-
.
- English
"Είμαστε σίγουροι ότι οι εισπράξεις μας θα είναι τουλάχιστον όσες και πέρσι την περίοδο των Χριστουγέννων, αν όχι περισσότερες"
Μια "παραγωγική και κερδοφόρα" εορταστική περίοδο αναμένεται φέτος, δήλωσε στην Cyprus Mail ο διευθυντής του Συνδέσμου Υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου.
Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι συχνά μια περίοδος με μεγάλη ζήτηση για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, και ο φετινός χειμώνας δεν αναμένεται να είναι διαφορετικός, είπε.
"Είμαι σίγουρος ότι θα δούμε και πάλι αυξημένο αριθμό ανθρώπων να περνούν τις πόρτες των καταστημάτων μας και να ξοδεύουν χρήματα αυτή την εορταστική περίοδο. Ο αριθμός των ανθρώπων που επισκέπτονται τα καταστήματα έχει ήδη αυξηθεί από την Παρασκευή [15 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ], και αυτό συμβαδίζει με περισσότερα χρήματα που περνούν από τα ταμεία", δήλωσε.
Η αισιόδοξη αισιοδοξία του Χατζηαδάμου έρχεται σε μια εποχή που άλλοι φοβούνται ότι η αύξηση του κόστους ζωής μπορεί να βάλει τέλος στη συνήθη αναμενόμενη χριστουγεννιάτικη άνοδο των πωλήσεων των καταστημάτων.
Όταν ρωτήθηκε για τις πιθανές επιπτώσεις της περικοπής των εορταστικών δαπανών από τον κόσμο, ήταν χαρακτηριστικά βέβαιος ότι την περίοδο των Χριστουγέννων θα εξακολουθήσει να παρατηρείται αύξηση των εσόδων των καταστημάτων.
"Κάθε χρόνο κάτι συμβαίνει. Κάποιες χρονιές υπάρχουν οικονομικές κρίσεις, άλλες είχαμε την πανδημία, τώρα μας προειδοποιούν για κρίση του κόστους ζωής και ο κόσμος περιορίζει τις δαπάνες για να τα βγάλει πέρα, και παρόλα αυτά, κάθε χρόνο βλέπουμε αύξηση των πωλήσεων τα Χριστούγεννα", είπε.
Είπε ότι τα καταστήματα δεν αναμένουν μεγάλες επιπτώσεις στα κέρδη λόγω του αυξημένου κόστους ζωής.
"Όποιες και αν είναι οι οικονομικές συνθήκες, οι απλοί Κύπριοι θέλουν να βάλουν ένα τραπέζι στρωμένο για τις οικογένειές τους. Αυτό οδηγεί τους ανθρώπους να αγοράζουν πράγματα από τις υπεραγορές και αυτές οι αγορές είναι σταθερές κάθε Χριστούγεννα και κάθε Πάσχα", είπε.
Είπε ότι αυτή η παράδοση βοηθιέται στο δρόμο της από ειδικές προσφορές που απευθύνονται στους καταναλωτές και ότι αναμένει ότι οι Κύπριοι καταναλωτές θα ανταποκριθούν καλά στις τιμές που προσφέρονται κατά την εορταστική περίοδο.
"Είμαστε σίγουροι ότι οι εισπράξεις μας θα είναι τουλάχιστον όσες και την περσινή χριστουγεννιάτικη περίοδο, αν όχι περισσότερες. Δεν τίθεται θέμα να δούμε μειωμένα κέρδη φέτος. Αναμένουμε μια παραγωγική περίοδο για τα καταστήματά μας", δήλωσε.
Ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι οι αγοραστές την αισιόδοξη αισιοδοξία του Χατζηαδάμου. Όταν η Cyprus Mail βγήκε στους δρόμους της Πάφου, μια γυναίκα ονόματι Ζωή εξήγησε ότι η αύξηση του κόστους ζωής "επιβαρύνει εμένα και την οικογένειά μου"
"Για κάποιο λόγο, τα σούπερ μάρκετ εδώ είναι πιο ακριβά από ό,τι σε μέρη όπως το Λονδίνο ή το Δουβλίνο. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο να αντέξω οικονομικά τα απαραίτητα, πόσο μάλλον να ικανοποιήσω τις προσδοκίες της πεθεράς μου!", είπε.
Εν τω μεταξύ, η Χριστίνα είδε ότι η καλύτερη ευκαιρία της να αγοράσει κάτι αξιόλογο θα ερχόταν στις εκπτώσεις του Ιανουαρίου.
"Για να είμαι ειλικρινής, είμαι πιο ενθουσιασμένη για την περίοδο των εκπτώσεων μετά τις γιορτές, αλλά ακόμη και τότε, φέτος δεν περιμένω κάτι πολύ συναρπαστικό, ειδικά αφού η Black Friday ήταν απογοητευτική αυτή τη φορά", είπε.
