρθρωμένο για να ωριμάσει. Κόκκινο ρουμπινί χρώμα, αρώματα βατόμουρου, σκούρου κερασιού, δαμάσκηνου και cassis ξεπηδούν από το ποτήρι με μια υπογράμμιση σκούρου χώματος. Ο ουρανίσκος είναι μυώδης, αλλά εκλεπτυσμένος, πλούσιος με εστιασμένο πυρήνα φρέσκων, σκούρων φρούτων που περιβάλλεται από γυαλισμένες τανίνες που προσδίδουν ένα βαρύ κράτημα χωρίς να εξουσιάζουν. Νότες μαρμελάδας μούρων διατρέχουν την επίγευση, συνδιαλέγονται με νότες κέδρου, φρέσκου δέρματος και φασκόμηλου που αντηχούν μακρά στην επίγευση. 20€

2021 Οινοποιείο Κυπερινός, Cabernet Sauvignon - Merlot, Περιοχή Λεμεσού, ABV 14%

Το 2021 Cabernet Sauvignon-Merlot του Οινοποιείου Κυπερινός διατηρείται σε δρύινα βαρέλια για σχεδόν ένα χρόνο. Έχει σκούρο βασιλικό ρουμπινί χρώμα με έντονη πορφυρή λάμψη στην άκρη του. Άμεσα κλασικά αρώματα καρυδιού και γυαλισμένου κέδρου λάμπουν ανάμεσα σε άγριο βατόμουρο, σταφίδα, μαρσίπανο, βότανα και σκονισμένο ηλιοκαμένο χαλίκι. Στο στόμα, κόκκινα και μαύρα καλοκαιρινά φρούτα περιπλέκονται με λαμπερά κόκκινα τριαντάφυλλα, υψηλές νότες βανίλιας και μεταξένιες τανίνες μαύρης σοκολάτας. Αλμυρό, φωτεινό και πλούσιο. 7€

2018 Ευαγγέλου Κουμανδαρία, ΠΟΠ Κουμανδαρία, ABV 13%

Προερχόμενη από τον Άγιο Κωνσταντίνο, αυτή η Κουμανδαρία έχει καστανόχρωμο, χάλκινο πυρήνα με ελαφρά χρυσαφί χείλος. Πλούσια, κομψά και ντελικάτα αρώματα. Νότες από ρούμι και σταφίδα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και μια ιδέα από σπασμένο μαύρο πιπέρι. Δαμάσκηνα, κυδώνια, βερίκοκα και σύκα καθώς και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού προσφέρουν μια φρεσκάδα που εξισορροπεί τον πλούτο του κρασιού. Νότες καμένου ανανά, φρούτων του πάθους και σιροπιού χαρουπιού ισορροπούν υπέροχα με το καραμέλα. Τελειώνει λαμπερό, φρέσκο και ισορροπημένο. Το κρασί παραμένει, δελεάζοντάς σας για περισσότερο. €40 (50cl)


Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail

Πηγή

 
Πίσω
Κορυφή