"Είμαι λίγο πιο συνειδητοποιημένη φέτος από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια με τα χριστουγεννιάτικα ψώνια μου, και συνηθίζαμε να ξοδεύουμε πολύ περισσότερα σε τρόφιμα τα προηγούμενα χρόνια."
Πρόσθεσε ότι το κρέας είναι πλέον πολύ ακριβό.
"Αν και τώρα που κατάργησαν τον φόρο στα λαχανικά πάει λίγο καλύτερα, αλλά δεν μπορείς να έχεις ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι που να αποτελείται μόνο από σαλάτες."
Το Υπουργείο Εμπορίου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα παραδέχθηκε ότι τα σούπερ μάρκετ αύξησαν το κόστος του αρνιού εν αναμονή της αυξανόμενης ζήτησης και κατηγόρησε ότι αυτό ήταν εντελώς αδικαιολόγητο και έγινε ξεκάθαρα για να επωφεληθούν από την περίοδο των γιορτών.
Πρόσθεσαν όμως ότι οι τιμές των λαχανικών - ντομάτες, αγγούρια, πατάτες και χόρτα - και άλλων κρεάτων είχαν μειωθεί
Από τα 45 προϊόντα που παρακολουθήθηκαν, τα 28 από αυτά σημείωσαν απότομη μείωση των τιμών. Από αυτά, τα 10 είχαν μείωση άνω του 3%.
Τα λαχανικά, για παράδειγμα, σημείωσαν πτώση τιμών κατά 8%, τα νωπά ψάρια και τα μαλάκια μειώθηκαν κατά 10,4% και το φυτικό μαγειρικό λίπος κατά 14,8%
Η τιμή των κατεψυγμένων ψαριών μειώθηκε κατά 9 %.1%, τα κατεψυγμένα μαλάκια-σαλιγκάρια κατά 6,5%, ο κυπριακός καφές κατά 3,7%, ο στιγμιαίος καφές κατά 4,9%, το αλεύρι κατά 4,5%, η ζάχαρη κατά 1,7%, το απορρυπαντικό ρούχων κατά 3,3% και το χαρτί υγείας κατά 3%.
Έρευνα της Cyprus Mail δείχνει ότι οι καταναλωτές μπορούν να αναμένουν να πληρώσουν περίπου €25 για μια τυπική γαλοπούλα τεσσάρων κιλών, ενώ ένα ζαμπόν θα κοστίσει περίπου €7. Μια ολόκληρη πάπια θα κοστίσει στους καταναλωτές περίπου €16.
Τα εορταστικά αλλαντικά τιμώνται γύρω στα €30, ενώ υπάρχουν διάφορα διαφορετικά σημεία τιμών για την κατανάλωση αλκοόλ σε όλους τους τομείς
Το ουίσκι θα κοστίσει στους καταναλωτές μεταξύ €10 και €140 για ένα μπουκάλι, ενώ το τζιν τιμολογείται συνήθως μεταξύ €10 και €30. Ένα μπουκάλι βότκα μάρκας του σούπερ μάρκετ κοστίζει μόλις 8 ευρώ, ενώ υπάρχουν επίσης υψηλότερες τιμές που φτάνουν περίπου τα 40 ευρώ για ένα μπουκάλι.
Η σαμπάνια πωλείται σε τιμές μεταξύ 25 και 80 ευρώ, ενώ ένα μπουκάλι αφρώδους οίνου μπορεί να βρεθεί με μόλις 6 ευρώ.
Στα βόρεια, τα πράγματα είναι γενικά φθηνότερα, αν και όχι δραστικά.
Οι γαλοπούλες, όπως είναι τυπικό για τα προϊόντα κρέατος, είναι στην πραγματικότητα ακριβότερες, με μέσο όρο 250TL (7,88 €) ανά κιλό. Αυτό σημαίνει ότι μια γαλοπούλα τεσσάρων κιλών θα κόστιζε περίπου 31,50 € - σημαντικά πάνω από την τιμή στη Δημοκρατία.
Τα φρέσκα εποχιακά λαχανικά είναι γενικά ελαφρώς φθηνότερα στο βορρά, με λιανική τιμή περίπου 25TL (0,79 €) ανά κιλό σε σύγκριση με πάνω από 1 € ανά κιλό στη Δημοκρατία.
Οι τιμές για το αλκοόλ είναι γενικά φθηνότερες, με το μέσο μπουκάλι ουίσκι στο βορρά να πωλείται για περίπου 475TL (14,96 €) και προϊόντα όπως η μπύρα και το κρασί να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές από ό,τι στη Δημοκρατία.
Ένα κιλό μπακλαβά στο βορρά πωλείται επί του παρόντος για περίπου 250TL (€7,88), ενώ το καταΐφι πωλείται για περίπου 158TL (€4,98) ανά κιλό.
Τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εικόνων, ανήκουν στην Cyprus Mail
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι του συγγραφέα ή/και της Cyprus Mail
Πηγή